Doctorul "FAȚĂ" (II)

Gilda Fildan
- Aspectul obrazului ne ajută să ne diagnosticăm bolile -

NASUL

Cu siguranță că vi s-a întâmplat să auziți vreo mamă spunându-i prichindelului ei care încearcă să-i ascundă cine știe ce poznă: "Se vede că minți, după nas". Lăsând gluma la o parte, trebuie spus că nasul este o parte a feței care evidențiază starea multor organe interne. Aici putem găsi indicii privitoare la sănătatea țesutului osos, la plămâni, stomac, glanda tiroidă, ficat, precum și la sistemul nervos.
Nasul se împarte în trei zone:

Rădăcina nasului
Dacă rădăcina nasului este străbătută de un rid orizontal profund, acesta poate fi semnul unei disfunc­ții tiroidiene - și anume, al hipotiroidiei. Glanda ti­roidă se află dede­subtul laringelui. În cazul când zona res­pectivă a gâtului e în­groșată, ar trebui să vă adresați unui me­dic, pentru a veri­fica dacă valorile func­­țiilor tiroidiene se mențin sau nu în limite normale (fig.1).

Forma nasului
După forma nasului se poate deduce rezistența ner­­voasă și fizică a unei persoane. Pe baza constituției lor ereditare, oamenii cu nasul subțire tind să reac­țio­neze, adesea, cu iritare și nervozitate, deoarece siste­mul lor nervos vegetativ este mai puțin viguros decât al celor cu nasul mai lat. În perioadele de solicitare psihică deosebită, această nervozitate se poate mani­festa și sub forma unor probleme ale inimii, cum sunt palpitațiile, tahicardia sau senzația de apăsare, fără existența unei cauze organice. De cele mai multe ori, oamenii cu nasul subțire au și oasele mai delicate, motiv pentru care suprasolicitarea fizică le poate pro­voca afecțiuni ale coloanei vertebrale. Cei cu oasele mai puternice au, în general, nasul lat. Când linia na­sului nu este dreaptă, ci ușor curbată, poate exista și o curbură laterală a coloanei (scolioză).

Porțiunea de la mijlocul nasului
* Zona de mijloc a nasului corespunde plexului solar, care este legat de organele din abdomenul supe­rior: ficatul, vezica biliară, stomacul, pancreasul și intestinul subțire. Însă el constituie, totodată, și un cen­tru important al emoțiilor noastre. De exemplu, când suntem agitați sau îndrăgostiți, simțim fie o apă­sare în abdomen, fie acei faimoși "fluturi".
* Dacă ne apar pe nas vinișoare subțiri, aceasta poate însemna că în epigastru a avut loc o creștere a presiunii, provocată de faptul că nu respirăm suficient de profund (nu avem ceea ce se cheamă o respirație dia­fragmatică), ori de tulburări apărute în circulația sângelui. Și în porțiunea inferioară a nasului se pot vedea frecvent vinișoare. Ele reprezintă, de asemenea, un posibil indiciu al unei staze existente în abdomenul superior, care provine din obișnuința noastră de a respira mai superficial. Respirația profundă are un rol deloc neglijabil, căci ea permite diafragmei - muș­chiul care separă cutia toracică de abdomen - să se arcuiască în jos, în timpul inspirației, apăsând pe ficat, stomac, intestinul subțire și splină. Acest "masaj" face ca sângele să circule optim.

Vârful nasului
Este zona în care se exprimă cu precă­dere stoma­cul. Pe vâr­ful nasu­lui se pot distinge clar pete ro­șii, ca­pi­lare și mo­di­ficări ale pielii. Vini­șoarele ce devin vizi­bi­le în a­cest peri­me­tru suge­rea­ză că s-au ivit per­turbări în iri­garea cu sân­ge a sto­ma­cu­lui (fig. 2).

Nas borcănat
Un nas cu vârful gros semnalează o posibilă dila­tare a stomacului. Persoanele cu această caracteristică obișnuiesc să mănânce repede și/sau prea mult, fără să mestece așa cum ar trebui. În consecință, ele suferă de balonări și alte neplăceri digestive, iar la un mo­ment dat devin supraponderale.

Nas cu vârful roșu
* Dacă vârful nasului se înroșește când suntem emoționați sau nervoși, aceasta indică eventual un stomac iritabil. Adică, un stomac care reacționează extrem de sensibil la orice tulburări afective, deși nu se constată nici un fel de modificări organice.
* Și prezența unei gastrite face ca vârful nasului să se înroșească - în special după masă. În această situație, roșeața indică hiperaciditate și un potențial proces inflamator.

Nas cu vârful palid
Când nu dispunem de suficient acid gastric sau contracțiile ritmice ale stomacului (peristaltismul) lasă de dorit, astfel încât digestia nu poate funcționa perfect, vârful nasului prezintă o paloare tipică, după masă.

