VALENTIN AJDER - "Cartea trebuie să devină Regina Balului"

Redactia
- director al Editurii Eikon -

- În ultima vreme, tot mai multe întâlniri, târ­guri, festivaluri au ca punct de pornire Cartea. Cum se explică faptul că editorii, în loc să stea în birouri și să se ocupe de pregătirea pentru tipar a volumelor de poezie și proză, s-au transformat într-un fel de comis-voiajori, ocupându-se personal de vânzarea cărților în diferite zone ale țării?

- În ultimii 7-8 ani, în pofida și împotriva crizei care a generat nevroză socială și însingurare, aparent paradoxal, apetența oamenilor pentru întâlniri cultu­rale în locuri publice a crescut. Editorii de carte nu puteau ignora un asemenea semnal, mai ales că difu­zarea prin librării este extrem de greoaie. Prin urmare, s-au înmulțit și evenimentele literare. Într-o lume în care foarte multe servicii și produse ajung direct din... ecran la domiciliu, printr-o simplă comandă telefo­nică, sau "din tastatură", încercăm să creăm un spațiu viu, nu virtual, în care cartea să fie nu doar un "ingre­dient" cât se poate de firesc al vieții, ci chiar Regina Balului! Se scrie mult, se publică la fel de mult, li­brăriile sunt arhipline, și atunci se revine la prima și cea mai veche formă de schimb de idei - agora. Edi­torii care au înțeles acest lucru, participă la festivaluri, alături de autorii care coboară din turnul de fildeș pentru a-și aborda cititorii prin lansări, sesiuni de autografe, recitaluri poetice... Cred că e bine ca printre sutele de festivaluri comercial-distractive, să existe și câteva culturale. Alternativa culturală nu trebuie să lipsească din orizontul de așteptare al omului. E bine că s-au înmulțit târgurile și festivalurile de carte, deși există și riscul "inflației" sub aspect valoric - mai apar și cărți, și autori de îndoielnică valoare (literară). Dar consistența unei adunări e dată de consistența celor prezenți. În ceea ce ne privește, atunci când organizăm întâlniri, festivaluri și târguri de carte, încercăm să res­pectăm o vorbă simplă, riguroasă și absolut necesară, a regretatului scriitor Radu Săplăcan: "Câtă prietenie, atâta exigență!"

- Luna octombrie va fi un regal pentru iubitorii literaturii române și străine. Amintim, în ordine cro­no­logică, doar două evenimente mari, devenite deja cu­noscute și așteptate: Festivalul de literatură și tra­du­ceri de la Iași și Festivalul Internațional de Carte Transil­va­nia, de la Cluj, căruia îi sunteți unul dintre organiza­tori, alături de Vasile G. Dâncu, coleg la Edi­­tura Eikon. Cu ce surprize vă întâmpinați cititorii?

