Răspuns pentru LORELEI, F. AS 1138 -"Există tratament natural pentru boala Addison?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Boala Addison este cel mai adesea rezultatul unei afecțiuni autoimune (situație în care propriul sistem imun atacă organismul), deși se cunosc și alte numeroase cauze, cum sunt tra­tamentele îndelungate cu corticoste­roizi, deficitul enzimatic care împiedică sinteza cortizolului, procesele infecți­oase (ex. tuberculoza), amiloidoza, he­mocromatoza (boală datorată excesului de fier din organism), patologiile tu­morale primare și secundare (meta­staze) etc. Practic, afecțiunea apare atunci când por­țiunea exterioară (corticală) a glandei suprarenale nu mai reușește să producă suficienți hor­moni steroi­dieni, în speță cortizolul - un hormon din grupul corticosteroizilor - și, uneori, aldosteronul - un hor­mon din grupul mineral-cor­ticoizilor. Tre­buie su­bli­niat că hormonii secretați de corti­co­suprarenală sunt in­dis­pensabili bunei func­țio­nări a tuturor organelor și țesu­turilor organismului și, de aceea, insu­ficiența su­­pra­­renală lentă (boala Addi­­son) repre­zintă un pro­ces pato­logic po­ten­țial grav, care poa­te pune în primej­die via­ța bolnavului în ca­zul în care medicația de sub­­stituție hor­monală este între­ruptă. Mai mult decât atât, în cazurile de insuficiență supra­re­nală acu­tă, care pot fi pro­vocate de stresul fizic, infecții, leziuni, diaree, vomă, deshi­dratare, șoc etc., internarea în spi­tal este esenția­lă și reprezintă o ur­gență medicală, care constă în admi­nistrarea de solu­ții saline sau glu­coză și hormoni steroizi, cu scopul de a contracara hi­po­tensiunea arte­rială, hipoglicemia și hiper­kalie­mia (creștere a volu­mului de potasiu din sânge).
În concluzie, tratamentul bolii Addison nu este o opțiune ocazională, deficitul de hormoni corti­coste­roizi trebuie compensat zilnic, prin adminis­trarea de medicamente care să suplinească ceea ce organismul dvs. nu mai poate produce în mod normal.
În mod obișnuit, tratamentul de substituție presu­pune administrarea zilnică de hidrocortizon sau pred­nison, care să înlocuiască cortizolul.
Deficitul de aldosteron (hormon care controlează nevoile organismului în sodiu și potasiu, menține ten­siunea arterială în limite normale) se realizează prin administrarea de fludocortizon. Acești hormoni sunt administrați pe cale orală în doze zilnice care cores­pund cantității produse de organism în mod normal, reducând astfel riscul reacțiilor adverse.
Se înțelege, deci, că medicii nu au exgerat cu ni­mic atunci când l-au avertizat pe prietenul dvs. asu­pra faptului că nu are voie să întrerupă tratamentul de substituție, nici măcar două zile, orice abatere de la conduita terapeutică fiind de natură a-i pune viața în pericol.
De asemenea, este foarte important ca prietenul dvs. să poarte permanent o cartelă medicală de aver­tizare sau o brățară, în cazul în care face tratament cu hormoni corticosteroizi pentru boala Addison.
Totodată, este necesar ca pe parcursul unor depla­sări să dispună de un set de urgență, care să cuprindă un ac, o seringă și o formă injectabilă de medicament corticosteroid. În plus, trebuie știut că o dietă săracă în sare poate declanșa simptomele unei insuficiențe corticorenale acute și, de aceea, este necesar să con­su­me zilnic cantități adecvate de sodiu.
Deși tratamentul naturist nu poate suplini în totalitate medicația alopată, acesta poate fi admi­nistrat în formă complementară, cu scopul de a ate­nua impactul negativ pe care corticosteroizii de sin­teză îl au asupra organismului. Un astfel de tratament presupune administrarea de remedii cum sunt Schizandra, Cordyceps, Reishi, extractele cu Lemn-dulce și cele obtinuțe din Coacăz-negru.
Să auzim numai de bine!

