Secretul fertilității - Semințele de țelină

Ilie Tudor
- Deși pare greu de crezut, sămânța țelinei este printre cele mai puternice medicamente din lume. Modestă și mărunțică la înfățișare, ea pune umărul, chiar la perpetuarea vieții, stimulând fertilitatea la bărbați și femei -

Nelipsită din oalele de gătit, țelina este, totuși, un adevărat mister. În primul rând, nimeni nu poate spune cu exactitate de unde provine ea. Unii cercetători susțin că țelina a crescut inițial ca plantă sălbatică pe malurile Mării Negre, în timp ce alții o consideră originară de pe însoritele țărmuri ale Mediteranei, existând și ipoteza că ar proveni din Orientul Mijlociu sau chiar din China. Cert este că, în urmă cu aproximativ 4000 de ani, ea s-a răspândit în toată Europa și Asia. Nimeni nu poate spune exact cum a putut călători țelina pe aceste distanțe uriașe, într-o vreme în care nu existau drumuri, iar oamenii trăiau în preistorie. Cert este că ea a fost adoptată de mai toate popoarele străvechi. Iar dacă rădăcina și frunzele sale au fost privite mai degrabă ca alimen­te, semințele de țelină au căpă­tat, în medicina tradițională, sta­tutul de medicament. În In­dia, faimoșii medici ayurvedici considerau semințele de țelină ca fiind depozitarele unei enig­matice energii, numită shukra, capabilă să reîntinerească rapid organismul, dar și să (re)tre­zeas­că capacitatea de procreere. La rândul lor, me­dicii chinezi considerau țelina un tonic al meridianu­lui rinichiului, recomandând-o persoanelor vlăguite, îmbătrânite înainte de vreme, femeilor care intrau pre­matur la menopauză sau bărbaților cu probleme de potență și fertilitate. În combinație cu păpădia, semințele de țelină erau cel mai puternic remediu împotriva gutei și a problemelor renale, dar și a ede­melor cardiace. În Grecia și în Roma Antică, semin­țele de țelină erau recunoscute ca tonic pentru bărbați, dar și ca antidot contra abuzului de alcool și contra consumului excesiv de carne. La fel ca și în medicina asiatică, această plantă medicinală se recomanda ca reîn­tineritor rapid. Dar după gloria ei de remediu me­dicinal cunoscută în Antichitate, țelina a intrat într-un con de umbră până acum 20 de ani, când cercetătorii au descoperit în semințele de țelină câteva substanțe vindecătoare care surclasează cele mai avansate me­dicamente de sinteză.

O farmacie într-o sămânță

În ciuda dimensiunii lor de numai câțiva mili­metri, semințele țelinei conțin nu mai puțin de... o sută de substanțe diferite. Rolul lor este să grăbească germinația, să ajute sămânța să dezvolte rapid rădă­cinile și apoi să-și înalțe deasupra pământului tulpi­nile cu o viteză impresionantă. Ei bine, ajunse în or­ga­nismul uman, aceleași substanțe ajută la regla­rea cantității de apă în țesuturi, la coordonarea activi­tății diferitelor glande endocrine (inclusiv ovarele și testi­culele), dar și la normalizarea tensiunii arteriale, pre­cum și a proceselor de excreție a toxinelor și a de­șeurilor de metabolism. Mai întâi, s-a crezut că uimi­toarele efecte ale țelinei se datorează unor pig­menți (flavonoide) din semințele de țelină, pentru ca apoi să fie cercetate substanțele care îi dau plantei mirosul atât de specific. De curând, au început să fie testate și uleiurile grase conținute în semințele de țe­lină. Fie­care dintre aceste categorii de substanțe au dovedit calități remarcabile, remediul în integralitatea sa fiind de neînlocuit în câteva boli.

Ce fel de semințe folosim în terapie

De regulă, semințele de țelină sunt culese toam­na, târziu, înainte de a se scutura, când au atins maturitatea și conțin maximum de principii active. Evident, în terapie nu se va folosi țelina cultivată industrial, care cel mai adesea este tratată cu dife­rite substanțe chimice. În scopuri medi­ci­nale, vor fi utilizate semințele de țelină de grădină, uscate și păstrate la loc lipsit de umiditate și ră­coros.

Preparate din semințe de țelină

Pulberea
Semințele de țelină se macină foarte fin cu râș­nița electrică de cafea, după care se cern printr-o sită (cum ar fi cea pentru făina albă). Depozitarea pulberii obținute astfel se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 15 zile (deoarece substanțele active se oxidează relativ rapid, iar uleiurile volatile se eva­poră). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță rasă, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 și 22.

