Fructe și legume de toamnă

Iulia Vlad
Proaspete, zemoase și parfu­mate, pline de vitamine și mi­nerale, fructele și legumele toam­nei sunt la fel de prețioase pentru sănătate ca și pen­tru întreținerea pielii. Profitați de ele și folosiți-le cu nădejde. Acum, toamna, au cea mai ma­re putere de în­frumu­se­țare.

Mărul

Nu ar trebui să lipsească din ritua­lul nostru de îngrijire, mai ales acum, când găsim cele mai proaspete mere din tot timpul anului. Tratamen­tele cu mere făcute acasă au ca efect recăpă­ta­rea elasticității și fermității pielii, hi­drata­rea, împrospătarea și catifelarea ei.

Masaj cu măr
Se masează fața și gâtul cu felii de măr tăiate subțire sau cu un tampon de vată înmuiat în suc proaspăt stors de măr, timp de câteva minute, cu mișcări circulare și ascendente. Se lasă sucul pe față 5 minute, apoi se clătește cu apă rece. Este excelent pentru a preveni și trata lăsarea pielii. Se recomandă ma­saje faciale de 2- 3 ori pe săptămână.

Mască de măr, cu miere și frunze de salvie
Ingrediente: un măr mic, decojit și fără cotor, 1 lingură de miere, 1 lingu­ră de frunze proaspete sau o jumătate de lingură de frunze uscate de salvie.
Transformați în piure pulpa de măr, apoi adăugați mierea și frunzele de sal­vie fin mărunțite și amestecați bine. Aplicați pasta pe față, lăsați-o să acțio­neze 20 de minute, apoi clătiți cu apă rece. Lasă pielea întinsă și străluci­toare, ajută la estomparea ridurilor.

Cremă cu suc de măr pentru sâni
Ingrediente: 2 linguri suc proaspăt de măr, 2 linguri cremă de corp.
Amestecați sucul de măr cu crema de corp pe care o folosiți de obicei, apoi, cu mișcări circulare și ușoare, apli­cați-o pe sâni și decolteu. După 30 de minute, clătiți. În combinație cu cre­ma de corp, su­cul de măr își intensifică acțiunea de hi­dratare și tonifiere a pie­lii, de care zona decolteului și a sânilor are atâta nevoie.

Para

Folosită în preparate de casă, para ajută la întreținerea și hidratarea tenu­lui, la combaterea acneei și a coșurilor.

Mască din pară și suc de lămâie
Ingrediente: 2-3 linguri de pulpă de pară bine coaptă, câteva picături de lămâie.
Transformați pulpa de pară în piu­re, cu ajutorul unei furculițe, adăugați su­cul de lămâie și amestecați bine. A­plicați pe față, lăsați să acțio­neze 20-25 de minute, apoi spălați cu apă rece. Are efect astringent și mati­fiant asupra tenului gras și mixt, reduce coșurile și acneea.

Mască din pară, oțet de mere și amidon
Ingrediente: o jumătate de pară bine coaptă, 1 linguriță de oțet de mere (de calitate), 1 linguriță de amidon de porumb sau făină.
Dați para pe răzătoarea mică (cu tot cu coajă) și amestecați-o cu oțetul și amidonul. Aplicați pasta pe față, lă­sați-o 15 minute, apoi clătiți-o cu apă rece. Lasă pielea curată, suplă și în­tin­să. Estompează coșurile și acneea. Se recomandă pentru tenul gras și mixt.

Gutuia

Are efect astringent asupra pielii, reface țesuturile lezate, to­nifică și le redă fermitatea. Sucul de gutuie proaspăt obținut se folosește, cu efecte deosebite, pentru lo­ționarea tenului gras sau mixt, cu puncte negre. Se lasă pe față timp de 15-20 de minute, apoi se spală cu apă rece.

Mască de gutuie și iaurt
Ingrediente: 3 linguri pulpă de gu­tuie dată pe răzătoarea mică, 2 linguri iaurt.
Amestecați gutuia dată pe răzătoare cu iaurtul, apoi aplicați pe față. După 20-25 de minute, clătiți. Se recomandă pentru tenul normal, gras sau mixt, și are efect de hidratare, vitaminizare, to­nifiere și matifiere.

Dovleacul

Prin componentele sale, vitamina A și acizi alfa hidroxi (AHA), ajută la exfolierea delicată a pielii și la men­ținerea ei catifelată și netedă.

Exfoliant cu dovleac
Ingrediente: o ceașcă de piure de dovleac fiert (sau conservat - se găseș­te la supermarket), o cană de zahăr tos, un sfert de ceașcă de ulei de măsli­ne, o jumătate de lingură de praf de scorțișoară.
Amestecați ingredientele într-un bor­­­­can, apoi, la duș, masați corpul cu pre­paratul, timp de 2-3 minute, cu miș­cări circulare. Clătiți cu apă călduță.
Enzimele din dovleac desprind stra­tul de piele moartă, iar zahărul o înde­părtează. În același timp, uleiul de măs­line hidratează, iar scorțișoara sti­mu­lează circulația sângelui, astfel că pielea capătă o culoare sănătoasă și stră­lucire.

Mască de dovleac și frișcă
Ingrediente: 2 linguri dovleac fiert piure, 1 lingură de frișcă proaspătă, naturală.
Amestecați ingredientele și aplicați pasta pe față. Lăsați 25-30 de minute, apoi clătiți cu apă călduță. Lasă tenul catifelat și proaspăt și îi redă tonusul, previne și tratează ridurile.