Cosmetică din natură - SALVIA

Iulia Vlad
- În limba latină, numele ei înseamnă "salvare". O recomandare care îi arată puterea, deși este o plantă modestă, ce se remarcă numai prin culoarea roșie-violacee a florilor ei și prin aroma ușor amăruie. O aparență înșelătoare, fiindcă "rețeta" alcătuirii sale este de-a dreptul miraculoasă, atât pentru sănătate, cât și pentru ten. Încercați-o! Se apropie primăvara și ar fi bine să vă prindă cu flori de salvie în obraji -

Oțet cosmetic cu salvie și sunătoare

Ingrediente: salvie, sunătoare, oțet de mere.
Umpleți un borcan cu salvie și sunătoare uscate și mărunțite. Peste ele turnați oțet de mere, până le acoperă. Lăsați la macerat 48 de ore, strecurați și amestecați lichidul, în părți egale, cu apă de trandafiri sau apă distilată. Ați obținut un oțet excelent pentru tenul gras sau mixt. Are și efect de albire a tenului și estompare a petelor.

Tonic facial cu salvie și lămâie

Ingrediente: o ceașcă de ceai concentrat de salvie, 2 linguri de suc proaspăt de lămâie.
Puneți la fiert o ceașcă de apă, și când cloco­tește, adăugați 3 linguri de salvie. Lăsați infuzia să se răcească, strecu­rați lichidul și ameste­cați-l cu sucul de lămâie proaspăt stors. Se poa­te păstra la frigider ma­ximum 3 zile. Se lo­ționează fața bine spă­lată seara, la culcare. Se recomandă pentru pentru ten gras, seboreic sau mixt.

Mască cu salvie, ulei de măsline și miere

Ingrediente: o lingură de pulbere de salvie (obținută prin măcinarea fină a salviei uscate), o linguriță de ulei de măsline, o lingură de miere.
Se amestecă bine uleiul de măsline cu pulberea de salvie, apoi se încorpo­rează și mierea. Se aplică pasta obți­nută pe față, se lasă să acționeze 20-25 de minute, apoi se clătește cu apă căl­duță. Hrănește și revigorează tenul obo­sit, ofilit.

Mască cu salvie, argilă și propolis

Ingrediente: 2 linguri de ceai con­centrat de salvie, 2 linguri argilă, 5-6 picături de tinctură de propolis.
Amestecați argila cu ceaiul de sal­vie, până la omogenizare, apoi adău­gați tinctura de propolis. Aplicați solu­ția pe tenul proaspăt spălat. După 20 de minute, clătiți-vă cu apă călduță, apoi rece. Prin efectul său astringent, anti­mi­crobian și de curățare, îmbunătățește aspectul tenului gras sau mixt.

Cremă de corp cu salvie pentru remodelare corporală și împotriva celulitei

Ingrediente: 2 linguri de cremă de corp hidratantă, 8-10 picături ulei esențial de salvie (se găsește la ma­ga­zine naturiste și plafaruri).
Amestecați crema cu uleiul esențial și aplicați-o cu masaj ușor, în zonele cu depozite de grăsime și celulită. Rezul­tate se văd după 2-3 săptămâni de tra­tament, zi de zi. Prin proprietățile sale, uleiul esențial de salvie ajută la eliminarea grăsimii din țesuturi, la reducerea celulitei și îmbunătățirea elasticității pielii.

Decoct de salvie pentru păr

Ingrediente: 4 linguri de salvie, 3 căni de apă.
Se fierbe apa împreună cu salvia timp de 5-10 minute, la foc mic. Se lasă apoi să se răcească în vas cu ca­pac, se strecoară și se aplică pe părul umed, proaspăt spălat. Nu se clătește. Are efect nuanțator delicat pentru părul închis la culoare, căruia îi oferă reflexe frumoase. Părul capătă un aspect să­nă­tos și frumos.