Postul, rugăciunea și bolile psihice

Ilie Tudor
La un recent simpozion de terapii neconven­ționale, am avut ocazia să întâlnesc un medic neurolog care a găsit curajul să fo­lo­sească vreme de mai mulți ani postul și rugăciunea în tratarea bolilor de nervi.

Fiind vorba de un spe­cialist cu reputație în lumea medicinei, doctor în neu­rologie, cu numeroase comunicări științifice pe plan național și internațional, nu îi vom da numele. Aceas­ta deoarece s-ar "compromite" în ochii colegilor de breaslă prin folosirea acestor metode "bizare", care dau totuși rezultate de excepție.

- Stimată d-nă doctor, este mai mult decât sur­prinzătoare la un om de formația dvs. inițiativa de a recomanda postul alimentar și rugăciunea ca prin­cipale mijloace de menținere a sănătății și a echi­librului psihic. Cum ați ajuns la aceste soluții?

- Ideea nu este originală, pentru că, deși la ora actuală medicina alopată și marile firme de medica­mente nu acceptă aceste metode de tratament, există tot mai multe clinici în care se aplică terapia religi­oasă. În Statele Unite, de exemplu, există Spitalul "St. Hopkins" care folosește în tratamentul diferite­lor forme de epilepsie doar dieta, mai exact - postul. Poate părea șocant, dar există, mai nou, curente în psihiatrie care cred în existența unui mecanism malefic în producerea îmbolnăvirii psihice sau psi­hosomatice. Blestemul, de exemplu, nu este altceva decât un atac psihic și se poate vindeca prin rugă­ciune și post.

- Revenind la pacienții dvs. cu boli de nervi, pro­babil unii au acceptat postul, iar alții nu. Ați putut face diferența între evoluția procesului de însănătoșire la cele două categorii?

- Poate n-o să vă vină să credeți, dar majoritatea pacienților, cu excepția alcoolicilor, acceptă foarte ușor postul și sunt extrem de consecvenți. Aceasta, deoarece, în general, pacienții cu boli de nervi sunt speriați de boală și ascultă toate indicațiile. De altfel, destul de des nici nu mai este nevoie să fac această recomandare, deoarece mulți dintre pacienții care au ameliorări spectaculoase recunosc că au postit și s-au rugat, că au fost la slujbe de maslu și au dat de po­mană sau că au fost la preot să le facă slujbe de vin­decare. Adesea, întreaga familie se roagă pentru vin­decarea unui membru.

- Am înțeles că dvs. considerați postul și rugă­ciunea mijloace excelente de prevenire a îmbol­nă­virilor.

- Într-adevăr, credința și rugăciunea ar trebui să fie o conduită universală pentru fiecare om. Omul ar trebui să se gândească să folosească preventiv postul și credința, așa cum se îmbracă, de exemplu, mai gros, atunci când iese afară, pentru a nu se îmbol­năvi. Însă trebuie multă atenție, pentru că postul are mai multe semnificații. În primul rând, există postul alimentar, pe care noi, medicii alopați, îl numim dietă. Superior postului alimentar este însă postul mental, pentru că, din punct de vedere religios, pos­tul alimentar nu are valoare decât dacă pe perioada aceasta trăiești și gândești curat.

- Aveți o formație puternică de medic alopat. Ce v-a dat impulsul să vă îndreptați spre religie?

- Religia mea este creștin-ortodoxă și cred că respectarea preceptelor religioase, dar nu în sens dogmatic, poate să fie utilă fiecărui individ, ca să trăiască în mod corect și să-l ferească de boală. De asemenea, religia poate ajuta foarte mult în procesul de vindecare. Acest lucru l-am descoperit efectiv atunci când o ființă foarte dragă a fost bolnavă și, aflându-se într-o stare foarte gravă, medicina alo­pată, în care credea cu tărie, nu găsea soluții. Atunci, fără să vreau, am învățat puterea credinței și a rugă­ciunii, care au avut un efect de excepție. Persoana respectivă s-a vindecat.