Mâncăruri de iarnă țărănești

Redactia
Supă de dovleac... la cuptor

Ingrediente (pentru 4 porții):
- 800 g dovleac
- 250 g morcovi
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 225 g caise uscate
- puțin zahăr
- sare, piper
- praf de chili
- 1 l (eventual 1,2 l) zea­mă con­­cen­trată de le­gume (Knorr +apă)
- 1 ardei iute ro­­șu
- 1-2 lingurițe chi­men
- 3 fire de men­tă.

Mod de preparare:
1. Se încinge cup­­to­rul la 200°. Se cu­răță do­vlea­cul de coa­jă și de se­min­țe și se taie bu­căți. Mor­­covii cu­rățați se taie cubu­lețe, ceapa și ustu­roiul se toacă ceva mai mare. Se ames­tecă toate în­tr-o ta­vă, se condi­men­­tea­ză cu sare, piper și za­hăr, se dau la cup­tor neaco­pe­rite și se la­să să se pă­trun­dă o oră și un sfert. După cir­ca 30 de mi­nute se toarnă pes­te ele 1 l de zea­mă de legume.
2. Se taie frunzele de men­tă fâșii. Se taie ardeiul iu­te în două, se înde­păr­tează se­min­țele și apoi se toacă mă­runt. Se taie bu­cățele 75 g de caise uscate și se ames­tecă cu ar­deiul iute și menta. Se mi­xea­ză supa, se condi­men­tea­ză cu sare, piper, chili și chi­men, se presară deasupra a­mes­tecul de caise, ardei iute și mentă și se ser­vește ime­diat.

Legume gratinate cu cașcaval

Ingrediente
(pentru 4 persoane):
Pentru umplutură:

- 800 g cartofi nesfărâ­mi­cioși
- 400 g morcovi
- 250 g rădăcină de pă­trun­jel.
Pentru sos:
- 3 căței de usturoi
- 3 ouă
- 200 ml frișcă lichidă
- 500 ml lapte
- sare, piper măcinat
- 1 linguriță semințe de chi­men
- 1 linguriță se­min­țe de in
- 250 g caș­ca­val ras.
În plus: unt pen­­tru formă.

Mod de preparare:
1. Umplutura: Se spală car­tofii, mor­covii și pă­trun­je­lul, se curăță de coajă și se taie bucă­țele de circa 2 cm. Se unge forma cu unt. Se-ncinge cuptorul la 180°.
2. Sosul: Se pre­sează ustu­roiul într-un castron mai î­nalt, se ada­ugă ouăle, friș­ca lichidă și lap­tele și se bat bine cu te­lul. Se adaugă sa­re, piper și chi­­men și se­mințele de in.
3. Se pun legu­mele într-o for­mă unsă cu unt și se toarnă sosul pes­­te ele. Se dau 20 de minute la cuptor, se pre­sară cu cașcaval ras, se dau din nou la cuptor și se gra­tinează 25 de minute. Se servesc fierbinți.

Budincă de varză acră cu ciolan fiert și caltaboși

Ingrediente
(pentru 6 persoane):

- 1 kg cartofi nesfărâmicioși, cu­rățați de coajă
- sare, piper
- 1 linguriță chimen (se­­min­țe în­tregi)
- 2 cepe tocate
- 2 linguri ulei (sau un­tură)
- 750 g varză acră tă­iată fâșii subțiri
- 1/2 linguriță praf de chili
- 2 lingurițe zahăr
- 300 g ciolan afu­mat fiert (car­nea aleasă de pe os)
- 2 cabanoși tăiați felii
- 200 g smântână
- 150 g bacon tăiat felii
- unt pentru formă.

Mod de preparare:
1. Se taie car­tofii felii groase de 5 mm, se lasă să clo­­cotească 4 mi­nute în apă cu sa­re și se răs­toar­nă într-o strecu­­ră­toa­re.
2. Se mărun­țește chi­menul în mojar. Se că­lește ceapa în gră­si­mea încinsă, se ada­­ugă varza stoar­să bine și se duns­tuiește 2 mi­nute, a­mes­­te­când întruna.
3. Se taie cio­lanul bu­cățele și se încor­po­rează în varză, împreună cu felile de caba­nos.
4. Se-ncinge cuptorul la 180°, se unge o formă cu unt și se pune în ea un strat de cartofi. Se sărează, se piperează și dea­supra se întinde un strat de varză (o treime). Se continuă așa cu stra­turile, până la epuizarea in­gre­­dientelor și se termină cu un strat de cartofi.
5. Se acoperă forma cu hârtie pen­tru copt, se dă budinca la cup­tor și se coace 50 de minute. Se scoate, se îndepărtează hârtia, se stropește cu smântână și se aco­peră cu feliile de bacon. Se dă din nou la cuptor și se lasă să se ru­menească 35-40 de mi­nute.

