Paza bună trece iarna grea

Rodica Demian
A venit iarăși iarna și bo­lile ne pândesc la tot pa­sul. Cele mai amenințate de frigul și de ume­zeala de afară sunt căile respiratorii. Bron­șita face rava­gii, tusea și durerile de gât sunt la ordinea zilei, respirația devine din ce în ce mai difi­cilă. Problema este să nu adoptăm o atitudine defetistă în fața lor, ci să luăm măsuri. Nu e prima da­tă când vine iarna și nici prima dată când căutăm acul pentru cojocul ei.

Teste respiratorii: puteți stinge o lumânare?

Fiecare adult are aproximativ 300 de milioane de alveole pulmonare care îl alimen­tează cu oxi­gen. Supra­fața totală a acestora este egală cu cea a unui teren de fotbal. La fie­care in­fecție ne­vindecată com­plet, o parte a țesu­tu­lui plămâ­nu­lui se dis­truge, astfel că aria respi­ra­torie se res­trân­­ge tot mai mult. De aceea ar fi bine să vă cu­noașteți capacitatea de res­pi­rație. Este cât se poate de sim­plu. Cântați dimi­neața, în baie - în paralel cu casetofonul - o melodie de la cap la coadă. Dacă reu­șiți fără să vă dați su­fletul, sau dacă reușiți să stin­geți o lu­mâ­nare aprin­să de la o dis­tanță de 1 m, totul este în re­gu­lă. Dacă nu, prezen­ta­ți-vă la un ca­binet medical și mă­sura­ți-vă volumul res­­pi­rator. Nu trebuie de­cât să suflați într-un spi­ro­metru, a cărui scală vă va indica dacă respirația dvs. se încadrea­ză sau nu în limitele nor­male.
Mai ales iarna, aerul îm­bâcsit care iese pe coșurile caselor afec­tează căile respiratorii. Dar nu nu­mai el, ci și ga­ze­le de eșapament, de-a dreptul sufo­can­te în zi­lele frigu­roase și umede, mirosul de țigară din încăperile reci și neaerisite sau aerul prea uscat din locuințele cu încălzire centrală.

Cum să ne apărăm

Suprema salvie

O simplă cură cu ceai de salvie poate întări căile respiratorii. Timp de 3 zile la rând, se bea câte un li­tru de ceai zilnic, de dimineața pâ­nă sea­ra. Dar nu mai mult, fiindcă ceaiul de salvie conține multe subs­tanțe amare și taninuri.
Preparare: se toarnă peste 2 lin­guri cu vârf de salvie 1 litru de apă re­ce, se pune la foc, se fierbe 3 mi­nute, se strecoară, se lasă puțin să se răcească și se bea imediat 1/4 de li­tru. Restul se toarnă într-un termos și se bea, puțin câte puțin, pe tot par­cursul zilei.

Frecții cu alifii și tincturi

La copii, căile respiratorii se pot fortifica ungân­du-i sau fricționându-i pe piept și pe spate cu diverse alifii sau tincturi. Când apar primele simp­tome ale tu­sei sau bronșitei, procedați și dvs. la fel, folosind pen­tru ma­saj sau frecție o alifie cu propolis sau tinc­tură de eucalipt. Compușii subs­tan­țelor naturale pă­trund în orga­nism atât prin căile respiratorii, cât și prin pori.

Inhalații

Cea mai eficientă terapie de întă­rire a căilor res­piratorii - sănătoase sau deja afectate de boală - o repre­zintă inhalațiile. Acestea se pot face în diferite feluri, dar modalitatea cea mai frecvent folosită este cea clasică: se pun într-un vas 20-30 de picături de inhalant cum­părat de la far­ma­cie (ulei de eucalipt sau ienupăr), se toarnă deasupra 1/2 - 1 l de apă clocotită și se inha­lea­ză abu­rii circa 10 minute, pentru ca uleiurile eterice să pă­trundă adânc în plămâni. (Eu­caliptul conține o subs­tan­ță activă ce vindecă afec­țiu­nile respiratorii.)
Preventiv: inhalațiile se fac o dată pe zi, de pre­ferință seara, înainte de culcare.
Dacă afecțiunea există deja, faceți in­halație de 2-3 ori pe parcur­sul zilei. Dar cu multă pre­cau­ție. Pentru a evita o po­si­bilă răceală, după inha­la­ții nu se iese din casă. Ideal este statul în pat, la căldu­ră. Înainte vreme, bunicile noas­tre obișnuiau să ne pu­nă pe cap, în timpul inha­la­ției, un șal gros sau chiar o pătură. Astăzi, medicii aver­tizează că temperatura foarte ri­dicată produsă sub șal sau pătură de plantele puternic aromate poate de­regla circu­lația sângelui. Mai sănătos este să țineți chiar deasupra capului un prosop sub­țire, pentru ca aerul să poată circula de jur împrejur.

Alte tipuri de inhalații

Inhalația în cada de baie
Pregătiți-vă baia, așezați-vă în ca­dă, turnați 20 de picături de tinctu­ră de eucalipt peste suprafața apei și ins­pi­rați relaxat și profund.

Inhalația în cameră
Se ia o farfurie mică, se umple cu apă - sau se pune în ea o bucată de vată udă - și se toarnă deasupra 30 de pică­turi de tinctură de eucalipt, de brad sau de pin. Uleiurile eterice se ridică în aer și prin inhalare acțio­nează asupra căilor respira­torii.

Inhalația pe batistă
Când plecați de-acasă, turnați pe batistă - de câteva ori pe zi - 5 pică­turi de ulei de eucalipt sau de brad. Duceți batista la nas și mirosiți-o la intervale regulate.

Inhalații cu ceapă
Uleiurile eterice conținute de cea­pă revigorează, și ele, căile respira­torii. Tăiați mă­runt o ceapă, puneți-o într-o oală cu apă clocotită, lăsați-o să fiarbă câteva minute sub capac, luați oala de pe foc și inha­lați, circa 10 mi­nute, aburii.

Inhalația cu portocală
Luați o portocală (sau mai multe), înfigeți în coaja ei un pumn de cui­șoare și așezați-o undeva, în cameră. Miroase frumos și întă­reș­te imunitatea căilor respi­ratorii.

Bucurați-vă de primul guturai!

Vă numărați printre fericiții care an de an trec sănătoși de primele săp­tă­­mâni friguroase ale iernii, sau sun­teți printre cei care la primul ger se plâng că-i doare în gât, încep să tu­șească și să-și sufle nasul din două în două minute? Ei bine, dacă la fiecare început de iarnă guturaiul devine o a doua na­tură, considerați-vă niște oa­meni feri­ciți. În timpul acestei infec­ții, relativ lipsită de importanță, organis­mul pro­duce de zor anticorpi. Ceea ce înseamnă că pe parcursul iernii nu veți mai suferi de răceală sau de gripă.
Dar:
* Nu faceți pe eroii! Când sun­teți răciți, stați acasă, cel pu­țin o zi sau două. Inima și sistemul vas­cular au de suferit, așa că orga­nismul are ne­voie de odihnă și de refacere. Cei care nu întreprind nimic împotriva pri­mei răceli pot avea ne­șansa ca cele câteva zile de indis­poziție ușoară să se trans­forme în săp­tămâni de suferință efectivă.