Când bunica se transformă în doctor

Redactia
- Cartofi fierbinți contra tusei, supă de găină contra răcelii, coajă de salcie contra durerilor acute de cap... Nu e prima oară când vă propunem remedii de sănătate împrumutate din leacurile bunicii, moștenite și transmise din moși-strămoși. De data aceasta, le-am selectat pe cele mai eficiente, alcătuite sub formă de rețetar. Țineți-l la îndemână și folosiți-l ca prim-ajutor -

Întărirea imunității

Campioană absolută: vita­mi­na C. Se admi­nis­trează oral, sub formă de pas­tile sau praf, în doză zilnică de până la 1000 mg. Ad­mi­­nis­trată în for­mă natu­rală, are un efect înzecit. Înce­peți-vă ziua cu două por­to­cale sau două grep­­fruituri trans­formate în suc sau, și mai bine, cu două lămâi stoarse în cen­tri­fu­gă, împre­ună cu pie­lița al­bă care învelește mie­zul. În primul caz, su­cul se bea nedi­luat, în al doilea caz, diluat cu apă aproape fierbinte și în­dul­cit cu o lin­guriță de miere. În cazul când lămâia vă pro­voacă arsuri sto­ma­cale, beți sucul după micul dejun.
Alte remedii: tinctură de echi­nacea.

Dureri de gât

Campioană absolută: sarea. Ames­­tecați o lin­gu­riță de sare într-o cană de apă caldă și faceți gar­­gară din oră în oră. * Luați un pumn de sare grun­joasă, turnați peste ea suc de lămâie fier­bin­te, puneți-o pe o fâșie de pânză și apli­cați-o pe gât, vreme de o oră. Înfășurați gâtul cu un fular.
Alte remedii: gargară cu oțet de mere și miere. Amestecați o lingură de oțet de mere cu o lin­gu­riță de miere, diluați-le cu o ca­nă de apă caldă și faceți gargară cât mai des. * Legați-vă în ju­rul gâ­tu­lui o șo­setă de lână pe care ați purtat-o pes­te zi. Ca­ta­plasme cu mu­șe­țel - preparați o infuzie dintr-o lin­gură cu flori de mu­șețel și două căni de apă. Lă­sați va­sul acoperit 5 mi­nute, apoi stre­cu­rați, înmuiați o bucată de pro­sop în lichid, stoar­­ceți și aplicați com­presa pe gât. Puneți dea­supra un fu­lar. Lă­sați-o până se răcește, apoi repetați procedeul.

Febră

Campioane absolute: com­prese reci aplicate pe pulpe. Se înmoaie două prosoape mici în apă rece, se storc și se înfă­șoară în jurul pulpei pi­cio­ru­lui. După cinci minute se schim­bă compresele. O­perațiunea se repetă de 5 ori.
Alte remedii: o cură de trans­pi­­rație reduce fe­bra - beți două ceaiuri fierbinți de tei sau mă­ceșe și vârâți-vă sub pla­pu­mă. Dacă tempera­tura persistă - du­ceți-vă la medic.

Tuse, bronșită

Campioni absoluți: usturo­iul, ceapa, muștarul. Înainte de fiecare ma­să, zdrobiți doi căței de usturoi și beți-i fierți într-o ceașcă de lapte. Lichi­dul să fie cât mai fier­binte. * Fierbeți 5 cepe mari. Pasați-le și beți sucul obținut, de mai multe ori pe zi, cu înghițituri mici.
Alte remedii: cartofi - cata­plas­me cu cartofi fierți, cât mai fier­binți, a­pli­cate pe piept și spate, vre­me de 20 de mi­­nute. Ușurea­ză tu­sea și aduc vin­de­ca­rea. Plante re­­­nu­mite pen­­tru efectul lor în com­ba­te­rea tu­sei: mușchi de pă­dure, plă­­mâ­nă­ri­că, pod­bal. Cim­bru - faceți un de­coct dintr-un pumn de plantă uscată, fiartă într-un litru de apă. Lă­sați să scadă la jumătate, apoi ames­tecați cu mie­re. Beți în momentele de accese de tuse.