Pui cu vin

Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 pui (circa 1,2 kg)
- sare, piper
- 5 cepe mici (de ar­pagic)
- 4 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 3 cepe verzi
- 150 g ciuperci
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- 250 ml vin roșu sec
- 4 crenguțe de roz­marin
- 3 crenguțe de cimbru
- 1 foaie de dafin
- 3 frunze de salvie
- 350 ml zeamă de carne de pui (Knorr +apă)
- 600 g cartofi mici.

Mod de preparare:
1. Se spală puiul, se șterge, se împarte în 8 bucăți, se sărează și se piperează. Se încinge cuptorul la 200°.
2. Se curăță arpa­gicul și se taie în două. Se curăță us­turoiul și mor­covii și se taie felii. Ceapa ver­de cu­rățată și spă­lată se taie în bu­căți lungi de 8 cm. Se curăță ciu­percile și se taie în patru.
3. Se dau bu­că­țile de pui prin făină și se prăjesc într-o tavă, în care s-au încins uleiul și untul. Se adaugă legumele tăiate și se sting cu vin.
4. Se spală și se zvântă plantele aromate - salvia se taie mărunt, se încorporează toate în mâncare. Se adaugă zeama de carne, se dă la cuptor și se lasă să fiarbă încet, circa o oră.
5. Se spală cartofii, se fierb 25 de minute în apă cu sare, se scurg, se taie în două sau în patru și se pun lângă puiul din tavă.

Ruladă cu varză acră și costiță afumată

Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 300 g făină
- 3 ouă
- 2 linguri ulei
- sare, piper
- 200 g costiță a­fu­mată
- 1 ceapă
- 600 g varză acră
- 1 linguriță chi­men
- 300 ml zeamă con­cen­­trată de legume (Knorr+apă)
- 150 g smântână.

Mod de prepa­ra­re:
1. Se fră­mântă un aluat din făină, ouă, 1 lingură de ulei, 1 lingură de apă și 1/2 linguriță de sare, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să se odih­nească 30 de mi­nute.
2. Se taie cos­tița cubulețe. Se curăță cea­pa, se toacă și se taie varza fide­luță. Se încinge o lin­gu­ră de ulei și se călesc în el, circa 5 minute, ceapa și cos­tița afu­mată. Se ada­ugă varza acră și chi­menul, se dunstuiesc, cu ca­­pac, 10-15 minute și se condi­men­tează cu pi­per. Se unge o formă înaltă de budincă.
3. Se-ncinge cuptorul la 200°. Se taie aluatul în două și se întind 2 dreptun­ghiuri subțiri. Se întinde varza peste ele, se rulează, iar ru­lo­urile se taie felii groase de cir­ca 4 cm. Se pun în forma unsă, se toarnă deasupra zeama de le­gume, se acoperă cu folie de alu­miniu și se dau 40 de mi­nute la cup­tor. Se ser­vesc cu smân­tână.

Budincă de pâine cu șuncă


Ingrediente
(pentru 4 persoane):

- 12 felii de pâine in­te­grală (toast)
- 12 felii șuncă fiartă (jam­­bon), 400 g
- 300 g ciuperci
- 4 linguri ulei
- sare, piper
- 1 priză nucșoară ra­să proas­păt
- 6 cepe verzi
- 200 g cașcaval.

Pentru sos:
- 6 ouă
- 600 ml lapte
- sare, piper
- 1 priză nucșoară rasă proas­­păt.

În plus:
- unt pentru formă
- 1 legătură pă­trun­jel ver­­­de tocat mă­runt.

Mod de preparare:
1. Umplutura: Se prăjesc feliile de pâine și se taie în două pe diagonală. Se curăță ciupercile și se taie felii subțiri.
2. Se-ncinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc în el ciupercile pe am­bele părți. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Între timp, se spală ceapa ver­de, se curăță și se taie ron­dele fine.
3. Se unge o formă de budincă cu unt și se pun în ea, alternativ, pe verticală, feliile de pâine și feliile de jambon, iar printre ele se pre­sară ciupercile și ron­de­lele de ceapă verde. Se dă caș­cavalul pe răză­toa­rea mică.
4. Sosul: Se bat ouăle cu lap­tele, sarea, piperul și nuc­șoara și se toarnă peste umplutură. Se presară dea­­supra cașcavalul ras.
5. Se dă budinca la cup­torul încins la 200° și se coace 25-30 de minute. Se servește caldă, pre­sărată cu pătrunjel verde tocat.