Sănătate cu alimente - HEMOROIZII

Gilda Fildan
În Evul Mediu, hemoroizii erau supranumiți "blestemul Sfântului Fiacrius".

Legenda spu­ne că acest sfânt irlandez, patron al grădi­narilor, a avut cândva, în Franța, șansa de a cultiva o bucată de pă­mânt atât de mare, cât reușea să lucreze într-o zi. Însă nemilosul episcop cu care făcuse înțelegerea cu pricina nu i-a dat decât o lopată mică. Mai multe ceasuri de muncă în forță i-au provocat niște hemoroizi foarte dureroși. Căutând alinare, el s-a așezat pe o piatră și s-a rugat, implorând vindecarea, pe care a și primit-o, în chip miraculos. Se spune că pe această piatră se poate vedea și astăzi urma sfântului, așa încât numeroși bolnavi vin din lumea întreagă și se așează pe ea, în speranța de a-și ușura suferința.
"Blestemul Sfântului Fiacrius" este o boa­lă foarte răspândită. La aproape jumătate dintre adulți, simptomele caracteristice ale aces­tei afec­țiuni apar încă înainte de împli­nirea vârstei de 50 de ani. E vorba de du­reri, senzații de mâncărime, dese­ori chiar și sângerări. De fapt, hemoroizii nu sunt altceva de­cât niște varice aflate în inte­riorul rectului și în jurul anu­sului. Ei se formează în urma unei presiuni prea mari exer­citate asupra venelor, din cau­za constipației, a efortului de­pus la defecație sau numai a statului îndelungat pe scaun. Când fecalele eliminate sunt uscate și dure, hemoroizii pot să se irite, să se rupă și să sângereze. Și în acest caz, ca în multe altele, este mai ușor să previi decât să vindeci, iar cea mai bună soluție constă în evitarea constipației - ceea ce presupune, înainte de toate, o alimentație adecvată.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva hemoroizilor

Marele avantaj oferit de alimentele despre care vom vorbi în continuare este acela că ele combat numeroase alte suferințe. Astfel, pacienții cu he­moroizi vor constata că au motive suplimentare să le consume.

Alegeți o alimentație bogată în fibre

Primul loc în prevenția hemoroizilor este ocupat de fibre, deoarece ele reprezintă arma se­cretă împotriva constipației, care, așa cum am arătat mai sus, este cauza cea mai frecventă a apariției hemoroizilor. Spre deosebire de vita­mine și minerale, fibrele nu sunt asimilate de organism în procesul digestiei. Ele rămân în intestin și absorb mari cantități de lichid. În acest fel, conținutul intestinului își crește volu­mul, se umezește și se îngreuiază, putând fi trans­portat și evacuat mai rapid și mai ușor. Datorită fibrelor, scaunul devine mai moale, așadar eliminarea lui are loc cu mai puțină ener­gie și presiune, ceea ce reduce pericolul de for­mare a hemoroizilor. O hrană bogată în fibre poate preveni și alte probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, diareea, sindromul colonului iri­tabil, diverticulita, poate chiar și cancerul intes­tinal. Dacă v-ați hotărât să măriți aportul de fibre alimentare din hrana dvs., ar trebui s-o faceți treptat. Ingerarea unei cantități ce depă­șeș­te obișnuințele organismului vă poate pro­voca balonări și crampe. Nu vă grăbiți, supli­mentați treptat ponderea fibrelor în alimentație, în decursul câtorva săptămâni sau luni.
Vă recomandăm mai jos o serie de surse exce­lente de fibre.

*** Merele - Sunt o alegere perfectă, întrucât conțin ambele tipuri de fibre: cele solubile înmoaie conținutul intestinului și facilitează tranzitul, pe când cele insolubile protejează mucoasa intestinală, acoperind-o cu un strat neted și alunecos, având con­sistența unui gel. Dacă suferiți de constipație și doriți să vă faceți o curățire riguroasă a intestinului, mâncați 3-4 mere mici, zilnic, până la dispariția simptomelor neplăcute.

