Zodiacul indienilor din America

Cititor Formula AS
Cercetători ai tainelor cerului, la fel ca ba­bi­lionienii, chinezii ori egiptenii, amerin­die­nii credeau în for­țele Lunii, care, po­trivit concepției lor, guvernau uni­versul. Animalele, plantele și chiar pietrele îi su­portau influența, mo­dificându-și comportamentul și starea, în funcție de fazele ei: crai nou, Lună plină, Lună-n descreștere. Viața fiecărui om era influențată de cele trei ele­mente: minerale, vegetale și animale, trei totemuri cu comportament lunar diferit. Un zo­diac bizar, total independent de cele consultate în lu­mea occidentală, dar impresionant de asemănător, ca însușiri generale. Abătut cu o zi față de perioadele horoscopului clasic, zodiacul indian impresionează prin fidelitatea lui.

Luna reînnoirii pământului
(Capricornul)
(cei născuți între 21.12 și 20.01)


Totem mineral: cuarțul
Nativii acestui semn au răceala aparentă a cuar­țului și trec drept rezervați și puțin afectuoși în raport cu cei din jur. Trebuie să învețe să nu fie inflexibili în concepții și în decizii. Dacă nu, se vor spar­ge asemeni cuar­țului, piatra ce-i caracterizează.

Totem vegetal: mesteacănul
Indienii utilizau scoarța mes­tea­cănului pentru a scrie mesaje ce trebuiau transmise peste ge­ne­rații. Nativii acestui totem au un mare respect pentru părin­ții lor și apreciază tradițiile, ritua­lurile și obiceiurile familiale.

Totem animal: gâsca sălbatică

Gâștele sălbatice migrează în fiecare an; ca și ele, nativii aces­tui semn au nevoie să-și la­se spi­ritul să zboare; iar cei din jur se întreabă adesea care este scopul lor pe termen lung. Ca și gâștele sălbatice, lor le place să se afle în deze­chi­libru. Părinții cer prea mult de la copiii lor, căci ei în­șiși sunt adepții unei discipline severe. Gâsca sălba­tică se înțelege bine cu castorul, ursul brun, puma, șar­pele și ciocănitoarea.

Luna purificării
(Vărsătorul)
(cei născuți între 21.01 și 20.02)


Totem mineral: argintul
Asemeni argintului, nativii sunt prețioși pentru prietenii lor; ei au prieteni foarte buni. Argintul (cu­loa­rea Lunii) le dă posibilitatea să înțeleagă lucrurile în profunzime, dar își vor dezvălui arareori senti­men­tele profunde. Căci preferă intelectul, sentimentelor.

Totem vegetal: pluta
Când adie briza, frunzele plutei sună asemeni unor clopoței. Această blândețe, această armonie, acest cântec dă nativilor o natură maleabilă și o mare re­ceptivitate față de cei din jur.

Totem animal: vidra
Vidra își petrece timpul mâncând, dormind, făcând plajă și jucându-se. Asemeni acestui animal, na­tivii sunt curajoși, veseli, serviabili, le place să se joace cu cuvintele și ideile. Nu sunt răz­bunători și sunt naturi visătoare. Ca și vidra, sunt părinți calzi și atenți, capabili să-și lase copiii să se înde­părteze, pe măsură ce cresc. Vidra se înțe­le­ge bine cu cer­bul, cor­­bul, șoimul, mo­ru­nul și elanul.

Luna vânturilor celor mari
(Pești)
(cei născuți între 21.02 și 20.03)


Totem mineral: turcoazul
Ca și piatra lor, nativii acestui semn trebuie bine șlefuiți, pentru a-și arăta ade­vărata valoa­re. Iată de ce trebuie să frec­venteze per­soa­ne care îi sti­mu­lează, căci sunt in­fluen­țabili.

Totem vegetal: platanul
Rădăcinile plata­nului se întind adânc în pământ. Iată ima­ginea la care nativii acestui semn trebuie să mediteze: trebuie să fii bine ancorat înainte să crești.

