Ciupercile vindecătoare: KEFIRUL

Natasa Galche
- Obținut din ciuperca laptelui, kefirul are o istorie seculară. Astăzi este consumat în întreaga lume, ca băutură cu proprietăți deosebite, profilactice și terapeutice -

Elixirul profetului Mahomed

Legenda spune că în urmă cu sute de ani, la poalele Muntelui Elbrus, trăia un popor de oameni cu sufletele neîntinate. Atât erau de altruiști și generoși, de iubitori acești oameni, încât Mahomed, mesagerul lui Allah, a hotărât să îi răsplătească cu un dar divin, neprețuit: le-a trimis din cer o băutură care le vindeca rănile și le readucea tinerețea în trupurile vlăguite de ani. Secretul rețetei acestei miraculoase licori trebuia însă păzit cu sfințenie, dezvăluirea tainei pregătirii ei atrăgând mânia lui Allah. Câteva secole mai târziu, se spune că mult tăinuita rețetă a băuturii a fost furată de un medic rus și adusă în Imperiul Țarist. Abia după Primul Război Mondial, rețeta kefirului s-a răspândit în în­trea­ga lume. Coincidență sau nu, un lucru este cert: lo­cuitorii de la poalele Munților Caucaz sunt și astăzi cei mai longevivi de pe planetă!

Ce este kefirul și ce proprietăți are?

Având aspectul unui buchețel de conopidă, ciuper­ca laptelui este o îmbinare de bacterii și drojdii, o sim­bioză de microorganisme care cresc și se reproduc îm­preună. Consumat cu regularitate, kefirul întărește sistemul imunitar, protejează flora intestinală, accele­rează eliminarea toxinelor, acționează ca agent antimi­crobian și antiinflamator, coleretic și antiseptic, nor­ma­lizează metabolismul, înlătură durerile de cap și echilibrează tensiunea arterială. Studii recente au demonstrat că bacteriile acidului lactic ce se găsesc în kefir previn apariția cancerului. Astfel, consumat zil­nic, kefirul inhibă creșterea celulelor canceroase.

Obținerea kefirului și îngrijirea ciupercii laptelui

Pentru obținerea kefirului acasă (mult mai sănătos și mai sigur decât cel din comerț), aveți nevoie de o ciupercă a laptelui sănătoasă, ce se poate achiziționa de pe internet sau de la magazinele specializate. Ciu­perca este de culoare albă, asemănătoare ca aspect cu buchețelele de conopidă. În locul ciupercii, se poate folosi și kefir cumpărat din magazin (50 de ml), însă efectele nu sunt deloc aceleași.
Rețetă: Într-un borcan, peste două lingurițe de ciuperca laptelui se toarnă 200-250 de mililitri de lapte de vacă cu 3,5% grăsime, fiert și răcit la temperatura camerei. Recipientul se acoperă apoi cu un tifon și se lasă timp de 24 de ore într-un loc călduros, ferit de lumina soarelui. Pentru un kefir mai acrișor și mai gros, se recomandă să se lase la fermentat timp de 48 de ore. După acest interval, se strecoară conținutul într-un alt borcan, printr-un tifon sau o strecurătoare de plastic. Kefirul strecurat este numai bun de băut, iar ciuperca (rămasă în sită) se poate refolosi pentru prepararea unei noi porții. Kefirul obținut se păstrează la frigider, timp de maximum trei zile.
Pentru ca ciuperca să nu se îmbolnăvească, este obligatoriu ca toate ustensilele și recipientele să fie din plastic sau sticlă. Ciuperca se clătește sub jet de apă rece, se introduce într-un borcan curat și peste ea se toarnă iarăși lapte, pentru a produce un nou kefir. Ui­mitor este faptul că ciuperca se înmulțește pe mă­sură ce preparăm kefirul, de fiecare dată mărindu-se, treptat, tot mai mult. Când dimensiunea ei ajunge la aproximativ cinci centimetri, puteți să o separați în buchețele și să o folosiți în mai multe recipiente sau să o oferiți prietenilor. Dacă doriți să faceți o pauză de kefir, introduceți ciuperca într-un borcan cu lapte și conservați-o la frigider, timp de patru-cinci zile.

Kefirul, în uz intern

În majoritatea afecțiunilor, tratamentul cu kefir se ține timp de un an, astfel: după 20 de zile de adminis­trare a câte maximum un litru pe zi, se face o pauză de zece zile. În primele 10-14 zile de tratament, activita­tea aparatului digestiv crește semnificativ, scaunele pot fi mai frecvente și, în unele cazuri, se pot produce acumulări de gaze intestinale. După această perioadă, însă, simptomele dispar, starea generală se îmbună­tățește, organismul se revigorează, bărbaților cres­cân­du-le apetitul sexual.