*** Prunele uscate - Sunt cel mai vechi și mai eficient remediu împotriva constipației. Trei factori vă asigură un scaun regulat. Mai întâi, aceste fructe sunt extrem de bogate în fibre: trei prune uscate vă pun la dispoziție 3 grame de fibre. Apoi, ele conțin un compus numit dihidroxifenil isatin, care stimulează contracțiile colonului, contribuind la producerea regulată a defecației. În al treilea rând, mai există în ele și sorbit, un zahăr natural care, odată ajuns în intestin, atrage mari cantități de apă, la fel ca fibrele, ajutând la transportarea fără proble­me a conținutului intestinal. În majoritatea fructelor se găsește mai puțin de 1% sorbit, în timp ce pon­derea lui în prunele uscate atinge circa 15% - un alt motiv pentru care ele sunt un remediu atât de pu­ternic contra constipației. Ca să nu punem la soco­teală și faptul că sunt incomparabil mai bune la gust decât laxativele cumpărate de la farmacie.
Și alte soiuri de fructe uscate - cum sunt sta­fidele și smochinele - fac minuni la constipație și la prevenirea hemoroizilor. Stafidele conțin acid tar­tric, care este un laxativ natural. Smochinele consti­tuie o sursă minunată de fibre - trei fructe proaspete sau uscate vă oferă nu mai puțin de 5 grame.

*** Bacele - Micuțele boabe sunt niște arme redutabile în lupta împotriva constipației și a hemo­roizilor. Ele conțin o mare cantitate de fibre și, în consecință, asigură îmbibarea cu apă a conținutului intestinal și transportarea lui mai ușoară și mai rapidă spre capătul tubului digestiv. Primul loc în clasament le revine boabelor de soc, cu 5 grame de fibre la o porție (1/2 cană), urmate de zmeură, cu 4 grame. Pe locul al treilea se află murele, cu peste 3 grame la o porție. Un ajutor de nădejde sunt și afi­nele (cele puțin mai mari), ca și căpșunile. Dintre sucuri, mai ales cel de dude are un ușor efect laxativ.
În bacele de culoare mai închisă, așa cum sunt afinele și murele, dar și în cireșe, se găsesc nu numai fibre și flavonoide, ci și ant­ociani. Acești pigmenți vegetali întăresc pereții venelor care formează hemoroizii, ast­fel putând atenua inflamația și durerile. John Neustadt, direc­tor medical la Montana Inte­grative Medicine Institut din Bo­zeman (SUA), spune că antocianii reduc riscul dilatării venelor din zona anusului, res­pectiv al apariției hemoroizilor. Și dacă mâncați fructele în­tregi, veți beneficia de avan­tajele oferite de antociani, dar ei sunt prezenți în stare mai con­centrată în sucurile stoarse din fructe.

*** Leguminoasele - La rândul lor, și fa­solea uscată, lintea, bobul, năutul sunt super­ali­mente bogate în fibre atât solubile cât și inso­lubile, ceea ce face din ele un ajutor eficient în com­baterea consti­pației și a hemoroizilor. Legu­minoasele se pot găti în diverse moduri. Folosiți-le în supe sau fierte, în salate.
Pe de altă parte, se cunoaște prea bine și efectul de balonare al leguminoaselor. Încercați anihilarea lui în felul următor: condimentați-vă leguminoasele cu ghimbir proaspăt sau măcinat (un alt laxativ na­tural și remediu contra hemoroizilor), deoarece este un fapt dovedit că el poate reduce balonările. Vă pot fi de ajutor orice alte plante cu acțiune carminativă (de calmare a digestiei și eliminare a gazelor din intestin), de exemplu busuiocul, mărarul, tarhonul, feniculul, cuișoarele, usturoiul, chimenul, nucșoara, oregano, menta, ienibaharul, salvia, rozmarinul, cim­brul, scorțișoara, lămâia și ceapa, ca să enu­me­răm numai câteva dintre ele.

