Bolile moderne

Gilda Fildan
- Toată lumea se plânge de ele, dar nimeni nu știe cum să le vină de hac. Suferința există, dar analizele medicale nu arată nimic. Epuizarea totală (burnout), intoleranțele alimentare, fibromialgiile, bolile meteo și sindromul deficitului de atenție și al hiperactivității la copii se află în top. Dacă avem a ne teme sau nu și cum ar trebui să reacționăm în confruntarea cu ele, l-am rugat să ne explice pe dr. Eduard Lybke, de la Clinica Charité din Berlin, într-un interviu realizat pe internet -

- Domnule profesor, sunteți medic și psiholog, specialist în bolile la modă... Ce să înțelegem prin ele?

- Cuvântul "modă" ne induce în eroare, cred eu. Sună cumva peiorativ, ca și cum aceste afecțiuni ar fi un fel de emanații ale spiritului vremii noastre, iar nu niște suferințe reale. E o nedreptate față de pacienți. De aceea, prefer să vorbesc despre "bolile moderne". Sintagma include toate acele afecțiuni care se mani­festă cu deosebită pregnanță într-o anumită perioadă, pentru ca apoi să dispară. De cele mai multe ori, este vorba de tulburări psihice sau psihosomatice.

- Bolile moderne sunt, deci, o închipuire? Un foc de paie?

- Criteriile pe baza cărora o anume indispoziție este percepută ca boală, ca și denumirea sub care ea devine cunoscută printre specialiști, se schimbă de la o epocă la alta.

- Ne puteți da un exemplu?

- Să ne referim, de pildă, la sen­timentul că ești complet epuizat și nu mai faci față solicitărilor vieții coti­diene. Astăzi, îl numim "epuizare to­tală". Cu vreo sută de ani în urmă, exista o boală cu exact aceleași simp­tome, însă cu un nume diferit: neur­as­tenia sau astenia nervoasă. La vre­mea aceea, se presupunea că simp­tomele de epuizare ar fi declanșate de evoluțiile tehnice la care oamenii se străduiau să se adapteze -calea ferată și telefonul. În deceniul patru al se­colului trecut, boala dispăruse. Cinci­zeci de ani mai târziu, psi­hiatrii vor­beau despre sindromul de epuizare ner­voa­să. Se considera că el afectează persoanele cu pro­fe­sii care le epuizează emo­țional. La rândul său, a căzut în uitare. În prezent, el înre­gistrează, sub numele de "burnout", o revenire spec­taculoasă, însă de astă dată, ca o epuizare căreia îi pot deveni victime toți cei ce trăiesc în condiții de stres per­manent.

- De ce depinde ca o anu­­mită stare să fie perce­pută ca boală?

- Mecanismul prin care o afecțiune modernă ca­pătă proporțiile unei adevărate epidemii se datorează, în primul rând, relatărilor din mass-media. Așa s-au petrecut lucrurile, de pildă, cu primele emisiuni de televiziune unde au apărut femei care au povestit despre experiențele lor cu bulimia. Din ziua urmă­toare, numeroase alte femei au început să se ducă la doctor, deoarece se recunos­cuseră în descrierea res­pec­tivă. Sigur că suferiseră încă dinainte, însă nu aveau un nume pentru suferința lor și de aceea le lip­sea curajul de a se adresa unui medic.

- E bine sau rău să avem impresia că suntem noi înșine bolnavi, îndată ce auzim sau citim despre o boală nouă?

- În primul rând, e bine să consultăm un specialist, în legătură cu problemele noastre de sănătate. Însă există, desigur, și pericolul manipulării, de exemplu din partea companiilor farmaceutice.

- Cum așa?

- De pildă, o bună bucată de vreme, s-a discutat mult despre tulburările provocate la bărbați de apro­pierea andro­pauzei. Se citau mereu studii care atestau faptul că, de la vârsta de 40 de ani, secreția hormonu­lui masculin numit testosteron începe să scadă, din care cauză băr­bații suferă de depresii și tulburări de somn. Sal­varea promitea să le vină de la un gel pe ba­ză de hor­moni. Mai târziu, s-a aflat că studiile fuseseră plătite și date publicității chiar de firma care producea gelul cu pri­cina. Cercetările indepen­dente, efectuate ulte­rior, n-au confirmat rezultatele pretinse inițial.

- Excluzând manipulările din mass-media, ce boli moderne, demne de luat în serios, cunosc o răs­pândire deosebită în zilele noastre?

- Epuizarea totală, de care am vorbit la înce­put, fibromialgiile dar și sindromul deficitului de atenție și al hiperactivității, precum și diversele probleme legate de modul cum ne hrănim, cum sunt tul­burările de con­duită alimentară sau intoleranțele alimentare.

- Dar oamenii care trăiesc în alte cul­turi? Au și ei bolile lor moderne specifice?

- Firește. Dacă ne gândim la Japonia, acolo este frecventă o afecțiune cunoscută sub denumirea de "ve­zică reticentă". Majo­ritatea pacienților sunt femei care au o frică parali­zantă la gândul că vor fi nevoite să intre într-o toaletă publică, deoa­rece se tem că ar putea, eventual, să pro­ducă zgomote peni­bile. Se știe că japonezii au oroare de orice dezvă­luire a intimi­tăților. Fiind­că retenția urinară este atât de răspân­dită, multe toalete au fost prevăzute cu un fundal sonor. Iar tinerii japonezi de sex mas­culin suferă de hikikomori, o tulburare psihică exprimată printr-un fel de izolare socială. Tinerii se în­chid în ca­mera lor pentru mai multe săptămâni sau luni, privesc la televi­zor sau își consumă timpul cu jocuri pe calculator. Se vorbește despre un mi­lion de persoane aflate în această si­tuație. Și se crede că boala repre­zin­tă, de fapt, o reacție la exi­gen­țele prea mari ale societății.

- Ce recomandați cuiva care află de o boală mo­der­nă și i se pare că ar avea exact aceleași simpto­me?

- Nu e recomandabil să ne identificăm spontan cu o simptomatologie pe care abia am descoperit-o. Cine începe imediat să se autotrateze se poate lăsa prins în­tr-un cerc vicios, transformând acea boa­lă într-o ob­sesie. Mult mai înțelept ar fi să stea de vorbă cu un me­dic în care este convins că poate avea încredere.

- Și cum își va da seama dacă medicul îl tratează corect?

- Mai întâi, medicul trebuie să ia în serios suferința pacientului. Nu-i e permis nici să-l socotească ipohon­dru, dar nici să-i pună un diagnostic pripit. Un medic bun se va interesa și de circumstanțe: cum merg lucru­rile în familie, s-a întâmplat ceva cu copiii, cu servi­ciul, există alte griji? Numai așa el poate afla de unde provin problemele sufletești care nasc suferința fizică și cum îl poate ajuta efec­tiv pe omul din fața lui.

- La ce boli moderne ne putem aștepta pentru viitor?

- Progresul tehnologic, mai ales în informatică, oferă neîncetat spațiu pentru dezvoltarea noilor de­pen­dențe, precum cea de internet sau de jocurile pe cal­culator. De asemenea, și tulburările legate de nu­tri­ție vor mai rămâne un timp în actua­litate. De pildă, ortorexia nervoasă, adică preocuparea excesivă pen­tru calitatea alimentelor consumate, este o boală aflată în plină ascensiune în acest moment. Toate acestea exercită o presiune atât de puternică asupra oamenilor, încât unii dintre ei se îmbolnăvesc.

(În numărul viitor - Fibromialgiile)