Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Fructele iernii - GUTUILE (Cydonia oblonga)

Redactia
Nelipsite din odaia bunicilor noastre, unde tronau pe dulapuri și în fereastră, aseme­nea unor lampioane aurii, gutuile sunt nelipsite și din amintirile copilăriei, parfumate încă de mireasma lor dulceagă-amăruie. Cât despre deli­ciile preparate din ele - dulcețuri, peltele și prăjituri - ele sunt atât de prezente pe lista de bucate a iernii, încât e greu să te mai gândești că gutuile pot fi folosite și ca leacuri de sănătate, într-o mulțime de boli.

Descrierea plantei

Rudă bună cu mărul și părul, gutuiul este ușor de identificat, fiind nelipsit din livada cu pomi fructiferi a gospodarului de la țară. Fructul lui, gutuia, are culoarea galbenă, este acoperită până la coacere cu un puf cafeniu, are miezul tare, aromat și as­tringent.

Recoltare și uscare

În scopuri terapeutice, de la gutui se folosesc fructul (Fructus cydoniae), frunzele (Folium cydoniae) și semințele (Semen cydoniae). Recoltarea fructelor se face toamna târziu, dar înaintea înghețurilor, fiind printre ultimele fructe adunate din grădi­nile cu pomi fructiferi. Odată ajunse la maturitate, puful ce le acoperă se des­prinde foarte ușor. Fructele se păstrează bine până în primăvară. Există un obi­cei, în gospodăriile de la țară, să fie puse câteva gutui în ferestre ca ornament, iar prin mirosul plăcut, datorat unor uleiuri volatile, se asigură dezinfecția și odori­zarea încăperii în care au fost așe­zate. Frunzele de gutui se recoltează când au ajuns aproape de sfârșitul ci­clului vege­tativ, cu câteva zile înainte de căderea lor din pom, când culoarea le devine arămie (galben-ruginie). Se lasă la uscat în spații bine aerate, în strat subțire, răscolindu-se zilnic, pentru a se evita mucegăirea lor. Au conținut mic în apă, deci randamentul la uscare este destul de bun 2:1 (din 200 g proaspete rezultă 100 g frunze uscate). Semin­țele de gutui se scot din fructe când se fac compoturi, dulcețuri, peltele și marmelade. Din păcate, acest lucru se face destul de rar, cu toate că aceste semințe sunt foarte indicate în tratarea diferitelor afecțiuni, așa după cum se va arăta în continuare. Se usucă pe cale naturală, în tăvi, sau pe coli de hârtie, în strat sub­țire. Se poate grăbi uscarea, prin introducerea tăvilor în cuptorul aragazului, la foc mic, cu ușa întredes­chisă. În cazul cuptoarelor electrice, temperatura se setează la 80 de grade, timp de 30 minute.

Compoziția chimică

Miezul de gutuie conține zaharuri simple (fructoză și glucoză), ușor asimilabile în organism. Reamintesc faptul că zaharurile sunt absolut necesare pentru orga­nism, ca surse de energie, dar ele trebuie luate din fruc­te, și nu din cartofi sau grâu, bogate în amidon, o substanță greu de asimilat și interzisă în diabet. Gu­tuile mai conțin vitamine hidrosolubile (B, C, PP), acizi organici, minerale (în principal pota­siu), celulo­ză și pectine. (Pectinele, alături de celuloză, sunt prin­cipalii constituenți ai fibrelor alimentare, foarte apre­cia­te azi în tratamentul bolilor aparatului digestiv.) Frunzele conțin în plus tanin, iar semințele, mucilagii.

Preparate farmaceutice din gutui

Gutuia se consumă ca atare, crudă, coaptă, fiartă sau conservată sub formă de compoturi, dulcețuri, marmelade. Aduce organismului o serie de nutrienți necesari atât pentru menținerea activității vitale, cât și pentru ameliorarea unor afecțiuni. Dacă avem în gospodărie o centrifugă electrică pentru obținerea de sucuri din fructe, putem să preparăm un suc natural din gutui, de foarte bună calitate, mai ușor acceptat la consum decât gutuia crudă, ea fiind destul de tare și puternic astrigentă, făcând "gura pungă".

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze uscate și mărunțite groscior se opăresc și se lasă la infuzat timp de 30 minute, cu 250 ml de apă, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Decoctul
Dacă dorim să obținem un ceai mai concentrat, folosim decoctul, după urmatoarea tehnică:
Mod de preparare: 4 lin­guri frunze uscate și mă­runțite gros­cior se fierb la foc mic, timp ­de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. La final se com­pletează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă înaintea filtrării. Se îndulcește cu miere, ca și infuzia.

Maceratul
Această tehnică este indi­cată în cazul semin­țelor de gutui, care conțin mucilagii so­lu­bile în apă rece.
Mod de preparare: 2 linguri de semințe de gutui uscate și zdrobite se lasă cel puțin 30 minute, în 200 ml de apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Tinctura
Mod de preparare: 20 g de frunze uscate și mărunțite groscior se pun în 100 ml alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină lim­pe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în fla­coane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de vala­bi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: Peste 4 linguri de frunze us­cate și mărunțite groscior se toarnă 1 litru de vin alb fierbinte. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Când perioada expiră, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă alte câteva zile, când vinul limpede se va separa de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în fla­coane de 200 sau 250 ml. Termenul de vala­bilitate este de 1 an de zile, la tempera­tura ca­merei, dacă vinul folosit la pre­parare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concen­tra­ției alcoolice mai mici de 11 gra­de, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în al­cool al tincturii și vinu­lui, nu li se reco­mandă spre folosire con­du­că­torilor auto sau persoanelor cu intoleranță la alcool.