*** Semințele de in - Sunt extrem de bogate în fibre și totodată în acizi grași nesaturați Omega 3 (aceste grăsimi "bune" mențin conținutul intestinului în mișcare continuă). Trei linguri de semințe de in ne furnizează cam 3 grame de fibre. Semințele de in au un gust dulceag, apropiat de al nucilor, care se potrivește cu aproape orice. Se pot combina în salate, müsli, după cum se pot mânca și pe pâine. Din păcate, semințele întregi nu ne sunt de prea mare folos, deoarece coaja lor dură nu se des­compune în procesul digestiei (ele se elimină exact așa cum le-am înghițit), deci nu vom profita de lucrurile bune care se află în interior. De aceea, mân­cați-le măcinate mai fin sau mai grosier. Sunt mai ușor digerabile, au un gust delicios și proaspăt. Și nu vă lăsați induși în eroare de afirmația curentă că uleiul de in ar avea același efect pozitiv. Fără îndo­ială, uleiul are calitățile lui nutri­ționale, însă îi lip­sesc fibrele și, din acest motiv, el nu poate fi eficient împotriva constipației și a hemoroizilor.

** Ananasul - În ananas există o mare can­titate de fibre solubile, ceea ce face din el o moda­litate foarte gus­toasă de menținere a sănătății intesti­nului și de împiedicare a inflamării he­mo­roizilor. Pe lângă aceasta, el este bogat în bro­me­laină, o enzimă diges­tivă cu proprietăți antiin­fla­matoare, care poate re­duce dilatarea venoasă ce dă naș­tere hemoroizilor.

** Frunzele verzi - În lupta contra consti­pației și a hemoroizilor, o salată combinată, din diverse frunze de le­gume de culoare verde închis, reprezintă o ale­gere bună. Adăugați-i câteva felii de măr, stafide, mure, puțină varză roșie și niște se­mințe de in prăjite - și veți avea o digestie ideală. Legu­mele cu frunze închise la culoare conțin și acizi grași Omega 3, în cantitate mare. Deosebit de indicate sunt varza, andi­vele, frunzele de păpădie și de sfe­clă, iarba-grasă și spanacul. În ceea ce privește cu­loa­rea, trebuie să știți că frunzele de nuanță mai închisă vă aduc cel mai mare folos. Mai ales păpădia este mult mai mult decât o simplă buruiană din grădină. Calitatea ei de laxativ natural a fost de mult remarcată, se cunoaște faptul că ea stimulează se­creția biliară, combătând astfel constipația. Frunzele de păpădie se regăsesc în amestecul oferit ca "salată de primăvară" în numeroase restau­ran­te și super­marketuri. Iar dacă o veți căuta za­darnic prin maga­zine, s-ar putea ca mo­desta păpădie să înflorească, neobservată, chiar la dvs. în curte.

** Alimentele care conțin flavonoide. Fără a intra în prea multe detalii, vom spune doar că, în cazul hemoroizilor, sunt de mare ajutor înde­osebi diosmina, hesperidina, naringina, rutina și quer­cetina. Ele se găsesc (printre altele) în urmă­toarele alimente: mere, fructe bace, leguminoase, broccoli, hrișcă, merișoare, fasole verde, varză, ceai (negru și verde), cireșe, ardei grași (roșii), ceapă, tulpini de țelină, roșii, struguri, citrice (grepfruit, limete, mandarine, portocale, lămâi).

** Reventul - Medicina populară întrebuin­țează de multă vreme tulpinile acestei plante (cunos­cută și sub denumirea de rubarbă) pentru amelio­rarea constipației și evitarea formării hemo­roizilor. Reventul constituie o sursă bună de fibre. O ju­mă­tate de cană de tulpini de revent furnizează o canti­tate apreciabilă de fibre insolubile. Totuși, nu vă sfătuim să mâncați prea mult, fiindcă reventul con­ține și acid oxalic, care este toxic, irită stomacul și poate pro­voca pro­bleme la rinichi.

