Bolile "tabu" ale femeilor (2)

Rodica Demian
- Tratamente cu plante, alimente și tehnici orientale -

INFECȚII URINARE - CISTITĂ

Plante

Suc de răchițele (Vaccinium oxoccocus)
Cercetări recente întreprinse de americani și israe­lieni au confirmat înțelepciunea vindecătorilor vi­kingi, care foloseau boabele de răchițele pentru vin­de­carea afecțiunilor vezicii urinare. Ele conțin o sub­stanță activă care împiedică bacteria E.coli să se ata­șeze de peretele vezicii sau al căilor urinare.
Rețetă: se recomandă 1 litru de suc de răchițele pe zi, nediluat cu apă și neîndulcit. În cazul când fructele proaspete se procură greu, aceiași specialiști recoman­dă administrarea de pastile sau gelule moi de răchițele. Pentru a obține echivalentul a 1 litru de suc pe zi, tre­buie luate 4 comprimate. Medicii recomandă câte 2 pastile de 3 ori pe zi. (Cran-Urin sau Cranactin sunt cele mai cunoscute preparate.)

Ceai de strugurii-ursului (Arctostaphyllos uva-ursi)
Rețetă: infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate care se opăresc cu 250 ml apă în clocot. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
Ceaiul de strugurii-ursului nu se bea mai mult de 7 zile la rând și nu se fac mai mult de 5 cure pe an. E foarte puternic.
* Pulbere de frunze uscate - se ia câte un vârf de cuțit, de trei ori pe zi.

Apă de orz
Rețetă: 1 cană de boabe de orz se spală bine în apă rece, apoi se clătesc cu apă fierbinte și se pun la fiert, pe foc mic, în 2 litri de apă. Se lasă să mijotească până ce lichidul scade la jumătate. Orzul se strecoară și poate fi adăugat în salate. Din apa de orz se bea câte o ceșcuță de cafea, cu o oră înainte de mesele princi­pale și cu o oră înainte de culcare (să fie ultimul ali­ment al zilei).

Ceai de salvie și mentă
Sunt folosite de herboriștii chinezi pentru tratarea infecțiilor vezicii și ale rinichilor.
Rețetă: în 500 ml apă clocotită se pune câte o lin­gură de frunze de mentă și salvie. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se beau câte 2 căni pe zi, vreme înde­lungată.

Vin de rădăcină de stânjenel
Era remediul considerat drept "suprem" de călugă­rița vindecătoare Hildegard von Bingen. Se prepară din rădăcina bine curățată și pisată a plantei, fiartă în vin. Se beau trei căni pe zi.

Alimente

Apă cu oțet de mere
O rețetă veche practicată în Finlanda recomandă băutul apei, înghițitură de înghițitură, pe toată durata zilei - circa 2 litri (8 pahare pe zi). Efectul crește dacă în apă se pune și oțet de mere - 10 lingurițe la 3 litri de apă.

Iaurt
Preventiv, un mic dejun compus din iaurt și un pumn de afine cu coajă de culoare verzuie apără fe­meile de infecțiile urinare. Conform unor studii re­cen­te, culturile vii de bacterii conținute în iaurt combat E.coli. Dar atenție! Multe firme de produse lactate încălzesc laptele după ce fermentează, și bacteriile mor. În SUA, pe aceste produse se scrie obligatoriu "tratate termic"! Evitați acest tip de iaurturi și ale­geți-le pe acelea cu inscripția "produs care conține culturi vii". Efectul iaurtului asupra infecțiilor vagi­nale spo­rește, dacă se combină cu plante care conțin inulină: păpădia și andivele.
Iaurtul se recomandă să fie introdus și vaginal, ime­diat după relațiile sexuale. El poate fi de asemenea diluat cu apă, pentru un duș vaginal. Înlătură senzația de urinare iminentă.

Tulpini verzi de țelină
Țelina îmbunătățește și sporește calitatea și canti­tatea urinei și este ideală în tratarea infecțiilor vagi­nale. Consumați din belșug țelină crudă, în toate fe­lurile - salată, suc - combinată cu morcovi și pă­trun­jel. Sporesc volumul urinei și întăresc tractul uri­nar.

Cum vă puteți feri de infecții urinare

* Beți zilnic cel puțin 8 pahare de apă.
* Când simțiți nevoia să urinați, mergeți imediat la toaletă. (O vezică plină este mult mai predispusă la in­fecții.)
* După ce urinați, fo­losiți hârtia igienică din­spre față spre spate, pentru ca bacteriile din rect să nu ajungă în uretră.
* Faceți duș, nu baie.
* Înainte și după actul sexual, beți un pahar cu apă.
* La cel târziu 15 mi­nute după actul sexual, în­cercați să urinați.
* Evitați băuturile cu efect iritant: alcoolul tare, cafeaua și cola.

