Răspuns pentru T. STOICESCU - București, F. AS 1096 - "Am un somn agitat, cu coșmaruri și momente de apnee"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Apneea în somn este o problemă des întâlnită, cu potențial grav asupra sănătății. Ea poa­te fi definită prin oprirea respirației timp de cel puțin 10 secunde. Există două feluri de apnee în somn - cea ob­struc­tivă și cea centrală. Forma obstruc­tivă este mult mai frecvent întâlnită, cau­zată de probleme mecanice, iar for­ma centrală, mai puțin frecvent întâl­ni­tă, este cauzată de probleme neurologice.
Printre simptomele asociate cu apneea în somn sunt: somnolență în timpul zilei, sforăitul în somn, episoade de încetare a respirației în timpul somnului (observate de o altă persoană), trezirea bruscă, scurtă, în timpul somnului, de mai mul­te ori, dureri de cap la trezire, tre­zirea cu gâtul și/sau gura uscate, tulbu­rări de atenție, insomnie.
Factorii de risc care pre­dis­pun la instalarea apneei în somn includ: greutate excesivă (for­mă obstructivă), sexul mas­cu­lin (ambele forme), vârsta îna­in­tată (peste 60-65 ani, am­bele forme), gâtul prea lat (for­mă obstruc­tivă), care pre­dis­pu­ne la căi respiratorii mai îngus­te, fu­matul (formă ob­struc­tivă), con­su­mul de al­cool (formă ob­struc­tivă), rasă (tineri negri, for­mă ob­struc­tivă), con­gestie nazală (for­mă obstructivă), folosirea sedati­ve­lor, medica­men­te pentru somn/calmare (formă obs­truc­tivă), in­su­ficiență car­diacă și fibrilații (formă centrală), ac­cident vascular și tumori pe creier (formă centrală).
În timpul somnului, mușchii din spatele gâtului se relaxează. În unele situații, relaxarea este prea mare, astfel că structurile din spatele gâtului (inclu­siv "omușorul" menționat de dumneavoastră) cad mai mult în spate și blochează respirația. După o perioadă de lipsă de oxigen, creierul dă semnal pen­tru trezire și persoana în cauză se trezește. Aceasta poate să se petreacă de mai multe ori într-o oră în timpul somnului, fără ca persoana în cauză să fie conștientă de acest fapt.
În cazul celor cu apnee centrală, mușchii respi­ratori nu primesc semnale de la creier. Lipsa de oxi­gen duce la trezire în timpul nopții și la insomnie. Aceste episoade sunt mai des întâlnite decât apneea de somn obstructivă.
Riscuri: apneea poate predispune la insuficiență cardiacă, tulburări hepatice, oboseală în timpul zilei, somnolență, tulburări de dinamică sexuală și tulbu­rări de somn.
Pentru diagnosticarea apneei se apelează la poli­somnografie (se monitorizează ritmul cardiac, ten­siunea arterială, respirația, nivelul oxigenului în sânge, undele creierului, în timpul somnului).
Soluții personale de reducere a apneei:
* Slăbit - reducerea greutății face ca sarcina respiratorie să fie mai ușoară.
* Exerciții fizice - cel puțin 30 de minute/zi.
* Încetarea fumatului - ușurează respirația.
* Evitarea consumului de alcool în timpul serii ușurează, de asemenea, respirația.
* Dormiți pe o parte sau pe abdomen, dar nu pe spate.
* Acupunctura - punctele cele mai utile se gă­sesc pe meridianele Plămân, Ficat, Stomac, Splină-Pancreas.
* Homeopatia este foarte utilă. Medicamente pre­cum Argentum Nitricum, Calcarea carbonica, Hepar Sulphur și Lachesis dau rezultate bune. Însă, găsirea unui medicament homeopat de constituție este ideală.
Este de luat în seamă faptul că apneea din somn este o problemă gravă, necesitând consultul medi­cal de specialitate.
Vă urez succes!