- Prima ediție a Festivalului de carte Transilvania - devenit anul acesta internațional, a avut loc în luna iunie, 2013. A fost o ediție de succes, dovadă că și în acest an participă cele mai importante edituri din țară și peste o sută de scriitori români și străini. Invitații de onoare din acest an sunt: António Lobo Antunes (Portugalia), multiplu nominalizat la premiul Nobel pentru literatură, căruia Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, partener în organizarea Festivalului Internațional de carte Transilvania, îi va conferi titlul de Doctor Hono­ris Causa, Hanne ?rstavik (Norve­gia), Jean Poncet (Franța), Emil Chendea (SUA), Vasile Tărâțeanu (Ucraina). În fiecare zi vor fi lan­sări de carte, lecturi publice de poezie și de proză, discuții, colocvii, dezbateri despre tot ceea ce în­seamnă cartea, la care vor parti­cipa editori, librari, bibliotecari, autori, ziariști și iubitori ai cărții. Pe lângă aceste evenimente, care vor avea loc în Piața Unirii din Cluj, în perioada 7-12 octombrie, mani­festări simi­lare se vor desfășura în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai (decer­na­rea titlului de Doctor Hono­ris Causa scriitorului portughez Antó­nio Lobo An­tunes), sau la Facultatea de Litere, care va găzdui dialogul dintre studenți, António Lobo Antunes și Dinu Flămând, traducă­torul ultimei apariții în Ro­mânia a scriitorului: Inima inimii. Tot la Univer­sitatea "Babeș-Bolyai", va avea loc și prelegerea "Hand­ler det om deg? Om forholdet mellom det personlige og romanen som fiksjon" ("Despre tine e vorba? Ficțiu­nea între trăirea per­sonală și ro­man"), susținută de autoarea norve­giană Hanne Orsta­vik pentru stu­denții Departamen­tului de Limbi Nordice al Univer­sității "Ba­beș-Bolyai", condus de doam­na Sanda Tomescu Baciu. Va participa și Ex­celența Sa, Doamna Tove Bru­vik Westberg, Ambasa­dor Extraor­dinar și Ple­nipotențiar al Regatului Nor­vegiei în Româ­nia.
Programul festivalului cuprin­de și expoziții de fotografie: expo­ziția "diletANTOLOGIE", sem­na­tă de Andrei Niculescu (deschisă la Casa Boema (Mansardă), Str. Iuliu Ma­niu nr. 34) și expoziția "Keep" a lui Ovidiu Manoilescu (la Corso Café & Bistro). Tot în această perioadă va avea loc ver­nisajul Salonului de toamnă al scriitorilor plasticieni ai Filialei Cluj a USR. În fiecare sea­ră, în Piața Unirii vor avea loc con­certe de muzică tradițională, ușoa­ră, simfonică. Vor cânta Orchestra de Estradă a Liceu­lui de Muzică "Sigis­mund Toduță" din Cluj-Napoca (pro­fesor coor­do­­nator Gheorghe Pardău), soprana Adelina Diaconu și tenorul Adrian Mărginean, acom­paniați la pian de Valentina Popovciuc. În colaborare cu "Tran­sil­vania Jazz Festival", vom avea și un Con­cert de jazz-pop-funk, cu Peet Project (Ungaria). Taraful de la Sân­georz-Băi, Dumitru Fărcaș, Ion Pop și Grupul Iza (Ma­ramureș) îi vor încânta pe iubitorii muzicii tradi­țio­nale, în vreme ce Dinu Olărașu, Adrian Iva­nițchi și Vali Șerban vor recita poezie pe acorduri folk. Nu i-am uitat nici pe cititorii mai tineri. Pentru ei am invi­tat câțiva reprezentanți ai muzicii mai noi, am pro­gramat un concert pop-electronic-alternativ: DJ set + live, cu Never Over, un concert Rodion GA - pă­rintele new wave-ului și al rock-ului electronic româ­nesc, un con­cert de rock Travka, unul de rock progre­siv, cu grupul Miezul Nopții, unul de rock clasic, cu Semnal M (muzică + poezie), dar și un concert de blues, cu Ryan Dona­hue și Clay Windham (Corso Café & Bistro).
Ultima zi este dedi­cată copiilor. Aceștia vor putea urmări piesa de teatru "Dănilă Pre­pe­leac" de Ion Creangă, în regia lui Traian Sa­vinescu. În rolul prin­cipal: Ovidiu Crișan. Eve­nimentul este reali­zat de Teatrul de Păpuși "Puck". Copiii vor pu­tea participa și la un Atelier de creativitate, susținut de "Colori­to­ria", în care vor fi în­vă­țați să confecțio­ne­ze sem­ne pentru cartea de povești preferată. Tot pentru ei, laureații con­cur­sului "Tânărul po­vestitor al anului 2014", orga­nizat de Mu­zeul Etnografic al Transil­va­niei, își vor pre­zenta propriile lor povești. Invitați speciali sunt Camilla Rooney (Transylvania College), inițiatoarea Festivalului Poveștilor din Transilvania, și Tudor Să­lă­gean, directorul Muzeului Etnografic al Transilva­niei. Lectura publică rea­lizată de copiii costumați în per­sonaje literare este organizată în parteneriat cu Festivalul de Teatru de Păpuși "Puck" și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Am lăsat la urmă momentul cel mai important al Festivalului, de­cer­narea Marelui Premiu al Festiva­lului Inter­național de Carte Transil­vania, scriito­rului António Lobo An­tunes, care se va petrece după lan­sarea căr­ții acestuia, Inima ini­mii, apărută la Editura Humanitas Fiction, în tradu­cerea lui Dinu Flă­mând. La acest eveniment va par­ticipa și Excelența Sa Domnul Jo?o-Bernardo Weins­tein, Amba­sa­dor al Portugaliei în România. Eve­nimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Portu­galiei în Româ­nia, Cam?es - Insti­tuto da Coope­raç?o e da Língua și Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai", Centrul Cultu­ral Fran­cez din Cluj-Napoca, Librăria Book Corner, NORLA (Norwegian Literature A­broad).

- Tot ce spuneți vorbește despre o mare sărbă­toa­re a cărții, în care literatura e susținută de arta spec­tacolului, de film, fotografie, teatru și muzică. Ascunde acest "multi-culturalism" o criză a lecturii?

- Din păcate, nici cartea n-a scăpat crizei în care încă ne mai aflăm și orice mijloc de a (re)stimula lec­tura este binevenit. Festivalul Internațional de Carte Tran­sil­vania își propune să adune în Piața Unirii din Cluj, timp de șase zile, autori și cărți, critici și istorici literari, cititori și bibliotecari, alături de cantautori, artiști plastici, trupe de muzică, oameni care vor să eva­deze în lumi mai bune și mai frumoase, prin inter­mediul aceluiași numitor comun - Cartea. După cum se poate vedea pe site-ul festivalului (www.transil vaniabook.ro) și pe alte site-uri ale partenerilor media, Festivalul Internațional de Carte Transilvania are un program conceput pentru toate vârstele și toate gustu­rile literare. Prin prezența scriitorilor străini, el se în­scrie într-un circuit cultural european, contribuind sub­stanțial la promovarea literaturii române în lume. Și să nu uităm un lucru esențial: Clujul este capitala culturală a Transilvaniei, are o populație cultă și peste o sută de mii de studenți, lucru care justifică și încu­rajează organizarea de evenimente culturale de o ase­menea anvergură. Dincolo de efectele implicite ale ori­cărei manifestări de acest gen, întâlnirile oamenilor cărții - scriitori, editori, graficieni, artiși, - prin rela­țiile di­recte și personale care se stabilesc aici -, dau naștere altor întâlniri, lansări, editări, traduceri, care duc literatura dincolo de orice granițe...
Mai multe informații despre Festivalul Interna­țional de Carte Transilvania găsiți pe site-ul: www. transilvaniabook.ro sau pe facebook: FestivalulDe CarteTransilvania.

LIA SUCIU