Strugurii

Iulia Vlad
Cunoscuți și apreciați încă din antichitate pentru bineface­rile aduse sănătății și frumuseții, stru­gurii sunt și astăzi un ingredient prețios în preparatele și tratamentele cosmetice.

O mulțime de creme și loțiuni de bună calitate au în com­poziția lor "extract de struguri", iar măștile, loțiunile și cremele de casă cu struguri sunt la mare căutare. Cu un conținut mare de vitamine și mi­ne­rale, strugurii au efect de întinerire, revigorare și împrospătare a pielii, de asemenea, întârzie, previn ridurile și îmbătrânirea.

Tonic pentru față și gât
Ingrediente: câțiva struguri mai mari, tăiați în jumătate.
Masați ușor pulpa de struguri pe față și pe gât, cu mișcări circulare, timp de câteva minute. Lăsați să acționeze 10-15 minute, apoi clătiți cu apă rece. Fa­ceți tratamentul mai multe zile la rând, seara, înainte de culcare. Are efect rapid, de împrospătare și tonifiere a pielii. De asemenea, reduce ridurile existente și previne apariția lor, stimu­lează elasticitatea pielii.

Mască cu struguri, kiwi și miere
Ingrediente: 2 linguri suc de stru­guri, 2 linguri kiwi (bine copt) dat pe răzătoarea mică, miere.
Amestecați kiwi trans­format în piure, cu sucul de struguri și mierea, până se face ca o pastă groasă. Aplicați pe față și pe gât. După 20 de mi­nute, clătiți cu apă rece. Se recomandă pentru te­nul gras sau mixt, pentru că închide porii și dă un aspect mat pie­lii. De asemenea, masca este puter­nic vitaminizantă, cu efect de revi­talizare a tenurilor ofilite.

Mască cu struguri, drojdie, lămâie și propolis
Ingrediente: 2 linguri suc de stru­guri, 2 linguri drojdie de bere, 2-3 pi­cături de lămâie, 3-4 picături tinctură de propolis.
Amestecați drojdia, sucul de stru­guri, sucul de lămâie și tinctura de propolis și aplicați pasta obținută pe față. După 25-30 de minute, îndepăr­tați-o cu apă rece. Este perfectă pentru ten gras sau mixt, având efect astrin­gent. De asemenea, reduce sau vindecă coșurile și acneea.

Mască cu struguri și făină
Ingrediente: jumătate de ceașcă de struguri roșii, 2 linguri de făină.
Zdrobiți strugurii cu furculița până se transformă într-un piure, apoi amestecați cu făina. Aplicați pasta pe față și pe gât, lăsați-o să acționeze 15-20 de minute, apoi clătiți cu apă căl­duță. Luminează, întinerește pielea, ofe­rindu-i o strălucire sănătoasă.

Cremă cu struguri pentru sâni și decolteu
Ingrediente: 2 linguri de suc proas­păt de struguri negri sau albi, 3 linguri de cremă de corp, o jumătate de lin­guriță de ulei de porumb sau de măs­line.
Amestecați sucul de struguri cu crema și uleiul, apoi întindeți prepara­tul, cu mișcări circulare, masând ușor, pe sâni și decolteu. Lă­sați să acționeze 30 de minute, apoi clătiți cu apă călduță, și în cele din urmă cu apă rece. Aplicată o dată pe săptămână, crema are efect restructurant asu­pra pielii sensibile de pe sâni și decolteu.

Mască cu struguri, banană și smântână
Ingrediente: 2 linguri de suc de stru­guri, 1 jumătate de banană coaptă, 1 linguriță de smântână.
Zdrobiți banana cu furculița până se transformă în piure, apoi adăugați sucul de struguri și smântâna. Ames­tecați bine și aplicați pasta pe față și pe gât. Lăsați să acționeze 20-30 de minute, clătiți mai întâi cu apă caldă, apoi rece.
Se recomandă tenurilor ofilite, îm­bătrânite, uscate, pe care le hrănește și le întinerește.