Fericirea cea de toate zilele

Gilda Fildan
- Fiecare zi ne rezervă o mulțime de surprize plăcute, însă, cel mai adesea, nu le băgăm în seamă. Poate suntem prea aglomerați și grăbiți ca să le observăm sau ne lipsește deprinderea de a ne bucura de lucrurile simple. Dar ea se poate dobândi. Testați-vă cu ajutorul nostru cele cinci simțuri și învățați să descoperiți partea frumoasă a vieții. Fericirea se obține cu bucurii mici -

Fiecare grup de câte trei întrebări din testul nos­tru se referă la unul din sim­țuri. Imediat sub ele, puteți citi ana­­liza psihologului. Dacă ați bifat toa­te cele trei litere, va fi va­labilă cea din mijloc.

Văd ceva...

...ce tu nu vezi. Modul cum percepem mediul în­con­jurător depinde de obișnuințele noastre vizuale. Însă în prezent devine din ce în ce mai dificil să pri­vim cu atenție în jurul nostru, deoarece trăim într-o lume a supraexcitației văzului: ecranele și smart­phone-urile ne însoțesc de dimineața până seara, ba chiar și noaptea.

1. Cât timp petreceți, la serviciu și acasă, în fața unor ecrane (calculator, tabletă, televizor)?

A. În total, între 0 și 2 ore pe zi.
B. De la 3 la 5 ore pe zi.
C. 6 ore zilnic sau mai mult.

2. Când ați admirat ultima dată norii de pe cer?
A. Descopăr deseori animale sau alte personaje în formele schimbătoare ale norilor.
B. În ultimul concediu.
C. În copilărie.

3. Vă plac picturile și fotografiile?
A. Vizitez des expozițiile și ador albu­mele de artă.
B. Mă uit cu plăcere la ilustrațiile din reviste.
C. N-am o sensibilitate specială în pri­vința asta.

Evaluare VĂZ
Ce literă ați ales mai frecvent?

A. - Aveți un ochi foarte bun. Vă ocupați și personal cu pictura sau fotografia? Dacă nu, ar tre­bui neapărat să încercați, s-ar putea să vă entuziasmeze.
B. - Iubiți toate lu­crurile frumoase, dar câteodată vă su­prasolicitați văzul. În asemenea mo­mente, v-ar fi de folos acest exercițiu simplu: priviți câteva minute în gol. Mușchii oculari se relaxează, iar dvs. aveți la dis­poziție un mic răgaz, în care vă puteți gândi la lucruri plăcute.
C. - Nu mai goniți prin lume cu ochii închiși. Acordați mai multă atenție evenimen­telor din preajmă. Pătrundeți în universul lucrurilor mă­runte și contemplați, de exemplu, perfecțiunea unei cepe ori eleganța unui fluture.

Parfumuri familiare

Iarba proaspăt cosită, plăcintele aburinde, abia scoase din cuptor - când se întâmplă ca asemenea aro­me îmbietoare să ne umple pe neașteptate nările, pare că mersul vieții se oprește în loc, pentru o clipă. Instinctiv, gustăm cu nesaț momentul. Căci parfumu­ri­le au acces direct la sediul emoțiilor din creierul nos­tru. Cât de des profitați de astfel de toane ale na­turii, pentru a vă îmbunătăți starea de spirit?

1. Care sunt, pentru dvs., primele trei mi­rosuri preferate din ambianța coti­diană?
A. Le pot enumera imediat.
B. Două îmi vin în minte spontan.
C. Nu-mi amintesc acum decât aroma cafelei.

2. Calitatea aerului este și ea un criteriu pentru alegerea locului unde veți merge în concediu?
A. Indiferent dacă mă aflu la mare sau la munte, am nevoie să respir aer curat.
B. Important este ca hotelul să nu fie situat pe strada principală.
C. Ce să spun, în general, eu îmi petrec concediul în orașe mari.

3. Închizând ochii, ați putea să vă recunoașteți partenerul și copiii după miros?
A. Bineînțeles, eu iubesc mirosurile familiei mele și le-aș recunoaște oricând dintr-o mie.
B. Posibil...
C. Cu condiția să fi făcut duș de curând, toți oamenii miros la fel pentru mine.

Evaluare MIROS

A. - "Vă place să vă în­con­jurați cu miresme și aveți talentul de a face uz de ele în ambientul cotidian. Lumânările bine mirosi­toare și sti­cluțele cu parfumuri prețioase fac parte integrantă din viața dvs. Atribuiți o anumită amprentă olfactivă și oamenilor, împrejurărilor și spațiilor.
B. - Dvs. cunoașteți din instinct efectul pozitiv al mirosurilor, numai că, în vălmășagul preocupărilor zilnice, uneori îl uitați. Plasați în apro­pierea dvs. surse de parfumuri care să vă ofere mo­mente de încântare: un trandafir pe birou, în baie - un gel de duș cu uleiuri eterice, în bucătărie - verde­țuri proaspete pentru gătit.
C. - În privința aromelor, viața vă așteaptă cu o sumedenie de surprize plăcute, bucura­ți-vă de pe acum! Porniți în explorare și cumpărați ali­­mente proaspete... cu nasul. Mai ales la piață va fi un regal. Dar și magazinele de brânzeturi și cele de vinuri au multe de oferit.

Frumusețea atingerilor

O pală de vânt care ne mângâie părul în timp ce pedalăm pe bicicletă, îmbrățișarea unui prieten drag - atingerile blânde ne relaxează profund. Iar când pie­lea și trupul nostru simt cu atâta intensitate, rațiu­nea face automat o "pauză de emisie".

1. Doriți un masaj?
A. Fără discuție! Mă încântă ma­sa­jele ayurveda și cele cu pietre fier­binți.
B. Îmi place să mi se maseze spatele după metodele clasice.
C. N-aș permite niciodată să mi se facă masaj.

