TOTO CUTUGNO - "Sunt un puștan de 70 de ani"

Dana Ene
Cu numai două zile înainte ca primăvara să-și intre în drepturi, la 27 februarie, pe scena Sălii Palatului din Capitală, revine unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți italieni, l'ita­liano vero, Toto Cutugno.

Nu este la prima lui vizită românească. A cântat în premieră în țara noastră pe scena Festivalului Cer­bul de Aur, în 1993, pentru ca să revină apoi pentru alte concerte foarte apreciate de public, dar și ca invitat la diverse emisiuni de televiziune.
"Sunt foarte legat emoțional de această țară. Am lucrat alături de mulți români și am colaborat extrem de bine cu ei. În România mă simt ca acasă", a de­clarat artistul.
La 72 de ani, chiar dacă părul nu-i mai este negru ca pana corbului, iar privirea i s-a mai stins puțin, Toto este la fel de plin de energie ca în tinerețe.
"E o senzație tare ciudată. Nu pare verosimil, și nu aș vrea să fiu socotit un încrezut, dar văd la tele­vizor niște oameni de 60 de ani care arată și se comportă de parcă ar fi de vârsta părinților mei... Eu am, încă, un spirit tânăr. Sunt un puștan de 70 de ani", se confesa el într-un interviu acordat presei italiene. Și ar avea tot dreptul să fie plin de sine, căci a trăit o viață tumultuoasă. În cei 45 de ani de carieră, a compus mai bine de 400 de melodii și a vândut peste 150 mili­oane de discuri. Toto este singurul cant­autor italian care a câștigat ma­rele premiu al Festiva­lului de la Sanremo (1980) și singurul care a câștigat și concursul Eurovision, în 1990. Însă cea mai recentă reușită a lui nu este una legată de scenă, ci de viața de zi cu zi, și anume - câștigarea bătăliei cu un cancer de prostată.
"Da, deși am avut ce am avut, mă simt binecu­vântat de Tatăl Veșnic și Îi voi mulțumi câte zile voi mai avea", spunea cântărețul.

