O legendă în concert: SANDRA

Dana Ene
"Mă simt mult mai bine acum decât în adolescență"

- Dacă nu vă numărați printre fanii muzicii de azi, iar nume ca Meghan Trainor, Taylor Swift, Lady GaGa sau Miley Cyrus nu vă spun mare lucru, ei bine, este aproape imposibil să nu fi auzit măcar o dată de Sandra și să nu-i fi ascultat o melodie. Starul german al anilor '80 - '90 revine pe scena muzicală românească, pentru a susține un nou concert, pe 2 decembrie, la Sala Palatului, unde a mai cântat și în 2009 -

Au trecut ani buni de când lumea vuia și ex­ploda în ropote de aplauze, imediat ce-o zărea apărând pe scenă, repezindu-se apoi în primul maga­zin de discuri ca să-i cumpere muzica. La finele anilor '80, Sandra era comparată cu Madonna și vindea, în unele țări, chiar mai multe albume decât ABBA sau The Beatles. Ceea ce nu înseamnă că acum, în 2014, o să vă reîntâlniți cu fata ce vă privea altădată triumfător de pe afișele care îi anunțau con­certele. Sandra are astăzi 52 de ani și nu a scăpat, nici ea, neatinsă de trecerea timpului, deși pentru ea, vârsta nu pare să ridice probleme. "Dacă e să fiu sin­ceră, mă simt mult mai bine în pielea mea acum, de­cât în adolescență... Nu am recurs la chirurgia plas­tică și sunt mândră de asta. Nu am folosit nici măcar boto­xul. Mă îngrozește ideea unui ac uriaș care ți se înfige între ochi... De câte ori văd un rid nou mă autoîn­cu­rajez: «E în regulă, nu mai ești tânără. Ei, și ce?!»", afirma ea într-un interviu acordat în urmă cu aproape cinci ani. Cântăreața care s-a impus pe piața muzicală internațională cu melodii precum "Maria Magda­lena" (1985), "In the Heat of the Night" (1985), "Everlasting Love" (1987), "Secret Land" (1988) sau "Hiroshima" (1990), obținând nu mai puțin de cinci premii "Bravo Otto" la rând, s-a matu­rizat. Ri­durile nu sunt singurele semne care marchea­ză aceas­tă transformare. Deși ochii ei sclipitori și gropițele ce au făcut-o celebră au rămas neschimbate, artista pare să fi pierdut, în ultimii 7 ani, bătălia cu kilo­gramele în plus. Iar dacă acest lucru ar scăpa neobservat unui om de rând, un star de valoa­rea ei nu poate trece ușor de critici și speculații: "Am auzit niște zvonuri conform cărora aș avea probleme cu alcoolul și de aceea m-am îngrășat. Nu este ade­vărat. Nimeni nu știe de ce m-am îngră­șat, așa că toți își dau cu părerea. Ei bine, o să vă dezvălui eu motivul: am făcut injecții cu cortizon pentru bursi­tă. Este o boa­lă urâtă și dureroasă, care mi-a a­fectat șoldul drept", măr­turisea artista într-un in­terviu acordat revistei "Der Spiegel".
Afectate de trecerea nemiloasă a timpului au fost și ultimele ei trei discuri: "The Art of Love" (2007), "Back to Life" (2009) și "Stay in Touch" (2012), care nu au reușit să scape de critica acidă și nici să ega­leze, măcar de depar­te, vânzările și suc­cesul de odinioară. Dar Sandra încearcă să își păs­treze optimismul. Are fanii ei înfocați, în special în fostul bloc comunist, ce iubesc muzica anilor ei de glorie și care sunt dornici s-o mai asculte. Chiar dacă și ei sunt destul de reti­cenți la noile melodii, preferându-le pe cele deja con­sacrate, se înghesuie în continuare să cumpere bilete la concertele Sandrei și să retrăiască alături de ea, timp de câteva ore, gloria anilor '80. "Noile mele me­lo­dii sunt tot pop, dar ceva mai cal­me, adaptate vâr­stei ac­tuale... Și da, fac parțial play­back", admitea diva într-un interviu din 2012. În apărare îi sărea atunci chiar actualul ei soț, Olaf Menges, care îi era și produ­că­tor. "Toată lu­mea ar trebui să în­țe­leagă că odată cu tre­cerea anilor, vo­cea nu mai sună la fel, și că nu va mai suna niciodată iden­tic. Dar Sandra își cântă live noile melodii...". Dar dacă est-euro­penii au închis ochii la toate aceste mici schim­bări și sunt