ZODIAC SENTIMENTAL 2015

Tana Rosca
Marele benefic Jupiter este planeta care guvernează anul 2015 (înce­pând cu echinocțiul de primă­vară) și, cu toate că nu e asociată direct cu poveștile de iubire, iată ce ne spune despre un asemenea an astrologia tradițio­nală: "Prea mare noroc cu dragoste arată" și "acest an e bun pentru așezare cu soție". Mai trebuie să adăugăm că, până la mijlocul lui august, Jupiter traversează zodia Leului, semn sinonim cu jocul dragostei. Leul descrie prima etapă a poveștilor de iubire, pornind cu momentul în care ne îndrăgostim, în care ne descoperim prin ochii persoanei iubite, în care ne deschidem sufletește și în care, desigur, simțim proverbialii fluturași în stomac.

BERBEC
În turnir


În dragoste, vă asemuiți cu cava­le­rii medie­vali, cei care se înfruntă în turniruri pentru a intra în grațiile unei domnițe. La fel funcționează și re­pre­zentantele feminine ale zo­di­ei, care nu aș­teap­tă, pasive, să fie alese de vreun Făt-Frumos. Ele se folosesc tot de ar­me - cele ale feminității, desigur.
* Berbecii singuri sunt spri­jiniți de ma­rele benefic Ju­pi­ter însuși, să întâl­nească o persoană po­­tri­vită, până pe 11 august. Mari șanse de-a vă în­dră­gosti există între 21 februarie și 17 martie, doar că în acest răstimp atrageți multe pri­viri și simțiți nevoia de-a vă îndră­gosti, mai degra­bă decât preferința pen­tru o persoană anume. Intervalul cel mai romantic se anunță însă la în­ce­putul verii, mai precis între 6 iunie și 18 iulie, când am­bii benefici - romantica Venus și Jupiter cel sigur pe farmecul lui - își dau întâlnire în Leu, care pentru dvs. reprezintă casa dragostei. În august și septembrie, o per­soană iubită din tre­cut poa­te să rea­pa­ră în viața dvs., bul­ver­sân­du-vă, în­tre 26 iulie și 4 sep­­tem­brie. Mai apoi, relațiile se sta­bili­zea­ză.
* Berbecii aflați într-o re­la­ție stabilă se luptă în con­ti­nuare cu sen­ti­mente con­­tra­­dictorii, osci­lând între a­trac­ție și respingere, asupra cărora nu prea au control. Nevoia dvs. de libertate poate fi exagerată, iar la mijlo­cul lui martie, partenerul poate lua măsuri radicale. Ve­nus vă ajută însă, până pe 17, să treceți hopul.

TAUR
Două turturele


Fiind guvernați de micul benefic Venus, vă vine mai ușor decât altor semne zodiacale să păs­trați echili­brul în relații. Vă place viața în doi și știți s-o faceți plăcută pentru persoana cu ca­re o îm­părțiți. Cei mai mulți dintre dvs. stă­pâ­nesc arta de-a fi îngăduitori față de slăbiciunile per­­soanei iu­bite și de-a se concentra asupra ca­lităților sale.
* Taurii singuri tânjesc după dra­goste, în mar­tie și aprilie, când dulcea Venus, iar apoi pa­sio­nalul Marte, le traversează zodia. Între 11 mar­tie și 11 aprilie, nevoia de afecțiune e pro­nun­țată și pu­teți atrage în viața dvs. pe cineva. Fiți doar atenți să nu vă combinați cu prima persoană in­teresată, doar pentru că vă simțiți singuri. S-ar putea să vă limitați astfel alegerile. Din 19 iulie s-ar putea să reveniți la o iubire mai veche. Tan­de­mul Venus-Mar­te se re­face în octombrie și no­iem­brie, când puteți în­tâlni pe cineva potrivit.
* Taurii aflați într-o relație stabilă s-au cam chi­nuit, începând din oc­tom­brie 2012, sub in­flu­ența marelui malefic Saturn, care pu­ne la în­cer­ca­re trăinicia. În prima parte a anului, cuplurile care au rezistat vor avea ocazia să se rede­finească și să aducă schimbări. Între 16 iunie și 18 sep­tem­brie, Saturn revine, pentru a verifica dacă schim­bă­rile au fost superficiale.

