Bolile "tabu" ale femeilor (3)

Rodica Demian
- Sindromul premenstrual și durerile menstruale -

Tratamente cu plante, alimente și practici orientale

Rețete cu plante

Din farmacia MARIEI TREBEN

Ceai de crețișoară
Crețișoara este planta suferințelor femeiești. E suficient să-i vezi frunzele încrețite și boaba de rouă care-i strălucește dimineața "în sân", ca să-ți dai seama pentru ce a fost creată de Dumnezeu. Puține alte ierburi au atâta putere asupra bolilor femeiești. În cazul perturbațiilor menstruale, se opărește o linguriță de plantă cu apă clocotită, se lasă la infuzat doar o jumătate de minut, apoi se strecoară. Se beau două căni de ceai pe zi, înghițitură de înghițitură.
Dacă tulburările apar în peri­oada adolescenței, se recomandă un amestec în părți egale de crețișoară și coada-șoricelului. Se opărește o linguriță cu vârf de amestec, cu o cană de apă clo­cotită, se lasă o jumătate de mi­nut să se infuzeze, apoi se stre­coară. Se beau două căni pe zi, înghițitură de înghițitură.

Ceai de traista-ciobanului

Sângerări puternice - se începe o cură de ceai de traista-ciobanului, cu 8 zile înainte de ve­nirea men­stre­lor și până la în­cheierea ciclului. Se beau două căni pe zi. Se opărește o linguriță de plantă, cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de minut, se strecoară și se bea, înghițitură de înghițitură.

Ceai de coada-șoricelului


În cazul întârzierii menstruației sau al menstrelor neregulate, ajută o cană de ceai pe zi, băută dimineața, pe stomacul gol. (Se opărește o linguriță cu vârf de plantă, cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 30 de se­cunde, se strecoară și se bea, înghițitură de înghiți­tură.)

Perne cu cimbru

Apariția crampelor dureroase în perioada menstre­lor se rezolvă prin aplicarea pe abdomen a unei perne cu cimbru. O față de pernă se umple cu flori și tulpi­nițe uscate de cimbru și se aplică pe burtă, înainte de a merge la culcare.

Bitter suedez

În cazul întârzierii perioadei menstruale, precum și în cazul hemoragiilor puternice, se recomandă ad­mi­nistrarea, de trei ori pe zi, a unei lingurițe de bitter suedez, diluat cu puțină apă sau ceai. Se ia în timpul perioadei menstruale, trei zile la rând. Cura se repetă lună de lună, până ce totul se normalizează.

Rețetă alsaciană:
Ceaiul lunii


Regularizează tulburările din perioada menstruală și potolește durerile
Ingrediente: 100 g pe­tale proas­pete de trandafir sau 50 g uscate, 50 g cre­ți­șoară, câte 50 g mușețel și sal­vie.
Mod de preparare: se pun plan­tele într-o cană și se opăresc cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Mod de folosire: în pe­ri­oada men­struală, se beau câte trei căni de ceai pe zi. În pri­ma zi a perioadei, când du­re­rile sunt foarte puternice, se pot bea 6 căni de ceai pe zi.

Alimente

Oțet de mielărea

Atenuează sindromul premenstrual și durerile menstruale
Ingrediente: 200 ml oțet de mere de bună cali­tate, 50 g mielărea proaspătă sau 25 g uscată, 2 lin­guri de coada-șoricelului uscată.
Mod de preparare: * Se pun plantele într-o sti­clă cu dop cu filet și se toarnă deasupra oțetul. * Se lasă sticla două săptămâni, într-un loc cald. Se scutură din când în când, cu putere. * Când perioada expiră, oțe­tul se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se storc bine plantele, ca să iasă tot lichidul din ele.
Mod de folosire: se ia zilnic o linguriță de oțet de mielărea, diluat cu puțină apă. * Oțetul rezistă în cămară, la întuneric și răcoare, 6 luni.
* Cafea - herboriștii spanioli afirmă că o cană de cafea fierbinte băută pe zi potolește durerile men­struale.
* Varză - pentru a ușura simptomele pre­men­struale, aceiași vindecători spanioli recomandă să se bea 5 ml (o linguriță) de suc de varză proaspăt stors, de două ori pe zi.
* Apă - se pune o buiotă cu apă caldă pe abdo­men sau la șale. Potolește durerile, dar atenție, dacă e prea fierbinte, poate stimula sângerările.
* Morcovi - femeile suedeze care au emigrat în America au luat cu ele de acasă tradiția potolirii dure­rilor premenstruale și menstruale cu ajutorul morco­vi­lor. Se folosesc cruzi, sub formă de salată, dar și sub for­mă de cataplasme cu morcovi rași, așezați pe abdo­men.
* Pătrunjel - 25 g de frunze proaspete de pătrun­jel se opăresc cu o jumătate de litru de apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Lichidul se bea de-a lungul unei zile, în perioadele cu dureri puter­nice. Calmează spasmele.
* Argilă - în fiecare lună, vreme de trei săptă­mâni, se ține o cură cu apă argiloasă (o linguriță de argilă se diluează într-un pahar de apă). Se bea în fie­care dimineață, un pahar, pe stomacul gol. Apoi, în peri­oada menstrelor, se aplică o cataplasmă de argilă căl­duță, pe partea de jos a abdomenului.

