Jos pălăria!

Silvia Kerim
- De la o vreme, CULTURA câștigă teren pe teritoriul Televiziunii Publice! -

Pândesc de multă vreme clipa în care să aștern pe hârtie o astfel de frază! Ei bine, ea a venit! Doar înșirând, într-o ordine aleatorie, titlul unor emisiuni difuzate în ultima vreme - unele mai noi, altele din arhivă - îmi veți da dreptate.
Aș începe cu acea excepțională emisiune, numită "5 minute de Istorie", realizată cu mult pro­fesionalism și prezentată de o mare perso­na­litate în domeniu: Prof. dr. Adrian Cioro­ianu. Excelent prilej pentru mai toate gene­rațiile de telespectatori, hrănite, de-a lungul dece­niilor, cu manuale de Istorie Răstălmăcită, adesea minci­noasă, să afle câte ceva esențial, uneori as­cuns, despre istoria noastră adevărată. Trecând în alt domeniu, acela al Muzicii, de aplaudat superbul documentar, difuzat la ore de vârf, zi de zi, și care se cheamă "Bonne anni­versaire, mon­sieur Cho­pin!" Tot de aplaudat este și reluarea inspirată a concertelor difuzate în ca­drul Festi­valului "Geor­ge Enescu", spre marea bucurie a melo­manilor din România - tineri și nu prea - care nu au avut privilegiul și nici putința mate­rială să-și ofere calitatea de spectator în sălile de concerte. La aceas­tă bucurie adaug și faptul că superbele reluări muzi­cale sunt însoțite, întot­deauna, și de câte un interviu luat în timpul Festi­valului de unul dintre cei mai dotați realizatori ai Televiziunii Române: Marius Constantinescu. Pri­vind puțin înapoi, să amintim că tot televi­ziunea publică ne-a oferit, în direct, superbul Concert de Anul Nou transmis, ca în fiecare an, din imperiala sală a Operei din Viena.
Și tot un "bravo!" pen­tru prezența, la ceas de noapte, a unei emi­siuni inspirat in­titulată "Noap­te Indi­go", o re­luare a altei fermecă­toare emi­si­uni, care s-a chemat "Unora le pla­ce..." (alu­zie la "Unora le place jazzul", antolo­gi­cul film realizat în 1959 de Billy Wilder, cu o splendidă, unică Ma­rilyn Monroe în rol prin­cipal). Dedi­cată, e­vi­­­dent, jazzului, emisiu­nea este reali­zată de aceiași năs­truș­nici Mike Godo­roja și ("Sweet") Flo­rian Lungu, împăti­miți de jazz de o viață întreagă și care în­cear­că - sper, cu suc­ces - să le transmită și tinerilor că­zuți, poate, în abisurile manelelor, această co­pleșitoare "pa­timă" pen­tru Jazz.
Multe, multe aplau­ze datorăm și celor ce pro­gramează Filme la TVR! Telecinemateca, Ziua de Duminică, în care rege este Filmul româ­nesc, ceasuri de seară în care ne este oferit "Fil­mul de artă"... Ca să nu mai vorbim despre excepțio­nalele documentare dedicate vârfurilor culturale ale lumii: Enrico Caruso (cel mai mare tenor al tuturor timpurilor), Luchino Visconti, Zefirelli și alți mari maeștri ai Filmului, ca și de serialul antologic, închinat, nu demult, unui artist atins de aripa geniului: Charlie Chaplin!
O emisiune de mare va­loa­re educativă ne pro­pune, de mai bine de un an (ce bine că nu a dis­părut, între timp, din gri­lă!) - Iuliana Mar­ciuc. Ea se cheamă "Des­tine ca-n filme" și le este închinată unor oa­meni-model, fiin­țe lo­vite de un destin ne­mi­los, dar care, la vârste mai fra­gede sau, dim­po­trivă, aflate pe coborâșul vie­ții, știu să-și înfrân­gă, cu dem­nitate, cu op­timism, dizabilitățile...
Salut și emisiunea "Ieri-Azi-Mâine", ca și "Noc­turnele" Marinei Con­stantinescu. "Bra­vo" pen­tru re­in­troducerea emisiu­nilor de Teatru: progra­marea unor spectacole noi, dar și anto­logice, în alb-ne­gru, care, ca și multe filme ro­mâ­nești de referință, demon­strea­ză cu stră­lucire fap­tul că deceniile comu­niste nu au în­sem­nat "o Si­berie a cul­turii" și nici un "În­gheț intelec­tu­al".
Așadar, Aplauze, A­plauze! Și totuși... ce bi­ne ar fi dacă filmele ofe­rite la Cinematecă ar apă­rea prefațate de vre­un critic al genului, care să ofere infor­mații des­pre regizor, despre ac­tori, despre epoca în ca­re au fost făcute fil­me­le... Tot prefațate ar tre­bui să fie și emi­siunile de Tea­tru, cu scurte pre­zentări des­pre realiza­tori.
La capitolul regre­te (există și ele!) voi aminti dispariția seriei de emi­siuni dedicate Filmului Documentar Românesc, realizată de regizorul și pro­fe­sorul Laurențiu Da­­­mian, precum și ab­sența emi­siunilor de­dicate copiilor! Lip­sesc și emisiu­ni­le închinate Vieții literare actuale, Artei moder­ne, spectacolelor de Operă... Dar pentru că ne aflăm la început de an nou, să spe­răm că terito­riile regăsite ale artei, cul­turii și edu­cației, vor ră­mâne la locul lor, ba chiar pe spații extinse, spre bi­nele nostru, al tuturor celor ce trăim într-o țară cu multe, multe televizoare, dar și cu mulți, mulți analfabeți...