Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Vindecarea pecinginei - un leac de la bunicul meu

Se pun la încolțit 200 g usturoi. Se umectează de două ori pe zi, până crește colțul la 1 cm. Se curăță fără a se tăia mustățile, se spală și apoi se zdrobește pâ­nă devine o pastă. Se introduce într-un borcan de 600 g, cu capac înșurubat. Peste usturoi se toarnă mie­re de albine. Se lasă la macerat 15-18 zile, scuturând vasul o dată pe zi. Apoi se strecoară și se poate între­buința.
Resturile de usturoi rămase prin strecurare se ames­tecă din nou cu 300 g miere de albine și se lasă la macerat 20 de zile, după care se poate întrebuința ca remediu pentru viermi intestinali la copii. Se pune o linguriță de preparat într-o cană de lapte cald.
Tratamentul pentru pecingine se aplică în felul următor:
* Se curăță rana cu apă și săpun pentru copii. Se clătește bine, apoi se lasă să se usuce fără a o șterge. După ce s-a uscat bine locul bolnav, se ia o bucată de tifon sterilizat, se toarnă mierea cu usturoi pe el și se unge porțiunea infectată de la margine spre interior. Se stă culcat 10-15 minute, până este absorbit tot maceratul. Apoi se aplică a doua oară, și pentru că maceratul este absorbit mai lent, se poate pleca la trea­bă, cu atenție ca locul bolnav să se ferească de praf. Seara, se spală din nou cu apă cu săpun, apoi se șterge cu un șervet, după care se unge cu o cremă hidratantă. După 10 minute se spală din nou și se lasă să se aeri­sească până dimineață, când se repetă tratamentul. În 5-7 zile, boala se vindecă definitiv.
Acest remediu îl știu de la bunicul meu, care era arhidiacon la mitropolia Moldovei. Odihnească-l Dum­nezeu în pace!
IOSIF LAZĂR - jud. Gorj

Trei rețete "de familie"

Vindecarea fracturilor
În 1982, dintr-o căzătură, mi-am fracturat vertebra 2 lombară, făcută zob. Am fost internată în spital, cu dureri groaznice, încât deranjam tot salonul. O bătrâ­nică, vecină de pat cu mine, mi-a sugerat să iau lăpti­șor de matcă. Am cerut să mi se aducă de acasă și am început tratamentul. După luarea, în prima zi, a 4 fiole de lăptișor de matcă, durerile au început să cedeze. Am prins curaj și în următoarele zile am epuizat 20 de fiole. Mă duceau la radiografie, în acest timp, în vederea operației, dar după o săptămână mi s-a spus că situația s-a îndreptat și sunt salvată de la operație. Dumnezeu m-a ajutat să iau acel lăptișor de matcă, pentru ca astăzi să merg pe picioarele mele. Nu știu ce explicație există, dar vertebra s-a reparat.

Răni care nu se închid
Fratelui meu i-a căzut o creangă pe nas, făcându-i o rană care timp de doi ani nu s-a vindecat cu niciun unguent, fiind propus pentru cauterizare. De frică, a trecut imediat la o cură de ceai din coada-calului, și minunea s-a întâmplat, în decurs de 3 săptămâni a dispărut rana, fără a lăsa urme.

Psoriazis
În primăvară, vecinul de la țară era plin de răni pe cap, urechi, mâini și pe restul corpului. Se îmbol­nă­vise de psoriazis și era disperat că nu avea cum să meargă la un medic specialist. I-am propus să încerce și el cu pelin și coada-calului, la fel ca fratele meu, cu ceaiuri, băi, regim de crudități. În decurs de 3 săptă­mâni, toate plăgile i-au dispărut. Din păcate, nu s-a ținut de cura de ceaiuri și regim alimentar, întrucât lucrează la pădure și nu are condiții, așa că psoriazisul i-a reapărut.
Plantele fac minuni, nu știm să le întrebuințăm cât ar trebui. Majoritatea bolilor se pot vindeca cu plante, să ne străduim a le cunoaște, și nu vom mai da sute de mii și milioane de lei pe medicamente străine.
ANA ZBARCEA - Brașov

Făină de castane contra varicelor

Un preparat excepțional pentru vindecarea varicelor este făina de castane amestecată cu iaurt. Se obține o pastă care se pune pe o bucată de pânză și se aplică pe varice. Deasupra se pune o bucată de nailon și se poate pansa cu fașă elastică, pentru două ore. Se spală apoi cu apă călduță. Procedeul se repetă zilnic, până la trecerea afecțiunii, preferabil seara. Făina de castane sălbatice se obține din fructele cojite și apoi date pe răzătoarea mare.
EUGENIA BĂRBAT - Dej

Negi, bronșită, cistită

Dragă "Formula AS",
Sunt pensionară și o cititoare fidelă a "Formulei AS". Aș dori ca prin intermediul revistei să ajut și eu pe cei aflați în suferință, cu câteva leacuri naturiste pe care le-am folosit în decursul anilor și care au dat rezultate bune.

