Masa de Crăciun

Redactia
- Vă poftim la o seară de neuitat, petrecută în sânul familiei. Pe masa așternută regește vor poposi bucate ca în povești. Nu vă așteptați la un festin de petrecere, ci la câteva feluri cu gust minunat, cu care le-ar plăcea să se desfete chiar și celor trei Crai de la Răsărit -

Supă-cremă de țelină cu pere și costiță afumată

Ingrediente (pentru 4-6 per­soane): * 500 g țelină (rădăcină) * 300 g cartofi * 200 g praz * 80 g unt * 1 l zeamă concentrată de le­gu­me (Knorr+apă) * 1 pa­ră tare * 125 ml vin alb * sare, piper * 150 g bacon tăiat felii * 1 lingură ulei * 150 ml frișcă lichidă * 1 lingură zeamă de lămâie * 1 priză de nuc­șoară rasă * 1/2 legătură pătrunjel ver­de.

Mod de preparare:
1. Se curăță de coajă țelina și cartofii, se spală și se taie bucățele și se fierb în zea­ma de legume cir­ca 30 de minute. Se spa­lă prazul cu­rățat și se taie rondele. Se duns­­tuiesc toate în 50 g de unt în­cins, până ce devin sticloase. 2. Se curăță para de coajă și de partea lem­noa­să, se taie cubulețe și se călește în untul ră­mas. Se stinge cu vin, se fierbe cu capac, cir­ca 5 minute, se sărează și se piperează. Se taie baco­nul mărunt, se prăjește în ulei și se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. 3. Se mixează supa împreună cu 50 ml de frișcă lichidă și se con­dimentează cu zeamă de lămâie, sare, piper și nuc­șoară. Se alege pă­trun­jelul, se taie mărunt și se ba­te restul de frișcă lichi­dă. Se ser­vește în far­furii, gar­nisită cu bu­că­țele de pară și de bacon, frișcă bă­tută și pătrunjel verde.

Piure de castane și de cartofi, cu rondele de ceapă prăjită

Ingrediente (pentru 4-6 per­soane): * 750 g cartofi * sare, piper * 100 ml zeamă de legume (Knorr + apă) * 100 ml frișcă lichidă * 1 foa­ie de dafin * 200 g castane cu­rățate de coajă * 400 g ceapă * 100 g unt * 200 ml lapte * 1 priză de nucșoară proaspăt rasă * 1/2 legătură pătrunjel verde.

Mod de preparare: 1. Se curăță cartofii de coajă, se taie bucăți și se fierb 20 de mi­nute, cu capac, în apă cu sare. 2. Separat, se pun pe foc zea­ma de legume, frișca li­chidă și foaia de dafin și, când dau în clo­cot, se ada­ugă cas­tanele și se lasă să fiar­bă 15-20 de minute, până ce se în­­moaie. Se în­de­păr­tează foa­ia de da­fin și se zdro­­besc casta­ne­le în zea­ma în ca­re au fiert. 3. Se cu­răță ceapa, se taie ron­­de­le și se ru­me­nește 20 de minute, la foc po­tri­vit, în 40 ml ulei în­cins. 4. Se dă într-un clocot laptele, îm­preună cu 60 g de unt. Se scurg cartofii fierți, se lasă puțin să iasă aburii din ei și se zdrobesc cu laptele în­cins. Se amestecă ușor cele două piureuri - de cartofi și de castane - și se condi­men­­tează cu sare, piper și nuc­șoară. 5. Se spală pă­trun­je­lul, se zvântă, se toacă mă­runt și se ames­tecă cu ron­delele de ceapă prăjită care se servesc presărate peste piureul de cartofi și castane.

Curcan glasat

Ingrediente (pentru 4-6 per­soane): * 1 curcan mic (circa 3 kg) * sa­­re, piper * 80 g unt moale o puțin șofran (0,1 g) * 3 linguri codițe de ceapă verde, tă­ia­te rondele * 2 morcovi * 2 rădăcini de pătrunjel * 1/2 rădăcină de țelină * 700 ml zeamă concentrată de le­gume (Knorr+apă) * 200 ml zeamă de portocală * 500 ml vin roșu * 1/2 ceapă cu­rățată * 1 foaie de dafin * 3 cuișoare * 3 linguri sos de soia * 2 linguri miere li­chidă * 2 linguri amidon * 3 fire de pătrunjel verde.

