BOLI TABU (1)

Rodica Demian
- Există suferințe despre care femeilor nu le place deloc să vorbească. Subiecte tabu, ca de pildă durerile menstruale sau problemele vezicii urinare. O jenă păguboasă, adesea, fiindcă medicina are soluții care le-ar putea ajuta -

"Unii bărbați se străduiesc o viață întreagă să înțeleagă firea unei femei. Alții se ocupă cu lucruri mai puțin complicate, cum ar fi teoria relativi­tății", a spus cândva Albert Einstein. O glumă, firește, o glumă adevărată, pentru că diferența dintre femei și bărbați nu se reduce la conformația corpului, ci și la biologie și boli.
O femeie din trei este afectată - mai devreme sau mai târziu - de o boală specific feminină: de la fi­bro­mul uterin și durerile menstruale, la atonia vezica­lă, la cistită și chiar la endometrioză, o afecțiune prea pu­țin cunoscută. Vestea bună: "Aceste maladii sunt su­pă­rătoare și foarte dureroase uneori, dar nu sunt pe­riculoase și se pot vindeca", afirmă specialiștii.

Atonia vezicală - un subiect interzis pentru multe femei

Este vorba despre incontinența urinară, de care su­feră, conform aprecierilor, zeci de milioane de femei, numai în Europa. Cifra este uriașă! Încă din anii tine­reții, numărul femeilor afectate este de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Iar odată cu vârsta, crește și riscul: circa 40% dintre femei su­feră de atonie vezicală.
Femeile suferă mai ales de așa-numita incontinență de "solicitare": în timpul efortului fizic, dar și atunci când râd sau tușesc, scapă câteva pi­cături de urină. Motivul: la femei, partea inferioară a bazinului e mai puțin stabilă decât la bărbați și aceas­ta, pentru că fe­meile aduc pe lume copii. În timpul sarcinii, ca uterul să se poată întinde spre spațiul de mai sus de el, toată greutatea apasă pe musculatura bazinului inferior. Așa se face că pe parcursul sarcinii sau după o naștere, mușchii și ligamen­tele bazi­nului sunt foarte solicitate. De aceea, peste 30% dintre mame su­feră, tem­porar, de incontinență.
Și o slăbire a țesutului conjunctiv - ereditară sau con­diționată de meno­pauză - ori obezitatea pot pro­duce incontinență urinară. Primul ajutor îl oferă tam­poanele speciale pentru in­con­tinență, dar este foarte importantă și consultația medicală. Multe femei suferă ani de zile, fără să meargă la doctor, unele de jenă, altele crezând că incontinența după naștere sau la o vârstă înaintată ar fi ceva normal. Deși, luată din timp, problema ar putea fi diminuată sau chiar complet vin­decată la 70-80% dintre femei.
La începutul fiecărui tratament se stabilește cauza, de multe ori prin simple întrebări adresate persoanei respective. Alte metode, precum ecografia vezicii uri­nare, sunt rareori necesare. În cele mai multe cazuri, o gimnastică specială pentru bazin rezolvă problema. Se recomandă învățarea exercițiilor cu un fizioterapeut și executarea lor la domiciliu.
În cazurile mai dificile, se face apel la electro­sti­mulare, biofeedback sau - ca ultim pas - la o ope­rație sim­plă, pentru fixarea, sub uretră, a unui bandaj de sus­ținere confecționat din fibre sintetice.

Cistita - ce poate combate infecția?

Simptomele acestei afecțiuni sunt, de obicei, ne­voia de a urina și durerile sau arsurile din timpul urină­rii. Cam o femeie din două trăiește această "experien­ță" cel puțin o dată pe parcursul vieții ei. "Din păcate, fe­meile sunt predispuse anatomic la cistite. Uretra lor este relativ scurtă (cu circa 3 cm mai scurtă decât a băr­­­baților), astfel că agenții patogeni ajung mai repe­de în vezica urinară", afirmă experții. În plus, la fe­mei, ure­tra se află foarte aproape de anus, și de aceea bacteriile din intestin pătrund ușor în vezică, infec­tând-o.
Dar și hormonii joacă un rol: din cauza lipsei de es­trogeni din timpul menopauzei, mucoasa din zona genitală este insuficient irigată cu sânge, astfel că pH-ul vaginului poate crește. Ceea ce ușurează pătrun­derea bacteriilor și a agenților patogeni și, drept ur­mare, poate duce la apariția repetată a cistitelor.
Persoanele predispuse ar trebui să folosească mă­su­rile preventive obișnuite: să bea multă apă, inclusiv în cazurile acute - apa spălând bine căile urinare. Să evite frigul, pentru că acesta slăbește mecanismele naturale de apărare ale organismului și infecția se in­stalează mai ușor. Experții le mai recomandă femeilor să meargă la toaletă după contactul sexual, deoarece în felul acesta bacteriile de la intrarea în uretră sunt înde­părtate imediat. O măsură pe cât de simplă, pe-atât de eficientă.
"Și dacă totuși se întâmplă? Multor paciente le e teamă să ia antibiotice și ezită prea multă vreme. Și dacă totuși le iau, întrerup adminis­trarea imediat ce dis­par durerile, nu și bacteriile. Ceea ce face ca aces­tea să devină rezis­ten­te, să se înmulțeas­că și infecția să devină cronică", avertizează urologii, recoman­dând administrarea ime­diată și consecventă a antibioticelor.
Dar nu numai antibioticele pot fi folositoare, ci și anu­mite substanțe active existente în plante, ca de pildă, extractul din frunze de strugurii-ursului, pro­dusele pe bază de fructe de merișor sau ceaiurile re­nale dezin­fec­tante (mesteacăn, osul-iepurelui, mă­tase de porumb, cozi de cireșe etc.).

Durerile menstruale - ce este normal și când trebuie consultat medicul?

Fiecare femeie are pe parcursul vieții între 350-500 de cicluri men­struale. Dar felul cum se simte în această perioadă diferă de la caz la caz. Multe se plâng de dureri abdo­mi­nale convulsive, care pot radia până în spate și în coapse. De multe ori, ciclul este însoțit și de dureri de cap, de oboseală, de diaree și de greață.
"Uterul este un mușchi. În timpul ciclului, el se con­tractă sub forma unor convulsii, pentru a «ex­pulza» mucoasa uterină care nu-i mai este necesară. Ceea ce pro­voacă dureri specifice, în primele două zile", ex­plică ginecologii. Dacă aceste dureri se dato­rează ex­clusiv ciclului, se recomandă administrarea unor medicamente antidurere și antispasmodice (de exem­plu Ibuprofen și Buscopan). Durerile pot fi cal­mate, temporar, și cu ajutorul unei buiote cu apă caldă ținute pe abdomen, iar spasmele dispar pe durată lungă după administrarea de magneziu în doze suficiente.
Și tratamentul hormonal calmează durerile men­struale. Femeile care iau pilula anticoncepțională se plâng mai rar de dureri acute. Iar echilibrul hormonal poate fi restabilit și cu ajutorul unor extracte de plante (de exemplu, extractul de mielărea). Dar terapia cu plante trebuie să fie de lungă durată și regulată.
Femeile care au dureri abdominale puternice sau cele cu ciclu neregulat ar trebui să consulte un gine­colog. Pentru că în spatele lor s-ar putea ascunde afec­țiuni mai grave, precum un fibrom uterin sau o endo­metrioză. Cu ajutorul razelor ultrascurte, al ecografiei abdominale și al analizelor de sânge, medicul poate stabili cauza și tratamentul bolii.

(În numărul viitor, tratamente alternative pentru "Bolile tabu")