Oțetul medicinal
Mod de preparare: 2 linguri de frunze uscate de gu­tui, mărun­țite groscior, se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Ur­mea­ză apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli.

Tratamente interne

* Diaree neinfecțioasă
Se folosește miezul de gutuie fiert sau copt, trans­format în piure. Datorită conținutului în pectine, gelifică bolul fecal. Dacă diareea este pronunțată și cronică, poate duce la deshidratare, în acest caz se recomandă în plus administrarea decoctului, câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust. O altă variantă ar fi folosirea sucului obținut din miezul de gutuie.

* Constipație
Se tratează cu macerat din semințe de gutui, 2 căni pe zi, seara și dimineața. Mucilagiile din semințele de gutui înmoaie materiile fecale, ușurând astfel defe­cația. Un macerat complex pentru combaterea consti­pației se poate obține din 2 linguri semințe de in și o lingură semințe de gutui, după tehnica prezentată mai sus. Se bea o cană, seara, la culcare.

* Reglarea motilității intestinale
Un rol important în reglarea motilității intestinale îl joacă consumul de fibre alimentare în dieta zilnică, componentele cele mai importante ale acestor fibre fiind pectina și celuloza, care se găsesc în cantități apreciabile în gutuie. Este foarte indicat, în acest sens, consumul regulat de marmeladă obținută din gutuie.
Cuvântul marmeladă provine din limba por­tu­ghe­ză: marmelo, care însemnă gutuie. Marme­lada a fost foarte apreciată și folosită în trecut, în ali­mentație. Astăzi este pe cale de dispariție, iar cea existentă pe piață nu are calitatea celei din trecut. (Mâncarea de gutui, ușor de pregătit în casă, poate înlocui mar­me­lada.)

* Hipertensiune arterială
Marea majoritate a schemelor de tratament pentru hipertensiunea arterială conțin un diuretic (nefrix, furosemid, indapamid) pentru eliminarea apei din organism. Prin diureză, se reduce tensiunea arterială, în schimb, este antrenat și eliminat potasiul, a cărui lipsă produce slăbiciune musculară, paralizie, insufi­ciență respiratorie și tulburări cardiace. De aceea, se recomandă ca terapie complementară con­su­mul regu­lat de preparate din gutui, care sunt bogate în potasiu.
Maceratul: se administrează câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, în­dulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Expectorant și emolient în afecțiunile pulmonare - hemoptizie (expectorație cu sânge), bronșite însoțite de tuse neproductivă
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Maceratul: se administrează câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Răceală și gripă
Sunt două boli de natură virotică, pe care le con­tactăm foarte des în sezonul rece. Ceaiurile călduțe sunt nelipsite din schema de tratament a acestor afecțiuni. Un ceai obținut din frunze de gutui și flori de tei are efecte benefice.
Se prepară astfel: 2 linguri frunze uscate de gutui se fierb câteva minute în 200 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri flori de tei și se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Se îndulcește cu miere. Se bea călduț, câte 2 căni pe zi.

* Detoxifiant general
Taninul prezent în gutuie are o foarte mare impor­tanță în detoxifirea organismului, pentru că absoarbe toxinele de la nivelul tubului digestiv (toxine­le pro­venite din alimente sau produșilor de degradare ai alimen­telor). Se recomandă cure periodice cu:
Decoct: se admi­nistrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzie: se adminis­trează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vin: se adminis­trează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Retenție de apă în organism - ascită
Ascita reprezintă o acumulare de lichide în abdo­men. Cele mai frecvente boli care provoacă ascită sunt ciroza, cancerul hepatic și insuficiența cardia­că congestivă.
Decoct: se administrează câte 2 cești pe zi, îndul­cite după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust, cu miere.

* Hemoroizi sângerânzi (sunt întreținuți de constipație)
Se recomandă să se combată constipația, folosind maceratul de semințe de gutui. Se administrează câte o cană, seara.

* Revigorant și trofic
Ceaiul din frunze de gutui poate înlocui tradițio­nala ceașcă de cafea servită dimineața sau cu diferite ocazii.
Nota farmacistului: Binecunoscutul ritual britanic al Ceaiului de la ora 5 (Five o'clock tea) se pare că a prins și în România, când, de cele mai multe ori, se bea ceai chinezesc. Vă propun ca în locul lui să folo­siți ceaiul din frunze de gutui, care are o aromă și o savoare deosebite.

* Medicină pediatrică - boala diareică la copii, destul de frecventă, se poate trata folosind o ceașcă de suc de gutuie, de 2 ori pe zi.

Tratamente externe

* Gargarisme pentru boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Se face gargară după fiecare masă, folosind infuzie, sau decoct din frunze de gutui, sau macerat din semințe de gutui.

* Băi de șezut în boala hemoroidală
Se folosește decoctul din frunze de gutui. Toa­leta­rea zilnică a anusului după fiecare defecație este o cerință esențială pentru cei ce suferă de hemoroizi sau fisuri anale. Se pot aplica apoi tratamente topice, un­guente și supozitoare specifice bolii hemoroidale. Far­macia Faltis prepară o multitudine de asemenea remedii.

* Tamponări locale - în alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă, însoțite de prurit
Se folosește oțetul medicinal obținut din frunze de gutui.

UTILIZĂRI COSMETICE

Sucul de gutuie este mult mai performant în curățarea feței decât sucul de lămâie, folosit de femei în mod curent. E bine, cel puțin pentru alternanță, să fie folosit și acest suc, înainte de aplicarea unor creme cosmetice. (Farmacia Faltis prepară numeroase cre­me cosmetice și dermatocosmetice pentru toate tipu­rile de ten.)

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.