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Sufăr de foliculită"
(Răspuns pentru CERASELA F. - Caracal, F. AS nr. 1134)


Foliculita este o afecțiune a foliculilor piloși pro­du­să de stafilococul auriu, care colo­ni­­zează în mod normal pielea la indi­vi­zii sănătoși, sau de fungi, în cazul persoanelor cu un sistem imun defi­citar.
Agresiunile asupra foliculilor pi­loși, generate de contactul strâns cu îmbrăcă­mintea, de bărbierit și nu numai sunt factorii favo­rizanți, repre­zen­tând o poartă de intrare în organism a agenților in­fecțioși. Odată ce se produc leziunile foliculilor pi­loși, riscul ca aceștia să se infecteze este foar­te mare.
Recomandări terapeutice:
* Purtarea de îmbrăcăminte din fibre naturale (bum­bac, lână, in), mai ales cele care vin în contact cu pielea.
* Folosirea de produse de igienă bio (ex. gama de produse Weleda sau Apimond, care nu conțin sub­stanțe sintetice) pentru echilibrarea de la nivelul pielii a florei bacteriene.
* Evitarea zahărului, oțetului, produselor de pati­serie și cofetărie.
Ca produse naturiste, sunt eficiente: uleiul de bo­rago sau luminița-nopții, administrat intern, sub formă lichidă sau sub formă de capsule, vitamina C + Zinc, Acidophylus, ex­tractul de muguri de nuc. Extern, se folosesc apa de argint coloidal și un­guentul din muguri de plop.

"Nu-i pot veni de hac pneumoniei virale"
(Răspuns pentru TRAIAN MATEESCU - Curtea de Argeș, F. AS nr. 1135)


În funcție de tabloul clinic pe care l-ați prezentat, indicată ar fi următoarea schemă de tratament:
* Cordyceps (Secom): 2x2/zi, după masă.
* Astragalus (Secom): 2x2/zi, după masă.
* Vitamina C (Secom) 1000 mg: 1x2 capsule pe zi, după masă.
* Păducel+ Magneziu (Farma Class): 1x2 capsu­le pe zi.
* Sabalit (PlantExtract): 2 ml diluați în 50 ml apă, de două ori pe zi.

Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com


"Doresc un tratament naturist pentru poliartrită"
(Răspuns pentru ELENA - Brașov, F. AS nr. 1131)


Doamnă Elena, simptomele poliartritei sunt foarte sâcâitoare și dureroase, deci vă înțeleg suferința. În astfel de situații, trebuie să aveți o dietă echilibrată, fără sare, con­dimente, E-uri și substanțe chimice.
Foarte bună este combinația tra­ta­mentului natu­rist, homeopatic cu acu­punc­tura și cel balnear. Încercați să le alternați. Când nu puteți să mergeți într-o stațiune cu apă termală, găsiți un specialist bun în acupunctură, precum doctor Marius Theodor Caba, din Sibiu, sau încercați tratamente naturiste care vă ameliorează du­rerile:
Intern: Tonic Antirem E-lite, Salcie, M.S.M, Bos­welia, Artrisalm, Streptoccocinum CH15, Arnică CH9.
Local: Unguente cu venin de albine sau cu venin de sepie.
Tonicul Antirem E-lite este foarte eficient dacă este bine dozat și dacă se administrează în cure de 6 luni.
Tonicul Antirem se prepară în Farmacia E-lite Nu­triția din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H 1, parter. Vă doresc sănătate!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Ajutați-mi fiica să-și recapete vocea"
(Răspuns pentru ELENA - Buzău, F. AS nr. 1132)


Stimată doamnă, boala fiicei dvs. se poate datora unor cauze psihice, neurologice sau unei forme de miasthenia gravis, localizată la corzile vocale.
Un tratament naturist pentru această afecțiune este foarte laborios, el cuprinzând mai multe pagini și 7 planșe. Puteți primi acest tratament gratuit, su­nând la 0723/74.23.98, seara, între orele 20-22.
Vă recomand ca, în primă urgență, să faceți urmă­toarele rețete naturiste. Se va consuma dimineața, între orele 7-11, sucul obținut din legumele mențio­nate mai jos, prin înghițituri mici, pe parcursul a două ore: 7-9, 8-10 sau 9-11.
Rețeta 1
Suc de morcov - 255 ml
Suc de țelină - 142 ml
Suc de pătrunjel - 57 ml
Rețeta 2
Suc de morcov - 283 ml
Suc de sfeclă - 85 ml
Suc de castraveți - 85 ml.
Respectarea gramajului garantează reușita trata­mentului. Abaterile de la gramaj cu 1-2 ml compro­mit tratamentul, lucru care mi-a fost explicat și mie de ing. Valeriu Popa.
Vă rog să aveți încredere în tratamentele naturiste care, sunt convins, o vor ajuta pe fiica dv. să se vin­dece. Ele au reușit să vindece boli pe care medicina clasică nu le poate vindeca.
Credeți de azi înainte în vindecarea fiicei dv. și încercați să-i insuflați această speranță!