Secretele Împărătesei Sissi

Iulia Vlad
Celebra împărăteasă Sissi a Austriei a fost una dintre cele mai frumoase femei ale epocii.

Soția împăratului Franz Joseph era obsedată de aspectul obrazului și al părului ei lung și bogat, de silueta ei ca un lujer de floare, fiind nedespărțită de oglin­zile prezente pretutindeni în palatul imperial. Tenul, părul și silueta erau la ordinea zilei. Preparatele ei de înfru­musețare au făcut epocă, sunt celebre și recunoscute și astăzi pentru efici­ența lor, iar la Viena există o farmacie care prepară produse cosmetice după rețe­tele originale ale frumoasei Sissi. Chiar dacă sărbătorile noastre nu se vor pe­trece în spații regale, șiretlicurile împă­rătesei ne sunt de folos.

Mască cu căpșuni, smântână și mentă

Aveți nevoie de câteva căpșuni proas­pete, o lingură de smântână, câ­teva frunzulițe de mentă uscate mărun­țite. Zdrobiți căpșunile cu furculița, adăugați smântâna și menta și ames­tecați bine. Aplicați pasta pe față și pe gât, lăsați-o 30 de minute să acționeze, apoi clătiți-vă cu apă călduță.

Cremă împotriva ridurilor
(crema "Celeste" - rețetă din 1874)


Se amestecă în cantități egale, pe baie de aburi, ceară albă, ulei de mig­dale, glicerină și spermanțet (grăsime obținută din balene). Țineți crema la rece nu mai mult de o lună. Păstrează pielea tânără și este indicată mai ales pe vreme rece.

Cremă hidratantă și hrănitoare

Amestecați, pe baie de aburi, 20 g ceară de albine, 20 g unt de cacao, 20 ml ulei de migdale și 10 ml apă de tran­dafiri. Păstrați crema la rece, în recipient de sticlă, nu mai mult de 2 săptămâni.
Tonic facial cu oțet de violete
Se umple o sticlă cu violete proas­păt culese, peste care se toarnă oțet de mere. Agitați bine și lăsați la macerat 7 zile, apoi strecurați și amestecați cu o cantitate egală de apă distilată. Lo­ționați tenul proaspăt spălat, dimineața și seara.

Măști cu carne de vițel

O mască inedită pe care împără­teasa și-o aplica pe față, de seara până dimineața, împotriva îmbătrânirii, este cea din carne crudă de vițel. De aseme­nea, pentru a-și păstra pielea corpului tonifiată și catifelată, făcea în fiecare dimineață un duș cu apă rece, iar seara se îmbăia în apă caldă în care turna ulei de măsline. Pe timp de noapte, își apli­ca pe șol­duri, pentru a preveni îngrășa­rea, comprese îmbibate în oțet.

Rețete pentru păr bogat și strălucitor

* Împărăteasa avea un păr foarte lung, bogat, de culoarea castanei, pe care îl îngrijea cu mare atenție. Mai mulți slujitori se ocupau zilnic de piep­tănarea și coafarea podoabei capi­lare a împărătesei, iar la două săptă­mâni, era spălat cu un șampon preparat din co­niac și gălbenușuri de ou, în cantități egale.
* Într-un castron, bateți albușul a patru ouă, până se transformă în spu­mă, pe care o masați la rădăcina păru­lui. Lăsați să se usuce și spălați părul cu un amestec în părți egale de rom și apă de trandafiri.