Bucuria cerului și a pământului

Cititor Formula AS
Corespondență din Canada

Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, când noi, drumeții prin viață, poposim un moment ca să scrutăm zările speranței, spulberând încrâncenările, alungând tristețile, aprinzând în suflet nădejdea, în­trupându-ne sub rugul sfânt al luminii cerești. Este săr­bătoarea unei minuni. Este bucuria cerului și a pă­mântului. Bucuria credincioșilor, pentru că se împli­nește o promisiune veche, făcută de Dumnezeu oa­me­nilor, că-l va trimite pe pământ pe Mesia, să mân­tu­iască lumea.
De-a lungul secolelor, Crăciunul a devenit o săr­bă­toare a familiei, marcată de obiceiuri precum colin­de­le, împodobitul bradului și darurile Moșului, mult aș­teptate de copiii din întreaga lume. Din sacul burdușit cu bunătăți fiecare își dorește ceva. Eu cred însă că cele mai de preț daruri ale oamenilor sunt să­nătatea, pe care ar trebui să o prețuim atunci când o avem, ier­tarea, generozitatea, modestia și bunul simț, ingre­di­ente întâlnite atât de rar în zilele noastre.
Colindele care se cântă de Crăciun spun în diverse forme același lucru: că Dum­nezeu vine printre oameni ca să facă lumea mai bună. E ceva magic în colinde... Poate să vă pară ciudat, dar eu am impresia că atunci când colinzi, cântă și îngerii cu tine. Poți să nu ai voce deloc, și totuși, colindul su­nă bine, pentru că se des­chi­de cerul și îngerii te acom­paniază. Simțeam acest lucru și în copilărie, și cel mai dor mi-e de starea aceas­ta. Munții și văile tresăltau de bucurie, în sunetul colindelor ce străbăteau prin fereastra Nopții Sfinte, cu vestea cea mare a intrării Domnului în lume.
Și apoi... bradul, ce este considerat un arbore sfânt, pentru că vârful său se îndreaptă spre înaltul ce­ru­lui, iar ramurile sale rămân permanent verzi, amin­tind de viața veșnică... a devenit nelipsit de la sărbă­toa­rea Crăciunului. Dintr-un colț al pieții, alegem unul dintre fârtații săi veniți de la munte și îl ducem în casa noastră, unde-i cald și bine. Iar în timp ce-l împo­do­bim, cu mic, cu mare, fredonăm ușor și cu dragoste: "O, brad frumos, o, brad frumos,/ Verdeața ta îmi pla­ce;/ Oricând o văd sunt bucuros/ Azi vesel ea mă fa­ce...".
Nu știu, n-am auzit, n-am văzut să existe o sărbă­toa­­re mai luminoasă și mai emoționantă decât Cră­ciu­nul creștinilor români. Avem de păstrat un singur le­gă­mânt: să nu-l pierdem niciodată! Chiar dacă, poa­te, nu toți avem bogății materiale, să avem grijă să nu ne pier­dem și ultima bogăție care ne-a rămas: bogăția su­fletului, adică dreapta credință și bunătatea inimii, mi­lostenia, prietenia și omenia. Să păstrăm și să în­mulțim comoara cea mare și sfântă a Bisericii și vir­tuțile stră­mo­șești: credința și speranța, iubirea și dăr­nicia.
Să ne dea Dumnezeu tuturor un Crăciun liniștit, despovărat de griji și împodobit cu gânduri frumoase!
Sărbători fericite și La mulți ani!

DORINA CORNELIA ALDEA - Vancouver, Canada, e-mail: famaldea@yahoo.com