GEMENI
Fără șefi


Sunteți una dintre zodiile ade­sea greșit înțelese din punct de vedere emoțional. Se spune că ați fi super­ficiali și in­cons­tanți în amor, ceea ce nu prea co­respunde ade­vă­rului. Sigur că da, vă place să flirtați în societate și să spuneți cuvinte plă­cute ce­lor care au nevoie să le audă, dar cei mai mulți dintre dvs. nu se an­gajează ușor în­tr-o relație, iar atunci când o fac, n-o fac cu ju­mătate de măsură.
* Gemenii sin­guri ar trebui să aibă încre­dere în destin. Acesta vă va pune fa­ță-n față cu per­soanele alături de care aveți de învățat despre dragoste. La început, pu­teți întâlni pe cineva agreabil, dar luați lucrurile în joacă. În tentativa de-a nu vă aprinde prea tare, puteți în­cerca (și reuși) să vă vedeți și cu alte per­soane, dar până în octombrie, veți fi siguri pe sen­ti­mentele dvs.
* Gemenii aflați într-o relație stabilă încep să fie puși la încercare de Saturn, în diferite feluri. Partenerul de cuplu poate avea mai multe pre­tenții de la dvs. sau poate fi pus într-o situație în care să depindă de dvs. Mai există și o a treia variantă, în care partenerul se vrea șef, se apucă să fa­că un set de reguli pe care se aș­teaptă ca dvs. să le ur­mați. Peste vară este mai ușor și puteți crede că totul a trecut, dar din toamnă, pro­ble­mele ră­mase nere­zol­­vate se pot înrăutăți.

RAC
Nimic pasager


Sensibilitatea dvs. ascunde for­ță, dar ca să o puteți folosi pe de-a-ntregul, aveți nevoie de sta­bi­litatea oferită de o familie. Relațiile pasa­gere nu prea au far­mec, pentru un semn a­tât de con­ser­vator. Punc­­tul dvs. for­te este ca­pa­citatea de-a crea un cadru plăcut și intim pentru cei dragi. Însă pentru a ajunge să vă dez­văluiți senti­mentele, aveți nevoie de timp, căci din fire sunteți timizi.
* Racii singuri sunt în mare parte cei care au pus ca­păt, anul trecut, unei relații care a în­sem­nat mult pen­­tru ei și își trag încă su­fletul după gre­utățile prin ca­re au trecut. În pri­­ma jumătate a a­nu­lui vă simțiți pro­babil prea vul­nera­bili pentru a vă a­vân­ta într-o re­lație nouă. Peste vară, per­soa­na de care v-ați despărțit ar putea încerca o re­ve­nire, dar de-abia în august veți ști dacă merită să reluați povestea, deci n-ar fi cazul să vă grăbiți cu îm­pă­carea.
* Racii aflați într-o relație sta­bilă sunt de felicitat că au reușit să reziste atâta timp. Aceia care au iz­butit să mențină statutul relației au fost în stare să facă față schimbărilor majore prin care a trecut cuplul. Ra­porturile de putere s-au tot mo­dificat, factori externi, imposibil de con­tro­lat, au schimbat fon­dul re­lației. În jurul datei de 15 martie are loc ul­tima în­cercare ma­joră, iar dacă tre­ceți cu bi­ne și pes­te a­ceas­ta, e greu de pre­­supus că ci­ne­va sau ceva vă va mai putea des­păr­ți. For­ța dvs. constă e­xact în ca­pa­citatea de-a accepta ceea ce se petrece fără a vă ascunde însă sen­ti­men­­tele.

LEU
Vâlvătăi


Vă place să străluciți, vă place să cuceriți și să vă găsiți în centrul atenției. Pentru dvs., cuvân­tul Dra­goste se scrie cu D mare, iar ges­tu­rile pe care le faceți când o trăiți sunt deo­po­tri­vă grandioa­se și dra­ma­tice. Așteptați să vi se răs­­pundă pe mă­sură, dar vă pier­deți rapid inte­re­sul față de cei ca­re nu reacționează în ace­lași fel.
* Leii singuri sunt greu de găsit anul acesta, căci ma­rele benefic Jupiter, care le cu­tre­ieră zo­dia până pe 11 august, îi face cât se poate de ten­tanți pentru cei din jur. Cel mai probabil, veți avea de ales, și nu vă va fi tocmai ușor, mai ales între 6 iunie și 18 iulie, când micul benefic Ve­nus, planeta iubirii romantice, vine să i se alăture lui Jupiter și pasiona­lului Mar­te. Venus revine în semnul dvs. pe 26 iu­lie, fiind în mișcare re­tro­gradă, ceea ce poate însemna că o veche iubire poate re­veni în viața dvs., pentru a fi trăită pâ­nă la capăt sau ca să vă ajute să treceți mai de­parte. Vă limpeziți între 5 sep­tem­brie și 8 octombrie.
* Leii aflați într-o relație stabilă se bucură de viață, în ge­neral, și de viața de cuplu, în special. Există însă o pro­ble­mă; dat fiind că zodia dvs. e ener­­gizată mai tot anul de pla­nete puternice, cum sunt Ju­piter și Marte, vă implicați în relație, dar țineți cont doar de ce cre­deți dvs. că este bine pentru cu­plu. Dacă nu vă consultați și cu partenerul, acesta ar putea să-și ma­ni­feste ne­mul­țumirea, între 26 iulie și 4 septembrie, iar dvs. v-ați putea simți jig­niți, pentru că nu înțelegeți ce l-a putut supăra, când dvs. vă străduiți atât de mult să fie bine.

