JOAQUÍN CORTÉS la București - "Dau glas țiganului temperamental care sunt"

Dana Ene
Un martie fierbinte și pătimaș

Pe 15 martie, la Sala Palatului din Capitală vă dă întâlnire regele dansului flamenco - Joaquín Cortés. Balerinul și coregraful an­da­luz, în vârstă de 45 de ani, aduce pe scena bucu­reș­teană cel mai nou spectacol al său, intitulat simplu - Gitano. "Vă invit să pășiți în adâncul sufletului meu, într-o călătorie muzicală și coregrafică explo­zivă: dans clasic, contemporan și flamenco. «Gitano» e o adevărată rememorare a vieții mele, căci poves­tește despre rădăcinile din care mă trag, despre fas­tuoasa cultură țigănească și despre reprezentanții săi. Împreună cu dansatorii și cu muzicienii ce mă înso­țesc, dau glas țiganului temperamental care sunt. Am evoluat ca artist, descoperind noi culturi și influențe, de la cel mai ortodox flamenco, la muzică clasică, de la gospel și jazz, la afro. În «Gitano», dansul meu se întrepătrunde cu muzica și cu lumina, reflectând o singură emoție - Pasiunea. Vreau să știți că după fiecare acord, pe scenă rămâne o bucățică din inima mea", declara artistul.
Apreciat de mulți specialiști drept cel mai mare dansator de flamenco din zilele noastre, criticat în exces de alții, Joaquín a reușit să stârnească, în cei peste treizeci de ani de carieră, reacții și sentimente puternice și nu a lăsat niciodată pe nimeni complet indiferent. Cu mișcările lui atletice și fluide și cu expresivitatea sa hipnotică, și-a câștigat un loc aparte pe scena internațională a dansului. De câțiva ani îl putem găsi pe locul 4, în topul 10 al "Celor mai mari dansatori din lume", doar cu puțin în urma lui Rudolf Nureev și Mihail Barîșnikov.

Când prin vene curge... dansul

Joaquín Pedraja Reyes, cunoscut sub numele de scenă drept Joaquín Cortés, s-a născut într-o fami­lie de țigani din Cordoba - Spania, pe 22 februarie 1969, și a crescut la Madrid. După cum singur admite, nu a avut o copilărie nefericită sau în sără­cie, ba chiar una îndestulată și fericită, în pătura de mijloc a socie­tății spaniole. "Eram considerați chiar bogați de că­tre vecinii noștri. Și într-o zi, pe când tata dormea, iar noi, copiii, eram plecați cu mama de aca­să, ne-au călcat hoții, care ne-au golit casa, ne-au furat tot, tot, până și scaunele și masa și hainele", își amintea Joaquín într-un interviu.
Cu flamenco-ul a făcut cunoștință încă de mic și a fost inițiat în misterele lui de unchiul Cristóbal Re­yes, și el un dansator cunoscut de flamenco, care-l întâlnise pe Nureev. Dar cea care l-a încurajat și l-a sprijinit în mod special în cariera de balerin a fost chiar mama lui. La 12 ani, Joaquín dansa deja în liga profesionistă, iar la 15 ani, era prim-balerin în trupa Baletului Național Spaniol. "În cultura țigănească, cel mai important lucru este familia. Mama m-a spri­jinit tot timpul. Chiar și atunci când, copil fiind, mă antrenam pentru orele de dans în curtea școlii, iar ceilalți băieți râdeau de mine și spuneau că sunt homosexual, mama mi-a luat apărarea și mi-a spus să nu-i bag în seamă. Când am avut prima repre­zen­tație, ea era acolo și i-am zis: «Să nu cumva să plângi și să mă faci de râs». Azi regret că am fost atât de aspru atunci cu ea... Și acum, când mă urc pe scenă, mă gândesc la ea", mărtu­risea ar­tis­tul într-un interviu, la puțin timp după moartea mamei sale, în 2009.
Alături de Baletul Național Spaniol, Cor­tes a dansat pe cele mai renumite sce­ne ale lu­mii, de la Opera Metropolitană din New York și până la Palatul Congre­sului de la Kremlin. În 1992 și-a înființat propria companie (în numai două săptă­mâni), "Joaquin Cortes Ballet Fla­menco", și a avut curajul să înfrunte mai întâi Pa­risul, apoi întreg mapamondul.
Trei ani mai târziu, punea în scenă cel mai de succes spectacol al lui de până astăzi: "Pa­sión Gitana". De aici înainte, lumea îi va cădea la picioare (la propriu). BBC-ul l-a declarat "cel mai sexy simbol al Spaniei - de la Antonio Banderas în­coace", iar Michael Jackson l-a rugat să-l învețe câțiva pași de flamenco. Azi are fani în cercuri înalte, precum Madonna, Jennifer Lopez, Emma Thompson, An­thony Hopkins sau Jessica Lange. Elle Macpherson spunea despre el că este "sex pur", iar regizorul italian Ber­nardo Bertolucci i-a închinat chiar o odă.
Joaquín a călătorit în peste 30 de țări, unde a dansat în fața a mai mult de un milion de spec­tatori, și a atras după sine o întreagă indus­trie: cine­ma, pu­blicitate și modă. Până acum, a jucat în trei filme: "La flor de mi secreto" (1995) al lui Pedro Almodóvar, "Gi­tano" (2000) și "Vaniglia e cioccolato" (2004). Însă dan­sul rămâne, în continare, ma­rea lui iubire. "Dansul este ne­­vasta mea, fe­meia mea fru­moasă!", afir­ma el, la un mo­ment dat. Iar azi, mai mult decât oricând, se gân­dește cu groază că într-o zi vor trebui să se despartă. "Genun­chii mă mai țin încă. Dar mă înspăimântă ideea că într-o zi nu vor mai funcționa cum trebuie... Am spus mereu că atunci când nu voi mai putea să dau randa­ment 100%, o să mă retrag. Va fi un moment dureros, dar îi mul­țumesc lui Dum­ne­zeu că până acum am avut o viață bogată, minu­nată și grea, totodată, și plină de sa­crificii", se con­fesa artistul într-un interviu recent.
Totuși, dansul nu a fost singura... "femeie frumoa­să" care i-a străbătut viața, ci doar cea mai stabilă. Joaquín Cortés este cunoscut și pentru aventurile pe care le-a avut cu Naomi Campbell sau cu actrița Mira Sorvino. Dar de la o vreme, pare să se fi cumințit și să-și fi schimbat puțin și gusturile. De mai bine de trei ani, are o relație destul de discretă cu o tânără ac­triță madrilenă, de 29 de ani, Mónica Moreno, absol­ventă și de Psihologie. Mónica pare că reușește să umple golul lăsat în viața lui Joaquín de moartea ma­mei. O dovadă a influenței bune pe care ea o are este și acest nou spectacol al lui, "Gitano", primul pe care îl pune în scenă, din 2009 încoace.
Show-ul de o oră și 45 de minute care va fi pre­zentat la Sala Palatului se anunță a fi exploziv. Alături de Joaquín, vor urca pe scena din Capitală opt dintre cele mai bune balerine ale Spaniei, două dansatoare de flamenco, șaptesprezece muzicieni și opt cântăreți de flamenco. Prezentat mai întâi în Spania, specta­colul a stârnit o serie de reacții pozitive, fiind declarat drept "cea mai spectaculoasă și am­bițioasă producție a sa de până acum". Dar artistul își definește pur și sim­plu acest spectacol drept unul "intim" și "matur".
(Bilete mai puteți găsi în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 125 și 350 lei.)