Din rețetele domnului farmacist Bobaru: DOVLEACUL

Redactia
- Cunoscut din străvechime la români, care îl folosesc ca aliment și ca leac, dovleacul a devenit un VIP al legumelor toamnei, de când cu moda occidentală a zilei de Halloween, care l-a transformat în simbol al alungării întunericului. Dar dacă tot e vorba de ninsori și de frig, parcă tot mai bună e, la stomac și la suflet, o bucată de plăcintă fierbinte de dovleac îndulcit și aromat cu zahăr și scorțișoară. Nu se tot spune, în ultima vreme, că sănătatea "ține" de inimă? Ba se spune! Cine vrea să vadă dacă este adevărat, să încerce remediile farmaceutice cu dovleac -

Descrierea plantei

Există două varietăți de dovleac. Dovleacul por­cesc, care are coaja groasă și tare, de obicei de culoare roșu cărămiziu (poate fi și de alte culori), cu suprafața neregulată și rugoasă. La țară, în trecut, poate și astăzi, din coaja de dovleac porcesc, după ce se îndepărta miezul, se făcea o troacă în care se țineau furajele (po­rumb, grâu, tărâțe, chiar și apă) pentru hrana anima­lelor. Dovleacul turcesc are coaja subțire, de culoare alb verzuie, fiind mult mai mare, ajungând chiar la dimensiuni im­presionante. Există și un soi de dovleac numit plăcintar, cu aspect de tigvă, cu puține se­mințe și mult miez. Acesta a re­zultat din încrucișarea plantei numite popular tigvă cu dovleacul turcesc, ușor de încrucișat, făcând parte amândouă din fami­lia Cucurbitaceae.
De la dovleac se folosește atât miezul cât și semin­țele (Semen cucurbitae).

Compoziția chimică

Miezul de dovleac conține flavo­noizi, derivați cu­ma­rinici și carote­noi­de. Aceste componente dau cu­loarea portocaliu aprins a pulpei de dovleac. De altfel, calitatea dovleacului este apreciată după cât de intensă este culoarea a­ces­­teia. Dar cea mai intere­san­tă este prezența în miezul de do­vleac a globulinelor, niște ami­noacizi din care organismul își sintetizează anticorpii care luptă împotriva bolilor. Pentru fiecare boală, organismul produce anticorpi. Nu greșim dacă facem afirmația că dovleacul, folosit cât de cât regulat în alimentația cotidiană, ne ajută să ne îmbunătățim imunitatea. Dar pe lângă substanțele conținute în miez, semințele de dovleac au și ele acțiuni vindecă­toare, fiind indicate pentru eliminarea paraziților in­tes­tinali la copii. De asemenea, prezența fitosterolilor în semințele de dovleac le fac indicate în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de pros­tată).

Preparate din dovleac

Dovleacul se folosește ca atare, proaspăt sau copt, iar semințele se consumă crude, prăjite sau fierte (de­coct).
Din pulpa de dovleac, dacă avem în casă o cen­trifugă electrică, putem obține un suc natural, excelent revigorant pentru organism.
Miezul de dovleac crud se poate adăuga în diferite salate, alături de alte legume. Avem tendința de a prepara salatele cu diferite crudități exotice, neglijând produsele indigene, ca de exemplu dovleacul.
Semințele se folosesc ca atare sau sub divese for­me farmaceutice. Din ele se extrage un ulei bogat în acizi grași nesaturați, foarte necesari în desfășurarea în bune condiții a metabolismului uman.
Uleiul virgin de dovleac se găsește îmbuteliat, în hypermarket-uri. Poate înlocui celelalte uleiuri (de măsline, de porumb sau de susan) care se folosesc în salate.

Uleiul de dovleac

Uleiul terapeutic obținut în casă, după tehnica de mai jos, se recomandă ca emolient pentru pielea sănă­toasă, având în vedere că aceasta este cea mai expusă parte a corpului la agenții externi.
Prepararea uleiului de dovleac: Două linguri de semințe de dovleac se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui, câteva minute, pe un vas cu aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, du­pă care se filtrează.
Se folosește extern, cu precădere în bolile derma­tologice.

Decoctul din semințe de dovleac

Mod de preparare: 4 linguri de semințe de dovleac nedecojite se zdrobesc, se fierb la foc mic timp de 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. După 10 minute, când încă mai este ușor călduț, decoctul se filtrează prin tifon sau vată medicinală umectată. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.

Tratamente pentru boli interne

* Constipație
Dovleacul copt sau sub formă de plăcintă reglează tranzitul intestinal. Se recomandă a se consuma seara, împreună cu prune uscate și afumate. Foarte comod este și consumul seara, la cul­care, al unui pahar de suc din miez de dovleac, obținut prin centrifugare.

* Diureză
Pentru mărirea diurezei, se recomandă ceaiul din semințe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă, sau suc de dovleac, câte 2 pahare pe zi, tot după masă.

* Drenarea bilei
Este accentuată de folosirea uleiului de dovleac, dacă se adaugă diferitelor preparate culinare, în spe­cial la salate.

* Boala bărbatului (hipertrofia benignă a prostatei)
După vârsta de 60 de ani, foarte mulți bărbați au prostata mărită. Incidența măririi prostatei crește odată cu vârsta, astfel că, după 80 de ani, puțini sunt bărbații care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care definește hiperplazia de prostată este senzația repetată și impe­rioasă de a urina în timpul nopții. În adenomul de prostată, se administrează decoctul din semințe de dovleac, câte 2 căni pe zi, după masă.

* Degenerescența maculară
Este cauza principală de pierdere a vederii la vâr­stele înaintate. Cataracta și glaucomul sunt alte două boli oftalmice ce afectează acuitatea vizuală și pentru care nu există terapii curative. Momentan, nu există tra­tamente farmaceutice pentru degene­res­cența macu­lară. Prin conținutul bogat în flavonoizi și carotenoizi, sucul natural obținut din dovleac poate preveni, însă, această boală. Se bea câte un pahar, sea­ra, la culcare. Rezultate bune se obțin când acest suc este combinat cu sucul de roșii, bogat în licopen.

* Boli parazitare interne - viermi intestinali (tenie, limbrici)
Rețetă: 200 grame de semințe decorticate de do­vleac, zdrobite sau măcinate, se amestecă cu lapte și miere până se obține un terci care se administrează dimi­neața, pe sto­macul gol, în două porții, la interval de 30-60 de minute. După două-trei ore, pentru a accelera purgația, se administrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva pică­turi de zeamă de lămâie, pen­tru a-i atenua gustul neplăcut. Pentru uz pediatric (co­pii peste 5 ani) se folo­sește aceeași tehnică, adminis­trân­du-se un preparat din 20 de semințe.

* Boli ale aparatului cardiovascular - depuneri de colesterol rău (LDL) pe pereții vaselor
Se recomandă decoctul din semințe de dovleac, 2 căni pe zi.

* Fragilitate capilară
Poate fi evitată de cei ce au o predispoziție la aceas­tă afecțiune, dacă vor consuma câte o cană de ceai din semințe de dovleac sau un pahar de suc din miez de dovleac, în fiecare seară, cel puțin 10 zile pe lună.

* Stimularea imunității
Pentru creșterea imunității sunt recomandate nu­me­roase ceaiuri care au în compoziție materii prime din natură. Va recomand și eu unul, care poate fi cu ușu­rință preparat în bucătăria casei.
Se iau 2 linguri de semințe ne­decorticate de do­vleac și se fierb 5 minute, în 250 ml apă. Peste această fiertură se adaugă o lingură de mă­ceșe uscate. Se lasă la infuzat (în repaos) 15 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, de preferință cu miere. Se beau câte 2 căni pe zi. Pe timp de iarnă, când incidența bolilor virotice este în creș­tere, acest ceai se poate îm­bogăți, adăugând, odată cu măceșele, și o lingură de flori de tei. Folosind acest ceai, aducem în orga­nism globuline, care sunt suportul proteic de producere a anticorpilor, și vitamina C na­turală, care reprezintă catalizatorul metabolic de sinte­tizare a lor. Cu cât pre­zența în organism a anti­corpilor este mai mare, cu atât avem o imunitate mai bună și suntem feriți sau ocoliți de boli.

Tratamente externe

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, sângerări gingivale
Se clătește gura, înainte de folosirea unor badijo­naje, cu un decoct din semințe de dovleac.

* Mască de frumusețe
Recomand rețeta următoare în locul arhicunoscutei măști ce folosește castravetele. Se obține astfel: se fier­­be pulpa de dovleac în apă și se terciuiește, cu blen­der-ul sau telul, până se obține o pastă omogenă, care se aplică pe față și se lasă câteva minute. Folosită seara, înainte de culcare, efectele sunt spectaculoase pentru un ten obosit și fardat zilnic.

* Tăieturi, zgârieturi însoțite de sângerări
Se pot obloji cu felii subțiri de dovleac, care au proprietăți hemostatice.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.