FECIOARĂ
Nisipuri mișcătoare


Aspectul îngrijit cu me­ticu­lo­zi­tate și pre­cizia rațio­na­men­telor dvs. nu prea lasă să se bă­nuiască sen­zuali­ta­tea care există dincolo de aceste aparențe. De regulă, sunteți pri­viți ca niște ființe prea lucide, ca să se lase atrase în vâl­toarea emo­țiilor. Dar toc­mai pentru că în cea mai mare parte a timpului lăsați rațiunea cea cu fin tăiș să stea la cârmă, în mo­mentul în care vă re­laxați, îi puteți lua prin sur­prindere pe cei care au știut să se apropie de dvs.
* Fecioarele singure nu au nea­pă­rată nevoie de o relație ca să se sim­tă împlinite, atâta timp cât sunt pasionate de ceea ce fac la serviciu și au destui prieteni (printre colegi, evi­dent). Dar, în ultimii ani, multe Fe­cioa­re de sine stătătoare sunt prinse într-o relație intensă și chinui­toa­­re, pe care cu greu pot s-o ges­­tioneze. Plu­ton, cel care trans­­formă din temelii tot ce atinge, este res­ponsabil de a­ces­­te trăiri care vă chi­nuie, pro­babil, din 2011 în­coace. Sorții acestei bătălii se pot decide la mij­locul lunii mar­­tie, când pu­teți lua, în fine, o ati­tudine fără echi­voc: fie vă an­­ga­jați în re­lația asta difi­cilă, fără re­zer­ve, fie vă de­ta­șați de tot. Ori­­cum, Ju­pi­­ter tre­ce în sem­­nul dvs. zo­diacal în au­gust și vă face să vă în­se­ninați.
* Fecioarele aflate în­tr-o re­la­ție stabilă se simt, para­doxal, într-o si­tua­ție foarte in­sta­bilă, de parcă ar fi pe nisipuri miș­că­toa­re. Motivul? Ma­es­trul ilu­ziilor, Nep­tun, și Chiron, vin­de­cătorul ră­nit. Ju­piter vă insuflă însă suficient opti­mism, din au­gust încolo, ca să găsiți o abor­dare potrivită.

BALANȚĂ
Pe balansoar


V-ați întrebat vreodată de ce semnul dvs. e singurul reprezentat printr-un obiect, din întregul cerc zodiacal? Ei bine, pentru că nu putem să ne integrăm armonios într-o relație, dacă nu sun­tem capabili să fim obiectivi. Balanța știe că ade­vărul e undeva la mijloc și că, atingând acel punct, echilibrul e menținut. De aceea, ea e și simbolul căsniciei, și al justiției.
* Balanțele singure nu sunt ni­ciodată cu adevărat singure, căci fie analizează la nesfârșit fosta relație, fie fac tot felul de speculații cu privire la aceea care va să vie. În 2015, prietenii se pot preo­cupa să vă găsească un partener potrivit și, cul­mea, pot s-o și nimerească. Acest plăcut eveniment se poate produce oricând până pe 11 august, pentru că gu­vernatoarea zodiei dvs., Venus, vine și ea să sus­țină eforturile prie­tenilor, între 6 iunie și 8 oc­tom­brie. În acest răs­timp, va și retrograda, ceea ce se poate traduce prin faptul că vă veți putea schimba sen­timentele față de cineva care inițial v-a atras sau că vă veți da seama că, ceea ce începuse ca o prie­tenie s-a transformat în dra­goste.
* Balanțele aflate într-o relație stabilă mai au de trecut un singur hop major, la mijlocul lui martie. Tot în martie, pe 20, are loc o eclipsă de Soare, care își va pune amprenta pe evoluția cuplului, urmată de cea de Lună, din 4 aprilie, care poate aduce cu sine indicii cu privire la de­ciziile pe care ar trebui să le luați.