Leac pentru tratarea negilor
Se rupe o frunză de aloe, se despică și se freacă bine negii de cel puțin două ori pe zi, timp de o săptămână, sau se poate bandaja frunza despicată pe neg, până a doua zi, când e aproape uscată. Negii vor dispărea fără să-ți dai seama când.
Împotriva cistitei
Se ia din plantele următoare cât cuprinzi cu trei degete: mușețel, coada-calului, cimbru, coada-șoricelului. Se pun la fiert 10 minute, apoi se acoperă 10 minute. Așa, fierbinte, se toarnă într-un lighean sau oliță emailată și se stă cu șezutul deasupra, pentru a pătrunde nu­mai vaporii calzi. Se acoperă cu un prosop flaușat, se stă 10-15 minute, cât poți suporta, După prima șe­dință, vei vedea rezultatul binefăcător.

Contra febrei, în caz de bronșită

Se pune pe piept o bucată de tifon împăturită, înmuiată în o parte apă și una oțet fierbinte. Când se răcește, se înmoaie din nou și se pune iarăși, până când febra cedează. Totul trebuie să fie acoperit cu o pânză impermeabilă, pentru a nu se uda lenjeria.
ELENA BALTARIU - Suceava

Uleiul de ricin în stimularea sistemului digestiv

De la regretata mea bunică am aflat că sistemul digestiv este puternic stimulat dacă înfierbântăm ulei de ricin, apoi îmbibăm o compresă cu acest ulei, pe care o aplicăm pe abdomen și peste ea așezăm o sticlă cu apă caldă. Este o metodă excelentă și pentru dezin­toxicarea organelor interne. Compresele se pun de 2-3 ori pe zi, timp de 20-30 de minute (apa din sticlă trebuie să fie caldă tot timpul).

Suc energizant
6 gălbenușuri de ouă de găină foarte proaspete (sau 30 de gălbenușuri de ouă de prepeliță), 6 linguri de miere, 6 linguri de suc de sfeclă roșie, 6 linguri de ulei de măsline și 2 linguri de hrean dat pe răzătoarea mică. Se amestecă aceste produse până se obține o pastă fină, la care se adaugă un macerat de busuioc. Acesta se obține în felul următor: la un litru de apă rece se pun 5 lingurițe de busuioc bine mărunțit, se amestecă și se pun la macerat timp de 8 ore în vas aco­perit, după care se strecoară.
Acest suc energizant se ia de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele prin­cipale. Toată cantitatea astfel preparată se bea în decurs de 2 zile.

Supa lui Hipocrate
Se prepară în felul următor: într-un vas smălțuit de 3 litri se pun: o țelină de mări­me mijlocie, o gulie, o rădăcină de pătrun­jel (tăiate felii, nu rase), o jumătate kilogram tomate, o jumătate kg de cartofi întregi. Toate zarzavaturile se lasă cu coaja pe ele, bine spălate cu peria. Se acoperă cu apă, se pun la fiert la foc mic, timp de 2 ore, completându-se mereu apa care se evaporă. La final, se pasează bine și, după gust, se pot adăuga 3 căței de usturoi, legume sau plante aromate, dar nu puternic picante. Cantitatea consumată zilnic este de până la jumătate de litru. Se poate păstra de pe o zi pe alta, la frigider. Este o supă ideală pentru dezintoxicarea organismului și pentru slăbit.
OLIVIU NEAGOE - Lugoj

Herpes și hemoroizi

Dragă redacție,
Ca un fidel cititor al "Formulei AS", la început de an, o dată cu trans­miterea urărilor de bine, vă ofer pentru rubrica de sănătate câteva metode na­tu­riste pentru vindecarea unor afec­țiuni, experimentate pe propria-mi per­soană și pe membrii familiei mele.
Hemoroizii în stare incipientă se vindecă cu ajutorul bitterului suedez, prin badijonare de 3 ori pe zi. În două săptămâni, eu am reușit să scap pentru totdeauna de această afecțiune. Au trecut mai bine de 8 ani de la tratament, fără recidiva bolii.
Herpesul în stare de erupție se vindecă cu ajutorul foehnului de uscat părul, prin focalizarea acestuia, de 3 ori pe zi, pe herpes. Tratamentul durează până la dispariția lui, aproximativ 3 zile.
Am extins cercetarea și asupra furunculelor care apar pe corp în anumite cazuri, în zilele călduroase ale verii. Căldura emanată de foehn a dat, și în acest caz, rezultate bune, în timp relativ scurt.
GRIGORAȘ DIMITRIE - București

Tratament pentru cistită colibacilară

* Tinctură de ienupăr, de 4 ori pe zi, câte 3 picături, într-o lingură de apă - pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă.
* Apă de izvor - 1 1/2 -2 l pe zi sau apă plată.
* Sticlă cu apă fierbinte pusă la meatul urinar, ținută ore întregi, relaxează sfincterul urinar. Dispar durerea și micțiunile frecvente.
* Dietă vegetariană, evitând laptele și produsele lactate, pe perioada tratamentului.
* Cistita produce hipotermie, frisoane, așa că trebuie îmbrăcăminte și încălțăminte călduroase și comode.
* Ulei de cătină - se unge vaginal, seara, înainte de culcare.
* Se face o cură de 10 grapefruituri cu miere, câte 1 pe zi, după masă. Mărește rezistența organismului și ajută la producerea anticorpilor.
* În 24-48 de ore, simptomele cedează total. Se poate controla urina într-un borcan, ca să se constate aspectul, ce trebuie să fie clar.
* După vindecare, se ia o săptămână Uricol, câte 1 plic pe zi, este efervescent, și are mare putere dezinfectantă.
* Biseptol - luat după prospect.
VALERIA PETRIU - Brașov