Inimile femeilor bat altfel

Rodica Demian
- De când femeile trăiesc "bărbătește", numărul deceselor prin infarct cardiac s-a dublat -

Suntem mame, fiice, surori, soții, iubite, prietene. Noi, femeile, avem o inimă mare pentru tot ce există în jurul nostru. Dar exagerăm în­chipuindu-ne că inima noastră este capabilă de mai mult decât o țin puterile cu care a fost înzestrată.
Evaluările instituțiilor europene de să­nătate indică o creștere accentuată a ratei afec­țiunilor cardio-vasculare și a mortali­tății la femeile între 40 și 45 de ani. Cu toate acestea, conform unui sondaj efectuat recent, trei sferturi din femeile chestionate sunt convinse că bărbații prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire, în timp ce riscul lor s-ar situa undeva la doar 31%. O eroare fatală. Deși numărul bărbaților care suferă frecvent un infarct miocardic este mai ridicat, numărul deceselor în rândul femeilor, chiar și al celor sub 50 de ani, este dublu. "În prezent, sunt afectate inclusiv femei tinere, în jurul a 30 de ani", spun specialiștii. "Stilul lor de viață se apropie tot mai mult de cel al bărbaților. Nu­meroase femei tinere fumează, sunt dornice să obțină performanțe profesionale deosebite și țin pasul cu bărbații, chiar și în ceea ce privește alimentația (in­clusiv băutura). Iar la toate astea se mai adaugă ad­ministrarea de estrogeni, sub forma pilulelor anti­con­cepționale".
Kilograme în plus, stres, fumat și hormoni... Deși femeile tinere cunosc factorii care implică un risc major de îmbolnăvire, nu vor să admită că stilul lor de viață, cu mult prea intens, le va afecta sănătatea, cu mult înaintea vârstei de pensionare. Sunt atât de solicitate profesional și în familie, încât nu mai au nici timp, nici chef să se preocupe de aceste pro­bleme, și nu iau în seamă neplăceri "mărunte", pre­cum oboseala excesivă, stările de epuizare sau gâ­fâitul produs de urcatul scărilor. "Am crezut că-i ceva trecător". "Cât de rău poate fi?", sună cele mai frec­vente aprecieri, total greșite.
Din nefericire, problemele cardiace se manifestă, adeseori, atipic: greață, oboseală, amețeli, dureri de stomac și de spate. Dar numai două treimi din femei se prezintă la medic, chiar și în cazul simptomului cla­sic de durere retrosternală (durerea de inimă resim­țită în spatele sternului), în caz de amețeli, stări de greață, aritmii. Și, ca și când n-ar fi suficient de rău, nici unii medici generaliști sau de familie nu fac nea­părat legătura între simptome și o posibilă afecțiune cardiacă.
"În cazul femeilor, simptomele bolii nu sunt luate întotdeauna în serios", afirmă cardiologii. "În primul rând, este vorba de sufocare. Înainte vreme, femeile încărcate cu sacoșele pline de cumpărături urcau pe jos, fără probleme, până la etajul patru. Acum, nu mai pot. Iar lipsa de aer poate indica o afecțiune car­diacă. De asemenea, amețeala poate semnaliza o de­reglare acută a ritmului cardiac, dar este pusă frec­vent, în mod eronat, pe seama unor probleme ver­te­brale cervicale".
Dar, cel mai des, "răul" femeilor e legat de o cauză psihologică, palpitațiile sau nevroza cardiacă fiind confundate cu "problemele sufletești". Printre cauzele bolilor cardiace ale femeilor se numără și hiperten­siunea arterială cronică sau acută, care afectează, pe parcursul vieții, o femeie din două. Decisivă, în cazul acesta, este predispoziția noastră genetică. Dacă unul dintre părinți este hipertensiv, riscul pentru copii crește cu 50-80%. Iar dacă ambii părinți suferă de hipertonie, probabilitatea atinge 100%.
O altă cauză: alimentația neechilibrată, cu un conținut crescut de grăsimi animale și, mai ales, de sare. Europenii consumă - în medie - 3000 mg de so­diu pe zi (cam 6 g de sare), ceea ce reprezintă dublul cantității recomandate de "American Heart Associa­tion" (Asociația americană a inimii).
Din nefericire, hipertensiunea rămâne neobservată o perioadă lungă de timp, fiind descoperită doar întâmplător, în cadrul unei examinări de rutină, deși o indică numeroase simptome, precum durerile de cap, amețeala, sufocarea, sângele care curge din nas și lipsa de concentrare. Înainte de menopauză, femei­le sunt protejate de hipertensiune de estrogenii proprii organismului, dar odată cu scăderea nivelului hormo­nal, această protecție nu mai funcționează. De aceea, pentru a evita efectele dăunătoare ale hipertensiunii arteriale care apar la o vârstă mai înaintată (atacul cerebral, insuficiența renală), femeile ar trebui să și-o controleze regulat, începând de la 40 de ani.
Alimentația săracă în grăsimi și sare scade hiper­tensiunea, la fel ca și mișcarea, slăbitul și medica­men­tele. În privința lor, experții atrag atenția atunci când este vorba de femei, căci pentru absorbția unor remedii hipotensive, stomacul femeilor are nevoie de o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă că efectul lor este mai redus.

Simptome și măsuri

Acționați când inima se face "simțită"

Lămuriți următoarele simptome:
* Reapariția senzației de sufocare (în acțiune și în repaus).
* Amețeală acută sau cronică.
* Oboseală bruscă sau continuă.
* Reinstalarea senzației bruște de greață.
* Dureri abdominale difuze sau acute.
* Dureri de spate care reapar și nu cedează la tra­ta­ment.

Bucurați-vă inima!

* Faceți mișcare, minimum 30 de minute, de 3 ori pe săptămână (plimbări, alergări, gimnastică, bici­cletă).
* Renunțați la țigări - mai ales dacă luați pilula anticoncepțională.
* Înlocuiți zahărul cu mierea și grăsimile animale cu grăsimi vegetale.
* Oferiți-vă momente de relaxare și de repaus în viața de zi cu zi.
* Stimulați circulația sanguină, făcând dușuri alternative: câte 2 minute, pe fiecare picior, cu apă rece și caldă.
* Echilibrați nivelul electroliților, mai ales după sporturi excesive.
* Acizii grași Omega-3 influențează pozitiv nive­lul colesterolului.
* Apelați la frunzele de păducel, care stimulează irigarea cu sânge a arterelor coronariene.