Șapte lucruri pe care nu le știți despre VLADIMIR PUTIN

Dia Radu
BIOGRAFII CELEBRE

Acum nici doi ani, Stanislav Belkovski, jur­nalist, analist și apropiat al Kremlinului, a publicat o carte care își propunea să schimbe imaginea lumii occidentale, despre Vladimir Putin. "Biografia interzisă", apărută prima oară în Rusia, avea să facă furori. Cartea oferea nu doar o poveste de viață plină de pi­canterii, ci și una foarte bine documentată. O bio­grafie ironică și impecabil scrisă, pe care unii co­men­tatori n-au ezitat s-o con­si­dere, totuși, destul de perfidă. Un lucru e cert: ver­siunea lui Belkovski e cel puțin savuroasă. O găsiți și în românește, la edi­tura Corint.
1 Deși, conform biografiei oficiale, Putin s-a născut în 1952, la Leningrad, în familia mun­­­citorului Vladimir Spiridonovici, adevăratul loc de naștere al președintelui rus se pare că ar fi satul Terehino din regiunea Perm, pe care mama lui l-a părăsit, fugind de desfrâ­narea și alcoolismul soțului ei, Platon Privalov. Ajunsă în Gruzia, s-a căsătorit cu Gheorghi Osi­pașvili, cu care (țineți-vă bine!) a mai făcut încă zece copii. Numai că proaspătul tată de împrumut a refu­zat, categoric, să-l recunoască pe micul Vladimir, drept copilul lui. Și-a șicanat nevasta până când aceasta, exasperată, l-a expediat pe Putin la Le­nin­grad, unde a fost înfiat de o rudă săracă. Ura lui Pu­tin pentru gruzini s-ar fi născut, se pare, chiar în anii plini de frustrări ai copilăriei și explică și orien­tarea politicii sale antigruzine. Cât despre ade­vărata mamă, Vera Nikolaevna, se zice că ea trăiește și azi, în uitare, pentru că fiul ei, ajuns președinte, n-a iertat niciodată gestul înstrăinării lui.
2 Trecutul de agent KGB al lui Putin e destul de modest, deși biografia oficială ține să precizeze că, de bunăvoie și nesilit de nimeni, Vla­dimir Vladimirovici și-ar fi oferit, la vârsta tinereții, serviciile KGB-ului, care nu a ezitat să-l coopteze în faimoasa Direcție Generală nr 1 (Externe) și să-l trimită la Dresda, în RDG, ca director al Casei de Cultură So­vietice. Dar adevărul, mai pu­țin poleit, se pare că ar fi altul. An­gajat la mult mai mo­desta Di­recție Gene­ra­lă nr. 5, care se ocu­pa de di­zidență și de anchete politice, Putin avea sarcina să-i toar­ne pe studenții sovie­tici ca­re aveau burse de stu­dii în RDG. Dar foar­te repede, tânărul ka­ghe­bist a făcut o gre­șeală fatală. S-a îm­prietenit, la o bere, cu Klaus Zuchold, de­mas­cat, după 1989, ca agent special STASI și agent BND (ser­viciul de informații vest-german), căruia i-a "sifonat" numele a 15 agenți secreți ruși. Trădarea l-ar fi putut costa mult pe Putin, dacă nu l-ar fi salvat chiar prăbușirea URSS. Rechemat de urgență în țară, a fost numit pe un post de consilier al pro­rec­torului Uni­ver­sității de Stat.
3 La începutul anilor 80, Pu­tin s-a căsătorit cu Liud­­mila Aleksan­drovna, pe care Vla­dimir Vla­di­mirovici a cunos­cut-o la o agenție de turism din Kaliningrad. O fată frumoasă și zveltă, după cum arată fotografiile vremii, mai tânără decât Putin cu șase ani, dar și mai timidă și mai lipsită de inițiativă. Din interviurile luate Liudmilei de ziaristul rus Oleg Bloțki, reiese că actualul "sex-simbol" al politicii ruse a fost un soț cu adevărat mizerabil. Partener rece și lipsit de afecțiune, își bruftuluia zdravăn nevasta, dacă îndrăznea să danseze sau să râdă la vreo petre­cere, permițându-și, în schimb, să întârzie cel puțin o oră și jumătate la întâlniri și să-și lase soția, gravidă în luna a șaptea, să urce cele cinci etaje ale blocului, cu un copil atârnat pe-un braț și o sacoșă pe altul. În preajma gloriosului an 2000, când Putin ajungea la putere, Liudmila se îngrășase și se urâțise de "traiul cel bun". Ba și mai mult, din cauza unui ne­fericit accident de mașină, începuse să bea și să aibă probleme nervoase. Oricât au în­cercat con­silierii președintelui s-o transforme într-o persoană publică, imaginea ei nu mai cadra cu "splendoarea" pre­ședintelui nou ales. Drept urmare, Liudmila a fost "ștearsă" din an­turajul oficial și ținută la depărtare. S-a zvonit multă vreme că, tulbu­rată psihic destul de grav, s-ar fi retras la o mânăstire. În 2013 însă, lucrurile s-au limpezit. După 15 ani de mariaj separat, Liudmila a cerut divorțul, iar Vla­dimir Vladimi­rovici i l-a oferit cu genero­zi­tate.
