Întâmplări cu obiecte de cristal

Valentin Iacob
- Următoarele trei întâmplări redau comportamentul ciudat al obiectelor din cristal. Se știe că misteriosul cristal are legi fizice proprii, el putându-se sfărâma din senin, fără vreo acțiune mecanică exercitată asupra sa -

Paharele care se sparg singure

Aflați în vizită la o doamnă de vârsta a treia, mai mulți pensionari servesc masa și discută. Un pahar din vitrină se sparge, neatins de nimeni. Peste câtva timp se mai sparge unul, tot în vitrină, neatins. Vădit afectată, gazda povestește cum le primise în tinerețe ca dar de nuntă de la niște prieteni din Ardeal, soț și soție. Dintr-un serviciu întreg, erau singurele care mai rezistaseră.
...Peste câteva zile, bătrâna doamnă află că cei doi prieteni tocmai muriseră, împreună, într-un acci­dent de automobil.

Psihiatrul cu ochii albaștri

Întâmplarea pe care o relatez s-a petrecut într-un cerc de prieteni și am văzut-o toți cei care eram de față.
O fată luase în mână un pahar greu, de cristal, pe care îl tot învârtea, urmărindu-i cu degetele fili­granul încrustat pe pereții lui, apoi marginea. În tot acest timp, prietenul ei, un medic psihiatru, cu per­sona­litate puternică și cu priviri albastre, hipnotice, se gândea: "Ce-ar fi să se spargă paharul?". Fata era un medium bun: sensibilă, delicată, reflexivă. Pes­te câtva timp așeză paharul pe masă. Abia de îl pu­se pe-o farfurie aflată la îndemână, și el se făcu bu­căți.

Vraciul din Sălcioara

Câțiva prieteni apropiați sărbătoreau împreună Crăciunul. Toată noaptea se discutase despre cazul unui vraci din satul Sălcioara, locul de apostolat navetistic al unei prietene doctorițe. Vraciul res­pec­tiv, care practica medicina fără diplomă, murise. La scurtă vreme după înmormântare, bântuia prin sat ca un moroi veritabil, speriind lumea, arătându-se co­pi­i­lor și femeilor. Conformându-se unui ritual si­nis­tru, groparii satului se hotărâră să dezgroape cadavrul și să omoare moroiul. Stupoare: mormântul era gol.
Așadar, în seara pe care o evoc, s-a vorbit mult despre acel moroi, despre acele teribile întâmplări. La sfârșit, când lumea începuse să se retragă spre casă, vasul de cristal aflat în mijlocul mesei se sparse pe neașteptate, fără să-l fi atins cineva.
Multă vreme, Crăciunul acela a fost greu de șters din memorie.