** Alimentele care conțin vitamina C. Această vitamină de însemnătate vitală are o acțiune antiinflamatoare asupra varicelor și oferă protecție împotriva radicalilor liberi, care joacă un rol esențial în procesul de îmbătrânire, în distrugerea vaselor de sânge, ca și în apariția multor boli. În cazul când suferiți de hemoroizi, vă invităm să parcurgeți lista de mai jos, o selecție sumară din numărul uriaș al alimentelor care conțin vitamina C. Vă sfătuim să le încercați: ananas, anghinare, fructe bace, broccoli, merișoare, căpșuni, kiwi, varză, ardei grași (roșii), revent, varză de Bruxelles, sparanghel, cartofi dulci, roșii, citrice (grepfruit, limete, mandarine, porto­cale, lămâi).

** Cerealele integrale - Produsele din ce­reale cu boabe întregi, cărora nu le-au fost îndepăr­tate la măcinat tărâțele și germenii, sunt surse minu­nate de fibre. Printre cele mai bune se numără orzul, hrișca, bulgurul, urluiala de grâu, meiul, ovăzul și secara. Ovăzul conține, de pildă, multe fibre solubile, dar și insolubile. Bulgurul este un produs obținut din boabe întregi de grâu, măcinate mare, fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma. Studiile clinice au demonstrat că el poate preveni nu numai afecțiunile car­diovas­culare și diabetul, ci și cancerul intes­tinal și mamar.
Și nu uitați că fibrele au nevoie de apă. Pentru ca totul să funcționeze perfect, încercați să beți 8 pahare mari de apă zilnic. Dacă nu prea vă place să beți apă, com­pen­sați diferența de cantitate cu supe și sucuri - sau mân­cați mulți pepeni verzi și castraveți, în care apa se re­găsește într-un procent ce tin­de spre 100%.

** Alimentele care conțin zinc. Oligo­ele­mentul zinc blo­chează infecțiile, susține procesul de însănătoșire și poate reduce inflamația, în timp ce țesutul hemoroizilor se vindecă. Ca alimente care conțin zinc vă putem recomanda, printre altele: avo­cado, leguminoase, hrișcă, bulgur, linte, fructe de mare, germeni de grâu.

Alte ajutoare pentru combaterea hemoroizilor

Cine evită constipația previne formarea hemoroi­zilor. De aceea, vă prezentăm în continuare alte ali­mente, care au efectul unor laxative naturale.

** Mierea - În miere se găsește foarte multă fructoză. Acest zahăr acționează ca un laxativ natu­ral, deoarece atrage apa în intestin și astfel înmoaie scaunul. Mierea conține mai multă fructoză decât majoritatea celorlalte alimente. Dacă aveți scaunul dur și probleme cu hemoroizii, vă îndem­năm să înlocuiți zahărul rafinat sau îndulcitorii sintetici cu miere. Puneți-o peste fructele proaspete și veți obține un beneficiu îndoit pentru digestia dvs.

** Ghimbirul - Virtuțile terapeutice ale ghim­birului sunt de mult cunoscute. El conține substanțe ce stimulează digestia, activând peristaltismul intes­tinal, care propulsează chilul de-a lungul intesti­nului. Avem numeroase posibilități de a beneficia de calitățile ghimbirului, căci el se întâlnește pe piață sub diverse forme: proaspăt, uscat, glasat, conservat și ca pulbere. Cel mai bun dintre ele este cel proas­păt, urmat de varianta gla­sată. Ghimbirul conservat e servit deseori în restau­ran­tele asiatice, lângă sushi. Cel glasat poate fi mâncat ca atare sau folosit la prăjiturile de casă. Și mâncărurile cu carne și le­gume, la care se adaugă puțin ghimbir proapăt, sunt o posibilitate avan­tajoasă.

** Mușețelul - Uti­lizați-l extern, frecând cu el ușurel hemoroizii, infla­mațiile și porțiunile de pie­le iritate. Mușețelul con­ține o multitudine de compuși, care acționează adesea sinergic. Umeziți un pliculeț de mușețel, aplicați-l pe hemoroizii externi și veți constata că el vă ate­nu­ează simptomele chinui­toare.

