Bucuria toamnei la Dublin

Cititor Formula AS
Regal românesc în Irlanda

Început de octombrie în "insula de smarald". Vânturile din vest, de la Ocean, se împletesc cu cele sărate din est, de la mare, într-un dans de troiene de frunze multicolore, de mirosuri tari și nostalgice, pe melodii de ploi furioase.
Octombrie doare prin frumusețea, măreția și tristețea lui melancolică. Dealurile galbene, dichisite cu căpițe de fân, livezi de meri și vii parfumate, pădu­rile în nuanțe de miere și foc îmi cutreieră gândurile, sufletul și somnul cu un dor de casă care nu se poate reda în cuvinte. Un deceniu departe de toamna româ­neas­că, de imașurile și munții care se adâncesc în cer, departe de lanurile mirifice de floarea-soarelui, de teii noștri incredibili și înțelepți, de mustul rubiniu. Rana emigrării sângerează mai puternic toamna, iar cerul o spală cu miliarde de stropi grei de ploaie. Dar, oricât ar ploua, adâncul rănii nu se va umple nicioadată. Fântâna dorului și a amintirilor nu se poate umple, cu toată ploaia pământului...
Dumnezeu, acolo unde este durere și pustiu, aduce și leac, și bucurie. Iar miercuri seara, pe 8 octombrie, aici, în Dublin, mi s-a ostoit sufletul prin nectarul dumnezeiesc al artei. Pe scena Filarmonicii din Dublin (National Concert Hall), Orchestra Radio-Televiziunii irlandeze (The RTE Concert Orchestra) a prezentat și acompaniat corul bărbătesc al Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, condus de pr. Sorin Dobre. Ca invitați, au mai evoluat solista Rita Connoly, Lyan O'Flynn - cim­poi, Noel Eccles - percuție, Gerry O'Beirne - chitară și Călin Hăndăbuț, la fluier și oboi, precum și corul femeiesc de la Societatea Corală "Dun Laoghaire". Con­certul s-a intitulat "Vocile din Cimitirul Vesel" și a con­stat într-o suită pentru orchestră, cor și soliști a bi­ne­­cunoscutului com­­pozitor irlandez Shaun Davey, care s-a inspirat din ver­surile epitafurilor de pe crucile de mor­mânt din Săpânța.
Evenimentul a marcat începutul Zi­lelor Culturale Ro­mâ­nești la Dublin, organizate în cola­bo­rare cu Am­ba­sada României la Du­blin și Institutul Cultural Român din Londra. Sala Fi­lar­monicii a fost pli­nă. Oficialitați române și irlandeze, păstorii sufletelor noastre, preoții ortodocși, în frunte cu Părintele Proto­pop Călin Florea, personalități politi­ce și culturale au onorat cu prezența acest spectacol extraordinar.
Am asistat la o îmbinare im­pre­sionantă a muzicii populare românești cu cea celti­că, o îm­pletire a două spiritua­li­tăți boga­te și puternice. Piesele interpre­tate în limbile ro­mână, engleză și irlandeză au fost de o sensi­bili­tate unică, cu­cerind ini­mi­le românilor și, mai ales, ale majo­rității irlandeze prezente în sală. Concertul, con­ceput desă­vâr­șit, a echivalat cu o odă închi­nată bucuriei de a trăi, diver­si­tă­ții, dar și apropierii dintre oa­meni. Pe parcursul ce­lor peste două ore de muzică su­blimă, am făcut un drum prin is­to­­rie, cultură, tradiție și am învățat încă o dată că do­rul de a iubi frumosul și credința creează miracole. În­tr-ade­văr, toți cei prezenți au trăit un miracol! La final, toți spectatorii erau trans­figurați. Ultima piesă, inter­pre­tată de toți cei de pe scenă, de cele două coruri, îm­pre­ună cu orchestra și toți invitații, cântată pe versurile traduse în engleză ale poe­ziei eminesciene "Stelele-n cer" ne-a ridicat, literal­mente, în înălțimile văzduhului, creând o conexiune, pe plan spiritual, a tuturor celor prezenți.
Datorită acestei treziri spirituale, am simțit nevoia de a împărtăși bucuria primită în dar cu toți românii de pretutindeni, dar mai ales cu cei de Acasă.
Toamna este un anotimp al belșugului. Acum, în plină toamnă, sufletul meu e mult mai bogat, datorită unor oameni cu totul deosebiți, talentați, pasionați - români și irlandezi. Dorul de România îmi zâmbește acum. Este un dor fericit. S-a hrănit cu bucuria pe care numai arta și dragostea ți-o pot da. Sunt fericită că fru­musețea României a răsărit încă o dată, aici, în "insula de smarald".

ELENA URSACHE

P.S. Mulțumesc, "Formula AS"! Sunteți un soare care ne încălzește sufletele, indiferent de anotimp.