Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS 1149 - "Sufăr de chinuitoarea cistită interstițială"

Redactia
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

Cistita interstițială, în formele ei avansate, este o boală chinuitoare, pacienta sau pacien­tul trebuind să urineze la fiecare oră, zi și noapte. De multe ori, și urinarea se face cu dificultate, deoarece bolnavul, din cauza durerii, strânge perineul în timpul urinării, în loc să îl relaxeze, și astfel simptomele devin tot mai supă­rătoare. Ambele aspecte ar trebui trata­te: atât felul în care urinați, învățând cum să relaxați mușchii perineului, cât și mucoasa vezicală, a cărei deficiență face ca urina să devină agresivă pentru propria vezică. Tratamentul se face prin instilarea unor substanțe în vezica urinară, cu ajutorul unei sonde subțiri (manevră nedureroasă), care are drept scop să calmeze și să refacă mucoasa și respectiv mu­cusul protector. La aceste metode mai trebuie, deseori, adaugat un al treilea aspect, anume suferința psi­hică pe care o determină această afecțiune dureroasă cronică. Multe paciente suferă în același timp ori de depresie, ori de atacuri de pa­nică, din cauza durerilor perma­nente și a somnului tulburat. Ca regim alimentar, ar trebui evitate alimentele care acidifiază urina, cum ar fi citricele, murăturile, apa acidulată. Mai multe sfaturi în acest sens există pe un site în lim­ba engleză, scris de o doctoriță care suferă de această afecțiune: www.painful-bladder.org, dar și pe www.cistita.ro
Uneori, ajută și bicarbonatul alimentar, luat după masă, sau antioxidantele, precum Quercitin.

Dr. MIHAELA A. POP - medic primar homeopat, București, tel. 0740/52.07.55, e-mail: ariana.pop@gmail.com

"Prietenul meu a fost diagnosticat cu hernie hiatală"
(Răspuns pentru RADU CHIPER - Panciu, F. AS nr. 1139)


După cum se știe, alimentele ajung din gură, prin faringe și apoi esofag, în stomac. La nivelul joncțiunii dintre esofag și sto­mac, există un orificiu muscular, numit hiatus esofagian. Hernia hia­tală apare din cauza slăbirii muscu­laturii de la nivelul hiatusului, când o parte a sto­macului poate aluneca în torace. Fac­torii favorizanți sunt: vârsta de peste 50 de ani, când musculatura slăbește, sarcina, ridi­ca­rea de greutăți mari, tusea severă și permanentă. Exis­tă oameni care se nasc cu un sfincter esofagian mai slab, dar simpto­mele nu apar la toată lumea. Atunci când ele apar, sunt simptome caracteristice de reflux gastro-esofa­gian, și anume: senzația de arsură și durere restro­sternale, ce apare după mesele foarte bogate, mai ales în poziția culcat ori aplecat înainte, senzația de ple­nitudine în abdomenul superior, difi­cultatea de a înghiți alimente, sughiț, greață, vărsă­turi, uneori chiar dureri precordiale, asemănătoare anginei pectorale.

Tratament
Abordare naturistă

* Modificarea stilului de viață și a dietei: mese dese și reduse cantitativ, cu conținut ridicat de fibre vegetale, pentru a evita constipația. * Evitarea poziției culcat ori aplecat înainte, imediat după mese. * Evi­tarea dormitului pe burtă. * Ridicarea pernei cu 20 cm. * Renunțarea la tutun. Dacă sunteți obez, încer­cați să slăbiți și nu purtați haine strâmte.
* Dieta: renunțarea la alcool, cafea, cacao, bău­turi carbogazoase, evitarea de alimente grase, de con­dimente, de supe de carne și de roșii, evitarea cepei, a usturoiului, a citricelor și a bomboanelor de mentă. Luați enzime naturale înainte de mesele importante. * Evitați medicamente de genul: Diaze­pam, Teofilină, care scad presiunea sfincterului esofagian inferior.
* Tratament homeopat. Pentru calmarea fazei acute, se pot încerca remedii homeopate ca: Iris ver­zicolor, Robinia pseudoacaccia etc. Pentru formele cronice, în urma consultației unui medic homeopat, se stabilește remediul constituțional individual, care eliberează pacientul de suferință.
* Se folosesc remedii florale Bach după perso­nalitatea pacientului.
* Fitoterapie cu: mușețel, gălbenele, lemn-dulce, aloe vera sau lucernă, care neutralizează aciditatea.