Totem animal: puma
Puma, leul continentului american, își marchează clar teritoriul și nu permite accesul în cercul intim decât persoanelor în care au absolută încredere. Fără un teritoriu de apărat, puma devine morocănoasă și distantă. Nativii au tendința de a trece sub tăcere emoțiile lor cele mai profunde. Sunt artiști cu o latură misterioasă și neliniștită, care îi face să apară indeciși. E ușor să le faci rău, căci sunt foarte sensibili. Ca și puma, au nevoie de vizuina lor, un loc unde să se retragă.
Puma se înțelege cu șarpele, castorul, gâsca, ursul brun și ciocănitoarea.

Luna arborilor înmuguriți
(Berbecul)
(cei născuți între 21.03 și 20.04)


Totem mineral: opalul
Opalul este asociat cu căldura și focul. Nati­vilor acestui semn le place să se găsească în situații care necesită energie psihi­că și fizică. Dar asemeni ima­ginii acestei pietre, care face ape și se sparge ușor, ei pot să se aso­cieze cu persoane sau idei nepotrivite.

Totem vegetal: păpădia
Vindecătorii indieni o folosesc ca tonic și puri­ficator. Asemeni păpădiei, nativii au o inimă pură. Detestă manipularea sau situațiile tulburi. Încearcă să clarifice situațiile în care sunt puși.

Totem animal: șoimul
Șoimul este vânătorul înnăscut căruia nu îi e frică de nimic. Asemeni totemului, nativii sunt în căutare de proiecte noi și de domenii noi de explorare. Au faze de veselie și faze sumbre, când au dorința de a se îndepărta de lume. Șoimii devin părinți cu entuziasm. Dar pe drum, răbdarea și perseverența pot să-i lase.
Compatibilități: cerbul, elanul, vidra, corbul, moru­nul.

Luna când se întorc broaștele
(Taur)
(cei născuți între 21.04 și 20.05)


Totem mineral: crisolitul
Piatra este tot atât de strălucitoare ca și sticla, având în același timp aparența pământului. Nativii sunt loiali și comunică celorlalți un sentiment de stabilitate, la fel ca și pământul.

Totem vegetal: crinul sălbatic
Crinul sălbatic nu este doar plăcut privirii, dar constituie și un aliment esențial pentru amerindieni. Tot așa, nativii sunt sensibili la ceea ce este frumos și bun; în plus, au capacitatea să-și susțină atât pro­iec­tele, cât și persoanele cu care se asociază.

Totem animal: castorul
Constant, metodic, ingenios, castorul iubește pa­cea, securitatea, confortul și se bucură când lucrea­ză. Puțin vorbăreț, nu își dezvăluie problemele profun­de. Castorii iau viața cuplului în serios și speră că pentru toată viața. Sunt părinți buni, dar femeile, foarte po­sesive, pot greși asemeni femelelor-castor: dau la o par­te bărbatul pentru a-și revărsa toată dragostea asu­pra copiilor. Castorul se înțelege cu gâsca săl­ba­tică, ursul brun, puma, șarpele și ciocănitoarea.

Luna porumbului
(Gemenii)
(cei născuți între 21.05 și 20.06)


Totem mineral: agata
Ca și piatra lor, nativii au darul de vindecători. Pot avea talente în aproape toate domeniile și își dau osteneala să le cucerească. Le place să-și înfrumu­sețeze ambientul și adesea sunt capabili să creeze lucruri frumoase pornind de la mai nimic.

Totem vegetal: coada-șoricelului
Planta este folosită drept tonic în farmacopeea in­diană. Ca și ea, nativii sunt energici, buni prieteni, cu condiția să nu-i plictisești... Le place să flecărească, să vorbească orice cu oricine. Trăncănesc mult.