SCORPION
Skandenberg


Înzestrat cu un magnetism puternic, încon­ju­rat de o aură de mister, Scorpionul exercită o fas­cinație amestecată, uneori, cu teamă. Se spu­ne (și nu tocmai pe nedrept) că dacă dorește nea­părat să cucerească pe cineva, nu are cum să nu re­u­șeas­că. Scorpionul nu este interesat de succese facile, el caută pe cineva cu o forță egală, care să aleagă de bunăvoie să i se supună. Dar nu tot tim­pul, altfel se poate plictisi. E greu, dar me­­rită.
* Scorpionii singuri au impresia, în conti­nuare, că vâ­nează un miraj. Vă e greu să accep­tați că radarul dvs. (de cele mai multe ori infailibil) cu privire la sen­ti­mentele unei persoane nu func­ționează în anumite condiții. Și, într-adevăr, e greu să străpungi vălul de iluzii țesut de Nep­tun și aruncat cu meșteșugire în casa iu­birilor dvs. Mai ales că în februa­rie pu­teți trăi cu impresia că un vis (altă specialitate a lui Neptun) vi s-a adeverit și ați desco­perit pe cineva care vă com­pletează întru totul. Peste vară, însă, percepția dvs. de­vi­ne mai realistă.
* Scorpionii aflați într-o relație stabilă și care au reușit s-o mențină, în ciuda gre­utăților prin care au trecut din 2012 și până către sfârșitul anului trecut, trec printr-o perioadă mai liniș­tită, până pe 16 iunie, când Saturn se întoarce în sem­nul lor. Pro­babil că nu-l veți primi cu mare bucu­rie, dar e ne­voie să-i mai suportați prezența încă vreo patru luni, ca trecând ulti­mele teste, să ple­cați mai departe cu inima împă­cată și cu tre­cutul pus la punct.

SĂGETĂTOR
Punct și de la capăt


Faceți parte dintre zodiile cu o pronunțată ne­voie de libertate. Sunteți jucăuși și șar­manți, dar dacă ci­neva dorește să vă aibă prin preaj­mă mai multă vreme, trebuie să renunțe la ideea de-a vă controla. Cea mai bună metodă de-a vă ți­ne aproape e să vă îngăduie să zburdați în con­ti­nuare și să nu își exprime neîn­crederea în loia­litatea dvs.
* Săgetătorii singuri continuă să treacă printr-o perioadă bulversantă, și pentru ei, și pentru per­soa­nele cu care încep o relație. Atracția inițială se poate transforma pe neașteptate în respingere, urmată de o nouă perioadă de atracție și, din nou, un refuz de-a continua ceea ce au (re)început. Acest model de com­por­ta­ment poate să se repete față de o singură persoană sau poate fi vorba de o suc­cesiune de expe­riențe scurte, dar intense, cu persoane neobiș­nuite. La cea mai ris­cantă experiență de acest fel vă puteți aștepta la mijlocul lui martie. Luați lu­crurile așa cum vin, nu vă angajați prea repede în relații, căci vă puteți schimba pe neașteptate.
* Săgetătorii aflați într-o relație stabilă ar putea petrece un concediu primăvăratic alături de partenerul de cuplu, undeva, în intervalul 12 aprilie - 7 mai. Aveți nevoie de o perioadă în care să vă re­conectați la partener, să creați noi mo­men­te fru­moa­se, căci cu excepția perioadei de vară (din mijlocul lui iunie și până pe 18 sep­tembrie), severul Saturn pune le încercare trăi­nicia cuplu­lui.

CAPRICORN
Amor cu filtru


Vă numărați printre semnele zodiacale care nu încearcă să iasă în evidență printr-un com­por­tament zgomotos sau o îmbrăcăminte bă­tă­­toare la ochi. Pe de altă parte, nici nu vă inte­re­sea­ză ori­și­cine, căci sunteți ființe pretențioase. Tre­ceți prin filtru cam 90% dintre persoanele in­te­resate de dvs., înainte de a vă permite să vă am­ba­lați. Dar și când o faceți, o faceți din suflet, iar trăsătura dvs. do­mi­nantă este devo­tamentul.
* Capricornii singuri, mai ales cei născuți în cel de-al doilea decan al zodiei, trăiesc în energia lui Pluton și trec prin tot soiul de prefaceri pro­fun­de. Dacă până acum v-ați mul­țumit să vă căutați un par­te­ner, acum doriți să-l do­mi­nați. În schimb, dacă până acum ați do­rit să vă ma­nifestați puterea asupra per­soanei iu­bite, puteți dori, dim­po­trivă, pe cineva mai pu­­ternic decât dvs. Așa face Pluton, el vine să com­pen­­seze, vă face să trăiți experiențe pe care până în prezent le-ați evitat. Odată cu în­ceputul pri­măverii, vă puteți aștepta la o poveste toridă, cu ci­neva cu mult tem­perament, poveste ce poate cul­mina între 1 și 11 aprilie.
* Capricornii aflați într-o relație stabilă pot trece prin momente dificile la mijlocul lunii mar­tie, fie din ca­uza familiei lor, ca­re-și bagă coada, fie din pri­­cina u­nor com­plicații in­ter­ve­ni­te în ca­rieră. În­­cercați să vă păs­trați cum­pă­tul și nu lăsați factori ex­terni să in­ter­fereze cu via­ța dvs. per­so­nală. E­chilibrul se poa­te restabili în cuplu, între 8 mai și 5 iunie.

