Un dușman neștiut: Statul pe scaun

Gilda Fildan
- Oamenii de știință dau alarma! Statul îndelungat pe scaun este la fel de primejdios ca fumatul. Multele ceasuri petrecute în poziția șezând dăunează întregului organism. În cele ce urmează, aflați în ce mod putem evita riscuri grave pentru sănătatea noastră -

Mersul pe două picioare este considerat drept unul din cele mai mari progrese în dezvoltarea speciei umane. Iar noi ce facem? Ședem: în medie, șapte ore pe zi. O persoană din patru stă chiar peste nouă ore pe scaun și una din nouă atinge recordul de a nu se clinti din poziția șe­zând unsprezece ore pe zi. Dacă adăugăm și ceasurile de somn, nu ne rămâne prea mult timp disponibil pentru deplasarea cu corpul la verticală. Deși ea e profund înrădăcinată în subconștientul oricărui om, după cum arată și unele expresii curente. Întrebăm ade­sea: "Cum îți merge?" sau "Ei, merge treaba?" - și întotdeauna e un semn negativ când treaba "nu merge", ori când ne "merge" prost.
Într-adevăr, cu cât ședem mai mult, cu atât ne sim­țim mai rău. A confirmat-o recent un sondaj de opinie, cu 1003 participanți: acei repondenți care și-au declarat condiția fizică drept nesatisfăcătoare petre­ceau zilnic, șezând, un timp ce depășea durata medie. În schimb, cei mai puțin sedentari afirmau cu con­vingere că se simt bine.
Cercetătorii britanici au constatat că oamenii care stau pe scaun multe ore, în fiecare zi, au un risc sporit de diabet și de afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii australieni au descoperit că persoanele care nu-și pă­răsesc poziția șezând patru ore pe zi sau mai mult dez­voltă mai frecvent boli cronice și maligne. Iar experții americani ne încredințează, pe baza investigațiilor des­fășurate de ei, că am avea șansa să ne prelungim viața, dacă am reduce durata zilnică de stat la birou, la masă ori în fața televizorului, la mai puțin de trei ore.
Specialiștii nu țin neapărat să condamne această postură în sine. Dar studiile pun în evidență faptul că și aici este valabilă aceeași regulă ca la consumul de grăsimi, zahăr și alcool: trebuie păstrată o măsură rezonabilă.
Majoritatea oamenilor stau, pur și simplu, prea mult pe scaun: mai întâi dimineața, la masa din bucă­tărie, unde iau micul dejun, apoi în mașină, după aceea la birou, în pauza de prânz - undeva, într-un local, iar la sfârșitul zilei - pe canapea, cu ochii în ecra­nul tele­vizorului. Toate acestea, de regulă, fără a schimba po­ziția corpului ceasuri întregi. Or, după cum dovedesc investigațiile medicale, lipsa prelun­gită de mișcare este cea care ne ruinează sănătatea. Nu numai că ea duce foarte repede la o scădere a for­ței musculare și la o condiție fizică precară, dar și funcțiile întregului nostru organism sunt afectate pe termen lung. Când un organ nu este solicitat sau activat în permanență, funcționalitatea lui se dimi­nuează. Aceasta este o consta­tare valabilă atât pentru musculatură, cât și pentru creier, metabolism sau vasele de sânge.
Durerile de spate sunt consecința cel mai des în­tâl­nită a șederii prelungite. Dacă mușchii umerilor și ai cefei sunt prea puțin solicitați, nu vor mai fi ali­mentați îndeajuns cu sânge, prin urmare vor fi excluși din circuitul aprovizionării cu oxigen. Ei reacționează formând contracturi și transmițând, ca semnal, o senzație de durere. Cu alte cuvinte: mușchii cărora nu li se oferă posibilitatea să lucreze se atrofiază.
De aici decurg fenomene complexe, deoarece musculatura îndeplinește multiple sarcini: ea dă sta­bilitate spatelui, susținând astfel coloana verte­brală, mișcă și controlează scheletul în ansamblul său. Și, nu în ultimul rând, activitatea musculară reprezintă premiza unei hrăniri corespunzătoare a ligamentelor, cartilajelor și oaselor. Cine stă prea mult timp așezat împiedică stimularea tuturor acestor structuri, așa încât nu au de suferit numai mușchii, ci și liga­mentele, cartilajele și oasele.