Tinctura
Se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de semințe, peste care se adau­gă două căni (în total 500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul erme­tic și se lasă con­ținutul la macerat vreme de două săp­tămâni, într-un loc căl­duros, după care se fil­trea­ză, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, în­chise la culoare.
Se administrează de patru ori pe zi câte o lin­guriță diluată în puțină apă. Acest preparat are efecte hipo­tensoare și diuretice foarte bune, fiind eficient pentru prevenirea puseelor de tensiune și a retenției de li­chide. În schimb, pentru stimularea fertilității și pen­tru tratarea impotenței, dozele necesare sunt mult mai mari, cantitatea de alcool ingerată fiind nocivă, motiv pentru care a fost inventat următorul preparat.

Extractul de semințe de țelină
Este o adevărată speranță în tratamentul inferti­lității, al menopauzei premature, al impotenței, dar și al hipertensiunii. Extractul de țelină se obține din tinc­tura de semințe de țelină, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere cenușiu-brună, cu miros foarte puternic și extrem de concentrată în principii active. Acest extract conține de câteva zeci de ori mai multe principii active decât simpla pulbere sau decât tinctura.

Semințele de țelină și fertilitatea masculină

Administrat intern, în doze medii, extractul de semințe de țelină stimulează testiculele să producă o cantitate mai mare de spermă, îmbunătățind în același timp concentrația spermatozoizilor și crescându-le motilitatea. Pentru a obține aceste efecte, se adminis­trează zilnic 0,8-1,2 grame de extract de semințe de țelină, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care administrarea se reia.
Studiile de medicină experimentală au arătat că efectul de stimulare a capacității de pro­creere este atât de intens, încât contra­ca­rează chiar efectele nocive ale unor substanțe cunoscute ca inamici ai fertilității la bărbați, cum ar fi: al­coolul, anumiți sol­venți orga­nici (propilen glicol, ace­tonă etc.), anumite pesticide, sub­stanțele cu efect estrogen etc. În cazul infertilității, efectele trata­mentului cu țelină apar în timp, dar sunt durabile și - cel mai important - nu pun în pericol să­nătatea, așa cum o fac medicamentele de sinteză sau semisinteză hormonale.

Semințele de țelină și fertilitatea feminină

Cercetătorii nu pot să-și explice cum un remediu care stimulează la bărbați nu doar fertilitatea, ci și producția de hormoni masculini (testosteron) poate avea un efect pozitiv incontestabil și în cazul femei­lor cu infertilitate. O cură de câteva săptămâni cu se­mințe de țelină stimulează declanșarea menstrua­ției, reglând intervalele de timp dintre menstre și crescând șansele de procreere. Mai mult, la femeile cu meno­pauză prematură, extractul din această plantă ajută la revenirea ovulației, având totodată și un efect întine­ritor intens.
Se țin cure cu extract de semințe de țelină, din care se iau câte 200-400 mg de trei ori pe zi, în peri­oade de 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauză. Pen­tru stimularea fertilității, administrarea începe din ulti­ma zi de menstruație și continuă până la momentul ovulației, când se întrerupe, urmând a fi reluată după încheierea menstrei.
Este important de știut că extractul din această plan­tă este și un excelent remediu contra frigidității, stimulând centrii din creier care răspund de senzația de plăcere, dar producând și o vasodilatație puternică în zona genitală.

Semințele de țelină și potența

Specialiștii în urologie și tulburări de dinamică sexuală au botezat extractul din semințele de țelină ȚELINAGRA - o îmbinare între numele acestei legu­me și denumirea celebrului medicament pentru poten­ță, "Viagra”. Și, într-adevăr, atât remediul natural, cât și medicamentul de sinteză își datorează eficiența unui efect de vasodilatație periferică, comun ambelor, însă similitudinile se opresc aici. În cazul țelinei, dincolo de vasodilatația genitală, care apare la câteva zeci de minute de la administrare, există și o acțiune la nive­lul creierului, unde favorizează relaxarea și re­ducerea reactivității la stres, ceea ce explică mai bine efectul său afrodiziac, devenit legendar în medicina populară românească.
Pentru tratarea disfuncțiilor sexuale, se adminis­trea­ză extractul de semințe de țelină în doză unică, de 600-1200 mg, ținând cont că efectul său apare la 30-60 de minute de la ingerare. Este im­portant ca și înainte de administrare, și după aceea, să nu se consu­me alimente. De asemenea, consumul de alcool este con­­traindicat, deoarece poate intensifica excesiv efec­tul țelinei.