Dr. ANDREEA DRAGOMIRESCU - specialist medicină de familie, cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda, Centrul Naturist de Sănătate "Steaua Divină", tel. 021/233.19.50, 0733/01.41.60, e-mail: andreea.dragomirescu@steaua-divina.ro

"Solicit informații despre trigliceride"
(Răspuns pentru CORNEL GORDAN - Sibiu, F. AS nr. 1148)


Trigliceridele sunt lipide (grăsimi) ce se formează în organism fie ca urmare a consu­mului de alimente ce conțin gră­simi (uleiuri, lactate, ouă), fie - în anu­mite situații - prin sinteza car­bohidraților (a zaharu­rilor) la nivel hepatic. Rolul lor în organism este acela de a furniza energie pentru procesele metabolice. O parte din trigliceride sunt stocate în țesutul adipos al organismului ca rezerve de lipide, iar altă parte este repre­zentată de trigliceridele care se găsesc în sânge sau limfă. Atunci când se analizează nivelul triglice­ridelor, se măsoară de fapt concen­trația acestora în sânge, care se nu­mește trigliceridemie. În mod nor­mal, trigliceridemia ar trebui să fie între 125-150 mg/dl de sânge. O concentrație "la limită" este consi­derată între 150-199 mg/dl, nivel crescut de trigli­ceride se consideră între 200-499 mg/dl, iar pes­te 500 mg/dl este un nivel foarte crescut al triglice­ridelor.
Factorii pricipali ce determină creșterea tri­gli­­ceri­demiei sunt: creș­terea greutății corpo­rale, vârsta (du­pă 40 de ani, organismul pro­du­ce mai puține en­zime ce descompun trigliceri­dele) și anumite medica­mente - antihipertensive, antiinflamatoare etc.
Se consideră că un nivel crescut al trigliceridelor este asociat cu apariția bolilor cardiace, cu diabetul zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) sau chiar cu accidentele vasculare cerebrale. De regulă, aceste boli pot apărea mai ales în condițiile în care există concomitent și un nivel scăzut al colesterolului "bun": HDL coleste­rol.
Pentru prevenirea sau scă­de­rea nivelului cres­cut de triglice­ride din sânge se indică:
* Exerciții fizice (sau mers pe jos în ritm rapid) - circa 30 de mi­nute zilnic.
* Diminuarea consumului de gră­simi de origine animală și înlocuirea lor cu grăsimi vegetale (de preferat uleiuri vegetale obținute prin presare la rece).
* Diminuarea sau stoparea consu­mului de carne și zahăr rafinat, crește­rea consumului de cereale integrale, le­guminoase, legume, fructe, oleaginoase (nuci, mig­dale, semințe).
Remedii fitoterapice:
* Se amestecă în proporții egale frunze de mes­teacăn, păpădie și anghinare și se râșnesc cu o râș­niță electrică până devin pulbere. Se ia câte o lin­guriță de amestec de 4 ori pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de mese, se țin sublingual 15 minute, apoi se înghit cu apă plată.
* Se ia câte jumătate de linguriță de tinctură de frunze de măslin de 3 ori pe zi, în 100 ml apă plată, după mese.
Apiterapie: Polen crud de păducel sau poliflor - câte 2 lingurițe pe zi; tinctură de propolis - câte 15 picături de 3 ori pe zi, pe o linguriță de miere.

MONICA CREȚU - manager marketing ALEVIA, tel. 0751/15.59.83, e-mail: monica.cretu@alevia.com.ro

"Cum poate vindeca un antibiotic nasul veșnic înfundat? Pot lua și copiii Ginkana?"
(Răspuns pentru ALEXANDRU DUMITRU, F. AS nr. 1149)


Ginkana se recomandă de regulă persoanelor adulte, pentru îmbunătățirea circulației, a memoriei și a concen­trării. Nu se administrează copiilor sub 12 ani.

Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Caut remediu pentru o piatră pe canalul coledoc"
(Răspuns pentru MARIA PREDESCU - București, F. AS nr. 1149)


Pietrele, mâlul și nisipul depo­zitate în fiere sunt consecința unei bile "leneșe", care dă simptome pe care le descrieți și dvs.: greață, dureri de cap, vomă. În astfel de afecțiuni, foarte importantă este dieta. Aveți grijă să evitați alimentele grase, aci­dulate, făinoase, și toate cele care vă declanșează simptomele.
Foarte importantă, de aseme­nea, este hidratarea. Beți cât mai mult apă plată, cu zeamă de lămâie, și ceaiuri din plante: anghinare, su­nătoare, mestea­căn, coada-șori­celului. Ca tratament, cel mai efi­cient este cel naturist și homeo­patic. Intern, vă recomand tonicul Hepato E-lite, pre­parat în laboratoarele noastre. Conține: miere, pro­polis, polen, lăptișor de matcă, cărbune vegetal, ex­tracte de armurariu, su­nătoare, chlorella, ros­to­pască, țelină, coacăz ne­gru, muguri de alun, mă­ceș, radicele de se­cară, ulei esențial de ienupăr, salvie, cimbru, lavandă. Vă recomand și ședințe de refle­xo­te­rapie făcute de un spe­cialist bun.
(Răspuns valabil și pentru I. R. - Sibiu, "Am bila leneșă și vreau să știu ce fel de regim să țin")