Fervoarea Crăciunului a pornit!

Dana Ene
Nici n-a apucat Noiembrie să dispară, înghițit de cețuri și ploi, că s-au și aprins luminițele de Crăciun, în mai toate marile orașe ale lumii.

Pe Champs Elysees, la Paris, pe Re­gent Street, la Londra, sau în Rathausplatz din Viena, Moșul poate ateriza oricând fără grijă, căci gazdele s-au pregătit pentru el. Nerăbdători să întâm­pine săr­bă­toarea Nașterii Domnului par a fi și românii, care au început să se pre­gătească și ei, mai devreme și mai bogat ca altă­dată, trăgând cu ochiul la vecinii occi­dentali. În fruntea plutonului, la capitolul brazi, ghir­lande, globuri și scă­părători, se află Sibiul și Bucu­reștiul, unde deja târgurile de Crăciun și-au deschis porțile, spre bucuria copiilor mari și mici.

Târgul de Crăciun de la Sibiu

Am pus în fruntea listei Sibiul, fosta Capitală Cul­turală Europeană, pentru că acolo s-a dat cel mai re­pede startul sărbătorii. Pe 21 noiembrie, Piața Mare a orașului a îmbrăcat haina strălucitoare de Crăciun. Sute de mii de beculețe s-au aprins la unison și așa, într-o clipită, atelierul lui Moș Crăciun și toate căsu­țele ajutoarelor sale harnice au prins viață. Peste 4000 de sibieni, cu mic cu mare, au venit la sărbătoare, sperând că îl vor zări nu doar pe Crăciun bătrânul, ci și pe fostul lor primar, actualul președinte al țării, Klaus Iohannis. Din păcate, după ce 7 ani consecutiv el a deschis, personal Târgul de Crăciun, acum nu a mai reușit să ajungă la eveniment, dar în schimb, s-a întâlnit în mod triumfal cu concetățenii săi, pe un ecran special amenajat, în timp ce intona o strofă din Imnul României (moment emoționant, din conferința de presă susținută de acesta acum două săptămâni, atunci când era doar un simplu candidat la președinția țării). Și ca bucuria să fie totală, o parte din publicul prezent l-a și acompaniat. Așa cum s-a întâmplat și la concertul lui Ștefan Bănică, prezent la Sibiu cu un "Crăciun Rock'n Roll”.
Târgul de la Sibiu și atelierul lui de minuni funcționează până pe 26 decembrie. Până atunci, în fiecare weekend, în Piața Mare, vor avea loc concerte și spectacole pen­tru copii, toate gra­tuite.
Pentru turiștii dori­tori să participe la acest Târg de Crăciun, o co­pie mai mică a renumi­tului Târg de la Viena, a fost pre­gătit și un "city break”, cu un preț ce por­nește de la 45 de euro de persoană și in­clude, pe lângă două nopți de cazare, un tur în centrul orașului, o vizită în Turnul Sfatului și o relaxare la Baia Popu­­lară.
(Detalii suplimen­ta­re pe targuldecraciun.ro)

Tradiții, tradiții...

Tot la Sibiu, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Muzeul ASTRA se pregătește "pomana porcu­lui”, un obicei străvechi în satele Ro­mâniei. Evenimentul se va petrece la "Cârciuma din bătrâni” (muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), unde puteți urmări scenariul integral al preparării bucatelor din carne de porc, în așteptarea Crăciunului. Datina va fi "oficiată” de niște bucătari inimoși, ce vor sacrifica anume un grăsun de 200 kg, pe care îl vor prepara folosind rețete tradiționale.
Cine ține postul Crăciunului poate să-și ia "bucuria” acasă: slănina, cârnații, toba și cal­taboșii, pregătiți țărănește, se pot păstra în cămară până ce dau din nou frunzele. Iar dacă nu puteți rezista ten­ta­ției, încercați pe loc tochitura de porc la ceaun, cu mă­măliguță, însoțită de mură­turi din noua producție a hanu­lui.

Bucharest Christmas Market

Nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Cu un titlu puțin mai pretențios, anglicizat, dar... la modă, Târgul de Crăciun este la un pas să-și deschidă porțile și pe Dâmbovița. O va face pe 29 noiembrie, atunci când, cu cinci zile mai devreme decât în anii precedenți, Capitala se va ilumina de sărbătoare. El va fi amplasat chiar în centrul ora­șu­lui și va avea două puncte fier­binți: Piața Universității și Par­cul Cișmigiu, unde vizita­torii sunt așteptați până pe 28 de­cem­­brie. Și aici vine Moșul, însoțit de spiriduși harnici și decoruri de poveste. În apro­pierea bra­dului, ornat cu mii de beculețe, va fi amplasat un ca­ru­sel, iar prin căsuța lui Moș Crăciun vor forfoti tot felul de personaje ma­gice. Dacă vreți să vă numărați printre ajutoarele Moșului, o puteți face, alăturân­du-vă campaniei uma­ni­tare - "Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun....”. (Până pe 26 decembrie, se pot face zilnic donații de cărți și jucării la Casa lui Moș Cră­ciun.)
Bineînțeles că nu vor lipsi nici din Capitală spec­tacolele și concertele gratuite. Pe scena spe­cial ame­­najată vor urca ansambluri de muzică popu­lară, grupuri de copii, grupuri de colindători, an­sam­bluri de datini și obiceiuri, precum și trupe cu­nos­cute.

Târgul de Moș Nicolae

Cam uitat în ultima vreme, Moș Nicolae este așteptat cu înfrigurare (dar fără nuiele!) la Muzeul Țăranului Român (de vineri, 5 decembrie, până du­minică, 7 decembrie, de la 10 dimineața la 6 după-amiaza). Aici se organizează, ca și în anii an­te­riori, mare târg mare. Peste 150 de meșteri olari, fie­­rari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, ru­dari, iconari... din toată țara vin cu împletituri din pă­­nușe, măști, jucării, sorcove, fluiere, clopoței și zur­gălăi; cu marame, ii, catrințe, podoabe, opinci, cergi, ștergare și scoarțe; cu străchini, blide, căuce și oale de sarmale; cu coșuri de nuiele; cu pristolnice și icoa­ne; cu lăzi de zestre; cu chimire și genți; cu bli­dare, lin­gurare, sărărițe și pipernițe... numai bune de dat în dar. Nu vor lipsi nici de-ale gurii: turtă dulce, cozo­naci, miere, plăcinte, cofeturi fel de fel, suc de mere, kurtos kalacs, țuică și vin. Iar biletul de intrare costa numai câțiva lei.

La muzeu de sărbători

La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti” din Bucu­rești, cu numai 20 de lei, în perioada 29 noiembrie - 13 decembrie, vă puteți înscrie copilul (cu vârsta cu­prinsă între 3 și 12 ani) la un atelier educativ. Aici va învăța să decoreze turtă dulce, să confecționeze jucă­rii și podoabe pentru pomul de Crăciun, dar și să cân­te un colind. Maximum 15 copii vor fi înscriși pentru fiecare atelier, iar taxa de participare include materia­lele și uneltele necesare îndeletnicirii alese. (Detalii suplimentare găsiți pe muzeul-satului.ro, iar înscrie­rile se fac la tel. 021/317.91.10 - interior 195, 191 sau e-mail: programeculturale_mnsdg@yahoo.com)
Petrecere frumoasă, dragi cititori! Lăsați-vă duși de ispita Crăciunului spre locurile unde sărbătoarea înflorește.