Mod de preparare: 1. Se spală bine curcanul, se zvântă, se sărează și se piperează pe dinăuntru și pe din afară și se așează într-o tavă adâncă. Se freacă untul spu­mă, se amestecă cu șo­fra­nul, rondelele de ceapă verde, sare și piper și se pune într-o pungă de plastic. 2. Se desprinde - cu coa­da unei linguri - pielea de pe pieptul de curcan și se spri­țează sub ea untul din punga de plastic, du­pă ce s-a tăiat un colț al acesteia. Se întinde untul cu pal­mele peste tot pieptul de curcan și se leagă cu ață de bucătărie aripi­le și pulpele. 3. Se cu­ră­ță zarzavatul (mor­covii, pătrun­jelul și țelina) se spală, se taie mă­runt și se pu­ne în tavă, de jur împrejurul curcanului. Se dă curcanul la cuptorul încins la 160° și se lasă să se pătrundă 2 ore și jumă­tate, adă­u­gând - puțin câte puțin - zeama de le­gu­me. (Du­­pă 2 ore se aco­peră cu folie de alu­mi­niu.) 4. Între timp, se ames­te­că zea­ma de portocală cu vinul ro­șu, se ada­ugă ceapa, în care s-au în­fipt cui­șoarele și foaia de da­fin, se pu­ne pe foc și se lasă să fiar­bă până ce scad la 300 ml. 5. Se amestecă sosul de soia cu mierea și se unge cu el curca­nul pe toate păr­țile, cam cu 15 minute îna­inte de epui­zarea timpului de coacere, după care se dă din nou la cuptor. Se scoate, apoi, tava din cup­tor și se ține curcanul la cald. 6. Se strecoară sosul din tavă, se de­gre­sea­ză, se amestecă cu zeama de por­to­cale și vinul, se pun pe foc și se lasă să dea în clocot. Se amestecă ami­do­nul cu puțină apă rece și se în­cor­po­rează în sos, pentru a-l "lega". Se mai dă sosul într-un clocot și se gustă de sare și piper. Se tranșează curcanul, se presară peste el pătrunjelul verde tocat și se ser­veș­te cu sos și cu gar­ni­tură de castane sau de varză roșie.

Varză roșie cu caise

Ingrediente (pentru 4-6 per­soane): * 60 g caise uscate * 150 ml suc de mere * 1 varză roșie (circa 1 kg) * 2 cepe * 40 g unt * 200 ml vin roșu * circa 5 linguri oțet de mere * sare, piper * 2 linguri zahăr * 1 foaie de dafin * 1 baton de scorțișoară * 1 lingură boabe de ienupăr zdro­bite * 2 linguri gem de caise.

Mod de preparare: 1. Se taie caisele fâșii, se lasă să clocotească puțin în sucul de mere și apoi să se umfle. 2. Se curăță var­­­za, se taie mai întâi în patru și apoi julienne, după ce s-a în­de­păr­tat coto­rul. Ceapa cu­ră­­ța­tă se toacă și se că­leș­te în untul topit, până ce devine sti­cloa­­­să. 3. Se adaugă varza și se călește și ea 5 mi­nute, ames­tecând în­­continuu. Se stinge cu vinul roșu și sucul de mere și se con­di­men­tează cu sare, piper și zahăr. Se adaugă foa­ia de dafin, scor­ți­șoara (în­treagă) și boabele de ie­nupăr și se lasă să fiarbă 30 de minute, la foc po­trivit. 4. Se încorporează caisele tă­iate fâșii și sucul de mere și se mai lasă 15 minute pe foc. Se ada­ugă și gemul de caise și se condi­mentează cu sare, piper și oțet.

Tort cu cremă de lămâie

Ingrediente pentru 8-12 felii: Pentru blat: * unt și făină pentru for­mă * 6 ouă (albu­șuri și gălbe­nu­șuri se­parate) * 175 g za­hăr * coaja rasă a unei lă­mâi * 1 priză (mare) de sa­re * 75 g făină * 25 g ami­don
Pentru umplut și or­nat: * 2 ouă * 275 g za­hăr * coaja rasă și zeama de la 2 lămâi * 50 g făină * 1/2 l frișcă dulce bătută * felii de lămâie și de por­tocală con­fiate.