Alte tratamente cu semințe de țelină

* Hipertensiune. Conform studiilor făcute de specialiștii în cardiologie de la universități din Aus­tra­lia și din Orientul Mijlociu, extractul de semințe de țelină este printre cele mai eficiente medicamente contra hipertensiunii arteriale. Doar 200 mg din acest extract, administrate de trei ori pe zi, nor­malizează ten­siunea arterială, împiedică depunerea de colesterol și de trigliceride pe artere, prevenind infarctul și acci­dentul vascular cerebral. Remediul poate fi folosit pe termen lung, fără a da dependență sau obișnuință. De asemenea, spre deosebire de hipo­tensivele de sinteză, ex­tractul de semințe de țeli­nă nu afectează circulația ce­rebrală, ci din contra, o îmbu­nătățește. Astfel, dacă multe dintre medica­men­tele chimice hipotensoare afec­­tează negativ memoria, capacitatea de concentra­re sau echilibrul emoțional, semințele de țelină ajută la restabilirea acestor funcții ale creieru­lui.
* Retenție de lichide și detoxifiere. Efectul pu­ternic hipotensor al semințelor de țelină este, în bună măsură, datorat capacității lor de a stimula rini­chii să elimine rapid surplusul de apă, împreună cu deșeurile de metabolism și toxinele din organism. Studiile pe pacienți umani au arătat că 0,5-1 grame de extract de țelină, administrate zilnic, sporesc canti­tatea de apă eliminată în 24 de ore cu peste 20%, înlă­turând unele simptome neplăcute, cum ar fi mâinile și picioarele umflate, acumulările de lichid sub pleoape etc. De asemenea, acest tratament elimi­nă masiv aci­dul uric din organism, se­min­țele de țelină fiind printre cele mai bune remedii contra gutei.
Acțiunea sa diuretică foarte puternică recomandă acest extract natural și pentru prevenirea și tratamen­tul cistitelor, nefritelor și a calculozelor re­nale.

Semințele de țelină și vârsta a treia

Zeci de cercetări științifice făcute deopotrivă pe oameni și animale de experiență au fost dedicate, în ultimele două decenii, înțelegerii efectului anti-îm­bătrânire al extractului de semințe de țelină. Această plantă este printre cele mai bune medicamente cunos­cute contra bolilor vârstei a treia. Iată câteva din cele mai importante efecte ale extractului de semințe de țelină în lupta cu anii:
* Previne procesele de distrugere la nivel celular - mai exact, previne afectarea ADN-ului și împiedică transformarea celulelor sănătoase în celule canceroa­se, fiind printre cele mai eficiente remedii pentru profilaxia bolii canceroase.
* Protejează creierul - zeci de studii făcute mai ales în China au demonstrat o incredibilă capacitate a acestui extract de a menține nealterate funcțiile cog­nitive ale creierului, chiar și la vârste înaintate. Mai mult, extractul de țelină tratează demența vasculară, ajută la refacerea creie­ru­lui, a funcțiilor sale cognitive și motorii, du­pă un accident vascular cerebral. În studiile pe animale, semințele de țelină s-au arătat a fi eficiente chiar și în cazul afectării creierului, speci­fică maladiei Alzheimer.
* Menține densitatea osoasă - datorită efectului lor la nivel hormonal, semințele de țelină influențează pozitiv metabolismul calciului, prevenind deminera­lizarea oaselor și apariția osteoporozei.
* Redă funcționalitatea articulațiilor - în semin­țele de țelină există câteva principii active cu un puternic efect antiinflamator articular, dar și anti-du­rere. Într-un studiu-pilot, făcut pe 70 de voluntari cu diverse forme de reumatism, s-a observat că, după 42 de zile de tratament cu extract de semințe de țelină, aceș­tia au renunțat în proporție de 64% la calmantele pen­tru dureri articulare, în condițiile în care le cres­cuse mobilitatea și capacitatea de efort.
Ca remediu anti-îmbătrânire, extractul de țelină se administrează în cure de trei luni, timp în care se iau câte 600-800 miligrame pe zi.

Precauții la tratamentul cu semințe de țelină

În doze normale, adică de 0,6-3 grame pe zi, nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse ale acestui produs. Aceasta, în condițiile în care, de exemplu, în Australia, mai mult de 100.000 de hipertensivi folo­sesc acest extract zilnic, de mai mulți ani, fără să fi constatat niciun fel de efect advers. Totuși, dacă este supradozată, țelina poate da pe termen scurt hiperex­cita­bilitate nervoasă și/sau sexuală, precum și tulbu­rări digestive. De asemenea, dacă în doze normale țelina stimulează potența și fertilitatea, supradozată de 10-20 de ori conduce, în timp, la efectul opus. Așa­dar, pentru (re)dobândirea capacității de procreere nu se va exagera cu doza, rezultate excelente obținân­du-se cu doze nu mai mari de 2 grame de extract pe zi, ad­ministrate sub forma unor cure de lungă durată.

Contraindicații la tratamentul cu semințe de țelină

Semințele de țelină nu vor fi administrate femeilor însărcinate. Persoanele cu afecțiuni inflamatorii acute ale rinichilor vor lua cu prudență extractul de semințe de țelină, adică la început, în doze mici.