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Știe cineva un tratament pentru spondiloză anchilozantă?"
(Răspuns pentru NICOLAE VELICESCU - Călinești, Argeș, F. AS 1146)


Denumirea corectă pentru această afecțiune este spondilită anchilozantă (anchilo­poetică) și reprezintă o formă reu­matismală inflamatorie, cu com­po­nentă autoimună. Caracteristica prin­cipală a acestei boli o reprezintă ri­gidizarea articulațiilor coloanei ver­tebrale și evoluția progresivă spre an­chiloză.
Recomandări terapeutice generale:
* Introducerea în alimentație a produselor cu conținut ridicat în Omega 3 și mai scăzut în Omega 6: pește oceanic, ulei de in, de dovleac, de rapiță, cânepă și de măsline, extravirgin.
* Evitarea, în perioada puseelor, a legumelor solanacee (cartof, ardei, vinete).
* Administrarea de produse cu efect în echili­brarea sistemului imunitar: coacăz negru, lemn-dulce, chimen negru, ganoderma, pro­biotice.
* Folosirea de produse cu efect bactericid: ulei de oregano, cimbru, picături din sâmburi de grapefruit.
* Administrarea de plante cu efect antiinflamator: gheara-dia­vo­lului, crețișoară, boswellia.
* Combaterea stresului: su­nă­toa­re, roiniță, lavandă, Rho­diola ro­sea.
* Efectuarea zilnică și regu­lată de exerciții fizice (apelați la un kine­to­terapeut).
Toate aceste indicații terapeu­tice trebuie însă adaptate în func­ție de mai multe aspecte legate de sănătate. Pen­tru o rețetă strict per­­sonalizată, scri­eți-mi pe adre­sa de e-mail.

Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Vreau să scap de chisturile giardia"
(Răspuns pentru D. N. - Argeș, F. AS nr. 1144)


Chisturile giardia pot provoca infecții parazitare de care se scapă destul de greu. Așa cum ați menționat și dvs., trata­mentul alopat este foarte toxic, și datorită acestui fapt, nu se poate admi­nistra pe termen lung, deci este ineficient.
Pentru a vă trata de această afecțiune trebuie să țineți cont de câteva reguli: în primul rând, să respectați o igienă inti­mă riguroasă, atât dvs. cât și membrii familiei, să optați pentru o alimentație fără lapte și dulciuri (dacă doriți să consumați ceva dulce, folosiți mierea naturală de albine). Nu în ultimul rând, să vă hidratați corespunzător. La o persoană de 60 de kg, necesarul de lichide este de 3 litri pe zi. Dozajul se face în felul următor: la 20 kg se con­sumă 1 litru de apă, la 40 kg se consumă 2 litri etc.
Ca tratament vă recomand o schemă terapeutică pe care ar trebui să o ur­me­ze toți membrii familiei, pe o peri­oadă de 3 luni: Tonic Antiparazitar E-lite, Nucă neagră, Ulei de usturoi, Giardinophyt.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Se poate evita recidiva polipozei nazale?"
(Răspuns pentru MIHAELA - Galați, F. AS nr. 1147)


Polipoza nazo-sinusală definește prezența de polipi, uni sau bilateral, în fosele nazale și cavitățile sinusale ale feței. Etiologia polipozei este ipotetică. Alergia este prezentă în aproximativ 30% din cazu­rile manifeste clinic cu: rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu ast­mul bronșic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacerbări la stimuli nespecifici: schimbări de temperatură, mirosuri in­tense, iritanți chimici, fum, praf etc. Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic (în 30% din cazuri), intoleranța la aspirină (sindromul Fernand Widal) și cu fibroza chistică. Tratamentul polipozei nazale este medicamentos și chirurgical, având ca obiective: eliminarea polipozei și a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respirației nazale și a olfacției (mirosu­lui), prevenirea recidivelor.
Chirurgia endoscopică funcțională (FESS) este tratamentul de elecție al îndepărtării polipilor, cu o rată scăzută a recuren­țelor.
Ca tratament complementar, vă re­co­mand următorul program pentru evitarea recidivelor:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul foselor na­zale, cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau cu soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Fito-gemoterapie cu trei-frați-pătați, ceai (2-3 căni pe zi) și extract de coacăz negru.
* 10-15 zile ședințe de aerosoli cu dexametazonă (câte 1 fiolă diluată în 10 ml ser fiziologic).
* Pulverizați 20-30 pufuri de "Ocnasept" (aero­sol salin 100% natural) în aerul din încăperi, în spe­cial deasupra patului unde dormiți, în vederea opti­mizării microclimatului am­biental. "Ocnasept" spray constituie o metodă co­modă și eficace de "salină la domiciliu", prin aerosoli salini încărcați cu ioni ne­gativi, care ame­lio­rează res­pirația, fluidifică secre­țiile, reduc vâscozi­ta­tea spu­tei și bronho­spas­mul. ("Ocna­sept" spray poate fi co­man­dat la tel. 0269/21.78.61, sau la e-mail sanmedsb@gmail. com).
* Pentru profilaxia recu­rențelor este benefică cura cu aerosoli salini în stațiunile balneocli­mate­rice: Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.
Multă sănătate!