4 Întoarcerea în Sankt Peters­burg, în plină tranziție, după perioada petrecută la Dresda, l-a destabilizat grav pe Putin: avea 37 de ani, nevastă și doi copii care ce­reau de mâncare. Forțat de îm­prejurări, viitorul lider politic a lu­crat o vreme ca taxi­me­trist par­ti­cu­lar, pe un Za­po­rojeț so­­vie­tic, pro­­­dus de fa­­­­brica u­crai­­neană ZAZ. O ma­șină des­tul de rudi­men­tară, pe care statul o oferea gratis invalizilor de război.
5 După instalarea lui Putin la Kremlin, o pri­etenă a Liudmilei (Irene Pietsch) a făcut dez­văluiri, într-o carte, despre viața intimă a celor doi soți. Lista picanteriilor cuprinde și faptul că Putinii în­cetaseră orice legătură sexuală încă din anii 80. Ca­uza? Putin se implicase emo­țional în "niște prietenii băr­bătești adevă­rate". Cel puțin asta declară Liudmila despre relația stra­nie pe care Putin a între­ți­nut-o cu Klaus Zuchold, cel care i-a distrus cariera de KGB-ist, și cu Matthias Warnig, care azi a devenit un per­­sonaj cheie al com­plexu­lui energetic rusesc. Să fie Putin atras de bărbați? Unul din argumente ar fi chiar fap­tul că, deși relația cu Liud­mila înghețase, nu s-au auzit ni­cio­dată zvonuri că ar fi interesat de alte femei. În afară, desigur, de cazul ce­le­brei gimnaste Alina Ka­bae­va. Numai că...
6 ...povestea de dragoste cu Alina Kabaeva e o cacealma. În 2002, când fata avea 19 ani, iar Putin 50, un înalt func­ționar al Kremlinului a în­ceput să le susure jur­naliștilor la ureche despre o posibilă poveste de dra­goste între cei doi. Presa n-a ezitat să preia știrea și s-o am­pli­fice, cu sprijinul activ al Alinei, care lăsa pretu­tindeni să se înțeleagă - la coafor, la cumpărături, prin lumea bună a Mos­covei - că e familiară cu casa lui Putin, în care e condusă frecvent. (Azi, o parte a presei susține că Putin ar avea doi copii cu gimnasta, pe care îi as­cunde de ochii lumii, la re­ședința lui din Novo Oga­riovo.) Straniu e fap­tul că președintele rus n-a ri­pos­tat nicio­dată la aceste povești, ba tăcerea lui a în­treținut cu bună știință rumoarea. Și niciun ofi­cial n-a ieșit să infirme idila, nici chiar atunci când Kabaeva a decis să se mărite cu un căpitan de poliție.
7 Dacă ar fi să-i credem declarația de avere, Putin, acest "umil servitor al națiunii", "lu­crea­ză ca un ocnaș" pentru doar 187.000 $ pe an, un apar­tament modest și trei mașini ieftine. Însă fai­moasa listă de bunuri a "Luminătorului Rusiei" cu­prinde nu mai puțin de 15 elicoptere și 43 de alte na­ve de zbor, inclusiv un Airbus, 2 business-jet-uri de lux și un avion de pasageri Ilyushin, cu o cabină pe a cărei decorare a plătit 18 milioane de dolari. 20 de case, dintre care una, un palat extraordinar de luxos, cu vedere la Marea Neagră, a fost vândută recent pen­­tru suma de 380 de milioane de euro. Și, bineîn­țeles, câteva yachturi, vreo patru, dintre care unul, cumpărat din fonduri prezidențiale, are șase cabine de lux și l-a costat circa 30 de milioane de euro. Să nu uităm și că noul monarh al Rusiei e rareori văzut fără unul din ceasurile sale de colecție, un Patek Philippe (de 80.000 $) sau un Breguet mai modest (de doar 20.000 $). În total, colecția lui are o valoare estimată de 180.000 $. Cam cât tot venitul lui de­clarat! În 2007, la cererea revistei germane "Die Welt", Stanislav Belkovski, analist politic și econo­mic rus și autorul cărții despre care vorbim, a estimat că averea lui Putin se ridică la 40 de miliarde de do­lari. A luat în calcul acțiunile pe care le deținea atunci în mai multe companii petroliere, inclusiv în uriașele Surgutneftegaz și Gazprom. Dar asta era acum câțiva ani. Întrebat dacă crede că cifrele s-ar mai fi putut schimba, Belkovski a spus că da. Azi, ave­rea lui Putin atinge 70 de miliarde de dolari, asta în condițiile în care cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, e listat de Forbes, cu 80 de miliarde.