2. Din ce vă beți cafeaua sau cea­iul?
A. De preferință, dintr-o ceașcă de un anumit tip (de pildă, dintr-un por­țelan fin).
B. Beau, de cele mai multe ori, dintr-o cană de ceramică.
C. De regulă, îmi cumpăr pe drum cafeaua într-un pahar de plastic, de unică folosință, și o beau în mers.

3. Piesele de îmbrăcăminte ...
A. ... le aleg, de obicei, atingându-le cu mâna. Trebuie să-mi dea o sen­zație plăcută la pipăit.
B. ... n-au voie să mă strângă, ori să mă zgârie.
C. ... trebuie să arate elegant, înainte de toate.

Evaluare PIPĂIT

A. - Atingerile vă sunt la fel de necesare ca aerul pe care îl respirați. Vă lăsați îmbră­țișat fără niciun fel de rețineri și nu vă sfiiți să atingeți persoane și obiecte, căci vi se pare un lucru cât se poate de firesc. Asta face parte din farmecul dvs.
B. - Sunteți sensibil și vă plac atingerile, numai că nu găsiți întotdeauna timp pentru ele. Cercetați puțin lumea cu mâinile, mân­gâiați flori și obiecte cu texturi fine. E minunat, nu-i așa?
C. - V-ar prinde bine o porție mai mare de oxitocină (hormonul tandreței, opusul corti­zolului, care este hormonul stresului). Din fericire, chiar o simplă vizită la frizer sau căldura plăcută a unei băi de aburi îi ajută secreția.

Mmm, ce gustos!

Gurmet sau gurmand - deosebirea este una esen­țială. Gurmetul savurează, pe când gurmandul mă­nân­că prea mult, tocmai fiindcă nu savurează. Cine înfulecă pe nemestecate nu lasă papilelor sale gusta­tive suficient timp și nu ajunge vreodată să afle deplin gustul și aromele mâncării.

1. Când ați încercat ultima oară o rețetă nouă sau un restaurant nou?
A. Ieri. Și îmi face de asemenea plăcere să schimb mereu câte ceva în rețetele vechi.
B. În ultimele patru săptămâni.
C. Nu pun niciun preț pe mâncărurile pretențioase.

2. Cât durează prânzul dvs.?
A. Minimum o jumătate de oră.
B. Minimum un sfert de oră.
C. Nu mai mult de cinci, poate zece minute.

3. Vă place să vorbiți despre mâncăruri și delica­tese?
A. Pot descrie amănunțit un gust.
B. Aș vrea, însă uneori îmi lipsesc cuvintele potrivite.
C. Îmi place sau nu-mi place. Ce altceva ar mai fi de spus?

Evaluare GUST

A. - Meritați să fiți invidiat, fiindcă sunteți un gurmet autentic. Un pepene copt vă poate readuce în mijlocul verii, un aluat fin vă teleportează la Paris.
B. - Sunteți un amator de mâncăruri bune, dar nu vă faceți mereu timp pentru ele. Deci, v-au rămas încă multe de descoperit. Experimentați astăzi la gătit cu niște verdețuri proaspete și un strop de zea­mă de lămâie, ca să obtineți o nouă nuanță de gust.
C. - Cine e prea ocupat ca să gătească și se mulțumește cu meniuri de fast-food își pierde într-o oarecare măsură obi­ceiul de a se bucura de gustul mâncării. Pentru a vă redobândi această însușire, orientați-vă o vreme spre feluri simple, preparate din ingrediente puține, cum ar fi pastele cu roșii proaspete și puțin ulei de măsline sau pâine integrală cu unt.

Cu urechea la pândă

Ochii ni-i putem închide, urechile nu. Zgomotele străzii, ca și fondul muzical permanent din magazine și chiar din mijloacele de transport în comun ne dau de furcă. În schimb, anumite sunete ori succesiuni complexe de sunete ne mângâie urechile și ne creează o stare de bine.

1. Cât zgomot aveți de suportat?
A. Mă simt doar arareori deranjat.
B. Gălăgia e prea mare în cursul zilei.
C. Sufăr zi și noapte din cauza zgomotului.

2. Ascultați muzică?
A. Iubesc muzica, inclusiv pe cea clasică.
B. Da, câteodată.
C. În general, muzica mi se pare prea obositoare.

3. Când ați stat să ascultați ultima oară glasuri de păsărele?
A. Astăzi dimineață.
B. O, sunt tare drăguțe. Un moment, să mă gândesc...
C. Nu-mi aduc aminte.

Evaluare AUZ

A. - Știți că există studii care arată că plantele se dezvoltă mai bine când li se dă prilejul să "asculte" muzică clasică? O muzică fru­moasă vă face și pe dvs. să înfloriți, desigur că ați observat asta. Poate vă gândiți să cântați la un instru­ment ori într-un cor (chiar dacă vocea dvs. nu sună perfect)?
B. - Auzul nostru are nevoie de tăcere. Această afirmație este numai aparent un para­dox. Căci, dacă suntem permanent expuși la prea mul­te semnale acustice, nu mai percepem decât un flux sonor fără sfârșit. De aceea, permiteți-vă luxul de a va retrage într-o cameră liniștită, pentru a ține la ureche un ghioc, în care vuiesc valurile mării. Sau ascultați clipocitul apei dintr-un castron, pe care o lo­viți cu palma, în joacă.
C. - Liniște! E tot ce vă doriți, câteodată. Faceți-vă un program de odihnă totală pen­tru urechi, creier și trup - câte cinci minute zilnic, iar în concediu, oricât de mult. Altfel vă amenință o aste­nie nervoasă, provocată de suprasolicitarea auzului.