Micul trompetist

Născut pe 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Sal­vatore Cutugno, alintat de mama lui "Toto", a cres­cut în La Spezia, Liguria. Fiu al unui subofițer de marină sicilian și-al unei casnice, micul Toto a moș­tenit pasiunea pentru muzică de la tatăl lui, care cânta în timpul liber la trompetă. Acesta i-a fost primul mentor în descifrarea notelor muzicale și l-a învățat să stăpânească instrumentul pe care-l știa. Dar Toto nu s-a mulțumit cu trompeta, a studiat și tobele, acor­deonul, pianul și chitara acustică. Iar părin­ții i-au dat voie să-și dezvolte pasiunea pentru muzică, cât timp nu a neglijat total învățătura, îndemnându-l să aibă o meserie "serioasă", cea de contabil.
"Am avut o viață frumoasă și nu am foarte multe regrete. Totuși, dacă aș putea să schimb ceva, cred că în loc să învăț să devin contabil, aș fi ales să stu­diez muzica clasică și să devin... dirijor", povestea marele artist, într-un interviu recent.
Fără a lua cariera de muzician în serios, tânărul Salvatore (ca orice italian care are muzica în sânge) a cântat de îndată ce a pus mâna pe un instrument. La numai 13 ani, partici­pă la primul său concurs muzical regional, iar măiestria lui la acordeon i-a adus un binemeritat loc trei. În adolescență cântă cu diverse grupuri din oraș. La 19 ani, îi dă mamei spre păstrare diploma de contabil și pleacă într-un turneu de șase luni în Fin­landa, ca membru al trupei cunoscutului jazzman Guido Ma­nusardi. Revenit în țară, își for­mează pro­pria formație, "Toto e Tati", alături de trei prieteni și de fratele lui mai mic, Roberto. Împreună por­nesc la drum, cântând prin restaurante și baruri, hotărâți să cucerească Italia. Toto devine compozitorul trupei. De altfel, primele succese le va întregistra din postura de compozitor, și nu de solist. Melodia lui, "Africa" - rebo­tezată "L'été Indien" ("Vara india­nă") -, devine hitul anului 1975, în in­terpretarea îndrăgitului cântăreț franco-american Joe Dassin. Ea va fi preluată, la un moment dat, chiar și de Frank Sinatra. Tot pentru Dassin com­pune și superba "Et si tu n'exis­tais pas". Toto a mai scris cântece de suc­ces și pentru Dalida, Mireille Mat­hieu, Johnny Holiday, Adriano Celen­tano, Gigliola Cinquetti și mulți alții.
În 1976, participă pentru prima dată la Festivalul Sanremo, cu for­mația lui de atunci, "Albatros", și va ocupa locul trei. Aceasta va fi doar prima participare din lunga lui carieră la renumitul festival, pe a cărui scenă a concurat de 14 ori. A câștigat ma­rele premiu doar o singură dată, în 1980, cu melodia "Solo noi", apoi a obținut eternul loc 2 al festivalului, mai mulți ani la rând (1984, 1987, 1988, 1989, 1990, 2005). După cum spuneam, un alt premiu important câștigat de el a fost cel de la Eurovi­sion, din 1990, cu melodia "Insieme".
Dar Toto nu s-a mulțumit doar cu o carieră mu­zi­cală de excepție, care i-a adus renume mondial. Me­reu ac­tiv, a acceptat să fie deseori gazda unor emi­siuni TV. Când nu era pe scenă la un concert și nu compunea, își găsea drum într-un studio de tele­vi­ziune. Dar efortul acesta prelungit și multele nopți albe au fost plătite cu emoții și suferință. În 2007, îndrăgitul muzician a descoperit că are cancer la pros­tată, cu metastaze.
"Sincer să fiu, de unul singur nici nu mă duceam la doctor. Însă prietenul meu, Al Bano, pe care-l iubesc ca pe un frate, a fost cel care mi-a făcut o pro­gramare și m-a convins să merg la un control, la pro­fesorul Patrizio Rigatti. Acesta mi-a salvat viața. Aveam deja metastază. Credeam că e suficient să faci sport, ca să te menții sănătos... dar m-am înșelat", se confesa artistul într-un interviu acordat revistei "OK". Lupta lui cu boala nu a fost însă ușoară. A avut parte de multe luni de chimioterapie, iar în 2009, a ajuns din nou sub cuțitul medicului, după ce boala i-a recidivat.
"Nu îmi place să stârnesc com­pa­siune și nu aș fi vrut să acord un interviu legat de boala mea. Dar am realizat că pot s-o folosesc ca pe un semnal de alarmă și să le fiu de folos și altora, prevenindu-i. Vreau să le recomand tuturor băr­baților să facă periodic un control la prostată. E un procedeu simplu, care vă poate scuti de multe sufe­rințe", spunea el.
Sprijinul cel mai mare în aceste momente grele de luptă cu boala i-a venit din partea soției, Carla. O fiin­ță extrem de discretă, aceasta îi este alături de-o viață. S-au cunos­cut în 1967 și s-au căsătorit în 1971. Au trecut împreună prin mul­te momente bune și rele. Unul din­tre cele mai dramatice a fost pier­derea de către Carla a unei sarcini cu gemeni, în urma căreia a rămas incapabilă să mai nască un copil. Poate de aceea a mai închis, uneori, ochii, la micile escapade ale lui Toto, și chiar l-a ac­ceptat pe fiul nelegitim al cântărețului, Nicola, născut în 1988.
"Nico seamănă foarte tare cu mine, dar nu-mi îm­părtășește pa­siu­nile. Vrea să devină un mare ma­na­ger și a studiat la univer­si­ta­tea Bacconi din Milano", spunea mân­drul tată. Ca o dovadă a accep­tării lui de către Carla, Nico a stat îm­preună cu ea la căpătâiul lui To­to, câtă vreme acesta a fost bolnav.
Acum, că se simte mai bine, Toto a revenit plin de entuziasm pe scenă. Face iar turnee prin lume și cântă cu aceeași bucurie din tinerețe: "Lasciate mi cantare/ perche' ne sono fiero/ sono un italiano /un italiano vero".
Toto Cutugno va urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra Simfonică "Surâsul Tinereții". Biletele costă între 500 de lei (categoria VIP) și 100 de lei (ca­te­goria 4) și pot fi achiziționate din rețeaua Biletoo.