NĂRILE

Nările constituie zona unde își găsesc expresie organele respira­torii: bronhiile și plămânii.
* Inflamația bronhiilor se tră­dează deseori prin faptul că nările se înroșesc (fig. 3).
* O stază în bronhii, provocată de astm sau de un exces de mucus, se poate recunoaște după vinișoarele roșii, apărute pe una din nări sau pe amândouă. Plămâ­nii se reflectă în porțiunea din jurul nărilor. Dacă se observă aici că nările sunt îngroșate, este probabil ca plămânii să fie umflați, așa cum se întâmplă la bolnavii de astm. După ce inspiră, ei nu reușesc să evacueze complet aerul din plămâni.
* Apariția unor bu­bu­lițe pe nări poate însemna că unele particule intro­du­se în plămâni odată cu aerul inspirat au fost izo­late într-un înveliș format din mucus și celule imu­nitare, pentru a fi făcute inofensive. În cazul când nu pot fi eliminate prin tuse, organismul este obligat să le resoarbă.

ZONA DINTRE GURĂ ȘI NAS

* Aici se găsesc indicii cu privire la secreția de estrogen și la funcționarea pancreasului. Mai ales la femeile de vârsta a treia se observă riduri perpen­diculare pe buza superioară. Acestea iau naștere atunci când pro­ducția de estrogen se diminuează drama­tic, și se găsesc în trei­mea mediană a buzei. Dacă se perturbă și e­chilibrul testoste­ronu­lui (hormo­nul masculin responsabil pentru men­­ținerea caracterelor se­xuale secundare), fe­mei­lor încep să le crească fire de păr între gură și nas, ori pe bărbie (fig. 4).
* Când distanța dintre gură și nas este neobișnuit de mare, există un risc considerabil de declanșare a diabetului zaharat.

CUTELE NAZOLABIALE

Este vorba de ridurile plasate lateral, lângă colțu­rile gurii, care se întind de la nări până la bărbie. For­ma și profunzimea acestor riduri ne permit să tragem concluzii asupra sănătății inimii, a ficatului, stoma­cului, pancreasului și intestinului.

Cută pronunțată în dreapta
Când iese în evidență în mod deosebit cuta nazo­labială din partea dreaptă, ea poate fi interpretată ca un semnal al ficatului. Aspectul cutei ficatului: por­nește de la nară, urmând mai întâi un traseu drept, pen­tru ca apoi să descrie un arc împrejurul colțului gurii.
La fel ca toate celelalte semne care au legătură cu ficatul, cuta nazolabială a ficatului nu trimite la o afec­țiune specifică. Ea ne arată doar că există o supra­soli­citare a organului, care se poate manifesta în multiple moduri, de la o eliminare defectuoasă a toxinelor, pâ­nă la degenerescența grăsoasă hepatică. Pentru diag­nosticarea unei boli anume, trebuie luate în consi­de­rare întotdeauna și alte indicii referitoare la organul respectiv (fig. 5).

Cută pronunțată în stânga
Când cuta nazola­bială se desenează nu­mai pe partea stângă, ea este considerată un mesaj al pan­creasului. Ridul pleacă de la na­ră, mergând drept în direcția colțului stâng al gurii, după care se ro­tunjește, formând un arc împrejurul lui.
În ce privește spe­ci­ficarea bolii, cuta na­­zolabială a pan­crea­su­lui nu poate fi clari­fi­cată astfel încât să nu lase loc pentru dubii. Ar putea fi vor­ba de un deze­chilibru inter­ve­nit în meta­bo­lismul glucidelor, care se re­percutează asu­pra ni­velului glice­miei. Pe de altă parte, este po­si­bil să fi apărut o per­turbare în fluxul con­tinuu al en­zi­melor pan­creatice (fig. 6).

Cute drepte
Cutele nazolabiale care urmează un tra­iect relativ drept, de la nară până la colțul gu­rii, dezvăluie, uneori, o oboseală a inimii. Poate fi vorba de o slă­bire gene­rală a for­ței de pompare a cor­du­lui, de rigidizarea arterelor coronare sau de un defect la o val­vă. Ridurile sunt cu atât mai profunde, cu cât afecțiunea este mai veche. Când cuta e vi­zi­bilă pe o singură la­tură, ea sem­nalează e­xistența unei proble­me pe partea cores­pun­­ză­toare a inimii (fig. 7).

Cute semicirculare
Ridurile care coboară pe ambele laturi ale nasului, compunând un semicerc între colțurile gurii și nări, indică o slăbire a intestinului. În paralel, se pot forma gropițe la colțurile gurii. Ca și la cutele ficatului, dis­funcțiile nu pot fi specificate mai detaliat (fig. 8).

Cute până la bărbie
Când cutele dispuse în semicerc nu se opresc la colțurile gurii, ci continuă până în bărbie, ele se referă la un stomac sensibil, care reacționează frecvent la su­prasolicitare și stres (fig. 9).