Răspuns pentru AMALIA, F. AS nr. 1145 - "Am lupus eritematos sistemic, stări de oboseală și dureri articulare cumplite"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)"București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Lupusul eritematos este o boală cronică autoimu­nă, în care sistemul imunitar pro­duce substanțe numite "autoan­ti­corpi", care generează inflamații, durere și distrugerea diverselor or­gane. Lupusul eritematos poate afec­ta doar pielea (lupusul erite­ma­tos discoid) sau poate afecta atât pielea cât și alte organe (lupus eritematos sistemic) prin distru­gerea fibrelor de elastină și cola­gen. Factorii care intervin în apa­riția sau agra­varea bolii sunt bolile autoimune în fa­milie, dereglările hor­monale, infecțiile, radiațiile ultra­violete tip B, unele medicamente, stresul, trau­mele fizice frecvente (lovi­turi, căzături, operații, răni). Boala apare mai ales la femeile tinere, dar poate să apară și la bărbați, copii și persoane mai în vârstă și se poate moșteni de la părinți într-un procent de aproximativ 5%. Boala se manifestă prin febră, obo­seală, pierdere în greutate și poate afecta pielea, mucoasele, mușchii, oasele, articulațiile, sistemul gas­tro-intestinal, cardiac, renal, pulmonar, cerebral.
Simptome: erupții cutanate în formă de flu­ture, pe obraji și nas, fotosensibilitate, eritem, urtica­rie, pur­pură, căderea părului, ulcerații nazale și ale gurii, dureri articulare (în special ale arti­culațiilor mici), pancreatită, hepa­to­megalie, tromboză, inflamația muș­chiu­lui cardiac, circulație san­guină peri­ferică redusă, albirea și/sau albăs­trirea degetelor la tem­peraturi scă­zute, vasculită, hiper­ten­siune arteria­lă, in­su­ficiență re­nală, pulmonară, tulbu­rări emoțio­nale, convulsii, redu­cerea nive­lului eritrocitelor, limfo­citelor și trom­bocitelor. Lupusul cutanat evo­luează la lupus sistemic în aproxi­mativ 10% dintre cazuri.
Din cauza diversității manifes­tă­rilor, boala poate fi confundată cu ar­trita reumatoidă, fibromialgia, dia­be­tul, boala Lyme, bolile tiroidiene, de sânge, inimă, plămâni, musculare și osoase.
Dacă boala are manifestări grave neurologice, re­nale, gastrice, cardiace, sarcina este contraindicată. Ris­curile unei sarcini sunt oprirea creșterii intraute­rine, avorturile spontane și nașterea prematură. O com­plicație rară este transmiterea anticorpilor speci­fici bolii la copii și apariția LES-ului neonatal.
Dar, planificată într-o perioadă de remisie a bolii de șase luni până la un an și cu o monitorizare atentă din partea unui specialist, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit. Boala lupică nu este contagioasă. Evoluția bolii este imprevizibilă, cu perioade de boală alter­nând cu perioade inactive. Din această cauză, remi­siile nu trebuie interpretate ca vindecare, iar analizele specifice trebuie efectuate periodic pentru evaluarea evoluției bolii. Tratamentul alopat se face cu cortico­steroizi, antiinflamatoare, antimalarice, imunosu­pre­soare, anticoagulante. Din păcate, aceste medicamen­te au efecte negative semnificative pe ter­men lung (ex.: osteoporoză, diabet, infecții, disli­pidemie, hi­per­tensiune, glaucom, cataractă, ulcerații gastro-intestinale, neuropatii periferice, afectarea retinei, toxicitate renală, hepatică, greață, cistită etc.). Tra­tamentul natural necesită o atenție sporită și o analiză a fiecărui caz în parte, printr-o abordare holistică. Pentru stabilirea unui tratament natural eficient este necesară cunoașterea situației concrete a pacientului. Este complet contraindicată folosirea produselor naturale la întâmplare, fără sfatul unui specialist cu experiență, cu atât mai mult cu cât o boală autoimună apare de cele mai multe ori asociată cu alte boli auto­imune, iar simptomele variază foarte mult de la per­soană la persoană. Miile de pacienți cu diferite afec­țiuni, inclusiv boli autoimune, tratați cu succes ne îndreptățesc să credem că vă putem fi și dvs. de folos. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, originale, importate de firma noas­tră de la producătorii internaționali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM vă pu­tem întocmi programe de tratament personalizate, res­pectând totodată indicațiile litera­turii de specia­litate.
La sediul nostru din București, putem să testăm starea de sănătate și prin ElectroScanare Interstițială. Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea per­mite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezul­tatelor obținute în urma administrării tratamen­tului natural adecvat. În cadrul Centrului funcționea­ză și un magazin, de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid, în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avan­tajele achiziționării produselor din magazinul Cen­trului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut leac pentru o secreție postnazală chinuitoare"
(Răspuns pentru IULIANA - Galați, F. AS nr. 1141)