Totem animal: cerbul
Cerbii sunt sensibili, vioi, agili și intuitivi, prin natura lor. Ei ascultă de alții, dar niciodată cu toată atenția, căci tot timpul sunt năpădiți de sentimente. Au nevoie să fie înconjurați de frumusețe. Sunt artiști, muzicieni, creatori plini de resurse. Asemeni tote­mu­lui lor, nu se mulțumesc cu o singură relație sentimen­tală și riscă să nu se hotărască niciodată. Cerbul se înțelege cu corbul, vidra, șoimul, morunul, elanul.

Luna soarelui strălucitor
(Racul)
(cei născuți între 21.06 și 20.07)


Totem mineral: cornalina
Această piatră este asociată cu sângele, iar nativii sunt sensibili la tot ce vine din inimă. Sunt sufletiști, generoși, sentimentali. Ca și piatra (semi-prețioasă), sunt marcați ușor de idei și afecte.

Totem vegetal: măceșul
Măceșul, arbustul care parfumează aerul primă­verii, le conferă celor născuți sub semnul său ace­lași farmec aparte, inspirându-i pe cei aflați în preajma lor, prin frumusețea și disponibilitatea spiritului. Când "înfloresc", nativii le aduc fericire celor de-alături.

Totem animal: ciocănitoarea
Ciocănitoarea are nevoie să se exprime, să co­munice un preaplin sufletesc, să "bată toba", căutându-și întruna prieteni, căci nu suportă sin­gu­rătatea. Își face cuiburile în cele mai frumoase locuri din pădure, acolo unde e plăcut să trăiești, dar nu se simte bine dacă nu are cu cine să le împartă. Îi place să trăiască și să muncească în grup, este sociabilă și sinceră, cu o condiție: să fie asigurată pe plan mate­rial. Asemeni ciocănitorii, nativii sunt părinți exce­lenți, dar exagerați: le vine greu să-și lase copiii să pă­răsească cuibul familial.
Ciocănitoarea se înțelege cu gâsca sălbatică, cas­torul, ursul brun, puma și șarpele.

Luna când se coc fragii
(Leul)
(cei născuți între 21.07 și 20.08)


Totem mineral: granatul
Granatul simbolizează forța și emoțiile puternice care vin din toată inima. Nativii sunt generoși, afectuoși. Sensibilitatea lor le dă facultatea de a face și a spune lucruri ce pătrund drept în inima prietenilor și dușmanilor.

Totem vegetal: zmeura
Ca și zmeura, nativii acestei faze sunt căutați pentru buna dispoziție pe care o răspândesc. Sunt mari libovnici. La prima vedere, unii par agresivi. Acest înveliș îi ferește de înțepături și este o moda­litate de a-și apăra inima tandră. Alții, dimpotrivă, dau o impresie de căldură și extrovertire, dar mai apoi descoperi că înțeapă.

Totem animal: morunul
Simbol al forței interioare, totemul le dă nativilor energie, inițiativă și plăcerea de a avea ascendent asupra celorlalți. Părerea lor despre viață este adânc înrădăcinată în sufletul lor și e greu să le-o schimbi dacă e nevoie. Câteodată, rolul de părinți îi obosește, căci au dorința de a se rea­liza în alte domenii: pe pla­nul vieții intime, în cel so­cial și profesional.
Morunul se înțelege cu șoimul, cerbul, corbul, vi­dra și elanul.

Luna secerișului
(Fecioara)
(cei născuți între 21.08 și 20.09)


Totem mineral: ametistul
Ametistul de culoare pur­purie sau mov este sim­bolul justiției. Nativii au o judecată sănătoasă asupra oamenilor și a lucrurilor și își transformă colaboratorii în prieteni buni, căci au puterea de a se proteja și a proteja pe alții de extreme.

Totem vegetal: violeta
Ca și floarea, nativii dau impresia de răceală, dar sub ea se ascund adesea senti­men­te profunde și tot atât de gingașe ca și cele exprimate de floare. Trăirile lor afective nu sunt ex­pansive, iar raritatea lor le face și mai dorite.

