POVEȘTI CU ÎNGERI

Cititor Formula AS
Un înger în geam

În ultima vreme, cititorii revistei "Formula AS" scriu despre puterea nemărginită a rugăciunii. Eu vă tri­mit un text despre îngeri. O poveste adevărată și tristă, despre un înger care a existat în realitate. Fratele meu.

Prima mea întâlnire cu îngerii s-a petrecut în copi­lărie, în poveștile pe care ni le spunea bunica. Era con­vinsă că fiecare om, de când se naște și până moare, este păzit de un înger pe care i-l dădea Dumnezeu. Acest înger păzitor îl însoțește toată viața, îl apără de tot ce e rău și îl îndeamnă să facă numai lucruri bune.
O întâmplare din viața mea, o întâmplare tragică din păcate, m-a făcut, totuși, pe de o parte să cred, pe de o parte să nu fiu convinsă de existența unui înger păzitor permanent.
Când, în 1955, părinții mei s-au hotărât să ne mutăm la Iași, aveam 8 ani. Locuiam pe atunci la Târ­gu-Fru­mos, un târg mic, unde nu vedeam pe stradă decât camioane și căruțe. Fami­lia noastră fiind destul de numeroasă (mai aveam doi frați), părinții s-au gân­­dit că nu vor avea po­sibilități să ne dea pe toți la școală. Salariile erau mici, deși părinții mei erau intelectuali, așa că trebuiau să se mute într-un oraș mai mare, cu licee și cu universitate, ca să ne poată asigura un viitor.
Îmi aduc aminte sosirea la Iași, cu trenul. Orașul cu clădiri mari, lumini, trăsuri și mașini. Dar ce m-a fas­cinat mai mult a fost tramvaiul. Am strigat imediat că vreau să merg cu tramvaiul. Dar mama m-a tras de mână și am mers la noua noastră locuință cu o trăsură.
Părinții mei vânduseră casa din Târgu-Frumos și cumpăraseră o locuință destul de dărăpănată în Iași. Ulterior am muncit mult la ea, transformând-o într-o casă în adevăratul sens al cuvântului. După cum se spu­ne, "omul sfințește locul".
Acum, casa în care era înglobată toată tinerețea, munca și banii părinților mei nu mai există. A fost demolată, pentru că s-au construit blocuri.
Frații mei erau amândoi mai mari ca mine. Cel mare era în ultimul an de liceu și celălalt avea 10 ani. Pe aces­ta din urmă îl chema Ermil Anton, dar noi îi spu­neam Mili. Tata ne-a înscris pe amândoi la Liceul Național, în clasa a II-a, și respectiv a IV-a. Anul școlar l-am terminat amân­doi foarte bine.
Mili era un copil foarte înalt pentru vârsta lui, blond, cu păr ondulat și ochi negri. Era o frumusețe de băiat. Citea enorm. Împrumuta cărți de la toate cu­noș­tințele și citea. Era foarte bun și la matematică. Era acum în clasa a V-a și era premiant.
În fiecare dimineață, plecam la școală amândoi, împreună cu tata, care mergea la serviciu. Ca să ajun­gem la liceu, făceam aproape un kilometru pe jos, de-a lungul liniei de tramvai.
Într-o dimineață de octombrie, mergeam, ca de obicei, noi la școală, și tata la serviciu. Strada era plină de lume. Îmi aduc aminte și acum și văd aievea scena care mă va ur­mări toată viața: au trecut două tramvaie în sens opus. Ceva m-a făcut să mă uit în sus, la liniile electrice. O sudură prost fă­cută s-a desprins. Am văzut o bu­cată de fier agățată de un fir elec­tric care bascula deasupra noastră. Am în­chis ochii și m-am lipit ins­tinctiv de trotuar. Când i-am des­chis, l-am văzut pe fra­tele meu la pământ, cu capul plin de sânge și pe tata strigând la un om de pe stradă să-l ajute să-l ri­dice. Accidentul s-a în­tâm­plat chiar lângă gar­dul unui spital. Ime­diat a ve­nit Sal­varea, l-a luat și l-a dus la sec­ția de neuro­chi­rur­gie. Eu i-am luat ghioz­da­nul și șapca, și un domn m-a dus la școală. Învă­țătoa­rea m-a trimis aca­să. Eram dezori­en­­tată și spe­riată. Cu toate efor­turile de­puse de medici (in­clusiv ope­rație), fra­tele meu nu a putut fi salvat. A fost o du­rere foarte mare în fa­milia noastră, care nu va trece nicio­dată complet.
M-am gândit și atunci, și mă gân­desc și acum că în­gerul meu m-a pă­zit. M-a sfătuit să mă feresc de moar­te, m-am lipit de trotuar și-am scă­pat. Dar fratele meu? De ce nu a fost și el păzit de înge­rul lui? Era un copil nevinovat și frumos. Toate cunoș­tințele noastre au spus după aceea că i-a plăcut și lui Dumnezeu, și de aceea l-a luat la El: ca să-l transforme în înger. Dacă este ade­vărat, aș vrea să-l mai văd măcar o singură dată, chiar și cu aripi, în geam. Mi-e dor de el.

CAMELIA ALBIȘTEANU - Iași