Problemele cardiace pot fi de asemenea agravate prin exagerarea statului așezat, căci, în definitiv, și inima este un mușchi care trebuie stimulat și întărit. De exemplu, la cei care practică un sport de rezis­tență, ea își modifică dimensiunea și, după o anumită perioadă de antrenament, are o greutate cu 20% mai mare decât la persoanele care nu fac sport. O inimă cu volum apreciabil va lucra și mai bine cu mai puțin efort, având nevoie de un număr mai mic de bătăi pentru a face sângele să circule prin corp. Totodată, simptomele de uzură își vor face apariția mai rar.
Există numeroase studii clinice care demonstrează că sportul, practicat în mod consecvent, reduce con­si­derabil riscul de afecțiuni cardiovasculare. Mișcarea menține arterele elastice, prevenind ateroscleroza. După cum se știe, această boală constă în depunerea de grăsimi și calciu pe pereții vaselor de sânge și în îngustarea lor treptată, ceea ce duce în decursul anilor la scăderea fluxului sanguin. Netratată, afecțiunea se poate solda, în final, cu un infarct: când unul din va­sele coronare se obturează, circulația locală se între­rupe în unele porțiuni ale miocardului, care vor fi, astfel, private de aportul necesar de oxigen și nu­trienți. În momentul când mușchiul inimii nu mai este aprovizionat suficient, celulele sale încep să se distru­gă. În același timp, apar contracții necontrolate ale inimii - așa-numitele extrasistole - care pot provoca moartea bolnavului.
Varicele sunt și ele favorizate de statul pe scaun. Să reținem însă că și predispoziția determinată ge­netic joacă aici un rol important. Nu toate persoanele care stau picior peste picior sau poartă regulat tocuri înalte vor suferi obligatoriu de afecțiuni ale venelor. Dar la cei care le au deja, aceste deprinderi vor agrava inflamația sau binecunoscuta senzație de picioare grele. Soluția e simplă: să ne ridicăm din când în când de pe scaun și să facem câțiva pași. Așa ne activăm pompa musculară și atenuăm disconfortul. Prin mișcarea gleznelor, mușchii gambelor se întind și se relaxează. Ei exercită o anumită presiune asupra venelor, făcând ca sângele să fie trimis înapoi, de la picioare spre inimă.
Diabetul de tip 2 provine, în opinia medicilor, tot din lipsa de mișcare, com­bi­nată cu un surplus de greu­tate corporală. Așa­dar, imo­bilitatea prelun­gită își arată și aici efec­tele: din cauza de­ficitului de activi­tate fizică, se con­sumă prea puțină e­ner­gie. Se ajunge la un ra­port defectuos între can­tita­tea de energie acu­mulată în organism și cea cheltuită, rezultatul fiind în cele din urmă supra­ponderalitatea. Miș­carea, dim­potrivă, redu­ce glice­mia și combate dia­betul. Căci activitatea mus­cu­lară necesită glucoză. A­ceasta este extrasă mai întâi din depozitele de zahăr și amidon existente în inte­ri­orul celulelor și apoi - după epuizarea lor - din sânge.
Cancerul nu apare, firește, din simplul motiv că un om stă prea mult pe scaun. Totuși, din ce în ce mai multe studii indică o conexiune între cancerul de sân și de colon și lipsa de mișcare. Cercetătorii au formu­lat concluzia că persoanele care fac zilnic o plimbare de o oră, în pas alert, își pot micșora riscul cance­rului de colon cu 40%. "Sportul reduce, în afară de glicemie, și valoarea unui hormon de creștere asemă­nător cu insulina, care este pus în legătură cu dezvol­tarea tumorilor", afirmă specialiștii. Pe lângă aceas­ta, mișcarea favorizează repararea defecțiunilor pre­zente în ADN, considerate ca fiind factori declan­șatori ai bolilor maligne.