VĂRSĂTOR
Idile de primăvară


Aveți reputația de-a fi cel mai in­de­pendent din­tre semnele zodia­ca­le, cel mai puțin înclinat să renunțe la viața lui, pentru a încheia inevita­bilele compro­misuri pe care le presupun poveș­tile de amor. Prietenia, în schimb, e sacră pentru dvs., dar tocmai din acest mo­tiv se în­tâmplă ade­sea să nu vă dați sea­ma că ceea ce vă lea­gă de o anumită per­soană este alt­ceva decât prietenie. Când vă dați sea­ma că s-a ivit o asemenea si­tuație, reacția dvs. este fie s-o luați la să­nătoasa, fie să vă bucu­rați că aveți o bază de por­nire așa de bună.
* Vărsătorii singuri își păstrează reputația, anul aces­ta, în sensul că nu caută cu tot dinadinsul o re­lație. O idilă de primăvară se poate înfiripa cel mai pro­­babil între 12 aprilie și 7 mai, iar Marte se va asi­gura, din 13 mai în­co­lo, ca pasiunea să nu lipsească în­tre voi. Re­lația se poate adânci, cu condiția să îm­părtășiți o mul­țime de interese și să întreprindeți îm­preună multe și diverse activități.
* Vărsă­to­rii a­flați într-o relație sta­bilă n-au cum să nu se înțeleagă bine cu partenerul de cuplu, cu care e o plăcere să-și pe­treacă timpul, cel puțin până la înce­putul lui octom­brie. Mai mult, între 26 iulie și 5 septembrie pot fi eliminate din rela­ție, de comun a­cord, acele lucruri sau situații care stân­jeneau bunul mers al lucrurilor. Vărsătorii care aleg să se căsă­to­reas­că anul aces­ta o fac sub bune auspicii. Ideal ar fi să sem­nați contractul conjugal până pe 11 august.

PEȘTI
Doruri neostoite


Aveți un farmec aparte, un farmec deo­po­trivă subtil și pătrunzător sau, cum se mai spu­ne, știți să intrați pe sub pielea omului. Sunteți înzestrați din naștere cu ca­pa­citatea de-a intui ce-și dorește cineva de la o relație și, dorind să-i faceți pe plac, intrați nu numai sub pielea sa, dar și în pielea personajului la care visează. Între­ba­rea este dacă vă mulțumiți să trăiți visul alt­cuiva sau îndrăzniți să vă visați propriul vis.
* Peștii singuri sunt nefericiți prin defi­niție, pentru că le vine tare greu să suporte singurătatea. Dar, pe de altă parte, nici nu știți ce vreți, în special dacă vă numărați printre cei născuți în primul decan. Această maximă con­fu­zie vine din partea nimănui altcuiva de­cât a stăpânului zodiei dvs., Neptun. Aces­­­ta vă trezește în suflet un noian de doruri pe care nicio persoană nu le-ar putea ostoi. Cei născuți în al doilea de­can pot fi speriați de propria vul­ne­rabilitate exacer­bată de asteroi­dul Chi­ron, care poate răscoli vechi răni.
* Peștii aflați într-o relație stabilă s-ar putea să nici nu realizeze câte probleme le creează parte­ne­rului de cuplu. Puteți fi atât de adânciți în propriile stări, încât jumă­tatea dvs. să aibă împresia că aveți ce­va de ascuns sau vă pregătiți să fugiți din relație. În­­cercați să fiți mai des­chiși și mai prezenți, psi­ho­logic, în cuplu, mă­car până pe 11 august, când ve­chiul dvs. gu­ver­na­tor, Jupiter, vine să învioreze at­mos­fera. Me­­ritul îi revine însă în cea mai mare parte parte­nerului dvs.