Alimente de evitat

Unele alimente fa­vori­zeză apariția he­mo­roizilor sau îi agra­vează. Vă sfă­tuim să renunțați la cele amin­tite mai jos.
Alcoolul - Abți­neți-vă de la consumul de alcool, dacă hemo­roizii vă creea­ză pro­bleme. Alcoolul e diu­retic, el extrage lichi­dul din organism. În cazul când suferiți de hemoroizi, aveți nevoie de apă mai multă, nu mai puțină.
Cafeaua - Un consum exagerat de cofeină scoa­te din organism mai mult lichid decât introduce. Dacă deveniți dependenți, cofeina vă va perturba ritmul natural al colonului. De aceea, marii amatori de cafea ar trebui să-și limiteze consumul la 5 cești pe zi sau mai puțin de atât, pentru a preveni con­stipația și hemoroizii.
Lactatele - Brânza, laptele și înghețata cu frișcă nu conțin deloc fibre, sau doar o cantitate infimă. În schimb, există în ele caseina, o proteină greu digerabilă, care favorizează con­stipația. Dacă aveți hemoroizi, nu vă atingeți de lactate!
Uleiurile - Persoanele cu hemoroizi n-ar trebui să consume uleiuri crude, ca de pildă cele de măs­line, de soia, de germeni de po­rumb. Aceste uleiuri ung mucoasa gastrică, fă­când mai dificilă digestia unor alimente, care ulte­rior se vor elimina mai greu din colon. Este ca și cum v-ați programa hemoroizii din start. Optați pentru grăsimile existente în ali­mentele neprelucrate: avocado, măsline, nuci, pește.
Mâncărurile condimentate - Când ingerați fe­luri de mâncare iuți, puternic condimentate, este po­sibil ca nervii din apropierea hemo­roizilor să vă dea o senzație de usturime. Până la atenuarea simpto­melor, preferați mâncărurile cu un gust mai puțin agresiv.
Ceaiul - Taninurile din ceai întăresc conținutul intestinului, întârziindu-i evacuarea. Din acest mo­tiv, ceaiul nu e o băutură indicată pentru pacienții cu hemoroizi. În același timp însă, taninurile amelio­rează durerile provocate de hemoroizi, ca și arsurile de gradul trei și rănile deschise - iată de ce ați putea să testați o utilizare externă. Umeziți un pliculeț de ceai (simplu, neamestecat cu alte plante sau con­dimente) și aplicați-l pe locul dureros de lângă anus, ca o compresă.

Din cămara cu ierburi de leac

Plantele medicinale vă pot ajuta să țineți sub control neplăcerile create de hemoroizi. Vă pre­zen­tăm aici câteva, pe care ați putea să le încercați.
Aloe (Aloe vera) - Sucul de aloe vera este un la­xativ natural. Medicina ayurvedică recomandă câte jumătate de cană, de 3 ori pe zi, până la cal­marea simp­tomelor. Se găsește în magazinele naturiste. Nu încercați să vi-l preparați singuri. Interiorul frunzei de aloe are un efect laxativ deo­sebit de puternic. Dacă veți extrage sucul din el, riscați să vă provocați tul­burări gastrointes­tinale grave.
Ghimpele pădureț (Ruscus aculeatus) - Are o în­delungată tradiție în tratarea afecțiunilor ve­noase, cum sunt hemoroizii și varicele. Într-o cană cu apă clocotită se pun 5 lingurițe cu vârf din pul­berea de rădăcină. Se poate adăuga și miere.
Rooibos (Aspalathus linearis) - Această plan­tă, provenită din Africa de Sud, conține mulți anti­oxi­danți (flavonoide), nici măcar jumătate din can­titatea de taninuri existentă în ceaiul obișnuit și este complet lipsită de cofeină. În magazinele na­tu­riste găsiți di­verse ceaiuri de rooibos, care vă pot fi de ajutor con­tra hemoroizilor.