Măsuri de prim ajutor

Așadar, avem destule argumente pentru a scurta durata șederii pe scaun, fotoliu sau canapea. Chiar și cine n-are norocul de a-și fi ales o meserie care pre­su­pune activitate fizică și își câștigă existența așezat în fața unui birou poate recurge la câteva trucuri mă­runte, însă benefice pentru sănătatea sa. Vă enume­răm în continuare câteva:
* Lăsați mașina în garaj și mergeți la serviciu cu bicicleta sau ieșiți din metrou cu o stație mai devre­me, ca să aveți un drum mai lung de parcurs pe jos.
* Urcați scările în loc să luați liftul sau, în clă­dirile înalte, urcați măcar două-trei etaje cu piciorul.
* Ridicați-vă de la locul dvs. de muncă din când în când, ca să vă luați un pahar cu apă, ori să vizitați un coleg din biroul alăturat.
* Stați în picioare cât timp telefonați (eventual într-un singur picior - acesta este un bun exercițiu de echilibru).
* Schimbați-vă la anumite intervale poziția pe scaun dacă rămâneți mai mult timp așezați sau țineți picioarele sprijinite la oarecare înălțime, de pildă pe un taburet.
O echipă formată din cercetători scoțieni și cana­dieni a descoperit că o postură mai relaxată, cum ar fi sprijinirea de spătarul scaunului, este mai sănătoasă pentru spate decât cea perfect dreaptă, recomandată până acum. Explicația: ea solicită mai puțin coloana și discurile intervertebrale.
Nici șeful n-ar trebui să aibă nimic împotrivă când vede că subalternii lui se foiesc pe scaune sau se ridică și ies din birou pentru câteva minute. Fiindcă, atunci când ne mișcăm, se intensifică și circulația la nivelul creierului. Deci, ne vom putea concentra mai bine și vom munci mai cu spor.

Ce ne ajută când avem probleme acute?

* Tulburări de circulație - Beți multe lichide, pentru a vă fluidiza sângele. Extractele din plante ca usturoiul dilată vasele, îmbunătățind astfel fluxul sanguin. În scopul obținerii unui efect semnificativ, specialiștii recomandă patru grame de usturoi proas­păt. Un vasodilatator eficient este și păducelul. La țigări ar trebui să re­nun­țați, deoarece nicotina acțio­nează în sens con­trar, provocând o con­stricție vas­culară.
* Dureri de spate - Plasturii termici des­tind mus­culatura, indu­când o stare plăcută de relaxare. Alifiile cu sub­stanțe active de origine vegetală, ca aceea din rădăcină de tătăneasă, pot fi utilizate pe o du­rată mai lungă de timp.
* Vinișoare roșii sau varice - Venele tru­desc din greu în corpul nostru: ele trebuie să în­vingă forța gra­vitației, transportând sângele din picioare înapoi la inimă. Ajutați-le, mișcându-vă cât mai mult, în timp ce lucrați la birou, de exemplu, faceți rotații cu glez­nele sau balansați tălpile de pe câlcâie pe vârfurile dege­telor. Pe cât posibil, nu stați picior peste picior, deoa­rece această poziție îngreunează circulația sânge­lui. Ideal ar fi să le sprijiniți pe un taburet, ținându-le pu­țin îndoite. Așa, sângele venos vă curge mai ușor în direcția inimii. Există remedii naturale care pot întări pereții venelor: efectele castanului sălbatic și al frun­zelor de viță sunt atestate de o serie întreagă de studii științifice.

Exercițiu fizic pe furate

Aceste cinci exerciții nu cer prea mult efort și vă pun în mișcare apa­ratul loco­motor.

Balans pentru gambe
Puteți să vă întăriți gambele și coapsele, în vreme ce vă spă­lați pe dinți. Depărtați pi­cioa­rele la distanța șol­durilor și în­doiți ge­nunchii - cu cât vă lă­sați mai jos, cu atât mai eficient va fi exer­cițiul. Ridicați și co­borâți lent călcâiele, timp de două minute.

Antrenarea tricepșilor
Iată o modalitate de a for­tifica musculatura pec­to­rală și tricepșii. Spriji­niți-vă cu mâi­nile pe mar­ginea căzii de baie și de­părtați-vă de ea, făcând câțiva pași înapoi. Co­borâți de trei ori trunchiul și ridicați-l din nou, folo­sindu-vă de forța bra­țelor. Se repetă de douăspre­zece ori.

Antrenarea musculaturii abdominale
Stând cu spatele drept pe scaunul de la birou, împreunați mâi­nile la ceafă și în­clinați-vă spre stânga - cu maximum 45 de grade. După cincispre­zece repe­tări, reluați exercițiul pe partea opusă. Vă servește la în­tărirea mușchilor de pe laturile abdome­nu­lui.

Fortificarea spatelui
Stând la birou, de­păr­tați pi­cioarele la distanța șoldurilor, strângeți pum­nii, sprijiniți coa­tele pe blatul mesei de scris și apă­sați-le în el cu toată puterea. Mențineți pre­siu­nea minimum 15 secunde. Repetați de trei ori.

Genuflexiuni la perete
La birou sau acasă: li­piți-vă cu spatele de perete și lăsați-vă să alunecați în jos, până când gambele și coapsele formează un unghi de 90 de grade. Ră­mâ­neți în această poziție 20 de se­cunde și reluați de trei ori. Este un exercițiu care vă promite fese și coapse ferme.