Curățarea organismului
Se amestecă bine următoarele ingrediente: patru linguri de kefir, două pahare cu suc proas­păt de morcovi și unul de sfeclă. Amestecul se introduce timp de două ore la frigider și apoi se consumă pe parcursul unei zile, împărțit în cinci doze. Se bea încet, cu înghițituri mici, cu o oră înainte de masă. Durata trata­mentului este de zece zile.

Oboseală cronică
O jumătate de cană de miere se ames­tecă cu patru linguri de kefir. Se administrează câte două linguri din ames­tec, seara, înainte de culcare. Tra­tamentul se ține timp de zece zile, se face o pauză de alte zece și se reia.

Echilibrarea tensiunii arteriale
Se administrează kefir timp de două luni, câte un pahar, de trei ori pe zi, cu două ore îna­intea meselor principale.

Combaterea constipației
Într-un pahar de kefir se adaugă o lingură de ulei vege­tal, de preferat de măsline. Amestecul se bea dimi­neața, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.

Răceală și gripă
Într-o jumătate de pahar de kefir se adaugă trei linguri de miere. Se amestecă bine. Se iau câte două lin­guri de preparat seara, cu două ore înainte de cul­care. Se administrează timp de două săptămâni, chiar dacă simptomele afecțiunii dispar înainte de termi­narea tratamentului.

Combaterea tusei
Se amestecă trei linguri de kefir, două linguri de suc de ceapă, două linguri de miere și trei de apă. Se pun la fiert, la foc foarte mic, timp de o oră. După ce s-a răcit, lichidul se toarnă într-un recipient de sticlă și se astupă bine. Se păstrează la rece. Se administrează câte o linguriță, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Preparatul li se poate da și copiilor.

Rinoree (scurgeri nazale)
Un disc demachiant sau o bucățică de tifon se îmbibă în kefir și se introduce în fiecare nară, pe rând. Se ține câte 30 de minute, se face o pauză de câteva ore, apoi procedura se repetă. Tratamentul poate fi ținut atâtea zile cât este cazul, până ce simptomele dispar.

Pneumonie
Împotriva pneumoniei, se adminis­trează câte 150 de mililitri de kefir de două ori pe zi, dimineața, cu o oră înainte de micul dejun, și seara, cu două ore înainte de culcare. În cazul în care bol­na­vului i se administrează antibiotice, inter­valul de timp dintre consumul de kefir și ingerarea antibioticului este de cel puțin trei ore. Durata tratamentului este de două săptămâni.

Ateroscleroză
Săptămâna 1: Se bea zilnic câte o jumătate de pa­har de kefir, seara, cu o oră înainte de culcare.
Săptămânile 2-4: Se consumă kefir de două ori pe zi: dimineața, cu o oră înaintea micului dejun, câte o jumătate de pahar, și seara, cu două ore înainte de culcare, câte un pahar. Trata­mentul trebuie ținut timp de o lună. Se face o pauză de o lună și se reia.

Diabet zaharat
Un litru de kefir se împarte în doze de câte 150 de mililitri. Se beau pe par­cursul unei zile, din două în două ore, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Tratamentul durează 25 de zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se reia.
Atenție! Acest tratament este reco­man­dat doar pacienților nedependenți de insulină.

Alergii (febra fânului, dermatită atopică, rinită alergică)
Se administrează câte un pahar de kefir de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de o lună. Se face o pauză de două săptămâni, după care se poate relua. Este reco­mandat în special primăvara.

Dietă pentru scăderea în greutate (obezitate)
Se consumă astfel:
Ziua 1: 400 de grame de cartofi fierți în coajă, fără sare, și o jumătate de litru de kefir.
Ziua 2: 400 de grame de brânză de vaci degresată și o jumătate de litru de kefir.
Ziua 3: 400 de grame de fructe (orice fructe, cu ex­cepția bananelor și a strugurilor) și o jumătate de litru de kefir.
Ziua 4: 400 de grame de piept de pui fiert, fără sare, și o jumătate de litru de kefir.
După cele patru zile, se recomandă o alimentație echi­librată, bazată mai mult pe legume, din care se ex­clud prăjelile, alimentele bogate în amidon, mezelu­rile, alcoolul. De asemenea, este indicat să se bea câte un pahar de kefir zilnic, înaintea meselor principale.

Uz extern

Neurodermatită
Pentru reducerea simptomelor de prurit și piele us­cată se amestecă o jumătate de litru de kefir cu 100 mililitri de ulei de măsline. Amestecul se toarnă în apa pregătită pentru baie. Corpul se îmbăiază astfel, o dată pe săptămână.

Picioare grele, umflate, obosite
O jumătate de litru de kefir se toarnă peste trei litri de apă călduță. Se scufundă picioarele în această apă, timp de 30 de minute. Apoi picioarele se clătesc cu apă călduță.

Dureri reumatice
Se ung zonele afectate cu kefirul puțin încălzit, prin mișcări circulare, de șapte-opt ori pe zi, la inter­vale de o oră. Tratamentul se poate ține fără restricție, până ce durerile dispar.