Rețete din Provence

Iulia Vlad
Câmpuri nesfârșite de lavandă, sate de piatră încremenite sub cerul albastru, miresme amărui, învă­lui­toare... Prin peisajele sale solare și vegetația exuberantă de tip medite­ranean, regiunea Provence, din sud-estul Franței, este o sursă permanentă de inspirație, atât pentru pictori (aici și-a desăvârșit Van Gogh opera), cât și pentru producătorii de cosmetice, care valorifică de ani de zile lavanda, citri­cele și chiparosul, în neîntrecute pro­duse de fru­mu­­sețe (magazinele L'Occi­tane au ajuns și în România). În rându­rile care urmează, vă propunem câteva rețete provensale absolut naturale, cu care vă sugerăm să vă răsfățați obrazul.

Tonic facial cu levănțică
Ingrediente: 3 linguri de flori de levănțică, 1 sfert de cană de oțet de mere.
Preparare și utilizare: Turnați o cană de apă clocotită peste florile de levănțică, puneți capac și lăsați până se răcește. Strecurați lichidul și ames­tecați-l cu oțetul de mere. Se păstrează la frigider o săptămână, în recipient de sticlă.
Se aplică pe față cu un tampon de vată, în fiecare seară, după dema­chie­re. Este astringent, ajută la restabi­lirea pH-ului natural al pielii, îmbunătățește circulația sângelui, reduce ridurile fine.

Cremă de față cu ulei de migdale și de levănțică
Ingrediente: 3 lingurițe ceară de albine, 3 linguri ulei de migdale (sau de măsline), 4-5 picături ulei esențial de levănțică.
Preparare și folosire: Încălziți pe aburi ceara (doar până se topește), turnați ule­iul de migdale, ames­tecând bine. Adăugați și picăturile de ulei de levănțică, apoi mutați amestecul într-un reci­pient de sticlă sau por­țelan, care se închide ermetic. Se poate păstra la frigider 2-3 luni.
Se întinde crema pe față, înainte de culcare. Este hrănitoare și regeneratoa­re, pentru toate tipurile de piele.

Mască de argilă cu angelică și miere
Ingrediente: 3 linguri argilă, de­coct de angelică, o lingură de miere.
Preparare și folosire: Fierbeți 2 linguri de rădăcini și frunze de ange­lică uscate și mărunțite, într-o cană de apă, timp de 5 minute. Lăsați apoi li­chi­dul la infuzat, în vas, acoperit 15 minute. Strecurați. * Separat, ameste­cați argila cu decoctul de angelică, până ajunge la consistența unei paste groase, apoi adăugați mierea și ames­tecați în continuare.
Se aplică amestecul pe față și se lasă să acționeze 25-30 de minute, apoi se clătește cu apă rece. Are acțiune re­vitalizantă, hidratantă, curăță și închide porii tenului gras sau mixt.

Tonic facial cu angelică, mentă și lămâie
Ingrediente: infuzie de angelică și mentă, suc proaspăt de lămâie.
Preparare și folosire: Puneți o cană de apă pe foc. Când fierbe, adăugați 2 linguri de frunze și tulpini de angelică și o lingură de frunze de mentă, toate uscate și mărunțite. Lăsați să dea în câteva clocote, apoi acoperiți vasul și lăsați lichidul la infuzat, până se ră­ceș­te. Adăugați 2 linguri de suc proaspăt de lămâie.
Aplicat seara și dimineața pe tenul curat, tonicul revitalizează și întine­reș­te aspectul pielii. Se păstrează la rece 4-5 zile.

Cremă cu unt de shea și ulei de mirt
Ingrediente: 3 lingu­rițe ceară de al­bine, 3 linguri unt de shea, 3 picături de ulei esențial de mirt (ultimele se gă­sesc în magazinele natu­ris­te).
Preparare și folosire: Încălziți pe aburi ceara până se topește și puneți untul de shea în ea, amestecând bine. Adăugați picăturile de ulei de mirt, apoi mutați amestecul într-un recipient de sticlă sau porțelan, care se închide ermetic.
Crema se aplică pe pielea proaspăt spălată, cu masaj ușor. Poate fi folosită pentru față și corp. Menține pielea fer­mă și întârzie îmbătrânirea. Se păs­trează la rece cel mult 3 luni.