"De ce acceptă femeile să fie înșelate?" - Opinii pe marginea textului "Chipul iubit", semnat de Dora Mărculescu, F. AS nr. 1138

Cititor Formula AS
"Mi-a pus coarnele acum patru ani"

Am citit scrisoarea Dorei și mi-a sărit în ochi expresia "femei înșelate", pentru că m-am văzut pe mine acum patru ani și mă văd și acum. Nici eu nu știu încotro s-o apuc.
Într-unul din rarele filme pe care le-am văzut în ultima vreme, era vorba despre o bătrânică care-și îngrijea soțul pe moarte, un bărbat aprig, care-i pusese toată viața pumnul în gură, la propriu și la figurat. Iar pe patul morții, singura lui neliniște era: "Spune drept, am fost eu un bărbat pentru tine?", referindu-se la plăcerea pe care i-o dăruise. Orice femeie, sunt sigură, înțelege cu totul altceva prin iubire, așa cum vădea și fața femeii nedu­me­rite. Ce este, până la urmă, un bărbat pentru o fe­meie?
Mi-am promis, cândva, că băieții mei vor citi "Sonata Kreutzer", de Tolstoi, înainte de căsătorie. Ar trebui să fie Biblia căsătoriților. După ce o ci­­tești, nu mai poți veni cu scuze: într-un mariaj, dacă nu faci cum e bine, e pentru că nu vrei. Iar acum, după astea două remarci, care nu prea par să aibă de-a face una cu alta, să vă spun pe scurt po­ves­tea mea.
Dovedit, soțul meu mi-a pus coarnele acum patru ani. Nici bine nu am început și eu să lucrez (nu avusesem până atunci altă ocupație în afară de el), că apare o fostă colegă, pe care în timpul fa­cul­tății nu o suporta. Au luat foc amândoi. Al meu nu se ascundea, ba dimpotrivă, parcă îi făcea plăcere să-mi povestească neputința de a se împotrivi iu­birii (sună a film prost, dar se întâmplă și-n viață). A venit vacanța, s-au despărțit sub forța împre­ju­rărilor și-a kilometrilor. Totul s-a lăsat cu o tăcere de mormânt, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar eu m-am trezit că pot spune c-am iertat, deși el niciodată n-a pomenit de iertare. El crede că fe­meia e ca moara neferecată, că soluția magică stă în câteva clipe de extaz. Ulterior, m-am pomenit că fac glume pe seama coarnelor mele, viața ne-a mâ­nat înainte, asta e firea mea. Am avut doi copii între timp. Ne-am dus, în sfârșit, la biserică, deși el a făcut-o numai dintr-un fel de superstiție (să le fie ălor mici bine), nu din convingere. De fapt, în mintea lui n-a dat niciodată doi bani pe sinceritatea legăturii noastre, condiționați de faptul că niciunul din noi n-a fost primul pentru celălalt.
După primul copil, casa a început să-și arate cră­păturile din tavan. Comunicarea a devenit lapi­dară, eu simțeam o nevoie bolnăvicioasă de o pre­zen­ță paternă, de mângâiere, de afecțiune, de alt­ceva în afară de-un orgasm. Apoi a venit al doilea copil și nicio­da­tă nu ne-am urât mai mult ca atunci (citiți pe Tolstoi). Eu eram mamă, el avea aștep­tări de amant. Uneori cred că stăm împreună numai pen­tru că toți acceptăm că el e baza financiară a fa­mi­liei. Cert este că nimic nu va putea înlocui vreo­­dată timpul pe care îl petrec acum cu copiii mei.
Au trecut patru ani. Când, ce să vezi, ea s-a nimerit din nou la serviciu cu el. Pescuiesc ca un om bolnav detaliile. Mă zbat între optimismul ne­bun că totul va fi bine, că măcar în ultimele clipe ale vieții noastre vom înțelege ce trebuie să fie bărbatul și femeia unul pentru altul, și o scârbă cumplită. În ce mă privește, eu cred că o familie este pentru totdeauna. Ar fi ilogic să nu existe o proiecție veș­ni­că a legăturilor atât de puternice care se sta­bilesc între mădularele ei. Mă întreb dacă să aștept veșnicia, ca să ne întâlnim, sau să "dau cu pum­nu-n cheatră"? Să fac precum eroii din închisorile comuniste, care știau să trăiască în inima lor, fără să-și piardă mințile? Totul e scris în "Sonata Kreutzer", dar el n-a citit-o...
Scriu la cald, ar mai fi atâtea detalii! Nimeni alt­cineva nu poate trăi pentru mine. Nu aștept so­luții, însă când am citit în povestea Dorei partea cu spionarea înnebunitoare a celuilalt, m-am recu­noscut și, paradoxal, m-a mângâiat. N-are rost ca cineva să se chinuie în felul ăsta, e bine s-o știe toa­tă lumea, pentru că timpul face de râs zvâr­co­lirile noastre. Am învățat-o acum patru ani și știu că la fel voi gândi peste alți patru, despre ce mi se întâmplă acum.

ANA