Mod de preparare: 1. Se-ncinge cup­to­­rul la 180°. Se unge o formă rotundă (cu pereți deta­șa­bili și di­a­metrul 22 cm) cu unt și se înfă­i­nează. 2. Se ames­tecă, în­tr-un cas­tron, gălbe­nu­șu­rile, zahărul, coa­ja de lă­mâie și sa­rea cu 2 linguri de apă rece, după care se bat 5 mi­nute cu mixe­rul (la viteză ma­xi­­mă), până ce de­vin spu­moa­se. 3. Se adaugă fă­i­na și ami­donul (ames­te­cate) și apoi al­bu­­șu­rile bă­tu­te spumă (tare). 4. Se toarnă compoziția în formă și se coace 45 de minute, până ce se ru­­menește frumos. 5. Se scoate blatul copt din formă și se lasă să se răcească. 6. Pentru um­plutură și decor, se frea­că spumă ouăle cu za­hărul și cu coaja rasă de lămâie. Se com­ple­tează zeama de lămâie cu apă, până la 275 ml, și se încor­porează în cre­­ma de gălbenușuri îm­pre­­u­nă cu făina. 7. Se toar­nă cre­ma de lămâie într-o cra­tiță, se pune la foc mic, se lasă să dea în clo­cot, amestecând în­truna, după care se fierbe 5-7 mi­­nu­te, a­mes­­te­când în con­ti­nuare. Când s-a în­­gro­­șat su­­ficient și a de­venit ne­te­dă, se ia de pe foc și se lasă să se ră­cească. 8. Se încor­po­rează frișca bătută în cre­ma de lămâie. Se taie blatul în trei părți, pe ori­zontală. Se ung cu cremă cele două părți de jos și se așează una peste alta. Se acoperă cu cea de-a treia și se unge tortul cu cremă, atât deasupra, cât și de jur împrejur. Se ornează cu feliile de lămâie și porto­cală confiate.

Tort cu ciocolată și mere

Ingrediente pentru 4-6 persoane: * unt și făină pentru tavă * 4 lin­guri făină * 1 lingu­ri­ță praf de copt * 1 priză sare * 225 g unt * 75 g cacao * 400 g zahăr * 4 ouă bătute * 1 1/2 lingu­riță esență de vanilie * 100 g miez de nucă tăiat mărunt * 2 mere curățate și tăiate fe­lii subțiri. Pentru glazură: * 40 g unt * 3 linguri ca­cao * 125 ml lapte * 1/2 linguriță esență de va­ni­lie * 275 g zahăr pu­dră.

Mod de preparare: 1. Se-ncinge cup­torul. Se unge tava cu unt, se așează hâr­tia de copt pe fundul tăvii, se unge și ea cu unt și se pre­sa­ră cu făină. 2. Se ames­tecă făina cu praful de copt și sarea și se pun pe o altă coală de hârtie pentru copt. 3. Se to­peș­te untul în­tr-o cra­tiță, se adaugă cacao și se ames­tecă cu o lin­gu­ră de lemn, până ce de­vine o pastă moale. Se în­cor­po­rează zahărul și apoi, ușor, ouă­le bă­tu­te, esența de vanilie, făi­na, nu­ca și feliile de măr. 4. Se toarnă alua­tul în formă, se dă la cuptor și se coace circa 55 de minute. Se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească. 5. Pen­tru glazură, se topește un­tul într-o crăticioară, se adaugă ca­cao și apoi laptele, se pun pe foc, se în­fier­bântă și se a­mes­­tecă pâ­nă ce com­po­ziția de­vine netedă. Se ia de pe foc, se ada­ugă esența de vanilie și se lasă să se răcească. 6. În gla­zura rece se încor­po­rează zahărul pudră, se amestecă pâ­nă ce devine moale și netedă și se ține la rece, până ce se îngroașă. 7. Se îndepărtează hârtia de pe tort, se întinde gla­zura pe toată su­pra­fa­ța lui și se taie.