Răspuns pentru GHEORGHE O. - Baia de Aramă, F. AS nr. 1139 - "Verișorul meu are cancer la stomac?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevăr, în cazul verișorului dvs., simptome precum durerea de stomac persistentă, scaune și vomă cu sânge etc. ar putea crea suspiciunea de cancer gastric, chiar dacă, deocamdată, nu a fost pre­cizat un diagnostic de certitudine, pro­ba­bil și din cauza faptului că sânge­ră­rile tractului gastro-intestinal pot avea o mare varietate de cauze, cum sunt ul­cerul peptic, gastritele, varicele eso­fa­giene, colitele ulcerative, diverticulii și hemoroizii. Așa stând lucrurile, este important ca investigațiile medicale să fie continuate până la aflarea unui diag­nostic precis, urmat, bineînțeles, de tratamentul co­respunzător.
În altă ordine de idei, prin următoarele precizări punctuale voi încerca să răspund întrebărilor și nedu­meririlor dvs.
1. Majoritatea tumorilor care se dezvoltă la nive­lul stomacului sunt proeminente (polipi), necance­roase (benigne), care au un potențial foarte redus de transformare malignă. Mult mai puțin frecvente sunt adenoamele care rareori devin maligne, pe măsură ce cresc în dimensiuni. Cauza tumori­lor gastrice maligne nu este sigură, însă descoperirea bacteriei Helico­bac­ter pylori (cauza frecventă a ulcerelor peptice) a dus la concluzia că ar putea exista o legătură directă între acest germen patogen și creșterea riscului de cancer gastric.
2. În cazul în care cancerul gas­tric este depistat precoce, și trata­men­tul chirurgical poate îndepărta toate zonele afectate, recuperarea com­pletă este, uneori, posibilă. Chiar și în situațiile în care trata­mentul chirurgical poate să nu ducă la vin­decare, tratamentele chimio și ra­dio­terapice pot prelungi durata de viață, prevenind, totodată, recurența cancerului după intervenția chirurgicală.
3. Așa cum spuneam la început, nu există un anumit simptom care să sugereze prezența cancerului gastric, astfel că o stadializare a bolii nu poate fi fă­cută doar pe baza unor semne și simptome clinice. În cazul în care cancerul gastric este depistat (prin endo­scopie sau o radiografie cu bariu), se impune preleva­rea unei porțiuni de țesut de la nivelul stomacului (biopsie), urmând ca prin analiza de laborator a aces­tui eșantion să se precizeze stadiul evolutiv al bolii. Mai mult, uneori este necesară efectuarea unei tomo­grafii computerizate sau a unei examinări endosco­pice cu ultrasunete, pentru a vedea dacă neoplasmul s-a extins.
În concluzie, neoplasmul gastric poate fi dificil de tratat și numai în cazul în care este localizat doar la nivelul stomacului șansele ca tratamentul să aibă succes sunt bune. În caz contrar (dacă a me­tastazat) șansele de vindecare se reduc semnificativ.
Sper ca precizările anterioare să vă fie de folos în încercarea de a rezolva pozitiv situația medicală a verișorului dvs.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Caut un tratament naturist pentru hematoame"
(Răspuns pentru CAMIL - F. AS nr. 1072)


