"Gata cu prejudecățile anti-românești!"

Ciprian Rus
"Vă felicit din toată inima pentru alegerea dum­nea­voastră în funcția de președinte al României. Vom spri­jini România cu sfaturi și fapte pe calea reformelor im­portante pentru țara dumneavoastră și pentru Uniunea Europeană și vom rămâne un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreună vom putea aprofunda relațiile noastre bi­laterale".

Scrisoarea trimisă de cancelarul german Angela Merkel președintelui ales al României, Klaus Iohannis, sintetizează perfect entuziasmul cu care a fost primită în Occident surprinzătoarea victorie a can­di­datului dreptei, în turul al doilea al alegerilor pre­zi­dențiale din România. Sprijinitoare din umbră a lui Iohannis (căruia i-a trimis, de altfel, o scrisoare de sus­ținere și înainte de alegeri), dar fără să intervină direct în campania noastră electorală, Merkel își vede, în fine, luată o piatră de pe inimă. Într-un est al Eu­ropei în care Un­garia și Bul­garia sunt tot mai puțin pre­dictibile, arun­cându-și ocheade cu rușii, faptul că Germania are garan­ția unui in­terlocutor rațional, la Bucu­rești, poate avea efecte mai importante decât putem înțelege acum.
Bucuria cu care, alături de Angela Merkel, întreaga presă germană și europeană salută alegerea lui Iohannis e la fel de mare pe cât fusese îngrijorarea că un PSD atot­pu­ternic, nepedepsit prin vot popular pentru derapa­jele anti-democratice din ultimii ani, putea îndepărta și mai mult România de valorile occidentale. "Scrutinul pre­zi­den­țial era considerat crucial pentru România, dar și pentru în­trea­ga Europă Centrală, unde s-a înregistrat un regres al de­mocrației în ultima vreme, în special în Un­garia, unde există tensiuni din cauza crizei ucrai­nene", punctează Agen­ția France Presse.
"Puțini ar fi prevăzut că germanul Klaus Iohannis era capabil să provoace una dintre cele mai mari bul­versări politice în România postcomunistă", comentează presti­gioasa publicație britanică "Financial Times", care scrie că victoria etnicului german reprezintă "un moment de trans­formare a fostei țări comuniste, o ocazie de a re­duce bi­ro­crația, de a eradica corupția și de a crea un me­diu favo­rabil afacerilor". "Gata cu prejudecățile anti-ro­mânești!", es­te sloganul sub care e citat noul pre­șe­din­te de pa­gina de Internet a televiziunii publice din Ger­mania. Valul de simpatie față de neașteptatul câș­tigător, de două ori mi­noritar în România, fiind etnic ger­man, pe de o parte, dar și membru al Bisericii Lute­rane, es­te general în cele mult peste 1.000 de articole care i-au fost dedicate după anun­ța­rea rezultatelor. Zia­rele nemțești nu uită să precizeze relația specială pe care primarul Si­biu­lui o are cu Berlinul și amin­tesc și despre promisiunea fă­cută de Klaus Iohannis, legată de creșterea in­ves­tițiilor germane în Ro­mâ­nia, fapt pe care, în discursul lor subtil, diplomatic, atât An­gela Merkel, cât și parla­men­tarii care o susțin, îl con­fir­mă în mesajele de fe­licitare trimise către noul președinte al României. Mai im­­por­tantă, însă, decât promisiunile as­cunse printre rân­duri, este senzația reconfortantă că, la 25 de ani de la Revo­luție, în sute de ziare și în mii de articole se vorbește, din nou, de bine despre România. Și că, după 25 de ani, înce­pem să inspirăm, din nou, speranță și în­credere, în loc de groază și repulsie. "Votul din 16 no­iem­brie e o nouă re­voluție pentru Româ­nia", scrie presa stră­ină. Ține de noi, acum, să nu ne fie din nou furată...