Practici orientale

* Aromoterapie - cu două săptămâni înainte de perioadele menstruale, se recomandă băile zilnice cu uleiuri esențiale de salvie, mușcată și lavandă. Se pun câte 5 picături din fiecare, în apa din cadă.
* Masaj - un masaj ușor, executat pe abdomen, cu mișcări circulare, calmează durerile premenstruale.
* Acupunctură - meridianele importante în tra­tarea simptomelor premenstruale sunt Ficat și Rinichi. Căutați un terapeut titrat, dacă vreți să recurgeți la această metodă, care dă rezultate de excepție.

Medicină tradițională chineză

Medicii chinezi consideră că tulburările menstruale, însoțite de dureri și de sân­gerări abundente, se datorează, în mare măsură, și unor stări psihice speciale, cum ar fi o sensibilitate exagerată, stări de plâns, tristețe și o răceală în zonele genitale. Prima recomandare este ca ab­domenul și șalele să fie ținute mereu calde, înfă­șurate în șaluri de lână.
Iată și câteva rețete de primă urgență:

Ceai de ghimbir
Ingrediente: o bucată de ghimbir proas­păt, de circa 2 cm, 1 lingură de ceai negru, 8 g de zahăr brun.
Mod de preparare: tăiați ghimbirul în feliuțe subțiri, apoi prăjiți-l până se ru­menește, într-o tigaie de teflon. o Mutați-l într-o cană mai mare, împreună cu frunzele de ceai și zahărul brun și turnați deasupra 300 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat 3 minute. Strecurați și beți lichidul, de mai multe ori pe zi.
Efect: potolește durerile de burtă și frisoanele care apar la începutul men­strua­ției. Dă o senzație plăcută de calm și căl­dură.

Ceai de pelin
Ingrediente: 20 g pelin uscat, 10 g semințe de anason, 10 g zahăr brun.
Mod de preparare: se pun ingredientele într-o cană, se opăresc cu o cană de apă fierbinte și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se bea ceaiul cald.
Efect: potolește durerile puternice din perioada menstruală.

Ceai roșu de trandafiri
Ingrediente:
10 g petale roșii de trandafir, 5 g ceai negru.
Mod de preparare: se pun cele două plante într-o cană și se opăresc cu 300 ml apă în clocot. Se lasă 5 minute în vas acoperit. Se poate îndulci cu miere. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese. Cantitatea ajunge pentru o zi. Administrarea trebuie să încea­pă cu trei zile înainte de menstruație și durează toată perioada ei.
Efect: subțiază sângele, potolește durerile și crampele.
Un sfat chinezesc: acceptați menstrele ca pe un dat al naturii. Împrieteniți-vă cu ele. Nu vă încrâncenați. Sunt un semn al fertilității dvs.

Ceai de talpa-gâștii
Ingrediente:
50 g talpa-gâștii, 2 lin­guri zahăr brun.
Mod de preparare: Imediat înainte de apariția menstruației, se prepară un ceai de talpa-gâștii. Planta se pune în 500 ml apă, se dă într-un clocot și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se îndulcește. Se bea imediat, cald. În paralel, se pune o sticlă cu apă caldă pe abdomen.
Efect: se recomandă în menstruațiile reduse.