Întrebarea dumneavoastră este foarte utilă, căci ridică o problemă care afectează multe persoane, în feluri diferite. Din păcate, nu ați dat detalii legate de sexul și vârsta dumneavoastră, precum și dacă aveți alte boli sau folosiți medicamente. Răspunsul va fi, așadar, general, în speranța că vă va fi și dvs. de folos.
Că să înțelegem ce este un hema­tom, o problemă care afectează mul­te persoane, mai întâi trebuie re­amin­tit faptul că, în mod normal, sân­gele circulă prin vasele sangvine: artere, vene. Atunci când sângele se regăsește în afara acestora, este vor­ba ori de o hemoragie (sângerare con­tinuă), ori de un hematom (cantitate de sânge stătut). Se întâmplă, câteodată, ca un hematom să su­porte o nouă sângerare, ceea ce face astfel neclară distincția între hematom și hemoragie.
Hematoamele pot fi de mărimi diferite - peteșii (sub 3 mm diametru), purpure (între 3 și 10 mm dia­metru) și echimoze (vânătăi).
Localizarea acestor hematoame este importantă. În cazul dvs. ele sunt cutanate - adică la nivelul pie­lii. Acestea nu pun probleme decât dacă se află la nivelul capului, caz în care trebuie verificat dacă nu a fost afectat creierul și alte structuri importante de la acest nivel. Hematoamele cutanate repetate, ce survin în urma unui traumatism ușor sau mare, trebuie veri­fi­cate foarte atent. Ele pot fi semne ale unei tulburări de coagulare (de formare a cheagurilor), leucemie (un fel de cancer al sângelui), deficit de plachete (mici celule care sunt importante pentru procesul de formare a cheagurilor), deficit de factori de coagulare (cum este în hemofilie), dar și vârsta și deficiența de vitamina C duc la o fragilitate crescută a vaselor cuta­nate. Persoanele care folosesc anticoagulante (medi­ca­mente de subțiat sângele) pot avea tendință spre producerea de hematoame. Dacă acestea sunt loca­lizate intracranian, în zona nasului, pe traiectul urinar (cu sângerare în urină), în vagin (prin sângerare excesivă, cu cheaguri multe) - sunt sem­ne de alarmă și necesită intervenția rapidă a me­dicului. Este foarte important ca înainte să vă gândiți la un tratament, să vă consulte și să vă investigheze un medic, pentru a de­termina cau­za he­matoamelor multiple și re­petate. Doar așa ați pu­tea avea șan­sa unui tra­tament adec­vat. Acestea fiind spu­se, abordările naturiste care v-ar fi de folos sunt următoarele:
1. Compresă rece, aplicată pe zo­na afectată (dar nu cuburi de gheață, care pot provoca arsuri) - ajută la con­tractarea vaselor și oprirea sânge­rării. Totuși, dacă este deja constituit hematomul, se recomandă o compre­să mai caldă, care produce dilatația vaselor și contribuie la resorbția mai rapidă a sângelui. Aplicată după com­presa rece (în cazul unei sânge­rări continue) compresa caldă va ajuta la restabilirea fluxului sanguin și la resorbția mai rapidă a hema­tomului.
2. Pe zona afectată se aplică foi de varză albă, ușor presată, felii proaspete de cartofi sau partea internă a cojii de cartof. Acestea ar putea fi de ajutor atât în calmarea simptomelor, cât și în resorbția mai rapidă a hematomului.
3. Sucul de struguri negri (dar nu must!). Se storc strugurii și se bea sucul proaspăt, fără a fi lăsat să fer­menteze. Sucul se poate congela, astfel se păstrează intacte proprietățile strugurilor. Se va bea zilnic o can­titate de 250-300 ml, iar dacă sunt probleme de coa­gulare, se poate chiar dubla cantitatea de suc (până la 500 ml).
4. Alimente care conțin vitamina C, cum ar fi căpșunile, roșiile, ardeii, broccoli, cartofii, kiwi, varza roșie și portocalele - facilitează procesul de vinde­care și reduc șansele de sângerări locale. De aseme­nea, alimentele bogate în vitamina K, cum ar fi spa­nacul, uleiul de soia, măslinele, semințele de in, car­nea, broccoli și ovăzul - le sunt utile oamenilor cu probleme hepatice și biliare, alcoolicilor, dar și celor care folosesc unele medicamente, cum ar fi anticoa­gulantele (ce subțiază sângele) sau antibioticele (ce distrug microbii intestinali, producători de vitamina K) și cele care ajută la eliminarea bilei.
5. Măsuri simple - evitați să cumpărați mobile cu colțuri ascuțite, care provoacă adesea traumatisme, purtați ochelari, ca să vedeți pe unde mergeți, evitați să umblați prin casă noaptea sau pe întuneric.
6. Evitați fumatul și consumul de alcool. Alcoolul lezează ficatul, care produce factorii de coagulare, pre­dispunând astfel la formarea hematoamelor. Fu­ma­tul împiedică funcția plămânului, care este cel din­tâi gestionar al energiei în corp. Activitatea ener­ge­tică a plămânului este esențială pentru activitatea energetică a vaselor sangvine.
7. Homeopatia este foarte utilă în tratamentul he­matoamelor. Arnica, Lachesis, Phosphorus, Symphy­tium v-ar putea fi de folos. Însă, un tratament indi­vidualizat, constituțional, este ideal.
8. Având în vedere cele spuse la punctul 4, cei care iau anumite medicamente anticoagulante, anti­biotice, medicamente care împiedică resorbția bilei din intestin, boli hepatice și renale trebuie să-și con­sul­te repede medicul, dacă au probleme cu hematoamele.
Legat de vânătăi, aș vrea să precizez că persoa­nelor în vârstă, care nu se pot îngriji singure (sau sunt bolnave de Alzheimer, Parkinson etc.), dar și copiilor, le pot apărea pe trunchi ori pe brațe hematoame (vâ­nătăi), ce ar putea fi confundate cu semne provocate de violența domestică. De aceea, nu e de neglijat în grija cui lăsăm bolnavii sau copiii, pe care ar fi bine să-i observăm periodic. Acest punct de vedere este valabil și în cazul femeilor abuzate de parteneri.
Vă urez succes!

ADRIAN UDREA -fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Sunt disperată! Fiul meu suferă de dipsomanie"
(Răspuns pentru SANDA L. - Galați, F. AS nr. 1132)


Problema cu care se confruntă fiul dvs. este mai mult una de natură psiho-emoțională, având drept cauză nerealizări sau neîm­pliniri în plan relațional, profesional sau de altă natură. Îi putem recomanda urmă­toarele soluții: * practicarea săptămânală a unui sport; * evitarea anturajului care-i favorizează depresia; * consumarea unor produse care să mențină nivelul optim de serotonină în organism (cacao, carne de curcan, pește).
Tratament naturist:
* 5 HTP Stres (Hypericum Baia Mare): 1 x 3 capsule/zi, după mesele principale.
* Rhodiola Rosea (Secom): 1 capsulă pe zi, după masa de dimineață.
* Stress Management B Complex (Calivita): 1 tabletă pe zi, după masa de dimineață.
* Tinctură Antialcool (Hypericum Baia Mare): 1 linguriță diluată în 150 ml ceai antialcool.
* Liver Blend (Secom): 1 x 3 capsule pe zi, după mesele principale.
Tratamentul trebuie urmat timp de 6 luni. După fiecare lună, se face pauză 7 zile, apoi tratamentul se reia.