Leacuri pentru ALERGIA LA FRIG

Natasa Galche
Primul semn al alergiei la frig este urticaria. Se manifestă mai întâi prin înroșirea tenului (a obrajilor, a nasului, a zonei de sub ochi, în jurul buzelor) și apoi, prin apariția pe întreg corpul a unor bășicuțe însoțite de eritem, mâncărime și des­cua­marea pielii. În cazurile grave, pot apărea și febra, starea de slăbiciune, greața, durerile de stomac. În ase­menea situații, trebuie să vă adresați de urgență me­dicului.

Primul semn al alergiei la frig este urticaria. Se manifestă mai întâi prin înroșirea tenului (a obrajilor, a nasului, a zonei de sub ochi, în jurul buzelor) și apoi, prin apariția pe întreg corpul a unor bășicuțe însoțite de eritem, mâncărime și des­cua­marea pielii. În cazurile grave, pot apărea și febra, starea de slăbiciune, greața, durerile de stomac. În ase­menea situații, trebuie să vă adresați de urgență me­dicului.

Test - Sunt alergic?


Pentru a afla dacă sunteți alergic la frig, puteți face următorul test: se ține un cub de gheață pe mână, timp de cinci-opt minute. Dacă începeți să simțiți dis­confort, mâncărime, senzație de arsură, dacă pielea din jurul cubului se înroșește foarte tare, atunci în­seamnă că sunteți predispuși la alergia frigului și, ca atare, este indicat să luați măsuri.
Totuși, nu trebuie să intrați în panică și să începeți să luați medicamente cu pumnul împotriva alergiilor. Este important să consultați un medic, însă încercați să oferiți organismului și o șansă de recuperare na­turală.

Tratamente externe

Băi alternative

Ca în orice afecțiune, prevenirea alergiei este mai ușoară decât tratarea ei. Cel mai eficient remediu popular este călirea organismului. Acest lucru trebuie realizat cu perseverență, treptat, fără ca organismul să fie supus unui tratament barbar.
Băile alternative la mâini și picioare, prin schim­barea apei fierbinți cu apă rece, ajută pielea să se adap­teze mai ușor și mai rapid la variațiile de tempe­ratură, reducând semnificativ riscul alergiilor la frig.
Cum se procedează: se umplu două ligheane, unul cu apă caldă și altul cu apă rece. Temperatura ideală pentru o baie este de 37-38 de grade. Treptat, pe o pe­rioadă de aproximativ două săptămâni, se mărește și se reduce temperatura apei cu câteva grade zilnic, până se ajunge la un maxim de 42-45 de grade și un minim de 10-12 grade. Procedeul e sim­plu: se scufundă palmele și labele picioarelor în apă rece, timp de trei minute, apoi în apă fierbinte, pentru același in­terval de timp. Procedura se repetă de patru-cinci ori, zil­nic, timp de cel puțin două săp­tămâni.
Etapa următoare este cea a băilor alternative pentru întreg corpul. Se pornește, de aseme­nea, de la temperatura de 37 de grade, scăzând și crescând zilnic temperatura cu un grad. Întâi se fac băile calde, timp de două minute, apoi imediat cele reci, pentru același inter­val de timp. După procedură, corpul se șterge energic cu un prosop din bumbac moale, până ce pielea se înroșește ușor. În timpul procedurii, este foarte important să monitorizați reacția organis­mului. Dacă o scădere a temperaturii apei provoacă senzații de arsură sau de mâncărime puternică, este indicat să vă întoarceți la temperatura precedentă.

Comprese pentru piele uscată

Unul dintre primele simptome ale alergiei la frig este pielea uscată, care începe să se crape. În acest caz, sunt indicate compresele cu decocturi de plante.

Aplicații cu hamei
Cum se procedează: într-un ibric se pun trei-patru linguri de conuri de hamei mărunțite. Se toarnă apă rece cât să le acopere, și apoi se pune la fiert, pe baie de abur. Se fierb timp de 20-30 de minute, după care se trage vasul de pe foc și se acoperă. După ce s-a ră­cit complet, se strecoară și se înmoaie în decoct o com­­presă. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acțio­neze timp de cinci-șapte minute. Se repetă procedura în fiecare seară, înainte de culcare, fără limită de timp.

Aplicații cu gălbenele
Cum se procedează: se face un decoct din două linguri de gălbe­nele și o cană de apă. Se fierbe timp de patru-cinci minute. Se împarte decoctul în două căni, una dintre ele fiind scoasă pe pervazul feres­trei. Când s-a răcit complet, cealaltă jumătate a decoctului se încălzește pe aragaz, astfel încât să aveți o cană de decoct cald și una rece. Se aplică comprese alternativ: una caldă, timp de două minute, imediat cea rece, timp de un minut. Proce­deul se repetă de trei-patru ori, în fiecare seară, până ce simptomele dispar.