Rinoreea posterioară reprezintă un simptom frec­vent întâlnit în practica medicală, care poate fi cauzat de afecțiuni pneumologice sau din sfera ORL, adesea fiind însoțită și de alte ma­nifestări clinice (obstrucție nazală, rinoree anterioară, tulburări de mi­ros, prurit sau strănuturi, tuse, ră­gușeală etc.) și care dau impre­sia pacientului că ceva fluid se scurge în faringe.
Strategia terapeutică a rinoreei pos­terioare din cauză rino-sinusală (ca­zul dvs.) se clasifică în trata­ment me­dicamentos conservator (stadiul inci­pient) și tratament chirurgical, în for­mele complicate. Trata­mentul chi­rur­gical (FESS) se va lua în discu­ție când trata­mentul medical corect efec­tuat a eșuat, după o perioadă de 3 luni, și ur­mărește îmbunătățirea venti­lației și dre­najului sinusal.
Tratamentul curent constă în:
* Dimineața și seara, după masă, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "Oc­­na­sept", o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, vitamina A uleioasă și ulei de cătină (3x2 picături pe zi).
* 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexame­tazonă/ flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosolo­terapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe/zi), cu nebu­lizatoare (aparate de aerosoli), iar aeroso­loterapia naturistă, cu "Ocnasept" spray (inhalații și pulverizații seara înainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmedsb@gmail.com.
* Gargară de două ori pe zi, cu o infuzie de mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Refacerea troficității mucoasei, prin apiterapie: Proposept (3 x 1 tablete/zi), miere de albine cristali­zată, fagure de miere căpăcit.
* Susținerea terenului imunologic cu Imuno­rezistan Forte/ Ceai Imunitate-Fares (extract din echinacea).

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Solicit informații despre trigliceride"
(Răspuns pentru CORNEL GORDAN - Sibiu, F. AS nr.1148)


Trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge, fiind formate dintr-o moleculă de gli­cerină combinată cu trei acizi grași, iar în asociere cu colesterolul formează lipidele plasmatice. Ele sunt princi­pa­lele componente ale grăsimilor vegetale și animale. Trigliceridele din plasmă provin din alimente precum hidrații de carbon. Caloriile ingerate la o masă care nu sunt "arse" sau utilizate imediat de țesuturi sunt transformate în trigliceride și transportate către celule, pentru a fi stocate sub formă de grăsime. Trigliceridele joacă un rol impor­tant în metabolism, ca surse de energie, dar în exces sunt periculoase, fiindcă se depun pe vasele de sânge, îngreunând circulația. Valori trigliceride: nivel nor­mal = până la 150 mg/dl; nivel de atenție = 150-199 mg/dl; nivel ridicat = 200-499 mg/dl; nivel foarte mare = peste 500 mg/dl. Sedentarismul poate fi o cauză a nivelului ridicat al trigliceridelor. Trata­mentele alopate de lun­gă durată nu sunt o soluție pentru reglarea nivelului optim al trigliceridelor.
Rezultate excepționale se obțin printr-o cură de 2-3 luni cu cantități mari de argilă "ALGO". Dacă do­­riți confirmări, mă puteți contacta la tel. 0788.233.873. Vă pot prezenta buletinele medicale ale unui pacient care, în două luni de cură cu argilă, și-a reglat nivelul trigliceridelor de la 696 mg/dl la 118 mg/dl. Soția sa fiind medic, încercase toate va­riantele medicinei alopate, fără niciun rezultat! Ulte­rior, mi-a spus că în 30 de ani de când practică me­di­cina, nu a văzut, dar nici nu a auzit de astfel de rezul­tate spectaculoase, în reglarea nivelului trigli­ceri­delor!