DRAGOȘ BUCUR - "Sper să am liniște și să fac în continuare doar ceea ce-mi place"

Bogdana Tihon Buliga
- S-a desprins din plutonul generației lui pe post de câștigător. "Tânăra speranță" a filmului românesc a devenit certitudine. Un talent autentic, dublat de toate ingredientele care duc la succes: seriozitate, perseverență și un spirit de familist perfect. Daruri rare, despre care vorbește deschis și cu drag -

La foc continuu

- În România, actorii de cinema nu defilează ca la Hollywood, pe covoare roșii, și nici nu sunt vânați de paparazzi, pentru secrete din viața lor. Afli nou­tăți despre ei doar când ajung pe micul ecran. Este și cazul tău. De câtăva vreme, apari într-o emi­siune nouă la Pro TV, "Visuri la cheie". Ce te-a atras către ea?

- "Visuri la cheie" este o emi­siune pe fond pu­ter­nic emo­țional, care are ca scop aju­tarea unor familii ajunse în mo­mente de cumpănă ale vieții. M-a bu­curat foarte mult să observ că spi­ri­tul de comunitate și volun­ta­­riat, care cam dispăruse din pei­sa­jul românesc, reînvie. E greu și in­grat să alegi între atâtea cazuri ca­re ar merita ajutate, dar există un de­par­tament care se ocupă cu mul­tă răs­pundere și implicare de acest lucru. Nu am fost niciodată un ma­re fan al televiziunii, dar atunci când este bine făcută, televiziunea poate realiza lucruri extraordinare! Emisiunea aceasta este o emi­siune cinstită, una care face în așa fel încât tele­spec­tatorii să se emo­ționeze, păs­­trând o linie onestă și un scop nobil. Un alt motiv pentru care am acceptat să fac parte din echipa "Visuri la cheie" este faptul că pe tot parcursul filmă­rilor pot fi eu însumi, am o mare libertate în a reacționa și acționa așa cum simt eu, nu după un scenariu prestabilit. Ce îmi mai place este că pot cu­noaș­te oameni deosebiți, cum este de pildă familia lui Mă­dă­lin, tânărul "erou" care a sal­vat un copil căzut într-un puț. Sofia, fata mea, s-a îm­prietenit cu el și cu fratele lui, Cristi, și abia așteaptă să-i vizităm!

- Să trecem de pe micul ecran, pe marele ecran, de care ești legat prin profesia ta. Împreună cu colegul tău, Ale­xandru Papadopol, ați înfiin­țat o școală de film care ro­dește din plin. După un prim succes, cu "Love Building", ați lansat re­cent o con­tinuare a lui, "Alt Love Building". Te pri­cepi, se pare, și la afaceri...

- Școala Actoriedefilm.ro funcționează deja în sim­bioză cu casa de pro­ducție Actoriedefilm.ro, adică fiecare serie de cursanți finalizează studiile cu un film produs de noi. Anul acesta, pelicula "Să mori de dra­goste rănită", în care stu­den­ții noștri au jucat alături de doam­na Angela Similea, a luat ma­rele premiu la TIFF, iar anul trecut, "Love Buil­ding" avut un ma­re succes în cinema. Noi facem o echi­pă foarte bună cu Iulia Ru­gină, regizoarea pri­mu­­lui "Love Building", așa că am decis îm­preună să facem o con­ti­nuare, adică "Alt Love Buil­ding". De data aceasta, po­ves­tea se re­petă, dar dintr-un decor diferit, cu la fel de mult umor și un invitat spe­cial în persoana lui Ben Cross (îndrăgit actor britanic, fai­mos mai ales pentru filmul "Carele de foc", 1981, n. red.). Filmul se va lan­sa pe 26 decembrie și sper să bucure spectatorii așa cum s-a întâmplat și cu primul!

- Ai mai participat la producții internaționale?

- Anul acesta se lansează în Ungaria "Mirage", un film în care joc alături de Isaach de Bankole. Este un western contemporan, care înțeleg că a fost foarte bine primit la Festivalul de Film de la Toronto.

- Spre deosebire de colegii tăi de generație, tu te-ai dedicat exclusiv filmului. De ce ai renun­țat total la teatru? Ai avut mult succes sub luminile ram­pei.

- Sunt cel puțin două motive pen­­tru care nu mai fac teatru. Pri­­­mul este că niciodată nu m-am simțit pe scenă așa cum mă simt în fața ca­merei de filmat și niciodată nu m-am putut ridica în teatru la nive­lul la care am fost în film. Al doilea motiv este că, ex­ceptând Teatrul Po­dul și pe dom­nul Naum, nu am în­tâlnit în tea­tru oameni și echipe cu care să rezonez atât de bine cum mi s-a întâmplat în cinema.

- Ce a avut regre­tatul Că­tălin Naum atât de spe­cial, în­cât toată lumea care a lucrat cu el îl vene­rează și azi?