Leacuri pentru bubițe roșii

1. Într-un castron se toarnă un litru de apă fierbinte și se adaugă o lingură de ulei de măsline. Se in­troduc mâinile în apă, ținându-le timp de aproximativ cinci minute. Se șterg bine, se aplică o cremă grasă, iar peste noapte, mănuși din bum­bac.
2. Se fierb doi cartofi, se zdrobesc și se adaugă două lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă bine și se aplică în strat gros pe zona afectată. Se înfășoară cu folie alimentară din plastic, iar pe deasupra, cu un fular, pentru a păstra cât mai mult timp compresa caldă. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi se clătește, se șterge cu deli­catețe și se unge cu o cre­mă grasă.
3. Două-trei linguri de ulei de măsline se încălzesc pe foc. Se înmoaie o com­presă din tifon în acest ulei și se aplică pe zona afec­ta­tă. Se înfășoară cu folie ali­mentară și se lasă să ac­țio­neze timp de 30 de minute.
4. 100 mililitri de ulei de măsline se amestecă cu 10 mililitri de vitamina A. Se unge pielea afectată cu această mixtură de două-trei ori pe zi.
5. Seara și dimineața, se unge pielea afectată cu ulei de brusture.
6. Se amestecă câte 10 grame din următoarele plante: rostopască, frunze de mentă, rădăcină de brus­ture, flori de gălbenele. Peste cinci linguri din acest amestec se toarnă ulei de floarea-soarelui, astfel încât să treacă cu un centimetru peste nivelul plantelor. Se lasă peste noapte într-un loc călduros. A doua zi, se fierbe pe baie de abur, amestecând constant, timp de 15-20 de minute. Se strecoară, se răcește și se aplică pe pielea afectată de două-trei ori pe zi.

Tratamente interne

1. Peste 50 de grame de pulbere de rădăcină de zmeur se toarnă o jumătate de litru de apă călduță. Se pune la fiert, pe baie de abur, la foc mic, timp de 30-40 de minute. Se trage vasul de pe foc, se acoperă, și după ce lichidul s-a răcit, se strecoară. Se administrează câte două linguri, dimineața, după micul dejun, și seara, înainte de culcare. Durata tratamentului este de două luni.
2. Se face suc de țelină. Se administrează câte o linguriță, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Trata­men­tul durează o lună de zile. Suplimentar, este indi­cat să introduceți în ali­men­tația zilnică sfecla, consu­mând-o fiartă, coaptă, crudă sub formă de suc proaspăt.
3. Un vârf de cuțit de coajă de ou pisată, o lingu­riță de lămâie și o jumătate de pahar de apă minerală se amestecă bine. Se bea dimineața, pe stomacul gol, timp de minimum două săptămâni. Este indicat ca ouăle folosite să fie de țară și să aibă coaja albă.
4. Peste o lingură de coada-șoricelului se toarnă 200 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte o trei­me de cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Infuzia are nu numai proprietăți anti-alerge­nice, dar normalizează și metabolismul și îmbună­tățește circulația sanguină.
5. Decocturi din frunze de fenicul, salvie, sună­toa­re și măceșe. Rețeta decoctului: peste 200 de mililitri de apă în fierbere se toarnă o lingură de plantă mărun­țită. Se fierbe timp de 10 minute, se acoperă, se lasă la infuzat până se răcește, apoi se strecoară.
Atenție! Plantele se folosesc alternativ, una câte una, nu se face amestec!
În primele trei zile, se administrează câte o lingură de decoct din fenicul, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. În următoarele trei zile, se administrează câte o lingură de decoct de salvie, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. În următoa­rele trei zile, se administrează câte o lingură din decoct de sunătoare, de trei ori pe zi, înainte de masă. În următoarele zece zile, se administrează câte un sfert de cană din decoct de măceșe. Tratamentul nu se face decât o dată pe an!
6. Peste 200 de grame de urzică se toarnă un litru de vodcă sau de alcool dublu rafinat. Se pune la mace­rat, într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de zece zile. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale. Durata tratamentului este de maximum două luni.
7. O ceapă medie se dă pe răzătoare și apoi se stoarce bine printr-un tifon. Sucul obținut se amestecă cu o linguriță de miere și una de suc de lămâie. Se admi­nistrează zilnic, seara, la două ore după masă, timp de două săptămâni.