Tehnici orientale

Acupresură
Pentru a ușura rinichii și vezica, masați ușor mar­ginile exterioare ale tăl­pilor, de-a lungul liniei care pornește de la degetul mic. Mai există două punc­te de acupresură: în mijlocul limbii și pe de­getul mare.
Exercitați o presiune ușoară asupra limbii cu dinții sau cu o lingură de supă, apoi masați fiecare deget mare de la picioare.

INCONTINENȚA URINARĂ

Mușchii interiori ai vezicii pot să slăbească odată cu vârsta, ceea ce poate duce la pierderea necontrolată a urinei, mai ales când femeile râd sau tușesc. Pot suferi de incontinență și persoanele care suferă de constipație gravă, bărbații atinși de hipertrofia pros­tatei, femeile care au rămas cu sechele după o naștere. Uneori, incontinența poate fi și efectul secundar al unor medicamente.

Plante

Ulei de sunătoare
Puneți 5 picături de ulei în două lingurițe de apă și amestecați. Luați de patru ori pe zi.

Nuci verzi
Se prepară o infuzie din 1 1/2 linguriță coajă de nuci verzi, peste care se toarnă 250 ml apă în clocot. Se lasă acoperit 20 de minute. Se stre­coară. Se beau 2 căni pe zi.

Decoct de sclipeți (Potentilla erecta)
O linguriță pulbere de rădăcină uscată se fierbe 15 minute în 250 ml apă. Se strecoară și se bea cu înghițituri rare.

Semințe de urzică (Urtica dioica)
Două-trei grame de semințe de urzică mă­cinate se iau seara, împreună cu o linguriță de miere.

Tehnici orientale

Presopunctură
Chinezii au descoperit două puncte de urgență, pe care trebuie apăsat atunci când simțim nevoia impe­rioasă de a urina. Eficiența tratamentului se reduce la o jumătate de oră, ceea ce une­ori este suficient.
Rețetă: apăsați puternic pe partea exterioară a labei piciorului drept, pe excres­cența osoasă care se află în spatele degetului mic. Celă­lalt punct se află pe exte­riorul labei piciorului drept, la jumătatea distanței din­tre degetul mic și gleznă. Apă­sați puternic.

Exercițiile Kegel

Au fost denumite astfel după numele medicului Ar­nold Kegel (1894 - 1981), care a căutat o metodă pen­tru contro­lul incontinenței urinare. Aceste exerciții în­tăresc musculatura planșeu­lui pelvin care susține uretra, vezica urinară, ute­rul și rec­tul. Medicii le recomandă fe­meilor care suferă de in­continență la efort sau pro­laps uterin, în timpul sar­ci­nii și imediat după naștere, celor care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală sau o operație de cezariană.

Tipul I - Contracții lente
Execuție: contractați puternic mușchii pubococ­cigieni, ca și cum ați vrea să opriți fluxul urinar. Păs­trați contracția 3-5 secunde, și apoi relaxați-vă. Repe­tați exercițiul. Veți observa că pe măsură ce îl repetați, vă simțiți din ce în ce mai bine.

Tipul II - Contracții rapide
Contractați și relaxați alternativ mușchii pubococ­cigieni, cât puteți de repede. Și cât puteți de mult. La început. Pe măsură ce numărul repetițiilor crește, vă simțiți din ce în ce mai puternici.

Tipul III - Împingeri
E ca și cum v-ați forța să urinați. Când faceți exer­cițiile, puneți în acțiune și musculatura abdominală, și întreaga musculatură din zona bazinului. Și acum, antrenamentul:
* 50 de contracții lente
* 50 de contracții rapide
* 50 de împingeri.
Această serie se face de cel puțin cinci ori pe zi. Du­pă o săptămână, mai adăugați încă zece repetări la fiecare dintre cele trei tipuri de contracții. Și conti­nuați așa, săptămânal, până ajungeți la serii compuse din o sută de repetări. Dacă la capătul unei serii apare oboseala, nu abandonați. Vă odihniți puțin și reluați exercițiul. În scurtă vreme, incontinența va fi doar o amintire urâtă.

(În numărul viitor - tratamente pentru Sindromul premenstrual și durerile menstruale)