mult mai îngă­dui­tori, nu se poate spu­ne același lu­cru despre compatrioții divei, care au cam pierdut legătura cu ea, de când s-a mutat la Ibiza, în 1988, ală­turi de soțul ei de atunci, ar­tistul de origine română Michael Crețu. Ul­timele suc­cese pe care le-a înregistrat în țara natală s-au datorat tot lui Michael, compo­zi­torul, mentorul și producă­torul ei în anii de glorie. Să nu uităm că tot el este cel care a impli­cat-o în celebrul lui proiect "Enigma", care a durat din 1990 până în 2003. Dar ultimii lauri ca artist solo i-a cules în 1990, la Monte Carlo, unde a primit premiul "World Mu­sic", pentru "Cel mai bine vândut ar­tist german". În ce-i pri­vește pe nemți, deși își amintesc cu nostalgie de ea și ci­tesc pe nerăsu­fla­te toate bârfele ce o privesc, nu prea mai sunt dispuși să-i acorde o nouă șansă pe piața mu­zicală. Nici măcar duetul din 2009 cu Thomas Anders (ex Modern Talking), pentru melodia "The Night is Still Young", nu i-a mai emoționat ca altă­dată...
Și pentru că un rău nu vine nicio­da­tă singur, pe lân­gă reculul muzical, Sandra pare să fie în ațipire și în viața ei personală. În 2007, după aproa­pe 20 de ani de căsnicie și de succese răsunătoare în muzică, San­dra se despărțea de soțul ei, Michael Crețu. Povestea lor de dragos­te și prie­tenia muzicală care-i lega era chiar mai lungă de-atât. S-au cunos­cut în 1979, într-un studio de înregis­trări, și au devenit parteneri de viață și afa­ceri în 1985. Cei doi artiști au creat împreună două mituri: Sandra și Enig­­ma, deși - se pare - meritul i-ar apar­ține într-o proporție mai mare lui Michael Crețu... Dar venirea pe lume a gemenilor Sebastian și Nikita, în 1995, a schimbat puțin dinamica cu­plului. "Îmi doream copii încă de la 20 de ani. Dar mi-au trebuit 13 ani până ce am reușit să-mi împlinesc acest vis. După ce am născut, din 1995 până în 2000 n-am mai urcat deloc pe scenă. Am vrut să-mi cresc gemenii, și-atâta tot. Cel mai mult îmi doream să fiu o mamă grozavă. Eu nu mă pot împărți în două. Când fac ceva - mă dăruiesc cu totul", spune artista. Dar ab­sența ei atât de îndelungată de pe scena muzicală a avut conse­cințe. Lumea, care o adora până atunci, a cam început s-o uite. Anii 2000 au adus pe scenă nume noi: Adele, Beyoncé, Amy Winehouse, Lana Del Rey, Alicia Keys etc., iar stilul muzicii s-a schim­bat și el. Așa că revenirea Sandrei, în 2002, a trecut aproape neobser­vată. Când copiii i-au plecat la pen­sion în Anglia, artista s-a trezit cu o groază de timp liber și atunci s-a născut în ea dorința de-a reveni în lumina scenei. Din păcate, nici căsnicia nu-i mai mer­gea ca pe vremuri, așa că mariajul cu Michael Crețu s-a destrămat. Apoi Sandra s-a aruncat în proiecte noi și astfel l-a cunos­cut pe Olaf Menges (azi în vârstă de 46 de ani), care i-a devenit soț, în 2010, dar și mana­ger. El i-a fost sprijin moral în ultimii șapte ani și părea că această relație o să dureze o veșnicie. Însă luna de miere a cam luat sfârșit. În septembrie a.c., televiziunea ger­mană RTL anunța că Sandra și Olaf s-au separat, că ea ar fi rămas la Ibiza, în timp ce el s-ar fi mutat în Mallorca. Apoi, pe pagina de Face­book a artistei a apărut știrea că Olaf nu mai este ma­na­gerul Sandrei, în timp ce acesta se confesa tabloi­dului "Bild" cum că relația lor a luat sfârșit, fără cer­turi și scandaluri, pe cale amiabilă. Acum, principalul motiv de bucurie al Sandrei sunt cei doi fii, Sebastian și Nikita, care au 19 ani și sunt studenți în Amster­dam. Și, desigur, cariera sa muzicală, de care are ne­voie și pentru echilibrul ei sufletesc.
În concertul de la București, Sandra va interpreta melodiile care au făcut-o celebră, precum și altele noi. Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim și au pre­țuri cuprinse între 100 și 500 de lei.