Totem animal: ursul brun
Nativii sunt persoane măsurate, înțelepte, dotate cu un simț înnăscut al organizării, dar le trebuie un anumit timp pentru a accepta noul. Ursoaicele sunt afectuoase, dar tot atât de severe. Ele impun limite co­piilor, cer ascultare, dar îi lasă să se descurce sin­guri, îndată ce sunt în măsură s-o facă.
Ursul se înțelege cu castorul, gâsca sălbatică, cio­cănitoarea, șarpele și puma.

Luna când zboară rațele sălbatice
(Balanța)
(cei născuți între 21.09 și 20.10)


Totem mineral: jaspul
Această piatră are puterea de a absorbi și de a reflecta căldura soarelui. Ea le dă nativilor un carac­ter onorabil, afectuos, îndreptat spre fericirea celor din jur. Dar când nativul nu știe cum să o facă să stră­lu­cească, poate cădea în abisuri de depresie.

Totem vegetal: lumânărica-Domnului
Această iarbă este denumită și "frunza de catifea" sau "cuvertura de lână". Ca și totemul, nativii pot fi aspri ca lâna sau moi ca și cati­feaua.

Totem animal: corbul
Corbul suportă greu singu­ră­tatea și preferă să se alăture unui grup în care își găsește securitatea. El atinge sensibilitatea afectivă și profesio­nală, în momentul când are o casă ce îi corespunde din toate punc­tele de vedere. Părinții-corbi sunt calzi, dar atitudinea față de copii poate să fie fluctuantă. Corbul se înțelege cu vidra, cerbul, șoimul, morunul și ela­nul.

Luna înghețului
(Scorpionul)
(cei născuți între 21.10 și 20.11)


Totem mineral: malahitul
Această piatră pendulează între aparența sticlei și cea a mătăsii. Nativii nu sunt maleabili, pot trans­forma situațiile din jurul lor în bine sau rău.

Totem vegetal: scaietele
Nativii nu ratează oportunitatea, uneori trecând chiar prin situații ex­treme. Ei îi înțeapă pe cei ce i-au rănit și chiar și pe cei ce-i iu­besc. Natura lor profun­dă este bună, dar din nefericire nu oricui îi e dat să o des­copere.

Totem animal: șarpele
Șarpele e respectat pentru puterea sa de a se transforma. În viața nativilor, schimbările sunt necesare, dar du­rează. Ei pierd idei, relații sau sentimente și intră într-o fază no­uă. Foarte preocu­pați de viața lor per­so­nală, pot să-și lase copiii să își ia viața în mâini înainte ca aceș­tia să aibă suficientă expe­rien­ță. Șarpele se înțelege cu puma, cio­căni­toarea, gâsca săl­ba­tică, ursul brun și castorul.

Luna ninsorilor nesfârșite
(Săgetătorul)
(cei născuți între 21.11 și 20.12)


Totem mineral: obsidianul
Negru, strălucitor și translucid, este o piatră dură și tăioasă ca o lamă. Nativii pot fi deci lucizi, dar susceptibili și tăioși când sunt răniți. Aceasta arată cât de puțin influențabili sunt. Câteodată merg pe un drum care e doar al lor și nu-l împart cu nimeni.

Totem vegetal: pinul
Ca și lemnul arborelui, nativii sunt totodată fle­xibili, dar și puternici. Forța le permite să-i conducă pe ceilalți pe drumul ce le convine cel mai mult. Le place să explice, să conducă, să învețe pe alții și nu încetează să combată ceea ce consideră că-i nedrept.

Totem animal: elanul
Ca și animalul lor, nativii au o ținută mândră și dreaptă, care le dă un aer de superioritate. Spirit pe­netrant, asimilează cu ușurință tot ce citesc, aud, ex­perimentează. Când sunt închiși și tăcuți, ceilalți nu văd că elanii au o natură caldă, deschisă. Mamele re­varsă asupra copiilor o dragoste trainică și per­misivă. Când copiii sunt mari, îi lasă încetul cu încetul să își conducă singuri viața. Elanul se înțelege cu șoimul, vidra, corbul și cerbul.

TATIANA STROGANOFF