Vremea rece bate la ușă! Sunați mobilizarea și puneți sub arme sistemul imunitar!

Rodica Demian
PREVENȚIE

- Organismul omenesc beneficiază de o armată de apărare: sistemul imunitar. Bazat pe o mulțime de oșteni curajoși și disciplinați - anticorpii - el îi cheamă sub arme, ori de câte ori sănătatea ne este amenințată de vreun dușman: viruși, microbi, bacterii. O luptă pe viață și moarte se-ncinge, al cărei final e decis în mare măsură de forța sistemului imunitar. Problema este: se poate, oare, să-i venim în ajutor armatei care ne ocrotește? -

Întărirea sistemului imunitar
Anticorpii sunt ca animalele de pradă: docili și som­noroși când sunt lăsați în pace. Dar virușii și bac­teriile bâzâie ca muștele pe nasul lor. Iritați brusc, ei sfâșie orice intrus din organism. Problema este: cum se pot transforma niște pisicuțe blânde în spintecători ucigași? Foarte simplu: ele trebuie incitate și menți­nute în stare de alarmă.

Cine sunt victimele virușilor gripali?
Favoriții lor sunt persoanele care se simt vlăguite, obosite, extenuate și fără chef, persoane al căror sis­tem imunitar este așa de solicitat de uzura fizică și psihică, încât nu mai poate face față și unei invazii virale. Or, în acest moment, de mijloc de toamnă, viru­șii trec la atac. Singura noastră șansă: să ne călim și să ne pregătim organismul, pentru ca acesta să re­ziste în perioada umedă și rece de iarnă.
Dar pentru asta trebuie ca dvs. să începeți antre­namentul acum, înainte ca sezonul răcelilor și gripelor să-și facă apariția.

În tricou - afară, la aer
Probabil că aceia dintre dvs. care se sperie chiar și de cel mai mic curent vor reacționa vehement la acest sfat. Dar vorbind foarte serios: ieșiți din când în când, îmbrăcați ușor, până-n fața ușii, chiar dacă afară crapă pietrele de ger. Tremuratul (de doar câteva minute) este un excelent antrenament al sistemului imunitar. El ne arată că măsurile de protecție ale organismului (creșterea temperaturii datorită mișcării) au fost declanșate.
Excitațiile scurte provocate de frig stimulează producerea masivă de anticorpi și punerea lor în stare de alarmă.

Pe ploaie și furtună
Și mai eficiente sunt plimbările lungi pe ploaie și furtună. Cu condiția să fiți bine îmbrăcați. În aerul rece de-afară, organismul învață să reacționeze ra­pid la schimbările de tem­peratură prin accelerarea sau reducerea irigării cu sânge. Dar expunerea îndelungată la frig și, mai ales, frigul la picioare, lasă cale liberă virușilor gripali: irigarea cu sânge este mai redusă, iar acolo unde este sânge puțin, și numărul anticorpilor este redus, astfel că pentru agenții patogeni, instalarea în organism devine o joacă.

De ce dăunează curentul
Dăunător este - în schimb - curentul din încăperile închise. La acest tip de răcire, organismul reacțio­nează prea târziu cu regularizarea irigării sanguine. Urmarea: sistemul imunitar slăbește, iar virușii gripali se pot extinde în voie.

Dușuri reci împotriva bolilor
Persoanele gripate mai tot timpul pot descoperi un adevărat izvor de sănătate: dușurile reci dimineața (după ce corpul a fost în prealabil încălzit). Șocul rece este un stimulent de fiecare zi pentru sistemul imunitar. Toate celulele din organism se înviorează cât ai bate din palme. Atenție însă: apa rece nu trebuie să atingă niciodată pielea rece. Faceți înainte un duș cald/fierbinte, până când o să simțiți efectiv nevoia să vă răcoriți. Abia atunci lăsați jetul de apă să curgă de câteva ori pe picioare, brațe, trup. Începătorii ar trebui să pornească cu apă călduță, răcind-o treptat - zilnic sau săp­tămânal - până când vor putea su­porta temperatura apei de la robinet.

Sportul? Minunat, dar moderat!
Într-adevăr, antrenamentul fizic moderat este cel mai bun pentru sănătate, el întărește musculatura, circulația și - descoperire mai recentă - sistemul imu­nitar. Doar să nu exagerăm. Spor­tul de performanță slăbește extrem de mult imunitatea. Din această cauză, mulți dintre spor­tivii de renume sunt adeseori scoși din luptă de o gri­pă neroadă. Nu­me­roase studii au demonstrat că în urma practicării mo­derate a sportului, celulele-killer - chiar și în cazul cancerului - se înmulțesc vizibil. Dacă însă corpul este stors de puteri, numărul acestora scade mult sub indicele normal. Și atunci triumfă virușii și bacteriile, care se pot extinde în organism după bunul loc plac.

Proasta dispoziție îmbolnăvește
Dacă toamna mohorâtă, certurile cu soțul dvs., necazurile în dragoste sau alte probleme vă strică buna dispoziție, nu este exclus să vă mai pricopsiți și cu o gripă. Pentru că durerea sufletească este deprimantă și pentru sistemul imunitar. S-a dovedit că în astfel de perioade, imunitatea funcționează cu încetinitorul, în timp ce atunci când suntem bine dispuși și fericiți numărul anticorpilor crește substanțial, iar ei sunt mult mai activi. Deci: nu vă lăsați pradă melancoliei, înconjurați-vă de oameni veseli, distrați-vă. În felul acesta o să vă simțiți mai bine atât dvs., cât și sistemul dvs. imunitar.

Întăriți-vă imunitatea gândind
Prof. dr. Gerhard Uhlenbruck, directorul Institu­tului de Imunobiologie de la Universitatea din Köln, este convins că: "Sănătatea sistemului imunitar poate fi programată cu ajutorul creierului" - și anume prin exerciții mentale, cum sunt antrenamentul autogen, exercițiile de relaxare etc. Dar și dacă repetați mereu în gând: "Am o imunitate puternică, care poate să le vină de hac oricăror agenți patogeni", subconștientul dvs. crede că este așa. Și pentru că sistemul imunitar și creierul sunt într-un continuu dialog, anticorpii dvs. se vor înviora.

Vitamine pentru anticorpi vitali
Alimentația variată n-a fost niciodată așa de im­por­tantă ca acum: sistemul imunitar are nevoie de toate componentele alimentelor ca material de con­strucții pentru producția în masă de anticorpi. Dacă un singur material lipsește, și producția stagnează, chiar dacă alte substanțe sunt excedentare. Ar fi bine ca și persoanele sănătoase să-și "perfecționeze" acum alimentația cu preparate bogate în vitamine. Deosebit de importante sunt: vitaminele A, C, E și microele­mentele zinc și seleniu. Acestea apără organismul - deci și anticorpii - de distrugere, elimi­nă substanțele toxice (seleniul) și im­pulsio­nează producerea de anticorpi (zincul).

Când trebuie să chemăm doctorul?
Medicul trebuie chemat când:
- Febra depășește 39,5°C sau du­rează mai mult de 3 zile.
- Apar dureri respiratorii, se-nțepe­neș­te ceafa, apar palpitații, crampe ab­dominale etc. Toate acestea pot fi sem­nele unor infecții grave.