- E ciudat să vorbesc des­pre acest om deosebit la tre­cut... Naum avea o dedicație pentru meserie cum rar întâl­nești și un mod de a se ra­porta la actorie și teatru cum nu am mai văzut niciodată. El a făcut ca toți tinerii care au trecut prin Teatrul Podul să devină iremediabil îndră­gos­tiți de ac­torie, chiar și cei care nu au pro­fesat în continuare. Avea, pur și simplu, o magie inex­pli­cabilă.

Tot răul spre bine

- Acum mai bine de zece ani ai fost diagnosticat cu diabet insulino-dependent, o boală grea și restric­tivă. Cât de mult și-a pus am­prenta pe viața ta, mai ales în condițiile în care un actor "arde" la o cu totul altă intensitate?

- Diabetul nu e o boală, ci un mod puțin diferit de viață. Știu că sună ca o replică din filme, dar adevărul este că dacă ești responsabil și informat, se poate trăi mult și confortabil cu diabet. Îmi place să spun că diabetul m-a format, m-a transformat într-un om mai atent la stilul său de viață, la alimentație, la contro­larea emoțiilor negative (cel puțin parțial). N-aș vrea să se înțeleagă că fac apologia diabetului, dar faptul că am diabet m-a ferit de rele mai mari... De exemplu, rar îmi mai pierd nopțile, nu mai beau, am devenit mult mai atent la ceea ce mănânc! Dar medicamentul cel mai puternic îl reprezintă familia. Familia ajută foarte mult un diabetic, iar eu sunt dintre fericiții dia­betici care au de partea lor membrii familiei. E impor­tant ca oamenii de lângă tine să cunoască stările prin care treci, pericolele la care te poți expune, ce să facă în cazuri excepționale, să aibă răbdare cu tine. Sunt mo­mente în care familia își poate da seama îna­intea ta dacă ai intrat în hipoglicemie și trebuie să știe ce să facă în astfel de situații. Îmi amintesc cum oda­tă, sora mea, Andreea, a observat că lipsesc cam mult din tim­pul unei petreceri, a venit să mă caute și m-a găsit în mijlocul străzii, învârtindu-mă în cerc. Iar când m-a întrebat ce făceam, i-am răspuns: "Caut ceva dulce"! Dana și Sofia fac, la rândul lor, asta: sunt me­reu cu ochii pe mine și le mulțumesc!

Casa cu dragoste

- La precedentul tău interviu acordat revistei "For­mula AS", fetița ta abia se născuse. De atunci au trecut câțiva ani.

- Da, Sofia este deja o domnișoară, elevă în clasa a doua, se bucură de viață, de prieteni-oameni și de prieteni-animale.

- Tu și Dana Nălbaru, soția ta, faceți parte din cuplurile stabile și armonioase ale lumii artistice. Ați descoperit o formulă magică?

- Da. Dragostea! Atâta timp cât există dragoste, o căsnicie poate fi armonioasă. Când dispare dragostea, probabil că și armonia se duce... La noi e armonie.

- Cum vă petreceți o zi între voi, în familie?

- Sunt atâtea de făcut când stai la casă (cu curte, raiul oamenilor care scapă de bloc!): să lucrezi la ma­ga­zie, să faci seră pentru broscuțe, să pui dalele la us­cător, să scoți câinii la plimbare, să faci curat la găini, să rearanjezi mobila în casă! Avem și câteva activități preferate, de când avem casa noastră din Balotești: mer­gem la cățărat, în complexul de lângă noi, la Eden­land, mergem la restaurant, la Vatra Nea­mului sau Laguna Verde, mergem la film sau în pădure. Vara vin prieteni și stăm la grătar, se strânge familia în echipă completă, cu sora mea și nepoții. În rest, citesc mult science-fiction, mă uit la seriale americane, dar și la filme europene.

- Cum te aperi de agresiunea prezentului?

- Prin casă și prin familie. "Acasă", asta e pavăza.

- Te "ard" problemele sociale ale țării? Crezi în puterea persoanelor publice de a schimba men­ta­li­tăți?

- Da, cred în puterea persoanelor publice de a schim­ba mentalități, dar, din pă­cate, ultimii douăzeci și cinci de ani au dovedit că persoanele pu­blice au in­fluențat mai mult în rău generațiile tinere. Nu cred că e bine ca tinerii să ajungă să aibă ca idealuri în viață o mașină de lux, o carieră de prostituată sub aco­perire sau de șefă a unui clan de ma­fioți.

- Cum arată viitorul pe care îl aștepți?

- Sper să am liniște și să fac în continuare doar ceea ce-mi place.

- Întrebare de final: te in­dispune venirea iernii? Ești, mai degrabă, un tip solar?

- Mă bucur de iarnă, în cel puțin aceeași măsură ca de vară! Dar, pentru că se apro­pie zăpa­da, abia aș­tept să ies la patinat, pe lacul înghețat de lângă ca­sa noas­tră, și să pun câinii la sanie!