Răspuns pentru SOFIA - Buzău, F. AS nr. 1089 - "Am uscăciune oculară și nu m-a ajutat niciun tratament”

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, problema pe care o ridicați de­ran­jează pe mulți oameni. Din păcate, nu ne-ați spus vârsta pe care o aveți. Ar fi putut fi de ajutor, de aceea îi rugăm pe cititorii care trimit întrebări să includă infor­mații mai detaliate. E foarte important să se cunoască sexul, vârsta, ocupația, medicamentele luate și bolile asociate, care pot fi de ajutor în conturarea unui răspuns adecvat. Luând cazul dvs. ca exemplu, se poate spune că vârsta (ceea ce nu a fost menționat în întrebare) ar putea fi semnificativă.
Uscăciunea ochilor este cunoscută sub termenul medical de keratoconjunctivită sicca și se datorează, printre altele, unui deficit de producere a lacrimilor, fie cantitativ, fie calitativ. Lacrimile nu sunt doar apă, ci o combinație de apă, uleiuri și mucus, în care se află multe elemente, cum ar fi unele proteine, pota­siu, sodiu etc. Prin clipirea ochilor se produce un film uniform, care pro­tejează ochii și ajută la clarita­tea ima­ginii percepute de ei. Acest film are un strat de mucus în interior, stratul mijlociu este apos, iar la ex­terior este un strat uleios. Uscă­ciu­nea ochilor poate fi înso­țită de us­căciunea altor membrane, cum ar fi cea bucală sau vaginală.
Factorii de risc pentru kera­to­conjunctivita sicca (ochii uscați) depind de vârstă (calitatea lacri­mi­lor scade cu vârsta), de sex (ochii uscați sunt mai frecvenți la fe­mei), dietă, de unele medicamente și de radio­terapie. Printre cauzele apariției ke­ratoconjunc­tivitei pot fi și calitatea redusă a lacri­mi­lor, din cauza producerii deficitare a apei, uleiului sau a mucusului, precum și factorii externi, care pot afec­ta ochii. Cantitatea redusă a lacrimilor poate fi aso­ciată și altor boli: diabet, boli autoimune, boli tiroi­diene, tul­burări ale glandelor lacrimale, defi­ciență de vitamină A, medicamente (pentru hiperten­siune, alergii, ac­nee), tratamente cu lasere sau radio­terapie. Uscă­ciunea oculară poate să apară și atunci când există probleme ale pleoapelor, cum ar fi parali­zia pleopei, pleoapele întoarse în afară sau înăuntru, dar și alte cauze, cum ar fi vântul, frigul și folosirea în exces a computerului (ceea ce reduce rata clipirilor).
Complicațiile asociate problemelor de vedere sunt frecvența crescută a infecțiilor, riscul de cica­tri­zare a ochilor și diminuarea calității vieții.
Pentru cei care suferă de ochi uscați, primul drum ar fi la un medic specialist. Acesta ar putea stabili dacă există sau nu boli de fond care pot favoriza apariția keratoconjunctivitei sicca.
Abordările naturiste includ următoarele:
* Masaj ușor al ochilor închiși, cu o pânză ume­zită în apă calduță.
* Curățirea pleoapelor cu săpun blând (de bebe­luși), pentru a evita iritarea care poate surveni de la săpunul obișnuit.
* Dietă bogată în acizi grași, precum omega 3 și omega 6 (ulei de nucă, soia, in, somon, macrou).
* Interesant este că se observă creșterea cantității de lacrimi după consumul de cafeină. Deci, cafeaua în cantități moderate ar putea fi de ajutor.
* Eliminarea fumatului, în caz contrar, simpto­mele s-ar putea accentua. De asemenea, evitați locu­rile unde se fumează.
* Protejați-vă ochii de vântul rece. Ochelarii protectori pot funcționa ca un scut.
* Acupunctura este o terapie eficientă. Se va insista pe punctele locale, precum și pe meridianele ficatului, plămânului, stomacului, ale vezicii urinare și vezicii biliare.
* Homeopatia este utilă. Medicamente precum Aconitum, Bryonia, Dulcamara, Mercurius ar putea fi de folos. Însă, tratamentele individualizate sunt ideale.
Pentru că ochii uscați (keratoconjunctivita sicca) pot fi semnul unei boli grave, vă sfătuiesc să vă consultați urgent medicul.
Vă urez succes!

Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

”Sufăr de hipertiroidie, Basedow, și plâng des”
(Răspuns pentru COSMA IONICĂ, F. AS nr. 1131)


În mod sigur, problemele emoționale pe care le menționați sunt consecința afecțiunilor cronice de care suferiți, și anume, hipertiroidism și Basedow.
Atât pentru susținerea stresului la care sunteți supus la serviciu, cât și pentru afecțiunile menționate, vă recomand, în primul rând, să vă găsiți timp pentru abordarea unui stil de viață cât mai sănătos. Încercați să faceți mișcare și plimbări în aer liber. De aseme­nea, încercați să aveți o alimentație cât mai sănătoasă, bazată pe alimente vegetale crude, care sunt bogate nutritiv: legume, fructe, semințe, ule­iuri presate la rece și cereale integrale.
Ca tratament, vă recomand cure natu­riste de 3-6 luni, combinate cu ședințe de reflexoterapie. Intern: To­nicul Glandular E-lite, Sânziene, Ti­roidă, Ghimpe, B Complex (polen + drojdie). Local: Se fac masaje ușoare în zona tiroidei și a gușei nodulare cu unguent de sânziene.
Tonicul Glandular E-lite este un preparat fitoapicol complex, care reglează funcționarea glandei tiroi­de, atât în hipertiroidism, cât și în hipotiroidism. Nu conține iod și se poate administra și la persoane cu noduli tiroidieni. Tonicul conține: miere, propolis, polen, argilă, ex­tracte de păpădie, sânziene, muguri de stejar, amenți de salcie, lucer­nă, magneziu, uleiuri esențiale de sal­vie, lavandă, bergamot.
Se prepară în Farmacia E-lite Nutritia, din Deva, Str. Mihai Eminescu, Bl. H1, parter.
Vă doresc sănătate!

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Am dureri de genul febrei musculare, cu toate că sunt perfect sănătos”
(Răspuns pentru RAREȘ - Cluj, F. AS nr. 1132)


Ținând cont de faptul că investigațiile medicale nu au scos la iveală alte probleme de sănătate, dure­rile musculare se pot datora următoarelor cauze: sub­uti­lizarea sistemului muscular, prin trecerea de la via­ța activă la viața sedentară (hipotonia musculară), fo­losirea excesivă a unor grupe musculare, fără efec­tuarea mișcărilor de relaxare musculară (dacă practi­cați exerciții fizice la sală), dezechilibru electrolitic la nivel muscular, stare depresivă etc.
Recomandări:
* Efectuarea cu regularitate a exercițiilor fizice, alternând perioadele de efort cu cele de refacere (ex. 4 zile efort fizic intens, 3 zile de refacere a orga­nis­mului după efort).
* Efectuarea de exerciții de revenire (relaxare musculară) după efort (stretching).
* Solicitarea tuturor grupelor musculare.
Tratament naturist:
* Aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA) (Secom):1x3 cps/zi, după masă.
* Stress Management B Complex (Calivita): 1 tabletă pe zi după masa de dimineață.
* Coenzi Prim (Walmark):1x2 cps/ zi, după mesele de dimineața și prânz.
* MSM (Secom):1x2 cps/zi, după mesele de dimineața și seara.
* Vitamina E 100 (Parapharm):1x2 cps/zi, după mesele de dimineața și seara.
Tratamentul durează 3 luni. Se poate re­peta după o lună de pauză.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut un remediu pentru sinuzită cronică”
(Răspuns pentru GEORGETA POPA, F. AS nr. 1139)


Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavită­ților si­nusale, datorate unor pusee repetate de infecție odon­togenă (dentară) sau rino-sinusală, cu blocaj-ob­strucție nazală (deviație de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fragilitate constituțională a mucoasei res­piratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism și imunitate). Rino-sinuzita cronică se manifestă cu: ri­noree purulentă (scurgeri de mucozități anterioare sau posterioare în faringe), obstrucție nazală (nas înfundat), sensi­bilitate suborbitară (dureri), cefalee matinală, tuse seacă, scăderea mirosului, miros urât, halenă fetidă, iritație faringiană și răgușeală la tre­zirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se cla­sifică în tratament medicamentos conservator (sta­diul incipient) și tratament chirurgical în formele com­plicate. Tratamentul inițial constă în: deconges­tionante nazale topice, antibiofungi-terapie de elecție după antibiofungigramă, antiinflamatoare, vitamino­te­rapie, antialer­gice și imunomodulatoare (Imunore­zistan Forte (Imunostimulent) sau Ceai Imunitate Fares, extract din Echinacea herba).
Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în dis­cuție când tratamentul medical corect efectuat a eșuat după o perioadă de 3 luni și urmărește îmbunătățirea ventilației și a drenajului sinusal.
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineața și seara, după masă, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "Ocna­sept”, o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se eli­mină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (re­țetă proprie).
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (Dexametazonă/flixotide nebules, gen­ta­mi­cină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosolo­te­rapia medica­mentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă cu "Ocnasept” spray (inhalații și pulverizații seara îna­inte de culcare).
"Ocnasept” este un spray salin cu extract din plan­te medicinale, 100% natural, care poate fi co­man­dat prin tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85 sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro