"Primiți cu colindul?"

Dana Ene
- Chiar dacă vremea de-afară aduce mai mult a toamnă târzie decât a iarnă, iar ploaia rece a scufundat Bucureștiul în "troiene" de apă, colindătorii nu se sperie cu una cu două și au pornit dis-de-dimineață la drum, ca să vestească, pe la cât mai multe case, apropierea Crăciunului. În fruntea lor se află, firește, urători de tradiție, nelipsiți de pe scenele muzicale în prag de sărbători -

Florile Dalbe, cu Ștefan Hrușcă

Un Crăciun fără colindele lui Hrușcă nu mai este Crăciun. Fără cântecele minunate ale maramure­șea­nu­lui din Ieud, zise cu glas de înger, parcă nici iarna nu are voie să înceapă. Și chiar dacă, de o vreme, "a trădat" și s-a mutat în Canada, miile lui de fani aș­teaptă cu nerăbdare să îngâne, alături de el: "Florile dalbe", "Trei păstori", "Afară ninge liniștit" sau "Linu-i lin". Și cum coada la ușile sălilor de concert este mare, Hrușcă dă roată țării, peste tot unde este așteptat. Astfel, turneul lui de Crăciun de­vine de la an la an mai bogat. "Este cel mai frumos obicei creș­tinesc și românesc - de a merge să urezi de bine, pentru sărbă­tori, celor dragi. Fa­ceți asta și-o să vă cu­rățați și-o să vă simțiți mult mai bine sufle­tește", spune ar­tistul. Iar anul aces­ta, în luna de­cem­brie, Ște­fan va pri­meni și lumina su­fle­tește "gos­­podarii" din pes­te 20 de orașe ale țării, pe durata a 27 de concerte, după pro­gra­mul pe care vi-l pre­zentăm mai jos. Agenda lui, extrem de în­cărcată pentru acest Decembrie, cuprinde spectacole la: Brăila și Galați, pe 11; Foc­șani și Bacău, pe 12; Botoșani și Suceava, pe 13; Brașov - 14; București - 15; Alba Iulia și Cugir - 16; Cluj Napoca - 17; două concerte în aceeași zi la Ti­mișoara, pe 18; Roman și Iași, pe 22, și Vaslui și Iași, pe 23.
În concertul de la București, de la Sala Palatului, maramureșeanul va avea drept invitat un bucovinean la fel de celebru - actorul Florin Piersic.
(Bilete pentru concertele lui Ștefan Hrușcă mai puteți găsi online pe biletoo.ro. Pentru spectacolul de la București un bilet costă între 60 și 175 lei, în timp ce la Iași accesul general este 80 de lei.)

Crăciun cu... Ștefan Bănică

Pe 12, 13 și 14 decembrie, la Sala Palatului, Ștefan Bănică își așteaptă fanii pentru a petrece, din nou, împreună, trei seri magice. Acum, în decembrie, se împlinesc 13 ani norocoși de când publicul româ­nesc, dornic să se bucure și să cânte împreună cu foarte îndrăgitul actor, va intra în atmosfera Sărbătorilor de Crăciun, în pași de rock'n'roll. Un public cu adevărat numeros, dovadă fiind cererea mare de bilete, care i-a forțat pe pro­du­cători să sporească numărul concertelor anun­țate inițial, cu încă unul.
Ștefan a pregătit pentru această aniversare un show de excepție, ce va cuprinde atât melodiile pe care fanii lui le aș­teaptă de fiecare da­tă, dar și piese noi. Nu vor lipsi nici invitații-surpri­ză, dansul și efec­tele speciale.
(Dacă nu ați reușit încă să vă cum­părați un bilet la concertul lui din 14 decembrie, gră­bi­ți-vă! E posibil să mai găsiți bilete în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 60 și 150 lei.)

"E nevoie de iubire"

Tot în Capitală, pe 14 decembrie, la Cinema Pa­tria, foarte iubita cântăreață Mirabela Dauer își va răsplăti susținătorii, care îi urmăresc cariera muzicală încă de la începuturi. Ea știe că muzica îi poate face pe oameni mai buni, și mai știe că toți avem nevoie de cât mai multă dragoste. De aceea, și-a intitulat spec­tacolul de Cră­ciun, sugestiv, chiar așa: "E nevoie de iu­bire". Dar Mira, cum îi spun prietenii, nu vine de una singură să îm­partă iubirea. Ea va avea alături pe sce­nă copii, vârst­nici și prieteni dragi. Cu­noscuta solistă va cânta ală­turi de tinerii artiști Amna și Vizi, dar și de Co­rul de copii "No­stalgia" și Corul Seniorilor. Îm­pre­ună vor reuși, cu sigu­ranță, să vă bu­cure și să vă trans­mită ener­gia lor luminoasă, în prag de sărbători. Este o ocazie de-a des­co­peri o Mirabela Dauer nouă, nemaiîntâlnită (promite chiar ea).
(Bilete pentru spectacolul ei găsiți la casa de bi­lete a cinematografului Patria și online pe www. vreaubilet.ro. Au prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei.)

Nu-i lumină nicări

Pe 19 decembrie, noua Sală Polivalentă din Cluj-Napoca va fi scena unui alt mare spectacol de colinde, de data aceasta organizat de Opera Națională Română din capitala Ardealului. Este o reprezentație de zile mari, cu o regie spectaculoasă, o feerie complexă ce va îmbina opera cu colindul și cu dansul.
În program vor fi prezente cele mai frumoase arii din repertoriul liric universal al compozitorilor Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Giacomo Puccini, Jacques Offenbach, Johann Strauss, Franz Lehár, dar și canțonete, completate de colinde tradiționale autentice și de clasicele cântece europene de sărbă­tori, toate îmbinate într-un spectacol feeric, în distin­sul stil vienez.
Evenimentul va fi prezentat de soliștii, or­ches­tra, corul și corpul de balet al Operei Națio­nale Ro­mâne din Cluj-Napoca, cu participarea ex­tra­or­dinară a ar­tiștilor invi­tați, Grigore Leșe și Marcel Pavel, acom­pa­niați de tinerele talente ale Corului de copii "Junior VIP", Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj și de Ansamblul Li­ceului de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia".
Organizatorii acestui Concert Extraordinar de Crăciun doresc ca el să devină o tradiție la Cluj și să apropie mai mult publicul larg de operă.
(Biletele pentru acest regal au prețuri cuprinse între 30 și 70 lei și pot fi găsite în rețeaua Eventim sau la casa de bilete a sălii de spectacol.)