Necazuri la vreme de iarnă

Iulia Vlad
- Pe umezeală și frig, frumusețea are de suferit. Pielea se usucă, apar iritații și mâncărimi. Toate astea dispar dacă apelați la câteva leacuri băbești. Ce face bine la sănătate face bine și la obraz -

PIELE USCATĂ

* Evitați băile prelungite, chiar da­că vremea rece vă îndeamnă să rămâ­neți îndelung în apa fierbinte. Faceți dușuri cât mai scurte și folosiți apă călduță.
* Folosiți doar geluri de duș sau săpunuri pentru piele sensibilă sau pentru copii, cu ingrediente hidratante
* Seara, la culcare, imediat după baie, aplicați un ulei de corp, pe care îl ma­sați ușor, iar surplusul îl ștergeți cu un șerve­țel. Uleiul poate fi de măs­line, de argan sau de migdale. Uleiurile păstrează apa în piele și astfel previn usca­rea ei.
* Folosiți un umidificator de ca­meră: caloriferele, sobele, utilizate la ma­ximum în această perioadă, reduc drastic umiditatea din aer, iar pielea este prima care are de suferit.

Rețetă
Baie cu tărâțe de ovăz și gălbenele pentru piele catifelată

Ingrediente: 6 linguri de flori de gălbenele, 6 linguri de tărâțe de ovăz sau grâu, 3 litri de apă.
Fierbeți timp de 10 minute, la foc mic, apa în care ați adăugat tărâțele și gălbenelele. Strecurați și turnați fier­tura în apa din cadă, care trebuie să aibă nu mai mult de 37 de grade. Stați în apă 15-20 de minute, seara, înainte de culcare. Substanțele puternic emo­liente din tărâțe și gălbenele vor "avea grijă" rapid de pielea dvs., care își va recăpăta suplețea și catifelarea.

BUZE CRĂPATE

Din cauza frigului, buzele crapă, se cojesc și sângerează, toate acestea însoțite și de durere. Ele necesită un plus de protecție și de îngrijire:
* Nu ieșiți afa­ră, în frig, cu bu­zele neprotejate: folosiți un balsam special pentru bu­ze.
* Masați ușor zilnic buzele cu miere. Este hidratantă, hrănitoare și antibacteriană.
* Untul, uleiul de măsline sau untul de cacao aplicate zilnic pe buze cu un masaj ușor repară, hidratează și le tonifică pielea.

Rețetă
Mască împotriva buzelor uscate

Ingrediente: o linguriță de smân­tână grasă, o jumătate de linguriță pudră de cacao, o linguriță miere.
Amestecați bine ingredientele, apoi ungeți buzele în strat gros cu crema ob­ținută. Lăsați să acționeze 20 de mi­nu­te, apoi clătiți. Datorită efectului pu­ter­nic hidratant și hrănitor al cremei, bu­zele devin proaspete și fragede.

MÂINI USCATE ȘI CRĂPATE

Expuse fără milă atât tempera­tu­rilor de afară, cât și treburilor gospo­dărești, pe timp de iarnă, mâinile ne­ce­­sită o atenție sporită. Iată câteva sfaturi în cazul în care pielea lor este deja uscată, crăpată și înroșită, sau pen­tru a preveni aceasta:
* Ungeți-vă mâinile cu cremă spe­cială pentru îngrijirea lor, cât mai des posibil, de preferat după fiecare spă­lare. Purtați în poșetă o cutie cu cremă pe care să o folosiți cât de des.
* Nu ieșiți cu mâinile umede în frig, în curte sau pe balcon. Proteja­ți-vă mâinile cu mănuși.

Rețetă
Mască pentru mâini cu piele uscată și crăpată

Ingrediente: o banană coaptă trans­formată în piure, 2 linguri unt moale (la temperatura camerei), o lin­gură de mie­re.
Amestecați ingredientele și aplicați pasta pe mâini. Puneți mănuși de plas­tic și stați 30 de minute. Clătiți cu apă căl­­duță. În scurt timp, mâinile își vor recăpăta catifelarea și finețea.